ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Η υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης και η πραγματικότητα

Στο άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» προβλέπεται η «Ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Αφορμή για τη νομοθέτηση αυτού του μέτρου ήταν όχι γενικά οι ελλείψεις γιατρών σε όλες σχεδόν τις δημόσιες μονάδες Υγείας της χώρας και ιδιαίτερα στην περιφέρεια, αλλά ορισμένες «ακραίες» περιπτώσεις, όπως στο Νοσοκομείο της Κω, όπου δεν υπάρχουν παθολόγοι, και για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που ταυτίζεται με τον Τουρισμό και τις ανάγκες των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

Το παράδειγμα της Κω και τι αποδεικνύει

Επομένως, ο «πολλά βαρύς» υπουργός Υγείας με αυτό το μέτρο αποδεικνύεται συνεπής με το σχέδιο ανάπτυξης που επιδεινώνει γενικά τους όρους περίθαλψης του λαού, ταυτόχρονα όμως σκοπός του είναι να αντιμετωπίζει τις ακραίες εκφάνσεις της πολιτικής της κυβέρνησης και να λειτουργεί ως «αμορτισέρ» απορρόφησης των κοινωνικών κραδασμών. Να μη συζητάμε γιατί όλο τον χρόνο, σε όλα σχεδόν τα δημόσια νοσοκομεία και στο σύνολο των Κέντρων Υγείας, λείπουν γιατροί, τόσο σε αριθμό όσο και σε βασικές ειδικότητες, αλλά να θεωρηθεί επιτυχία ότι σε ένα δημόσιο νοσοκομείο θα υπάρχει, για κάποιες μέρες και κάποιες ώρες, κάποιος γιατρός!


Στην ουσία το μέτρο αυτό αντιστοιχεί με την πολιτική που συστηματικά φτωχοποιεί τις παροχές του κράτους για τη λαϊκή περίθαλψη, και παρεμβαίνει με διορθωτικά μέτρα για τις ακραίες περιπτώσεις. Σε αυτήν την πολιτική ο υπουργός Υγείας και συνολικά η κυβέρνηση δεν είναι μόνοι τους. Εχουν λερωμένη τη φωλιά τους και όλοι οι άλλοι που στηρίζουν αυτήν την ανάπτυξη υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Το παράδειγμα της Κω είναι πολύ χαρακτηριστικό, αφού το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου δεν προέκυψε τώρα. Απλά τώρα «σφίξαν τα λουριά», λόγω των επιχειρηματικών προτεραιοτήτων του τουριστικού κεφαλαίου και όχι λόγω των αναγκών των κατοίκων της. Στην Κω, στο νησί του Ιπποκράτη, όπου δεν υπάρχει ούτε ένας παθολόγος στο έρμο το δημόσιο νοσοκομείο, κατά τ' άλλα οι αθεόφοβοι για να τιμήσουν τον Ιπποκράτη έχουν κάνει συνέδρια επί συνεδρίων, με πρωτοστάτες τις ηγεσίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και άλλων Ιατρικών Συλλόγων, επιχειρηματίες της Υγείας, ξενοδόχους και στελέχη της Τοπικής Διοίκησης, προκειμένου να προχωρήσουν ο λεγόμενος Ιατρικός Τουρισμός και τα κέρδη τους.

Οι ελλείψεις γιατρών είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Η τραγική έλλειψη σε γιατρούς και άλλους υγειονομικούς στα δημόσια νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, μέρος της οποίας είναι και το αποσπασματικό - αναποτελεσματικό μέτρο της αξιοποίησης των αυτοαπασχολουμένων γιατρών για κάποιες εφημερίες ή κάποια Εξωτερικά Ιατρεία. Η λειτουργία ενός νοσοκομείου, τα Εξωτερικά Ιατρεία, τα Επείγοντα, η νοσηλεία των ασθενών, η συνέχιση της παρακολούθησης της πορείας της υγείας τους, απαιτούν πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, και όχι περιοδεύοντες γιατρούς για κάποιες μέρες και ώρες, όπως προωθεί η κυβέρνηση. Γι' αυτό, το συγκεκριμένο μέτρο της κυβέρνησης δεν δείχνει αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά διαιώνισή του.

Η πολιτική που αδειάζει τα δημόσια νοσοκομεία από γιατρούς και άλλους υγειονομικούς είναι οι περικομμένες αποδοχές στα όρια της περιόδου του 2012, οι πολυήμερες εφημερίες, οι μετακινήσεις από μονάδα σε μονάδα για να καλύπτονται τα κενά «όπως - όπως», η επιδείνωση των επιστημονικών και κοινωνικών αναγκών, που δημιουργούν τους όρους της «τελευταίας επιλογής» στους υγειονομικούς για εργασία στο δημόσιο νοσοκομείο, και μετά η κυβέρνηση παριστάνει την έκπληκτη για τις άγονες προκηρύξεις. Αυτή είναι η αιτία της υποστελέχωσης, την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατοπίσει σε ευθύνη των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, βγάζοντας από το συρτάρι και τον «κοινωνικό αυτοματισμό».

Το πρόβλημα της Υγείας του λαού δημιουργείται από την πολιτική της κυβέρνησης, και με αυτήν πρέπει να αντιπαρατεθούν το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και οι οργανώσεις των υγειονομικών, με προμετωπίδα των διεκδικήσεων τη μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων υγειονομικών, την ανοιχτή προκήρυξη άμεσης - μόνιμης πρόσληψης, σε συνδυασμό με την κατάργηση των νόμων που περιέκοψαν τους μισθούς, την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, την εξασφάλιση όλων των επιστημονικών και κοινωνικών αναγκών, την ένταξη στα ΒΑΕ και την κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής των ασθενών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η απειλή για τη δημόσια υγεία είναι υπαρκτό ζήτημα, αλλά αυτή αποτελεί προϊόν της πολιτικής της κυβέρνησης σε όλα όσα αφορούν τους όρους ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αυτή παγώνει τις προσλήψεις και, όταν προκηρύσσει κάποιες, τις κάνει με όρους αποτροπής και όχι προσέλκυσης, ανατρέπει τον εργάσιμο χρόνο με την επέκτασή του και μάλιστα απλήρωτο, φροντίζει για την αυξημένη φορολογία και την ακρίβεια, που κάνει «τον βίο αβίωτο» στα λαϊκά στρώματα. Και όλα αυτά για να εξυπηρετηθούν μια χούφτα επιχειρηματίες - κηφήνες.

Οι «ποινές» αφορούν ουσιαστικά τους ασθενείς

Η ποινή των αυτοαπασχολουμένων αν αρνηθούν το μέτρο για αναστολή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και απαγόρευση της συνταγογράφησης ουσιαστικά είναι ποινή για τους ασθενείς, οι οποίοι ούτε αυτήν την επί πληρωμή επιλογή θα έχουν, ούτε και διέξοδο στις αποδεκατισμένες δημόσιες μονάδες Υγείας.

Αλήθεια, αφού υπάρχει τέτοια ανάγκη, γιατί η κυβέρνηση δεν εντάσσει υποχρεωτικά και τους γιατρούς του άρθρου 74 του παρόντος νομοσχεδίου - ομότιμους και αφυπηρετήσαντες καθηγητές Ιατρικών Σχολών ΑΕΙ - αφού φαίνεται ότι έχουν όρεξη για δουλειά για 3 χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή τους, ή και τους μεγαλοεπιχειρηματίες γιατρούς των διαφόρων ομίλων, αλλά τα βάζει με τη «μαρίδα»; Αλλά ξέρει ο υπουργός πού «βγάζει γλώσσα»...

Το επιχείρημα του υπουργού, ότι παρέχεται δωρεάν στους αυτοαπασχολούμενους από το κράτος το σύστημα της ΗΔΙΚΑ για τους ασθενείς, δείχνει το μέγεθος της πρόκλησης της κυβέρνησης. Διότι το σύστημα αυτό δεν το έφτιαξε το κράτος γενικά κι αόριστα, αλλά μόνο με λεφτά των εργαζομένων (άμεσα και έμμεσα). Ο υπουργός όμως κατ' αντιστοιχία δεν λέει τα ίδια και στους εργαζόμενους, που μόνο αυτοί χρηματοδοτούν την Υγεία αλλά Υγεία δεν έχουν, παρά μόνο αν πληρώσουν τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Αναμέτρηση με την επιχειρηματική δράση στην Υγεία

Οσο κυριαρχούν τα κριτήρια της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματικότητας στην Υγεία, ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα καλύτερο από το χειρότερο. Η καθημερινή πάλη του λαϊκού κινήματος για να μπει φρένο σε αυτήν την πολιτική θα είναι αποτελεσματική από τη στιγμή της σύνδεσής της με τον στόχο της ανατροπής της. Για να είναι ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων, του σχεδιασμού και της ανάπτυξης ενός κρατικού, ενιαίου, σύγχρονου, δωρεάν - λαϊκού συστήματος Υγείας, με κριτήριο την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών. Για να αποτελέσει ιστορικό παρελθόν το σημερινό συνονθύλευμα των μονάδων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, της αυτοαπασχόλησης, των ΜΚΟ, αυτό το κατακερματισμένο σύστημα Υγείας που δεν μπορεί να προσφέρει στον λαό ούτε στις «τρέχουσες» ανάγκες ούτε στις «έκτακτες», όπως στην πανδημία, όπου οι δημόσιες μονάδες δεν έφταναν, οι ιδιωτικές δεν ήθελαν και οι αυτοαπασχολούμενοι εν πολλοίς «κατέβασαν ρολά», για λόγους προστασίας.


Τ. Υ.


ΠΓΝΙ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μείωση των πρωινών χειρουργείων και αύξηση των απογευματινών επί πληρωμή

Σε μείωση 50% των χειρουργικών αιθουσών των πρωινών χειρουργείων προχώρησε η διοίκηση του ΠΓΝΙ στα Γιάννενα, επικαλούμενη υποκριτικά τις καλοκαιρινές άδειες του προσωπικού, την ίδια ώρα που αυξάνει κατά 50% των αριθμό των αιθουσών των απογευματινών χειρουργείων για την ίδια ακριβώς περίοδο και με το ίδιο προσωπικό. Συγκεκριμένα, από 1 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου, ο αριθμός των πρωινών χειρουργικών αιθουσών από 6 καθημερινά και 30 εβδομαδιαία, μειώνεται στις 3 καθημερινά και 15 εβδομαδιαία, ενώ ο αριθμός αιθουσών για απογευματινά αυξάνεται από 5 σε 8 εβδομαδιαία. Ετσι, η αναλογία 6 προς 1 γίνεται 3 προς 1,5. Η απόφαση αυτή της διοίκησης προκάλεσε την παραίτηση του προέδρου της επιτροπής χειρουργείου, γιατί διαφωνεί και όπως υποστηρίζει στην επιστολή του ουδέποτε εισηγήθηκε και υπήρξε τέτοια απόφαση της επιτροπής όπως ρητά ορίζει η ΚΥΑ για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

«Η πριμοδότηση της ιδιωτικής λειτουργίας του ΠΓΝΙ γίνεται απροκάλυπτα σε βάρος της όποιας "δημόσιας" έχει απομείνει», τονίζει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» και επισημαίνει ότι «τα παραπάνω συμβαίνουν την ίδια στιγμή που 2 αίθουσες μένουν κλειστές από το 2020 λόγω έλλειψης 20 νοσηλευτών. Το άνοιγμά τους θα μπορούσε να εξαφανίσει τη λίστα χειρουργείου και τις πολύμηνες αναμονές. Κι όμως! Πρέπει να μένουν κλειστές για να προκαλούν απελπισία στους αναμένοντες ασθενείς και ζήτηση στα απογευματινά. Ετσι επιτυγχάνεται η "ελεύθερη επιλογή να πληρώσει, όποιος θέλει"».

Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι με την απόφαση αυτή η διοίκηση οδηγεί υποχρεωτικά τους ασθενείς στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, την ώρα που οι υγειονομικοί εργάζονται υπό διαρκή εντατικοποίηση και τώρα σε απάνθρωπες συνθήκες καύσωνα και θέτουν το ερώτημα πώς θα ανταποκριθούν με ασφάλεια στην επιπλέον επιβάρυνση των απογευματινών χειρουργείων. Η λύση, υπογραμμίζουν, βρίσκεται στη συνολική αντιπαράθεση με τη στρατηγική που υποτάσσει την υγεία στο κέρδος και καλούν υγειονομικούς και ασθενείς να δυναμώσουν τον αγώνα αυτόν.


35 νεκροί και 788 νέες εισαγωγές COVID

Νέα επιδείνωση καταγράφεται σε όλους τους πανδημικούς δείκτες για τον κορονοϊό και την εβδομάδα 15 - 21 Ιουλίου. 35 άνθρωποι με COVID έχασαν τη ζωή τους. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ανήλθε στις 788, υπερδιπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη βδομάδα του 2023 (306).

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 6, ενώ συνολικά οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 17.

Το ίδιο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα στις 6 από τις 10 περιοχές: Πάτρα (99%), Θεσσαλονίκη (87%), Ξάνθη (66%), Λάρισα (51%), Αλεξανδρούπολη (50%) και Ηράκλειο (36%). Μείωση καταγράφηκε στην Αττική (-17%) και στα Ιωάννινα (-36%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ