ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Οργανώνουν ανυποχώρητο αγώνα μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε χτες από δεκάδες σωματεία και φορείς

Η απόφαση να κλιμακωθεί ο αγώνας για την απόσυρση του νομοσχεδίου που διαλύει και ιδιωτικοποιεί τις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης μεταφέρθηκε και χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Σε μια ακόμα πρωτοβουλία που συνδιοργανώθηκε από τους φορείς, οι οποίοι τον περασμένο Δεκέμβρη πραγματοποίησαν το Ανοιχτό Συνέδριο Φορέων Πρόληψης και Απεξάρτησης, ξεκαθαρίστηκε ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί ενάντια στον οδοστρωτήρα της κυβέρνησης.

Το επόμενο διάστημα μάλιστα, Ομοσπονδίες, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς θα προχωρήσουν σε συσκέψεις και θα πάρουν αποφάσεις σχετικά με την πρόταση του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί για συλλαλητήριο την Τετάρτη 24 Ιούλη στο Σύνταγμα.

Είναι ένα νομοσχέδιο υπέρ της χρήσης ουσιών

Ο Ηλίας Μιχαλαρέας, επιστημονικός υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος «Διάπλους» σημείωσε αρχικά ότι πάνω από 75 φορείς και σωματεία και στην Κέρκυρα απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Οπως είπε, «η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων βασιζόταν στη σχέση θεραπευτή - θεραπευόμενου, τα θεραπευτικά πλάνα επέβαλλαν τη συμμετοχή της κοινότητας, αντιλαμβάνονταν τον άνθρωπο όχι ως ένα σύνολο συμπτωμάτων, αλλά ως μια προσωπικότητα που πάσχει σ΄ ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Αυτό ανατρέπεται. Η σχέση με τις υπηρεσίες δεν θα έχουν θεραπευτική προοπτική, παρά μόνο διαχείριση συμπτωμάτων και μάλιστα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Είναι ένα νομοσχέδιο υπέρ της χρήσης ουσιών, κατά των παιδιών που θέλουν να απεξαρτηθούν. Μιλάει για "λειτουργικό χρήστη". Είναι αντίφαση εν τοις όροις. Ο εξαρτημένος είναι εξαρτημένος. Προτάσσει την ατομική ευθύνη που σημαίνει ότι όλο αυτό που μας περιβάλλει και αντανακλάται πάνω στον άνθρωπο βγαίνει εκτός κάδρου. Η κοινωνία - κατά συνέπεια το κράτος - δεν έχει καμία ευθύνη, άρα ο καθένας θα πρέπει να διαχειριστεί τη μοίρα του. Κι έρχεται σε μια περίοδο που η χρήση ουσιών έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις».

Στη συνέχεια, ο Μάκης Σίμος εκ μέρους της ΟΣΟΚΕΘΕΑ υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο είναι συνέχεια των κατευθύνσεων της ΕΕ, που υπηρέτησαν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο. Οι έννοιες του "λειτουργικού χρήστη", της "μείωσης της βλάβης", εμάς που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει χρήση κι εξάρτηση μας πηγαίνουν πίσω, στη φρίκη και το σκοτάδι (...) Η παρουσία μας εδώ σήμερα, η δέσμευσή μας αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, είναι απόδειξη της αφοσίωσης και της αγάπης μας προς το ΚΕΘΕΑ, τα στεγνά προγράμματα και τις αξίες που αυτό πρεσβεύει».

Στη συνέντευξη σημειώθηκε μάλιστα ότι το ψήφισμα της Ομοσπονδίας έχει ήδη έχει συγκεντρώσει 11.500 επώνυμες υπογραφές, ενώ το στηρίζουν με αποφάσεις τους η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας, 4 Περιφερειακά Συμβούλια, 85 Δημοτικά Συμβούλια και πλήθος φορέων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων.

Ο Στ. Γκιουζέπας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος «ΑΡΓΩ», επισήμανε με τη σειρά του: «Οι δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής Υγείας και απεξάρτησης πληρώθηκαν με χρήματα του λαού και απέδωσαν αποτελέσματα. Ο ανθρώπινος πόνος στη σημερινή επικρατούσα κατάσταση δημιουργεί κέρδος, η εξάρτηση πολλαπλάσιο κέρδος και το νομοσχέδιο ρυθμίζει και κατευθύνει το κέρδος προς την ιδιωτική πρωτοβουλία», είπε.

Θα δοθεί απάντηση και μέσα στο κατακαλόκαιρο

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί Θωμάς Δημουλάς αναφέρθηκε στην άμεση και μαζική απάντηση που δόθηκε στην κυβέρνηση από τους εργαζόμενους, μέσα από πετυχημένες και πολύμορφες δράσεις. «Δεν είναι τυχαίο ότι το έφερε το κατακαλόκαιρο. Η απάντησή μας ήταν ακαριαία, απέναντι σε μια πολιτική που κοιτάζει τον άνθρωπο σαν τσέπη κι ασφαλιστικό ταμείο. Δεν είναι εύκολη μάχη. Θέλει αντοχή και τόλμη. Η κοινωνία είναι μαζί μας».

«Αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο δικαίωμα της θεραπευτικής, δωρεάν επιλογής», υπογράμμισε ο Δημήτρης Κολοκάθης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναπτυχθεί κι όχι να καταργηθεί το υπάρχον δίκτυο υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, όχι μόνο για τα ναρκωτικά αλλά και για τις νέες εξαρτήσεις. «Να είναι πλήρως στελεχωμένες οι μονάδες. Αν αυτό το νομοσχέδιο προχωρήσει θα το πληρώσουμε με πόνο, ψυχική οδύνη και χρήμα».

Η Ολγα Βερικάκη εκ μέρους του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, υπενθύμισε το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ. «Προφανώς και ο λόγος είναι ο έλεγχος του κόστους και η "πλόηγησή" τους στον ιδιωτικό τομέα».

Και ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΚΕΘΕΑ ξεκαθάρισε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο το οποίο στερεί το δικαίωμα στην απεξάρτηση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η χρήση είναι το σύμπτωμα, όχι η αιτία.

Στον αυταρχισμό της διορισμένης, από την κυβέρνηση, διοίκησης του ΟΚΑΝΑ αναφέρθηκε η Δ. Σταθακοπούλου: «Δεν είμαστε όλοι οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ υπέρ του νομοσχεδίου όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί. Μείωση της βλάβης δεν νοείται αν δεν υπάρχει δρομολόγηση προς τη θεραπεία. Πρέπει να έχει στόχο την καθοδήγηση προς την απεξάρτηση. Για αυτούς είναι όλα εμπορεύσιμα. Ομως εμείς έχουμε δει πόσα παιδιά έχουν έρθει διαλυμένα από ιδιωτικές κλινικές».

Στη σκόπιμη υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας αναφέρθηκε ο Δ. Γαρδίκλης ψυχίατρος του Ασκληπιείου Βούλας, στηλιτεύοντας τη διαχρονική πολιτική της εμπορευματοποίησης της Ψυχικής Υγείας. «Είναι αγαθό και δικαίωμα αδιαμφισβήτητο».

Η Κατερίνα Μάτσα, εκ μέρους του 18 ΑΝΩ σχετικά με τους εργαζόμενους στα δύο πεδία, σημείωσε: «Καταργείται η μονιμότητα, κυριαρχεί η ευελιξία, θα μετακινεί θεραπευτές όπου υπάρχουν κενά. Η έννοια της θεραπευτικής συνέχειας δεν μπορεί να τηρηθεί με εργαζόμενους που θα μετακινούνται από τη μία θέση στην άλλη, από τη μια περιοχή στην άλλη. Και χωρίς θεραπευτική συνέχεια δεν μπορεί να υπάρχει θεραπευτικό αποτέλεσμα».

Αντιδραστικές αλλαγές, σύμφωνες με τη στρατηγική της ΕΕ

Η Σοφία Σκλαβενίτη, εκ μέρους του ΕΣΥΝ, θύμισε ότι ο αγώνας που σήμερα κορυφώνεται ξεκίνησε από Οκτώβριο του 2023. Και ανέδειξε ότι «υπάρχει πείρα από τις συνέπειες της εφαρμογής αυτών των μεθόδων σε άλλες χώρες, σε άλλους τομείς κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας, γιατί υπάρχουν διακηρυγμένες στρατηγικές εδώ και πολλά χρόνια από την ΕΕ που υπαγορεύουν ότι η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων θα γίνεται με οικονομικούς όρους κόστους - οφέλους και θα επικεντρώνει στη μείωση βλάβης, ως πιο συμφέρουσα επιλογή. Οχημα για τα παραπάνω είναι η ιατρικοποίηση του κοινωνικού πολυπαραγοντικού φαινομένου της εξάρτησης, στην οποία στηρίχθηκαν όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια και διαπνέει και τη στόχευση δημιουργίας του ΕΟΠΑΕ».

Ο Γ. Βυθούλκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης, μεταφέροντας την αγωνία για την επόμενη μέρα επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο "τσουβαλιάζει" Θεραπευτικά Προγράμματα και Κέντρα Πρόληψης, ενοποιώντας τα μαζί με κάθε ιδιώτη και ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο χώρο, σ' ένα ΝΠΙΔ. Γίνεται φανερό ότι τα κριτήρια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες θα είναι οικονομικά κι όχι οι ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων. Το νομοσχέδιο προωθεί μονομερείς ιατροκεντρικές πρακτικές, οι οποίες έχουν ήδη αποτύχει επιστημονικά. Αντιμετωπίζει την απεξάρτηση και την κοινωνική ένταξη ως διαχειριστικό πρόβλημα και όχι ως πολυδιάστατο κοινωνικό θέμα και ενισχύει την ατομική ευθύνη του χρήστη και της οικογένειάς του».

Εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΕΨΥΕ ο Μάριος Αβλαμισόπουλος απαίτησε την άμεση απόσυρσή του «γιατί καταργεί την αντίληψη και τον σκοπό που έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε στο πεδίο της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων. Γιατί θέλουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες με οδηγό μας το βέλτιστο συμφέρον των ασθενών».

Ο Θ. Μεγαλοοικονόμου, πρώην διευθυντής του ΨΝΑ, επισήμανε ότι πρόκειται για «ένα εφαρμοστικό νομοσχέδιο αποφάσεων ήδη ειλημμένων που σ΄ έναν βαθμό υλοποιούνται ήδη», αναδεικνύοντας ότι εφαρμόζεται πριν καν ψηφιστεί. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) για την Ψυχική Υγεία που έγινε πριν ενάμιση χρόνο και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων οικοτροφεία για δυσίατα περιστατικά. Και, ενημέρωσε ότι πριν από δύο μήνες έγινε η προκήρυξη 7 οικοτροφείων, που όλα τα πήραν ΜΚΟ και ιδιωτικός τομέας.

Εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής ο Χρήστος Σμυρνιώτης μετέφερε την εικόνα: Μόλις 12 κρεβάτια για τα παιδιά με ανορεξία στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και μόνο 6 για τους ενήλικες. «Ο,τι βγάζει κέρδος γίνεται εμπόρευμα. Δεν γίνεται κάτι από γραφειοκρατικό κώλυμα ή κακοδιαχείριση. Οσο επικρατεί η πολιτική που βλέπει τα αγαθά της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας ως εμπόρευμα, η όποια "λύση" θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη».

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
Λουκέτο στη ΜΕΘ… θυσία στους εργολάβους και τα συμφέροντα των ιδιωτών

Επ' αόριστον αναστολή λειτουργίας λόγω υποστελέχωσης

Μια ακόμα συνηθισμένη εφημερία στο Κρατικό της Νίκαιας
Μια ακόμα συνηθισμένη εφημερία στο Κρατικό της Νίκαιας
Λουκέτο στη ΜΕΘ ανακοίνωσε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου της Αρτας, προβάλλοντας ως επίσημη δικαιολογία την υλοποίηση εργασιών συντήρησης. Στην πραγματικότητα όμως η ΜΕΘ οδηγήθηκε σε αναστολή λειτουργίας λόγω υποστελέχωσης, αφού επί τρία χρόνια, με «νύχια και με δόντια», 4 γιατροί την κρατούσαν ανοικτή μέχρι σήμερα, ώσπου 2 εντατικολόγοι έλαβαν μακροχρόνια αναρρωτική άδεια για σοβαρούς λόγους υγείας.

Η σημερινή εξέλιξη ήταν δρομολογημένη, όπως αποκαλύπτουν σχετικά έγγραφα της διοίκησης του νοσοκομείου προς την 6η ΥΠΕ, σύμφωνα με τα οποία αρχικά σχεδιαζόταν η αναστολή λειτουργίας από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 9 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια επιλέχθηκε η υπολειτουργία της με 2 ή 4 μόλις κλίνες.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή η ΤΕ Αρτας του ΚΚΕ σημειώνει ότι πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο διάλυσης του νοσοκομείου, αφού «η διοίκηση, η 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας με την ευλογία των τοπικών βουλευτών όχι μόνο δεν φρόντισαν για τίποτα, αλλά συνέβαλαν και στην πλήρη απαξίωση του ιδρύματος». Επισημαίνει ότι η υποστελέχωση του νοσοκομείου και της ΜΕΘ αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής που επιδιώκει την ένταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και υπενθυμίζει ότι το λουκέτο στη ΜΕΘ και η συνεπακόλουθη υποβάθμιση του νοσοκομείου έρχεται σε συνέχεια της ανάθεσης της σίτισης, της καθαριότητας, του απεικονιστικού ελέγχου και της μονάδας τεχνητού νεφρού σε ιδιώτες, της λειτουργίας απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων και της δυνατότητας άσκησης ιδιωτικού έργου στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Χαρακτηρίζει εμπαιγμό τις μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, αφού δεν λύνουν την υποβάθμιση της περίθαλψης των ασθενών και οδηγούν στην υπερεφημέρευση του προσωπικού. Ως επιπλέον στοιχείο της εγκληματικής πολιτικής που υποτάσσει τη δημόσια υγεία στις ανάγκες των επιχειρηματικών συμφερόντων, αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας, ενώ προωθεί την ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο για 55.000 ευρώ τον μήνα, την ίδια ώρα αρνείται να δεσμεύσει 36.000 ευρώ τον χρόνο ώστε να διασφαλιστεί λειτουργία της ΜΕΘ με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

«Αυτό είναι το νέο ΕΣΥ. Κοστολογημένο για τις τσέπες των ασθενών, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της αγοράς και των ιδιωτικών franchise που σιγά - σιγά ξεφυτρώνουν και στην επαρχία. Με την επιστήμη κακοποιημένη στη γωνία και τις ανάγκες των ανθρώπων στο καλάθι των αχρήστων, ενάντια στις επιστημονικές δυνατότητες της εποχής μας και στο ιατρικό κεφάλαιο της χώρας, που λόγω των συνθηκών αυτών εκδιώκεται πρακτικά από το ΕΣΥ και οδηγείται είτε στην ιδιώτευση είτε στο εξωτερικό» σημειώνει η Κομματική Οργάνωση. Τέλος αναφέρει ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στην απαξίωση του νοσοκομείου, παλεύοντας για ένα σύστημα Υγείας με βάση τις εξελίξεις της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Βράζουν εργαζόμενοι και ασθενείς στα νοσοκομεία

Στο μεταξύ, μια εικόνα από «μια συνηθισμένη εφημερία» κατέγραψε και πάλι ο φωτογραφικός φακός, αυτή τη φορά στο Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου οι ασθενείς ήταν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο και χωρίς κλιματισμό στα επείγοντα.

Αντίστοιχη αθλιότητα μας κατήγγειλαν και για τον 8ο όροφο όπου βρίσκονται οι χειρουργικές κλίνες, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Επίσης, ασθενείς ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς κλιματιστικό μέσα στον καύσωνα, στο ΤΕΠ του Παθολογικού, στην εφημερία της Τετάρτης. Μέσα σε συνθήκες καύσωνα, ασθενείς παρέμειναν για πάνω από 12 ώρες σε αποπνικτική ατμόσφαιρα και το προσωπικό εργαζόταν στην εφημερία με το θερμόμετρο να γράφει 35 βαθμούς Κελσίου!

Στον «Ευαγγελισμό», χειρουργημένοι βράζουν στους θαλάμους αναζητώντας δροσιά σε ανεμιστήρες, με το προσωπικό να πηγαινοέρχεται εξουθενωμένο, γιατί η διορισμένη διοίκηση του νοσοκομείου δεν φρόντισε να εξασφαλίσει έγκαιρα τα ανταλλακτικά και οι ελάχιστοι εργαζόμενοι στην Τεχνική Υπηρεσία τρέχουν να αναστηλώσουν ό,τι μπορούν και προλαβαίνουν.

ΑΠΕΛΥΣΑΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟ ΨΝΘ
Η τρομοκρατία πάει «χέρι - χέρι» με το ξήλωμα της Ψυχικής Υγείας

Με απολύσεις - συνδικαλιστικές διώξεις η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των νοσοκομείων προσπαθούν να χτυπήσουν την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η Διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) απέλυσε την ψυχίατρο Ρούλα Γεωργιάδη, στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και μέλος του ΔΣ στο Σωματείο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Κινητοποίηση ενάντια στην τρομοκρατική συνδικαλιστική δίωξη οργανώνει η ΕΝΙΘ σήμερα, στις 9.30 το πρωί, στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Η Ρούλα Γεωργιάδη εργάζεται στο ΨΝΘ ως παρατασιακή ειδικευόμενη και η Διοίκηση του ΨΝΘ προκλητικά αρνείται να υπογράψει παράταση της σύμβασής της, ενώ μόλις στις 17/7 είχε αποφασίσει την αναγκαστική μετακίνησή της στο ΓΝ «Παπανικολάου», ομολογώντας τις ελλείψεις σε προσωπικό και την αναγκαιότητα να παραμείνει στη δουλειά της. Τελικά 24 ώρες μετά, στις 18/7, στα μουλωχτά και χωρίς να την ενημερώσει, την πέταξε στον δρόμο!

Η ΕΝΙΘ καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση και συνδικαλιστική δίωξη της Ρούλας Γεωργιάδη, απαιτεί να ανακληθεί και δηλώνει ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει.

Σημειώνει ότι πρόκειται για «κρεσέντο τρομοκρατίας και αυταρχισμού που υπηρετεί την επιχειρηματική λειτουργία του "νοσοκομείου ΑΕ"».

Μάλιστα, η απόλυση έρχεται λίγες μέρες μετά την κλήση αστυνομικών δυνάμεων καταστολής ενάντια σε απολυμένους συμβασιούχους στην καθαριότητα και μετά την επιβολή άδικων προστίμων σε εργαζόμενους της τεχνικής υπηρεσίας.

«Αν νομίζουν ότι θα τους φοβηθούμε είναι γελασμένοι!», τονίζει η ΕΝΙΘ. Και αναδεικνύει ότι όχι τυχαία, η εργαζόμενη που απολύεται «σταθερά πρωτοστάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία κόντρα στην επιχειρηματική δράση και τη διείσδυση των ιδιωτών. Δεν είναι τυχαίο ότι η συναδέλφισσα ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην προχθεσινή απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα που διαλύει τη δημόσια Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση.

Με τις ευλογίες της ΕΕ, η κυβέρνηση και οι μάνατζέρ της θέλουν να επιβάλουν σιγή ιχθύος και να μην ανοίγει "ρουθούνι", ώστε ανενόχλητα να αλωνίζουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στα νοσοκομεία και να συνεχίζεται η υποβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας. Με τον λαό βέβαια να πληρώνει από την τσέπη του "το κενό" που έρχονται να καλύψουν οι ιδιώτες, αλλά και τα προαπαιτούμενα για να εκταμιευθούν τα προγράμματα που ξεκοκαλίζουν ΜΚΟ και ΑΜΚΕ, οι οποίες λυμαίνονται το πεδίο της Ψυχικής Υγείας. Ακριβώς επειδή στο ερώτημα ή τα κέρδη ή οι ζωές μας, οι υγειονομικοί επιλέγουν το δεύτερο, οι μεθοδεύσεις της Διοίκησης θα πέσουν στο κενό!».

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Τώρα να πάρουν πίσω την απόλυση της συναδέλφισσας γιατί θα μας βρουν απέναντί τους!», καταλήγει η ΕΝΙΘ.

Η ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας του ΚΚΕ

Την απόλυση της ψυχιάτρου Ρούλας Γεωργιάδη καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

«Με αυτήν την πράξη δειλίας, η διορισμένη διοίκηση του νοσοκομείου θέλει να ξεμπερδεύει με μία πρωτοπόρα κομμουνίστρια, για να μπορεί να βάλει στο χέρι τους υπόλοιπους εργαζόμενους».

Η Οργάνωση του Κόμματος αναδεικνύει ότι η απόλυση «επιχειρείται εν μέσω της κατάθεσης νομοσχεδίου που θα οδηγήσει στον στραγγαλισμό και την εμπορευματοποίηση της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης. Επιπλέον, η απόλυση υπονομεύει την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, το οποίο έχει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Πρόκειται για μία ξεκάθαρα συνδικαλιστική δίωξη και επίθεση ενάντια στο σωματείο του νοσοκομείου, αφού η συνδικαλίστρια πρωτοστατεί σταθερά στην οργάνωση των αγώνων, ιδιαίτερα τώρα που ετοιμάζεται απεργιακή απάντηση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή», σημειώνει.

Και καλεί σωματεία, φορείς και εργαζόμενους να δώσουν απάντηση σε τέτοιες μεθοδεύεις. «Αμεσα πρέπει όσοι επιδιώκουν τη διάλυση του ΕΣΥ να βρουν απέναντί τους αυτό ακριβώς που φοβούνται: Τους εργαζόμενους ενωμένους ενάντια στην πολιτική που προστατεύει τα κέρδη των λίγων σε βάρος της ζωής των πολλών».

Τη Δευτέρα η έκτακτη Γενική Συνέλευση στο ΨΝΑ Δαφνί

O Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί προχωρά σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, τη Δευτέρα 22 Ιούλη, στις 12 μ. στην αίθουσα πολλαπλών. «Κλιμακώνουμε και συντονίζουμε τα βήματά μας με άλλα σωματεία και επιστημονικούς φορείς μέσα από νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και πολύμορφες πρωτοβουλίες και δράσεις, με στόχο να μην κατατεθεί και ψηφιστεί το σχέδιο νόμου - έκτρωμα.

Απαιτούμε την πλήρη απόσυρσή του, καθώς ήδη είναι καταδικαστέο στη διαβούλευση από επιστημονικούς φορείς και εργαζόμενους, και στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας», υπογραμμίζει στο κάλεσμά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ