ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Ακούραστα και αποφασιστικά στη μάχη, με δύναμη από τη μεγάλη απεργία

Κανένας συμβιβασμός με την ανεργία! Μέτρα τώρα για την επιβίωση και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος

Από την προχτεσινή απεργία στη Λάρυμνα
Από την προχτεσινή απεργία στη Λάρυμνα
Ακούραστα και αποφασιστικά, παίρνοντας νέα δύναμη και ορμή από τη συγκλονιστική απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης στη Λάρυμνα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους ρίχτηκαν ήδη στη μάχη για την οργάνωση της συνέχισης του αγώνα και σε αυτή τη νέα φάση που έχουν διαμορφώσει οι εγκληματικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης.

Απαιτούν μέτρα, εδώ και τώρα, για τη διασφάλιση του εισοδήματος και της επιβίωσης των οικογενειών τους, αλλά και για την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και σύσσωμος ο λαός της Λοκρίδας, που «νέκρωσε» τη μέρα της γενικής απεργίας, με τη μαζική τους συμμετοχή, την αντοχή τους για ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο, το πείσμα τους να μη λείψει κανείς, να είναι ξανά όλοι μαζί ενωμένοι, με τα «ταξικά αδέλφια» τους που ήρθαν από τη Στερεά και Εύβοια, την Αττική και άλλες περιοχές, κουρέλιασαν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, τη χυδαία της προσπάθεια να τους «σπάσει» με τις απολύσεις και τις συκοφαντίες.

Εστειλαν δυναμικό μήνυμα πως παραμένουν όρθιοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια. Να παλέψουν απέναντι στην επικίνδυνη κατάσταση που διαμόρφωσε η κυβέρνηση για τις ζωές και τις οικογένειές τους, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, πετώντας εργαζόμενους έξω από τη ΛΑΡΚΟ

Εχτισαν ακόμη πιο γερά τα θεμέλια του κοινού αγώνα για να μην ερημώσουν τα χωριά τους, ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τους ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης που έχουν αναπτυχθεί μέσα από αυτόν τον ηρωικό αγώνα και παράλληλα σηματοδότησαν τη συνέχισή του, τόσο για να καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ, όσο και για άμεσα μέτρα στήριξης και διασφάλισης του εισοδήματός τους.

Γνωρίζοντας ότι δεν έχουν περιθώρια για εφησυχασμό, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και το Σωματείο τους στο εργοστάσιο της Λάρυμνας ρίχτηκαν ήδη αποφασιστικά στη μάχη της οργάνωσης της νέας φάσης του αγώνα.

Ηδη συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο, παρουσία εργαζομένων, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, να σχεδιαστούν και να παρθούν αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη κατάσταση που επέβαλε η κυβέρνηση.

Τεράστιο το κενό ασφάλειας από την απόλυση των εργαζομένων

Την ίδια στιγμή, με νέα επιστολή το σωματείο εργαζομένων Λάρυμνας προειδοποιεί για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο εργοστάσιο μετά τις απολύσεις και καλεί την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας (ΕΜΝΕ) και την Πυροσβεστική να παρέμβουν άμεσα.

Η επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει από τη ΛΑΡΚΟ τους εργαζόμενους έχει αφήσει ένα τεράστιο κενό στην ασφάλεια του εργοστασίου και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων, δημιουργώντας προϋποθέσεις ακόμη και για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης, που δεν μπορεί να καλυφθεί από εργολάβους φύλαξης.

Η φύση και ο χαρακτήρας της ΛΑΡΚΟ, με τις τεράστιες σε έκταση εγκαταστάσεις, με την πολυπλοκότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων του εργοστασίου, τις ιδιαιτερότητες στην πρόσβαση από χώρο σε χώρο εντός του εργοστασίου, τα αποθηκευμένα και μη εύφλεκτα και επικίνδυνα υλικά, η παρουσία οικισμού εντός του εργοστασίου και μια σειρά ακόμη ζητήματα, απαιτούν για την ασφάλεια και τη φύλαξή τους εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, που τέτοιο είναι μόνο οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.

Παράλληλα η απουσία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ από τις εγκαταστάσεις της δημιουργεί ένα τεράστιο κενό και στην προστασία ολόκληρων περιοχών και δασικών εκτάσεων από τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φωτιά που ξέσπασε κοντά στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στα Ψαχνά Εύβοιας, απειλώντας το πευκοδάσος της περιοχής, όπου αυτή τη φορά δεν υπήρχαν οι εργαζόμενοι και τα μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ να συνδράμουν στην κατάσβεση.

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ένα πολύ επικίνδυνο μπάχαλο, που μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες. Τρίτη μέρα που η ΛΑΡΚΟ είναι αφύλακτη. Η μόνη προστασία είναι τα λουκέτα στις πύλες του εργοστασίου και για αυτά δεν ξέρει κανένας ποιος έχει τα κλειδιά. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση πυρκαγιάς, ατυχήματος ή άλλης έκτακτης κατάστασης δεν θα υπάρχει πρόσβαση στον χώρο. Καλούμε άμεσα την ΕΜΝΕ και την Πυροσβεστική να παρέμβουν», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και προσθέτει: «Επιβεβαιώνεται στην πράξη πως ο μόνος τρόπος να παραδοθεί ομαλά και με ασφάλεια στον νέο ιδιοκτήτη η ΛΑΡΚΟ είναι να επαναπροσληφθούν μέχρι τη μεταβίβαση».

Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για το μπάχαλο

«Μας απέλυσαν χωρίς να έρθει κανένας να κάνει απογραφή ανά τμήμα για όσα παραδόθηκαν (μηχανήματα, εξοπλισμός, ανταλλακτικά αξίας εκατομμυρίων ευρώ), δηλαδή άνοιξαν τον δρόμο να μπορούν ελεύθερα να κλαπούν χωρίς να έχει κανένας την ευθύνη», σημειώνει το Σωματείο.

Υπογραμμίζει επίσης την αδυναμία λειτουργίας του ιατρείου, τονίζοντας ότι «δεκάδες περιστατικά, ευτυχώς μικρά, αναγκάζονται να πάνε στη Λαμία, 110 χιλιόμετρα μακριά». Σημειώνει ότι όλο αυτό γίνεται «επειδή το υπουργείο Εργασίας δεν στέλνει, ως όφειλε, μια βεβαίωση που να εξασφαλίζει το κοινωνικό δίχτυ προστασίας και για τους εργαζόμενους των ιατρείων».

Ζητούν μαύρη εργασία από τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ!

Ενδεικτικό της αισχρότητας και της εκδικητικής μανίας της κυβέρνησης να πετάξει στον δρόμο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, χωρίς να διασφαλίζει ουσιαστικά τίποτα από την επόμενη μέρα, είναι τα όσα καταγγέλλει το Σωματείο για κάλεσμα της ειδικής διαχείρισης σε απολυμένους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να εργαστούν με μαύρη εργασία!

«Οι εργαζόμενοι ζητούν τη βεβαίωση απόλυσης, τον προσωπικό τους φάκελο, τα προσωπικά τους αντικείμενα, την εξόφληση των δεδουλευμένων και η Ειδική Διαχείριση δεν μπορεί να το κάνει. Προσπαθεί να λύσει ζητώντας από τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ να γυρίσουν με μαύρη εργασία στα πόστα τους. Ηδη υπάρχουν περιπτώσεις που γίνεται», τονίζει το Σωματείο καλώντας τις αρμόδιες αρχές «να παρέμβουν και να επιδώσουν το πρόστιμο που προβλέπεται».

Συνεχίζεται αμείωτα η έκφραση πολύμορφης αλληλεγγύης

Αμείωτα, μαζί με τον αγώνα των εργαζομένων, συνεχίζεται και η πολύμορφη πλατιά λαϊκή και εργατική αλληλεγγύη, που εκτός από τη στήριξη των κινητοποιήσεων, εκφράζεται σε πολλές ακόμη πτυχές της καθημερινότητας των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, με τη στήριξη του Συλλόγου Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα, συνεχίζουν τις παραστάσεις θεάτρου σκιών στα ΛΑΡΚΟχώρια.

Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στο δημοτικό σχολείο Λάρυμνας, θα δοθεί η παράσταση «ο Καραγκιόζης γιατρός», με τους καραγκιοζοπαίχτες Κωνσταντίνο Ντούμπα και Γιάννη Σταύρου.

Η είσοδος είναι δωρεάν για μικρούς και μεγάλους, καθώς επίσης στον χώρο θα προσφερθεί και δωρεάν μενού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «HQF - ΜΙΜΙΚΟΣ»
Κλιμακώνουν τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς

Νέα απεργία σήμερα και συγκέντρωση στη Χαλκίδα

Με συνέχιση του μεγάλου απεργιακού αγώνα που δίνουν εδώ και 18 μέρες και συγκέντρωση διεκδίκησης, σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Αγάλματα) στην παραλία Χαλκίδας, απαντούν οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους στο πτηνοσφαγείο της «HQF - ΜΙΜΙΚΟΣ» στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για αυξήσεις στα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

«Είμαστε σε κινητοποιήσεις εδώ και 18 μέρες στην "HQF - ΜΙΜΙΚΟΣ" συμφερόντων Φιλίππου, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Δυναμώνουμε το σωματείο μας και διεκδικούμε καλύτερες αμοιβές και συνθήκες δουλειάς», τονίζει το σωματείο σε ανακοίνωσή του, καλώντας τους εργαζόμενους της περιοχής να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, συμμετέχοντας μαζικά στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση.

Ενημερώνοντας για τη συνάντηση που έγινε με την εργοδοσία, το Σωματείο ανέφερε πως «μας είπαν ότι δεν θα ικανοποιήσουν ούτε ένα από τα αιτήματά μας παρότι ορισμένα από αυτά δεν θα επιβαρύνουν τον ισολογισμό της εταιρείας!» και προσθέτει:

«Μετά από 18 ημέρες συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας παρά την αδιάλλακτη στάση της εταιρείας και τις προσπάθειες να μας διασπάσει, να μας διαλύσει, ώστε να εντείνει την εκμετάλλευσή μας το επόμενο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιεί την οικονομική πίεση που όλοι έχουμε μετά από τα ημερομίσθια που έχουμε χάσει αλλά και κάθε άλλο μέσο! Δεν θα τα καταφέρει, είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το δίκιο μας».

Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι στο πτηνοσφαγείο της «QF-ΜΙΜΙΚΟΣ» στη Νέα Αρτάκη Χαλκίδας βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις αρχές του μήνα, διεκδικώντας να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Αρχικά πραγματοποίησαν επαναλαμβανόμενες τετράωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια, ενώ από τα μέσα της προηγούμενης βδομάδας και μετά από Γενικές Συνελεύσεις και συλλογικές αποφάσεις κλιμάκωσαν τον αγώνα τους με 48ωρες απεργίες.

Και, στη νέα τους Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα τους με τη σημερινή απεργία και τη συγκέντρωση στη Χαλκίδα, στοχεύοντας παράλληλα να ενημερώσουν τον λαό της περιοχής για τον αγώνα τους και να απευθύνουν κάλεσμα να δυναμώσει η αλληλεγγύη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ