ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Νέο εργατικό «δυστύχημα», σκοτώθηκε στο μεροκάματο 63χρονος εργάτης

Καταπλακώθηκε από τον καταπέλτη του «Jumbo Jet» σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα | Απεργία στη Ζώνη και συγκέντρωση σήμερα στις 7 μ.μ.

Ο εργάτης σκοτώθηκε όταν υποχώρησε ο καταπέλτης και τον συνέθλιψε
Ο εργάτης σκοτώθηκε όταν υποχώρησε ο καταπέλτης και τον συνέθλιψε
Ενας ακόμα εργαζόμενος έχασε χτες τη ζωή του και ένας συνάδελφός του τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά, ως αποτέλεσμα της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων προστασίας της ασφάλειας και της υγείας στους χώρους δουλειάς.

Το τελευταίο θύμα της μακράς αλυσίδας των εργατικών «ατυχημάτων» είναι ένας 63χρονος μηχανουργός, ο Βασίλης Γαβαλάς, μέλος εργολαβικού συνεργείου, ο οποίος έχασε τη ζωή του χτες το πρωί όταν καταπλακώθηκε από τον καταπέλτη του πλοίου «Jumpo Jet», όπου εκτελούσε εργασίες, στα Ναυπηγεία του Κόρου στη Σαλαμίνα. Ενας 22χρονος συνάδελφός του τραυματίστηκε και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, ενώ μόνο από τύχη δεν κινδύνευσε και η δική του ζωή.

Στο σημείο βρέθηκαν κλιμάκια του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, στο πλευρό των εργαζομένων, που βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ ενώ περίμεναν για ώρες να απεγκλωβιστεί η σορός του συναδέλφου τους, σε παύση εργασιών.

Σε κοινή τους συνεδρίαση, μάλιστα, τα δύο σωματεία αποφάσισαν 24ωρη απεργία σήμερα Πέμπτη για όλους τους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευή, καλώντας σε συγκέντρωση στις 7 π.μ. στην πύλη της Ζώνης στο Πέραμα και στη συνέχεια σε πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας. Την απεργία και τη συγκέντρωση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Στον τόπο του δυστυχήματος βρέθηκαν ο Γιώργος Στεφανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, και ο Γιώργος Κατωπόδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σαλαμίνας.

Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά βάφει τα χέρια της με αίμα για χάρη των εφοπλιστών

Σε κοινή τους ανακοίνωση το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του.

«Ο συνάδελφος μαζί με άλλους συναδέλφους από το συνεργείο "ΒΑΡΕΝΤΖΗΣ ΜΑΡΚΕΛΟΣ & ΣΙΑ" εργάζονταν στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας (Κόρου), κάτω από τον καταπέλτη του πλοίου "JUMBO JET", της εταιρείας "SEAJET" του εφοπλιστή Ηλιόπουλου. Ο καταπέλτης υποχώρησε, συνθλίβοντάς τον και σκοτώνοντάς τον ακαριαία, τραυματίζοντας επίσης άλλον έναν συνάδελφο, ο οποίος γλίτωσε από του χάρου τα δόντια», αναφέρουν σχετικά με το δυστύχημα.

Και προσθέτουν γι' αυτό ότι «είναι σχεδόν αντιγραφή του προηγουμένου θανατηφόρου που είχαμε πριν τέσσερις μήνες, πάλι από πτώση καταπέλτη πλοίου της ίδιας εταιρείας, με αποτέλεσμα τον χαμό του συναδέλφου μας, Κώστα Μιχελή».

Ο τρίτος νεκρός τον τελευταίο χρόνο

Ο αδικοχαμένος εργαζόμενος «είναι ο τρίτος συνάδελφος μόνο τον τελευταίο χρόνο που δεν γυρίζει σπίτι του από τη δουλειά, για να μπουν γρήγορα τα πλοία των εφοπλιστών στη γραμμή και να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ από τα δισεκατομμύρια που βγάζουν. Για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των εργολάβων, που θησαυρίζουν για να πιάνουν τους περιβόητους χρόνους της επισκευής», καταγγέλλουν τα σωματεία. Δίπλα δε στους νεκρούς των «ατυχημάτων», επισημαίνουν, πρέπει να συνυπολογιστούν οι εργαζόμενοι που «εξαντλημένοι από την ασταμάτητη δουλειά εδώ και μήνες, σε συνθήκες καύσωνα, χάνουν την ζωή τους από καρδιοπάθειες και τόσα άλλα - θάνατοι που δεν μετριούνται ποτέ».

Σχολιάζοντας την προκλητική δήλωση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος μετά τον θάνατο του εργαζόμενου έσπευσε να ισχυριστεί ότι στα θέματα ασφάλειας «δεν επιτρέπονται από κανέναν ούτε εκπτώσεις ούτε συμβιβασμοί», τα σωματεία ξεκαθαρίζουν πως τα υπουργεία Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, συνολικά η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά «έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα». «Εχουν βάλει απ' ό,τι φαίνεται στόχο να σπάσει κάθε ρεκόρ στους δολοφονημένους εργάτες, για το κέρδος των αφεντικών. Παρά τις δεκάδες καταγγελίες που κάνουν τα σωματεία μας στον χώρο για την κατάσταση που επικρατεί στη ναυπηγοεπισκευή, κάνουν την "πάπια" για να μη στεναχωρηθούν τα πραγματικά αφεντικά, οι εφοπλιστές», υπογραμμίζουν.

«Οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευή, μέσα από τα σωματεία μας, έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας για αύξηση των ελέγχων, τιμωρία των ενόχων, δημιουργία υποδομών που θα μας παρέχουν ασφάλεια και υγιεινή στη δουλειά μας. Απαιτούμε να πληρώσουν τώρα οι πραγματικοί υπεύθυνοι», διαμηνύουν τα σωματεία.

Διεκδικούν: Εντατικοποίηση των ελέγχων τώρα. Να γίνονται έλεγχοι 7 μέρες την εβδομάδα, και σε ώρες πέραν του ωραρίου του Δημοσίου. 5μελείς επιτροπές και στα μεγάλα ναυπηγεία. Τεχνικούς Ασφαλείας από λίστες του λιμεναρχείου. Υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ και των διατάξεων που περιλαμβάνει για τα μέτρα προστασίας. Αμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του Πυροσβεστικού Σταθμού στο Πέραμα.


Δύο ακόμα «ατυχήματα» σε Εύβοια και Κιλκίς

Την ίδια στιγμή που ο εργάτης στο Πέραμα έχανε τη ζωή του, ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα», με σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου σε ώρα εργασίας, γινόταν γνωστό ότι συνέβη στις εγκαταστάσεις της «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι» στο Μαντούδι, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Οπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο, το «ατύχημα» σημειώθηκε την Παρασκευή 19 Ιούλη, όταν ο εργαζόμενος, που εκτελούσε εργασίες ανεβασμένος σε τσίγκινη στέγη αποθήκης των εγκαταστάσεων της «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι», ζαλίστηκε και έπεσε στο κενό από μεγάλο ύψος. Από την πτώση τραυματίστηκε σοβαρά σε διάφορα σημεία του σώματός του και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο του «Ευαγγελισμού».

Μέσα στο λιοπύρι πάνω σε τσίγκινη σκεπή

Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, ο εργαζόμενος ήταν ανεβασμένος στην τσίγκινη σκεπή της αποθήκης «σε συνθήκες καύσωνα και μάλιστα σε μεσημεριανή ώρα όπου δεν θα έπρεπε να εργάζεται», ενώ επισημαίνει ότι «τέτοιες συνθήκες εργασίας προκαλούν ατυχήματα, ασθένειες, πυροδοτούν υποκείμενα νοσήματα».

Τονίζει επίσης ότι «το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς στη συγκεκριμένη εταιρεία την προηγούμενη χρονιά είχαν συμβεί άλλα τέσσερα σοβαρά ατυχήματα» και σημειώνει ότι «αυτό δείχνει τις ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εταιρείας, όπως άλλωστε τα έχει επισημάνει και το σωματείο του χώρου. Είναι προκλητικό, όταν σήμερα υπάρχει η επιστημονική και τεχνική δυνατότητα, τα απαραίτητα μέτρα να μη λαμβάνονται με τη "δικαιολογία" του κόστους. Είναι απαράδεκτο να μη σταματά η εργασία σε συνθήκες καύσωνα, να μην αλλάζουν στέγες, φίλτρα και ό,τι άλλο χρειάζεται, ενώ την ίδια στιγμή ο Ομιλος ΤΕΡΝΑ φτιάχνει στην Κάρυστο τον μεγαλύτερο αιολικό σταθμό των Βαλκανίων και αγοράζει τη ΛΑΡΚΟ».

Τα Εργατικό Κέντρο Εύβοιας εύχεται καλή ανάρρωση στον συνάδελφο, δηλώνοντας τη στήριξή τους σε οτιδήποτε χρειαστεί, ενώ απαιτεί από την εργοδοσία: Να αποζημιώσει τον συνάδελφο, να καλύψει όλα τα νοσήλια, τα έξοδά του και των απαραίτητων συνοδών του. Να καταβάλει το σύνολο των αποδοχών του για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να αναρρώσει πλήρως. Να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις εγκαταστάσεις, ώστε να μην έχουμε άλλα ατυχήματα».

Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό εργαζόμενη

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» είχε και εργαζόμενη σε εταιρεία στη ΒΙΠΕ του Κιλκίς την περασμένη Τρίτη, και τώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς δάχτυλα στο ένα της χέρι.

Αλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα προστέθηκε στη μεγάλη λίστα των εργατικών «ατυχημάτων», που αποτελούν πλέον καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς, σημειώνει το Σωματείο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας και απαιτεί να διαλευκανθούν οι αιτίες του ατυχήματος.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι συνθήκες εργασίας (12ωρα, 6ήμερο, εντατικοποίηση) είναι που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ατυχήματα. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση νομιμοποιεί τις 13 και 14 ώρες δουλειάς τη μέρα και την 6ήμερη εργασία, έχουμε εργοδοτικά εγκλήματα σαν το παραπάνω.

Τόσο αυτή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν για την υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, που για έναν τυπικό έλεγχο μπορεί να χρειαστούν μήνες ή ακόμα και ολόκληρος χρόνος για να περάσει από μία επιχείρηση.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ένα συνηθισμένο φαινόμενο, συνάδελφοί μας να σακατεύονται κάθε μέρα για να πλουτίζουν οι βιομήχανοι στις πλάτες μας, να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε σώοι και αβλαβείς στα σπίτια μας και τις οικογένειές μας και την ίδια στιγμή οι εργοδότες μας φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των εξαγωγών με υπέρογκα κέρδη και τζίρους».

Το Σωματείο ζητά με ευθύνη της εργοδοσίας: Να αποκατασταθεί η υγεία της τραυματισμένης συναδέλφου και να αποζημιωθεί στο ακέραιο για όσο διάστημα χρειαστεί να λείψει από την εργασία της, για όλες τις θεραπείες που ενδεχομένως θα χρειαστούν. Επίσης να ολοκληρωθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στο εργοστάσιο που έγινε το ατύχημα, παίρνοντας άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Αμεση ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.


ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το νέο έγκλημα έχει την υπογραφή της κυβέρνησης και της εργοδοσίας

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα στα Ναυπηγεία του Κόρου στη Σαλαμίνα, που κόστισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο και οδήγησε στον τραυματισμό ενός συναδέλφου του, καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.«Δίκαια προκαλεί οργή και θυμό στους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευή, στο σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού της Αττικής», τονίζει στην ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας την «πλήρη απουσία μέτρων ασφάλειας και υγείας». Το νέο αυτό έγκλημα, προσθέτει, «έχει την υπογραφή της κυβέρνησης, της ιδιοκτησίας του Ναυπηγείου, του εφοπλιστικού κεφαλαίου και του εργολάβου, που όλοι μαζί θεωρούν κόστος τα μέτρα ασφάλειας και υγείας και αφήνουν τις ζωές των εργαζομένων εκτεθειμένες στον κίνδυνο, για να συνεχίζεται η δική τους κερδοφορία».

«Ας αφήσουν λοιπόν και τα εκ των υστέρων κροκοδείλια δάκρυα και το απαίσιο και επαναλαμβανόμενο παιχνίδι με το "μπαλάκι των ευθυνών"», σημειώνει και αναδεικνύει το γεγονός πως «οι χώροι δουλειάς με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε παγίδες θανάτου». Ιδιαίτερα στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής, το χτεσινό «είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα, θανατηφόρων και μη, εργοδοτικών εγκλημάτων, όπως αυτό που είχαμε πρόσφατα στη Χαλκίδα, αλλά και στην Ελευσίνα, στη Ζώνη του Περάματος και αλλού».

«Αποδεικνύεται ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής, που τα τελευταία χρόνια πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση, στηρίζεται και προϋποθέτει το ξεζούμισμα των εργαζομένων, την εντατικοποίηση, την καταπάτηση της ΣΣΕ και τη μη κήρυξή της σε υποχρεωτική, με συνεχή επιδίωξη της εργοδοσίας να μειώσει το κόστος, είτε μέσω του μεροκάματου είτε μέσω των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Αυτή είναι και η αιτία που πηγαίνουμε από το ένα εργοδοτικό έγκλημα στο άλλο», αναφέρει η ΚΟ Αττικής.

Εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συναδέλφους του νεκρού, και εύχεται γρήγορη ανάρρωση στον τραυματία εργαζόμενο. Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους και το σύνολο του λαού να δυναμώσουν τον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής στους χώρους δουλειάς. «Το "να είναι ο τελευταίος" δεν μπορεί να είναι ευχή. Μπορεί να επιβληθεί μόνο μέσα από τον μαζικό και συλλογικό αγώνα των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, με στόχο την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης», καταλήγει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ