Πέμπτη 25 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δύο ακόμα «ατυχήματα» σε Εύβοια και Κιλκίς

Την ίδια στιγμή που ο εργάτης στο Πέραμα έχανε τη ζωή του, ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα», με σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου σε ώρα εργασίας, γινόταν γνωστό ότι συνέβη στις εγκαταστάσεις της «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι» στο Μαντούδι, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Οπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο, το «ατύχημα» σημειώθηκε την Παρασκευή 19 Ιούλη, όταν ο εργαζόμενος, που εκτελούσε εργασίες ανεβασμένος σε τσίγκινη στέγη αποθήκης των εγκαταστάσεων της «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι», ζαλίστηκε και έπεσε στο κενό από μεγάλο ύψος. Από την πτώση τραυματίστηκε σοβαρά σε διάφορα σημεία του σώματός του και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο του «Ευαγγελισμού».

Μέσα στο λιοπύρι πάνω σε τσίγκινη σκεπή

Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, ο εργαζόμενος ήταν ανεβασμένος στην τσίγκινη σκεπή της αποθήκης «σε συνθήκες καύσωνα και μάλιστα σε μεσημεριανή ώρα όπου δεν θα έπρεπε να εργάζεται», ενώ επισημαίνει ότι «τέτοιες συνθήκες εργασίας προκαλούν ατυχήματα, ασθένειες, πυροδοτούν υποκείμενα νοσήματα».

Τονίζει επίσης ότι «το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς στη συγκεκριμένη εταιρεία την προηγούμενη χρονιά είχαν συμβεί άλλα τέσσερα σοβαρά ατυχήματα» και σημειώνει ότι «αυτό δείχνει τις ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εταιρείας, όπως άλλωστε τα έχει επισημάνει και το σωματείο του χώρου. Είναι προκλητικό, όταν σήμερα υπάρχει η επιστημονική και τεχνική δυνατότητα, τα απαραίτητα μέτρα να μη λαμβάνονται με τη "δικαιολογία" του κόστους. Είναι απαράδεκτο να μη σταματά η εργασία σε συνθήκες καύσωνα, να μην αλλάζουν στέγες, φίλτρα και ό,τι άλλο χρειάζεται, ενώ την ίδια στιγμή ο Ομιλος ΤΕΡΝΑ φτιάχνει στην Κάρυστο τον μεγαλύτερο αιολικό σταθμό των Βαλκανίων και αγοράζει τη ΛΑΡΚΟ».

Τα Εργατικό Κέντρο Εύβοιας εύχεται καλή ανάρρωση στον συνάδελφο, δηλώνοντας τη στήριξή τους σε οτιδήποτε χρειαστεί, ενώ απαιτεί από την εργοδοσία: Να αποζημιώσει τον συνάδελφο, να καλύψει όλα τα νοσήλια, τα έξοδά του και των απαραίτητων συνοδών του. Να καταβάλει το σύνολο των αποδοχών του για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να αναρρώσει πλήρως. Να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις εγκαταστάσεις, ώστε να μην έχουμε άλλα ατυχήματα».

Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό εργαζόμενη

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» είχε και εργαζόμενη σε εταιρεία στη ΒΙΠΕ του Κιλκίς την περασμένη Τρίτη, και τώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς δάχτυλα στο ένα της χέρι.

Αλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα προστέθηκε στη μεγάλη λίστα των εργατικών «ατυχημάτων», που αποτελούν πλέον καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς, σημειώνει το Σωματείο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας και απαιτεί να διαλευκανθούν οι αιτίες του ατυχήματος.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι συνθήκες εργασίας (12ωρα, 6ήμερο, εντατικοποίηση) είναι που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ατυχήματα. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση νομιμοποιεί τις 13 και 14 ώρες δουλειάς τη μέρα και την 6ήμερη εργασία, έχουμε εργοδοτικά εγκλήματα σαν το παραπάνω.

Τόσο αυτή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν για την υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, που για έναν τυπικό έλεγχο μπορεί να χρειαστούν μήνες ή ακόμα και ολόκληρος χρόνος για να περάσει από μία επιχείρηση.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ένα συνηθισμένο φαινόμενο, συνάδελφοί μας να σακατεύονται κάθε μέρα για να πλουτίζουν οι βιομήχανοι στις πλάτες μας, να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε σώοι και αβλαβείς στα σπίτια μας και τις οικογένειές μας και την ίδια στιγμή οι εργοδότες μας φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των εξαγωγών με υπέρογκα κέρδη και τζίρους».

Το Σωματείο ζητά με ευθύνη της εργοδοσίας: Να αποκατασταθεί η υγεία της τραυματισμένης συναδέλφου και να αποζημιωθεί στο ακέραιο για όσο διάστημα χρειαστεί να λείψει από την εργασία της, για όλες τις θεραπείες που ενδεχομένως θα χρειαστούν. Επίσης να ολοκληρωθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στο εργοστάσιο που έγινε το ατύχημα, παίρνοντας άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Αμεση ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ