ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΣΥΡΙΑΣ
Πιθανή συνάντηση ηγετών ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι

Ετοιμη να «διευκολύνει» η Μόσχα

Από την εποχή που Συρία - Τουρκία συνεργάζονταν στενά

Copyright 2016 The Associated

Από την εποχή που Συρία - Τουρκία συνεργάζονταν στενά
Διεργασίες «τρέχουν» για μια επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων Τουρκίας - Συρίας, όπως επιβεβαίωσαν και εκατέρωθεν δηλώσεις των ηγεσιών των δύο χωρών, που, πριν την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία, διατηρούσαν συνεργασίες σε πολλούς τομείς.

Η τουρκική κυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» επικαλούμενη «πηγές» μετέδωσε προχτές ότι η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν και του Σύρου ομολόγου Μπασάρ αλ Ασαντ «σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στη ρωσική πρωτεύουσα Μόσχα», ενδεχόμενα και μέσα στον Αύγουστο. Σε αυτή - συνέχιζε το ρεπορτάζ - «ενδέχεται να προσκληθεί ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά Αλ Σουντάνι», ενώ μεταξύ άλλων η ίδια πηγή υποστήριζε ότι «το θέμα της αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων (από τη Συρία) δεν αποτελεί προϋπόθεση, αλλά έχει συμφωνηθεί να συζητηθεί αργότερα για να επιτευχθεί τελικά». Μεταξύ άλλων, τονιζόταν ότι το Εμπόριο θα κυριαρχήσει στην ημερήσια διάταξη κατά την πρώτη συνάντηση, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «το Ιράν μπορεί να μείνει εκτός της νέας διαδικασίας μεταξύ Αγκυρας και Δαμασκού».

Το αυξημένο «ενδιαφέρον» της Μόσχας για την όποια αναθέρμανση των σχέσεων Συρίας - Τουρκίας επιβεβαίωσε ξανά χτες και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που είπε ότι «το θέμα της διευκόλυνσης ορισμένης αλληλεπίδρασης μεταξύ Τούρκων και Σύριων εκπροσώπων σε διάφορα επίπεδα είναι πράγματι στην ημερήσια διάταξη», αλλά «δεν μπορώ να πω κάτι πιο συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή».

Την ίδια στιγμή, το συριακό πρακτορείο SANA μετέδιδε χτες παρέμβαση του αναπληρωτή αντιπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολυάνσκι, ότι «η διατήρηση της μόνιμης σταθερότητας στη Συρία επιτυγχάνεται με τον τερματισμό της ξένης στρατιωτικής παρουσίας εκεί, η οποία αποτελεί σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας». Επικρίνοντας δε και συγκεκριμένα την παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «έχει ως σκόπιμη επιλογή την ανάμειξη στις υποθέσεις των κρατών που δεν της αρέσουν και τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κατάστασης», κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «εγωιστική πολιτική στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο εκεί».

Πάντως, ας καταγραφεί ότι τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τη συριακή εφημερίδα «Al-Watan», μετέδωσαν ότι «ρωσικές και τουρκικές (στρατιωτικές) δυνάμεις πρόκειται να επαναλάβουν τις κοινές περιπολίες τους σε έναν βασικό δρόμο στην περιοχή Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά της Συρίας, μετά από μια παύση που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια». Σύμφωνα με την «Al-Watan», τα σχέδια αφορούν την επανέναρξη τουρκο-ρωσικών στρατιωτικών περιπολιών στον αυτοκινητόδρομο Μ4, παράλληλα με τα βήματα εξομάλυνσης μεταξύ Αγκυρας και Δαμασκού.

Ρωσο-ιρανικά γυμνάσια στην Κασπία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία ξεκίνησε τη Δευτέρα κοινά γυμνάσια στην Κασπία με το Ιράν, στα οποία σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ είχαν σταλθεί ως παρατηρητές και εκπρόσωποι των παράκτιων χωρών - η Κασπία «βρέχει» ακόμα Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν.

Το στέλεχος των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Αμπας Χασανι, δήλωσε ότι σε αυτά είχε προγραμματιστεί να πάρουν μέρος πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων πυραύλων Darafsh, Separ και Paykan, δύο ελικοπτέρων AB-212, του πλοίου Shahid Basir από το Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, που θεωρείται η «ελίτ» των ιρανικών Ενοπλων Δυνάμεων. Επίσης, το ρωσικό πλοίο SB-45.

Ολα αυτά ενώ, χτες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, δήλωσε ότι μετά από εντατικές διμερείς διαβουλεύσεις που διήρκεσαν 2,5 χρόνια, Μόσχα και Τεχεράνη οριστικοποίησαν όλες τις πλευρές για την υπογραφή συμφωνίας με στόχο «να αναβαθμιστεί το καθεστώς των ρωσο-ιρανικών δεσμών σε επίπεδο Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης», χαρακτηρίζοντας την επικείμενη υπογραφή «ιστορικό γεγονός».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΑΠΟΛΗ.-- Ενας 29χρονος και μία 35χρονη σκοτώθηκαν ενώ άλλα 13 άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ τους 7 παιδιά 2 έως 10 ετών, μετά από κατάρρευση εσωτερικού μπαλκονιού αργά προχτές το βράδυ στη λαϊκή περιοχή Σκαμπία έξω από τη Νάπολη. Τα δύο από τα τραυματισμένα παιδιά (4 και 7 ετών) νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για τμήμα μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος, χτισμένου μεταξύ 1962 και 1975, το οποίο η δημοτική αρχή περιλαμβάνει σε «σχέδιο ανάπλασης». Οι περίπου 800 άνθρωποι που κατοικούσαν στο συγκρότημα πήραν εντολή να το εκκενώσουν, ενώ για τα αίτια του συμβάντος δεν έγιναν ανακοινώσεις χτες.

ΝΤΑΚΑ.-- Τουλάχιστον 170 φέρονται να είναι οι νεκροί από τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στο Μπανγκλαντές, όπου ο στρατός παραμένει πάνοπλος στους δρόμους. Εκπρόσωποι επιχειρήσεων ζήτησαν από την κυβέρνηση την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και την αποκατάσταση της πρόσβασης στο διαδίκτυο, εκφράζοντας ανησυχία για «μεγάλη ζημιά στην οικονομία». Η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα είπε ότι τα μέτρα ήταν «απαραίτητα για την αποκατάσταση της ηρεμίας» και μίλησε για «σταδιακή χαλάρωσή» τους.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-- Περίπου 20.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας του ισπανικού νησιού Μαγιόρκα, Πάλμα, ζητώντας «να θέσουμε όρια στον τουρισμό» και κρατώντας πανό που έγραφαν «Η πολυτέλειά σας - η δυστυχία μας». Αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν προ ημερών και στη Βαρκελώνη, με συνθήματα όπως «Οι γειτονιές μας δεν είναι σουβενίρ», «Ο μαζικός τουρισμός σκοτώνει την πόλη μας» και «Θέλουμε κανονικά ωράρια εργασίας».

ΚΑΤΑΝΙΑ.-- Το αεροδρόμιο της Κατάνια έκλεισε χτες μετά από «έντονη δραστηριότητα» που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στο ηφαίστειο της Αίτνας, στην ανατολική Σικελία. Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν την αναστολή όλων των εισερχόμενων και εξερχόμενων πτήσεων, με ακυρώσεις ή εκτροπή τους σε άλλα αεροδρόμια.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Αμερικανίδα υφυπουργός Αμυνας, Κάθλιν Χιξ, προειδοποίησε προχτές το βράδυ κατά της ενίσχυσης της ρωσο-κινεζικής συνεργασίας στην Αρκτική, άλλο ένα πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού, τόσο ως προς τις θαλάσσιες οδούς όσο και ως προς τους φυσικούς πόρους.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Σε τουλάχιστον 229 ανέβηκε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη νότια Αιθιοπία, μετά από κατολίσθηση που προκλήθηκε τη Δευτέρα, ως συνέπεια σφοδρών βροχοπτώσεων στην Γκόφα. Σε εξέλιξη παρέμεναν χτες οι επιχειρήσεις παροχής βοήθειας και διάσωσης.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Οι αρχές του Καναδά εξέδωσαν προχτές το βράδυ εντολές εκκένωσης για την πόλη του Τζάσπερ και το Εθνικό Πάρκο Τζάσπερ στην επαρχία Αλμπέρτα, έπειτα από δασικές πυρκαγιές.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκδήλωση για την 26η Ιούλη

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης πραγματοποιεί εκδήλωση για να τιμηθεί η ηρωική επίθεση στον στρατώνα Μονκάδα (26 Ιούλη 1953), σήμερα Τετάρτη στις 8 μ.μ. στο προαύλιο της ΠΕΚΑΜ (Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου) - Μουσείου Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο).

Θα μιλήσει η Ιωάννα Παπαγεωργάκη, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου. Θα ακολουθήσει εκδήλωση με κουβανέζικη μουσική και κεράσματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ