ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούλη 2001
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Συνεχίζουν αγωνιστικά ενάντια στο ξεπούλημα

Η κυβέρνηση δημοσίευσε χτες στον Τύπο την πρόσκληση ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ

Αποφασιστικά συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Πετρέλαια» την 12ήμερη απεργία που ξεκίνησαν την Τρίτη το πρωί, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ολοκληρωτικό ξεπούλημα στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης. Εν τω μεταξύ χτες η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την εμμονή στην πολιτική της, δημοσίευσε στον Τύπο την αναγγελία του ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ.

Χτες, στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Ομοσπονδίας και των σωματείων - μελών της, για την εκτίμηση της κατάστασης, αποφασίστηκε η συνέχιση κανονικά των κινητοποιήσεων, παρά τις πιέσεις των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ που εισηγούνταν αναστολή της απεργίας μέχρι να συζητηθεί η τροπολογία στη Βουλή στα τέλη Αυγούστου. Οι πιέσεις αυτές όμως δεν είχαν αποτέλεσμα κάτω από την πίεση των σωματείων και των ίδιων των εργαζομένων που απαίτησαν κλιμάκωση και διεύρυνση των κινητοποιήσεων, σημειώνοντας ότι η αναστολή εξυπηρετεί τους σκοπούς της κυβέρνησης.

Η απεργία για πρακτικούς λόγους προχωράει τμηματικά στα εργοστάσια της εταιρίας και στις θυγατρικές, με σκοπό ώστε μέχρι την Τρίτη να απεργήσουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Θεσσαλονίκη

H απεργία των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται κανονικά μέχρι και την Κυριακή 5 Αυγούστου, όπως είχε αρχικά καθοριστεί, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται τις τελευταίες μέρες από την ΠΑΣΚΕ για αναστολή της απεργίας.

Σήμερα το πρωί στις 7 αρχίζει η απεργία στο διυλιστήριο που θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί της Δευτέρας 30 Ιούλη. Τη Δευτέρα ξεκινά η απεργία στα χημικά εργοστάσια και από την Τρίτη 31/7 μέχρι την Κυριακή 5 Αυγούστου θα απεργήσει όλο το προσωπικό των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη.

«Αναγγελία Ξεπουλήματος»

Χτες, δημοσιεύτηκε στον Τύπο και η αναγγελία του ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ.

Την πρόσκληση εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος δημοσίευσαν η UBS Warbourg και η Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με την πρόσκληση, καλούνται μέχρι και τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2001 πετρελαϊκές εταιρίες και πετρελαϊκοί όμιλοι να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά ποσοστού, 15% το ελάχιστο έως 30% το ανώτερο, του υφιστάμενου πακέτου μετοχών των ΕΛΠΕ.

Επίσης σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου δε θα διενεργηθούν διαπραγματεύσεις ή συζητήσεις με την Εταιρία αναφορικά με τη συναλλαγή. Σύντομα, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου, οι σύμβουλοι θα ειδοποιήσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη τα οποία έχουν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος, ανάλογα με το εάν έχουν προεπιλεγεί, ή όχι, προκειμένου να κληθούν να συμμετάσχουν στο δεύτερο στάδιο, κατά το οποίο θα τους ζητηθούν και οι δεσμευτικές προσφορές. Με την έναρξη της διαδικασίας του δεύτερου σταδίου, όσοι έχουν επιλεγεί, θα κληθούν να υπογράψουν σύμφωνο εμπιστευτικότητας, ώστε να προχωρήσουν σε ενδελεχή έλεγχο («due dilligence») της Εταιρίας.

ΚΚΕ

Να υπενθυμίσουμε ότι χτες βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, καταγγέλλοντας την απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τον όμιλο. Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τη διαδικασία ξεπουλήματος και να ικανοποιήσει το αίτημα των εργαζομένων για ΕΛΠΕ 100% στο δημόσιο.


«ΤΑΞΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Συντονισμός και διεύρυνση του αγώνα

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα και να απαιτήσουν ακύρωση της κυβερνητικής τροπολογίας και ΕΛ.ΠΕ 100% στο δημόσιο

«Το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σε αυτά. Αφορά και τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά Διυλιστήρια, στις εταιρίες εμπορίας, στους βενζινοπώλες, στους αγρότες, στους επαγγελματίες».

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωση η «Ταξική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων στα Πετρέλαια και Χημικές Βιομηχανίες» (στηρίζεται από την ΕΣΑΚ), επισημαίνοντας, ότι η διοίκηση της Ομοσπονδίας πρέπει να αποφασίσει τη διεύρυνση και τη συνέχεια του αγωνιστικού μετώπου με τη συμμετοχή ολόκληρου του κλάδου και να αναπτύξει συμμαχία με τους βενζινοπώλεις, τους φορείς των αγροτών και επαγγελματιών.

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι αυτό το εγχείρημα είναι εύκολο. Ωστόσο, πρέπει να προσπαθήσουμε. Ο αγώνας δεν τελειώνει με τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες. Απαιτεί συνέχιση, συντονισμό με άλλες ΔΕΚΟ ώστε να μην αποτελεί τουφεκιά στον αέρα και να έχει προοπτική» σημειώνει η παράταξη. Παράλληλα, κάνει σαφές προς τους εργαζόμενους, ότι «δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι δίχως την ανάπτυξη συντονισμένων αγώνων θα υπάρξει αποτέλεσμα. Ο αγώνας πρέπει όμως να έχει καθορισμένους στόχους με κύριο να μην περάσει η τροπολογία της κυβέρνηση και η απαίτηση για ΕΛΠΕ 100% στο δημόσιο, κόντρα στις θέσεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ».

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπερασματά τους από την κυβερνητική νεοσυντηρητική επίθεση όχι μόνο στο δημόσιο τομέα πετρελαίου αλλά και στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις. Παράλληλα, καταγγέλλει, ότι ο υπουργός Ανάπτυξης στη συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία, εκτελώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης, είχε το θράσος να υποστηρίζει ότι με το ξεπούλημα διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των ΕΛ.ΠΕ.

Αναφερόμενη η παράταξη στο πώς οδηγήθηκαν τα ΕΛΠΕ στο σημερινό ξεπούλημα σημειώνει: «Το 1993 η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να προχωρήσει σε μια γενικευμένη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Συνάντησε όμως την καθολική αντίσταση των εργαζομένων αλλά και του λαού γενικότερα. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν, παρά τις διακηρύξεις και προεκλογικές δεσμεύσεις, άνοιξαν το δρόμο, με τη "μετοχοποίηση" του 1998 στο επερχόμενο ξεπούλημα του δημόσιου τομέα πετρελαίου, εφαρμόζοντας τις επιταγές των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου».

«Ολο αυτό το διάστημα, συνεχίζει, δε σταματήσαμε να προβάλλουμε την αναγκαιότητα συντονισμένων αγώνων, με όλους τους εργαζόμενους της χώρας που θίγονται κύρια στο ζήτημα των τιμών των καυσίμων. Εάν αναπτύσσονταν ανάλογοι αγώνες όπως στην περίοδο της κυβέρνησης της ΝΔ, τότε δε θα φτάναμε εκεί που φτάσαμε σήμερα». Καταλήγοντας η παράταξη, επιρρίπτει ευθύνες στις ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στον κλάδο ότι «έτρεφαν αυταπάτες ότι με τη μετοχοποίηση και τη διασπορά μετοχών διασφαλίζονταν ο δημόσιος χαρακτήρας των ΕΛ.ΠΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ