Παρασκευή 26 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κι άλλο θανατηφόρο «ατύχημα» στο Αιολικό Πάρκο Βερμίου

Στο μεταξύ, προχτές Τετάρτη, η εργατική τάξη θρήνησε άλλον έναν νεκρό εργάτη, αυτήν τη φορά στο Βέρμιο, στο Αιολικό Πάρκο, τον χώρο όπου πριν από 4 μήνες σκοτώθηκε ένας ακόμα στο μεροκάματο.

Νωρίς το απόγευμα λοιπόν σκοτώθηκε ένας 30χρονος τοπογράφος - μηχανικός, που εργαζόταν σε κατασκευή του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο. Την ώρα του «ατυχήματος» κινούνταν με το αυτοκίνητο της εταιρείας στον εργοταξιακό χωματόδρομο, εν μέσω καταιγίδας. Για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, το όχημα έπεσε στον γκρεμό, σε δύσβατη περιοχή κοντά στο Ανατολικό Εορδαίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Νίκος Κ. μεταφέρθηκε πολυτραυματίας στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου έγιναν μεγάλες προσπάθειες από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά δυστυχώς κατέληξε.

Προκλητική είναι η προσπάθεια που γίνεται να παρουσιαστεί το συμβάν ως «τροχαίο ατύχημα». Ομως, ο 30χρονος σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς και μέσα στα όρια του εργοταξίου με υπηρεσιακό όχημα. Και σε κάθε περίπτωση την ευθύνη για την ασφαλή πρόσβαση και αποχώρηση έχει η εταιρεία.

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κοζάνης, απαιτώντας να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια του εργατικού «ατυχήματος».

Και σημειώνει: «Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι μέσα σε 4 μήνες έχουν γίνει 2 θανατηφόρα εργατικά "ατυχήματα" στο εργοτάξιο της κατασκευής του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο. Αιτία είναι η στήριξη των κερδών των πράσινων αρπακτικών που για τα κέρδη θυσιάζονται ζωές εργαζομένων, το περιβάλλον κ.ά.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και όσων στηρίζουν τη στρατηγική της πράσινης μετάβασης που έχει αφήσει τις μεγάλες κατασκευαστικές και τους μεγαλοεργολάβους να βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές των εργαζομένων».

Κάθε μέρα σακάτηδες εργάτες

Σημειώνεται ότι αυτήν τη βδομάδα καταγράφονται και τα εξής «ατυχήματα» που έγιναν γνωστά και δεν κουκουλώθηκαν από την εργοδοσία:

-- Στο λιμάνι του Πειραιά, λίγες ώρες μετά το θανατηφόρο δυστύχημα στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, ένας εργαζόμενος στις προβλήτες της COSCO τραυματίστηκε στο πρόσωπο μετά από πτώση μπάρας κατά το λύσιμο των κοντέινερ, όπως καταγγέλλει το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.

-- Στην Ιτέα, σε κατάστημα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτη» εργαζόμενος υπέστη ακρωτηριασμό στο δάχτυλο του χεριού του, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φωκίδας. Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια φόρτωσης εμπορευμάτων, όπου ο εργαζόμενος τραυματίστηκε και έχασε το δάχτυλό του.

-- Στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενη στην καθαριότητα του δήμου, μέσω των γνωστών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ 55 - 67 ετών, τραυματίστηκε τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, όταν έπεσε από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου και χτύπησε στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου της έγιναν 5 ράμματα. Οπως αναφέρει η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης, στον δήμο Θεσσαλονίκης το πρώτο 3μηνο του 2024 καταγράφηκαν 20 ατυχήματα, από τα οποία τα 14 στην υπηρεσία καθαριότητας.

-- Επίσης στη Θεσσαλονίκη, στο λιμάνι, 18χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε την περασμένη Τετάρτη στο δεξί του πόδι, κατά τον χειρισμό ενός ηλεκτρικού παλετοφόρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ