Παρασκευή 26 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Αμεση απεργιακή απάντηση στη Ζώνη για το νέο έγκλημα και τον θάνατο του εργάτη

Βράζει ο Πειραιάς, φουσκώνει η οργή για τις κτηνωδίες κράτους και εφοπλιστών

Με άμεση απεργιακή κινητοποίηση, πορεία και νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας απάντησαν χτες τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», με θύμα τον 63χρονο, συνταξιούχο και εργαζόμενο ταυτόχρονα, Βασίλη Γαβαλά, μέλος εργολαβικού συνεργείου, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τον καταπέλτη του πλοίου «Jumpo Jet», όπου εκτελούσε εργασίες, στα Ναυπηγεία του Κόρου στη Σαλαμίνα. Επίσης τραυματίστηκε ένας συνάδελφός του, που μόνο από τύχη δεν κινδύνευσε και η δική του ζωή.

Στο πλαίσιο της απεργίας, που είχαν κηρύξει το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στις 7 το πρωί στην είσοδο της Ζώνης. Πλάι στους μεταλλεργάτες, τους ναυπηγομαραγκούς και μέλη της οικογένειας του σκοτωμένου εργάτη βρέθηκαν εκπρόσωποι Σωματείων της περιοχής καθώς και αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Ακόμα ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.


Στη συγκέντρωση τηρήθηκε στην αρχή ενός λεπτού σιγή και ακολούθησαν οι σύντομες ομιλίες του Σταύρου Τουμανίδη, προέδρου του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, και του Ακη Αντωνίου, προέδρου του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής.

Επισήμαναν ότι είναι ο τρίτος νεκρός συνάδελφός τους τον τελευταίο χρόνο και η κινητοποίηση γίνεται για να μην έχουν κι άλλον νεκρό. Ακόμα σημειώθηκε ότι οι εργασίες στο πλοίο γίνονταν κάτω από πίεση και χωρίς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την υγεία και ασφάλεια, με κριτήριο να υπηρετηθεί η ανάγκη των εργοδοτών για κέρδη. Εγινε γενικότερη αναφορά στις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και τονίστηκε ότι μόνο όπου οι εργαζόμενοι συσπειρώνονται στα συνδικάτα τους και αγωνίζονται μέσα από αυτά λαμβάνονται κάποια μέτρα για την προστασία της ζωής τους. Διαφορετικά οι εργοδότες είναι ανεξέλεγκτοι.

Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε έναν χρόνο στη Ζώνη!

Ιδιαίτερη αξία έχει η αναφορά πως ο κλάδος έχει χάσει τουλάχιστον εννιά συναδέλφους από καταπόνηση και πως συνήθως τέτοιοι θάνατοι δεν καταγράφονται καν.

Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία, η οποία μέσα από τις γειτονιές του Περάματος, του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας έφθασε και μπήκε στο λιμάνι του Πειραιά, μέσα από την πύλη Ε7 και κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στη διάρκεια της μηχανοκίνητης πορείας πέταγαν τρικ του Συνδικάτου Μετάλλου και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών που έγραφαν, «Τα κέρδη τους οι ζωές μας. Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες μέσα σε ένα χρόνο στη Ναυπηγοεπισκευή» - «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εφοπλιστών».

Στο υπουργείο Ναυτιλίας έγινε νέα συγκέντρωση, ενώ αντιπροσωπεία των συνδικάτων συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Εργασίας, Κώστα Καραγκούνη και στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.

Ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τα αποτελέσματα της συνάντησης ο Ακης Αντωνίου σημείωσε ότι αυτή η συνάντηση με αυτή τη σύνθεση ήταν ζητούμενο εδώ και πολύ καιρό με τα συνδικάτα. Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία παρουσίασε τα αιτήματά της που αφορούν στην εντατικοποίηση των ελέγχων. Να γίνονται έλεγχοι 7 μέρες την εβδομάδα και σε ώρες πέραν του ωραρίου Δημοσίου. Πενταμελείς επιτροπές και στα μεγάλα ναυπηγεία. Τεχνικοί ασφαλείας από λίστες του λιμεναρχείου. Υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ καθώς και των διατάξεων που περιλαμβάνει για τα μέτρα προστασίας. Αμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του Πυροσβεστικού Σταθμού στο Πέραμα.

Ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να γίνει νέο ραντεβού την επόμενη βδομάδα στο υπουργείο Εργασίας, όπου «εκεί δεν θα πάμε για να συζητήσουμε πάλι, αλλά για να πάρουμε απαντήσεις». Ακόμα σημείωσε ότι τα εμπλεκόμενα υπουργεία έχουν δεσμευθεί να εκδώσουν σχετικό δελτίο Τύπου με τις θέσεις τους.

«Δεν είναι δική μας δουλειά να λέμε ποια είναι τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται στους χώρους δουλειάς», υπογράμμισε ο Α. Αντωνίου και πρόσθεσε πως για αυτή τη δουλειά υπάρχουν ειδικοί, που πρέπει να τους πληρώνουν κράτος, εφοπλιστές και εργολάβοι. Κάλεσε σε διαρκή επαγρύπνηση και σε άσκηση πίεσης μέσα από τα συνδικάτα.

Ανέφερε επίσης ότι με την παρέμβαση των συνδικάτων κανονίστηκε να γίνει η νεκροψία του 63χρονου σήμερα Παρασκευή 26 Ιούλη και όχι στις 5 Αυγούστου όπως ήταν η αρχική ενημέρωση. Τέλος από τη συνάντηση προέκυψε η δέσμευση να βρεθεί τρόπος να επιστρέψει ο γιος του νεκρού 63χρονου, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται ως δόκιμος σε καράβι στην Σιγκαπούρη.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

«Αλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα. Οχι άλλο αίμα για τα κέρδη των εφοπλιστών», αναφέρει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του 63χρονου. «Η εργατική τάξη θρηνεί άλλον έναν νεκρό εργάτη» στον βωμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, επισημαίνει και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

«Ο συνάδελφος, αν και συνταξιούχος 63 χρονών με καρδιακά προβλήματα, είχε επιστρέψει στη δουλειά για να συμπληρώσει το εισόδημά του, με βάση άλλον έναν νόμο - έκτρωμα της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους που τάζει στους εφοπλιστές δουλειά μέχρι τον τάφο. Παρ' όλες τις καταγγελίες από τα σωματεία στη Ζώνη, ο συνάδελφος εργαζόταν κάτω από παρατεταμένο καύσωνα, με ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφαλείας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, αυξάνοντας τραγικά τη λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Εκφράζει ακόμα την οργή του για τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας και διαφόρων άλλων κυβερνώντων, «γιατί γνωρίζουν καλά ότι οι νόμοι που ψηφίζουν λύνουν τα χέρια των εφοπλιστών και των επιχειρηματικών ομίλων, για να αυγαταίνουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους με κάθε θυσία».

Την οργή και αγανάκτησή της για το εργοδοτικό έγκλημα εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ στη Σαλαμίνα.

ΚΚΕ: Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι διεκδικούν το αυτονόητο

Ο Γιάννης Γκιόκας, σε δήλωσή του στο πλαίσιο της κινητοποίησης στη Ζώνη, τόνισε πως «οι εργαζόμενοι με αιτήματά τους διεκδικούν το αυτονόητο. Να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και να μπορούν μετά το μεροκάματό τους να γυρνούν στα σπίτια τους και στις οικογένειές τους σώοι και αβλαβείς». Η κυβέρνηση, σημείωσε, «έχει τεράστια ευθύνη να ικανοποιήσει τα αιτήματα που και σήμερα το σωματείο και οι εργαζόμενοι της υπέβαλαν και να τα κάνει πράξη, για να μην θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς εργάτες στον βωμό των κερδών και αυτής της απαράδεκτης και βάρβαρης πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ