Παρασκευή 26 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΠΓΝΙ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μείωση των πρωινών χειρουργείων και αύξηση των απογευματινών επί πληρωμή

Σε μείωση 50% των χειρουργικών αιθουσών των πρωινών χειρουργείων προχώρησε η διοίκηση του ΠΓΝΙ στα Γιάννενα, επικαλούμενη υποκριτικά τις καλοκαιρινές άδειες του προσωπικού, την ίδια ώρα που αυξάνει κατά 50% των αριθμό των αιθουσών των απογευματινών χειρουργείων για την ίδια ακριβώς περίοδο και με το ίδιο προσωπικό. Συγκεκριμένα, από 1 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου, ο αριθμός των πρωινών χειρουργικών αιθουσών από 6 καθημερινά και 30 εβδομαδιαία, μειώνεται στις 3 καθημερινά και 15 εβδομαδιαία, ενώ ο αριθμός αιθουσών για απογευματινά αυξάνεται από 5 σε 8 εβδομαδιαία. Ετσι, η αναλογία 6 προς 1 γίνεται 3 προς 1,5. Η απόφαση αυτή της διοίκησης προκάλεσε την παραίτηση του προέδρου της επιτροπής χειρουργείου, γιατί διαφωνεί και όπως υποστηρίζει στην επιστολή του ουδέποτε εισηγήθηκε και υπήρξε τέτοια απόφαση της επιτροπής όπως ρητά ορίζει η ΚΥΑ για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

«Η πριμοδότηση της ιδιωτικής λειτουργίας του ΠΓΝΙ γίνεται απροκάλυπτα σε βάρος της όποιας "δημόσιας" έχει απομείνει», τονίζει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» και επισημαίνει ότι «τα παραπάνω συμβαίνουν την ίδια στιγμή που 2 αίθουσες μένουν κλειστές από το 2020 λόγω έλλειψης 20 νοσηλευτών. Το άνοιγμά τους θα μπορούσε να εξαφανίσει τη λίστα χειρουργείου και τις πολύμηνες αναμονές. Κι όμως! Πρέπει να μένουν κλειστές για να προκαλούν απελπισία στους αναμένοντες ασθενείς και ζήτηση στα απογευματινά. Ετσι επιτυγχάνεται η "ελεύθερη επιλογή να πληρώσει, όποιος θέλει"».

Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι με την απόφαση αυτή η διοίκηση οδηγεί υποχρεωτικά τους ασθενείς στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, την ώρα που οι υγειονομικοί εργάζονται υπό διαρκή εντατικοποίηση και τώρα σε απάνθρωπες συνθήκες καύσωνα και θέτουν το ερώτημα πώς θα ανταποκριθούν με ασφάλεια στην επιπλέον επιβάρυνση των απογευματινών χειρουργείων. Η λύση, υπογραμμίζουν, βρίσκεται στη συνολική αντιπαράθεση με τη στρατηγική που υποτάσσει την υγεία στο κέρδος και καλούν υγειονομικούς και ασθενείς να δυναμώσουν τον αγώνα αυτόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ