Παρασκευή 26 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Για τη διασφάλιση του εισοδήματος και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος

Να οριστεί άμεσα συνάντηση με τον ειδικό διαχειριστή

Με αιχμή τους το νέο πλαίσιο αιτημάτων για τη διασφάλιση του εισοδήματος, την επιβίωση των οικογενειών τους και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία συνεχίζουν τον αλύγιστο αγώνα που δίνουν εδώ και πάνω από 4,5 χρόνια ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η μαζική συμμετοχή και το αγωνιστικό κλίμα που αποτυπώθηκε και στη Γενική Συνέλευση της περασμένης Τετάρτης στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, έδειξε ότι οι απολυμένοι εργαζόμενοι παραμένουν ενωμένοι, με εμπιστοσύνη και συσπείρωση στο Σωματείο, που και σε αυτήν τη φάση αποτελεί το αποκούμπι τους, τον οργανωτή της πάλης μπροστά στα νέα δεδομένα, για να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια.

Με την καθημερινή μαζική τους παρουσία έξω από το κλειστό και άδειο εργοστάσιο, στα γραφεία του Σωματείου και τον οικισμό, στέλνουν δυναμικό μήνυμα ότι παραμένουν σε ετοιμότητα, με υψηλό αγωνιστικό φρόνημα έτοιμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την ίδια στιγμή, τα Σωματεία μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις, επιστολές, υπομνήματα αλλά και με μια ακόμα προσφυγή στη Δικαιοσύνη με νέα ασφαλιστικά μέτρα, εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση και την ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και με βάση τα δίκαια αιτήματά τους να βρεθούν λύσεις στο επικίνδυνο μπάχαλο που έχει διαμορφωθεί στο εργοστάσιο.

Απομάκρυνση των εργαζομένων: Μια άκρως επικίνδυνη πράξη

Στο πλαίσιο αυτό, και αναμένοντας την απάντηση των συναρμόδιων υπουργείων για συνάντηση, το Σωματείο της Λάρυμνας έστειλε νέα επιστολή στον ειδικό διαχειριστή, αναδεικνύοντας τα τεράστια κενά και ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν στο εργοστάσιο από την απομάκρυνση του προσωπικού.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή προς την ειδική διαχείριση, την οποία ενημερώνει για την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης να προκηρύξει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από το Σάββατο 27 έως την Τετάρτη 31 Ιούλη ως απάντηση «στην ανεύθυνη στάση της ειδικής διαχείρισης που έχει ενεργοποιήσει τον κίνδυνο βιομηχανικού δυστυχήματος», το Σωματείο αναδεικνύει την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και καλεί σε άμεση συνάντηση.

Το Σωματείο κάνει ιστορική αναδρομή στο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, επισημαίνοντας ότι ακόμη και όταν τον Ιούλη του 2022 απολύθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι και λίγες μέρες μετά έκλεισε το εργοστάσιο, το σύνολο του προσωπικού παρέμεινε στις εργασίες του με νέες Συμβάσεις, «στη λογική ότι μέχρι τη μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη, πρέπει να εξασφαλιστούν η ασφάλεια, η συντήρηση και η φύλαξη».

Συνεχίζοντας το Σωματείο θυμίζει ότι από το 2022 μέχρι σήμερα έχει απευθύνει πλήθος καλεσμάτων στην ειδική διαχείριση για διάλογο σχετικά με την «αναπροσαρμογή επιχειρησιακού σχεδίου που να προβλέπει την ακόμη καλύτερη συντήρηση, φύλαξη και προετοιμασία επαναλειτουργίας», αλλά και «για αναπροσαρμογή σχεδίου ασφάλειας και αποφυγής βιομηχανικού ατυχήματος», στα οποία η ειδική διαχείριση ουδέποτε ανταποκρίθηκε.

Τονίζει, επίσης, ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο εργοστάσιο και τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ παραβιάζει μία σειρά από κανονισμούς και νομικά πλαίσια που διέπουν τη λειτουργία τέτοιου είδους δραστηριοτήτων και περιγράφονται στον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του εργοστασίου της Λάρυμνας, στους κανόνες της Επιθεώρησης Μεταλλείων κ.λπ.

Επίσης, το Σωματείο επισημαίνει ότι η αισχρή απόφαση κυβέρνησης και ειδικής διαχείρισης να πετάξουν στον δρόμο τους εργαζόμενους χωρίς να διασφαλίζουν ούτε τους ίδιους αλλά ούτε και την αποφυγή και πρόληψη βιομηχανικού ατυχήματος, είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνει ούτε καν απογραφή, παράδοση και παραλαβή των εγκαταστάσεων και των υλικών που υπήρχαν σε αυτές, δημιουργώντας προϋποθέσεις ακόμη και για κλοπές.

Σημειώνει, μάλιστα, ότι η βίαιη απομάκρυνση των εργαζομένων δεν τους επέτρεψε να πάρουν ούτε προσωπικά τους αντικείμενα, ενώ παράλληλα έχει οδηγήσει στο σημείο να μην μπορούν να διευθετηθούν ζητήματα, όπως απαραίτητα έγγραφα που θα πρέπει να λάβουν οι απολυμένοι, αλλά ακόμη και η ίδια η εξόφληση της μισθοδοσίας που τους οφείλεται.

«Εν κατακλείδι, η απομάκρυνση των εργαζομένων είναι μια πράξη άκρως επικίνδυνη τόσο για τις εγκαταστάσεις όσο και για τα σχολεία και τους κατοίκους συνολικά που διαμένουν πέριξ των εγκαταστάσεων, γι΄ αυτό και αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία», αναφέρει χαρακτηριστικά το σωματείο στην επιστολή του προς την ειδική διαχείριση και τονίζει:

«Είμαστε έκθετοι επειδή είστε ανεύθυνοι»

«Αυτήν τη στιγμή, όλοι εμείς είμαστε έκθετοι, επειδή εσείς είστε ανεύθυνοι. Εκφράζουμε ξανά κραυγή αγωνίας για το δυστύχημα που αναπόφευκτα θα ζήσουμε, όχι για να αποδώσουμε ευθύνες γι΄ αυτό που θα γίνει αλλά για να μη γίνει, να το προλάβουμε. Εκφράζουμε κραυγή αγωνίας για να μη ζήσουμε στη χώρα μας δεύτερα Τέμπη».

Στο πλαίσιο και των επαναλαμβανόμενων απεργιών, λοιπόν, το Σωματείο καλεί τον ειδικό διαχειριστή να ορίσει άμεσα συνάντηση και έναρξη διαλόγου, προκειμένου να ενημερώσει για το σχέδιο που έχει καταρτίσει σχετικά με τη διασφάλιση της αποφυγής βιομηχανικού ατυχήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ