ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Βγάζουν σήμερα τα τρακτέρ στον Ε65 για την κοροϊδία με τις αποζημιώσεις

Οργή για τα ψίχουλα στο βαμβάκι που δίνει η κυβέρνηση. Κινητοποιήσεις και στο νομό Λάρισας

Από τη σύσκεψη στον Παλαμά
Από τη σύσκεψη στον Παλαμά
Ξεσηκωμό έχουν σημάνει Αγροτικοί Σύλλογοι και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας για τις αποζημιώσεις - κοροϊδία που δόθηκαν για τις πλημμύρες του «Ντάνιελ».

Τρακτέρ στον Ε65 βγάζουν στις 9 σήμερα το πρωί οι αγρότες της Καρδίτσας για τις απαράδεκτες αποζημιώσεις, που σε πολλές περιπτώσεις είναι μόλις 4 ευρώ το στρέμμα για τις ζημιές στο βαμβάκι. Η οργή είναι τόσο μεγάλη, που παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές εργασίες είναι στο απόγειό τους, αποφάσισαν ομόφωνα σε ευρεία σύσκεψη την Παρασκευή 26 Ιουλίου στον Παλαμά Καρδίτσας να βγάλουν τα τρακτέρ στον δρόμο!

Στη σύσκεψη όσοι αγρότες πήραν τον λόγο μίλησαν για κοροϊδία και εξαπάτηση από την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που διαβεβαίωνε ότι η συνολική αποζημίωση για το βαμβάκι θα ήταν 210 ευρώ το στρέμμα για όλους στην Καρδίτσα.

Αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά υπήρξε και διαφοροποίηση στην εξοφλητική αποζημίωση αφού πολλοί αγρότες έλαβαν μόλις 4 ευρώ το στρέμμα, άλλοι 40 ευρώ και ορισμένοι 70 ευρώ. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στους αγρότες της Λάρισας και των Τρικάλων.

Οι βαμβακοκαλλιεργητές είχαν λάβει 140 ευρώ προκαταβολή αποζημίωσης και έπειτα από 11 μήνες μετά την καταστροφή πήραν την εξόφληση της αποζημίωσης. Τα συνολικά ποσά είναι κάτω του κόστους παραγωγής, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών έλαβαν από 144 έως 180 ευρώ το στρέμμα.

Το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, διότι οι αγρότες περίμεναν την αποζημίωση για να ξεπληρώσουν εφόδια, καύσιμα, ρεύμα, γεωπόνους και για τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης. Να σημειωθεί ότι πολλοί αγρότες που καλλιεργούσαν ντομάτα, πιπεριά, καπνό δεν έλαβαν αποζημιώσεις. Το πρόβλημα αγγίζει και τα καταστήματα, αφού πελάτες τους είναι αγρότες.

«Ολοι μαζί πρέπει να δράσουμε για να δοθεί σε όλους τους αγρότες το ανώτερο ποσό αποζημίωσης που δόθηκε στη Θεσσαλία», τόνισε στη σύσκεψη ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

«Χρήματα υπάρχουν για τους εφοπλιστές και για όπλα στην Ουκρανία αλλά όχι για μας», τόνισε ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση πατάει πάνω στην καταστροφή για να διώξει πιο γρήγορα τους βιοπαλαιστές αγρότες από τα χωράφια και υπογράμμισε: «`Η θα φύγουμε ή θα πολεμήσουμε».

Ανέφερε ακόμα πως μεγάλο είναι και το πρόβλημα άρδευσης ως απόρροια της έλλειψης των αναγκαίων έργων υποδομής, για τα οποία υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων.

Στη σύσκεψη έγινε επίσης συζήτηση για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν προχωρούν, ούτε καν τα αναχώματα στα ποτάμια με κίνδυνο νέων πλημμυρών με τις πρώτες δυνατές βροχές. Αναδείχθηκε το πρόβλημα των κτηνοτρόφων που δεν αποζημιώνονται για τις σταυλικές εγκαταστάσεις, λόγω των αποτρεπτικών προϋποθέσεων που θέτει το πρόγραμμα 5.2 αλλά και για τα χαμηλά ποσά που έλαβαν για την απώλεια ζώων της τάξης των 150 ευρώ, όταν η αγορά είναι στα 300 ευρώ.

Επίσης, ειπώθηκε ότι στο υψηλό κόστος παραγωγής προστίθεται και το σημαντικό κόστος φυτοφαρμάκων για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι. Σοβαρό παραμένει και το θέμα με τα μπαζωμένα χωράφια από την πλημμύρα που δεν καλλιεργούνται και δεν αποζημιώνονται.

Σύσκεψη έγινε χτες και στη Λάρισα, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Εκεί αποφασίστηκε οι αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ τους την Πέμπτη στις 7 μ.μ. στον κόμβο του Πλατύκαμπου και να παραμείνουν εκεί, περιμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη μέρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος, μετά από πολύ μαζική συγκέντρωση στη Ζαγορά Μαγνησίας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πηλίου συνεχίζουν και κλιμακώνουν με νέα κινητοποίηση την Τετάρτη στο κέντρο του Βόλου με αγροτικά μηχανήματα.

Κοψοχρονιά τα συμπύρηνα ροδάκινα

Αντιμέτωποι για ακόμα μια χρονιά με την προσπάθεια των βιομηχάνων να πάρουν τσάμπα την παραγωγή τους βρίσκονται οι ροδακινοκαλλιεργητές της Κεντρικής Μακεδονίας, που διεκδικούν 0,50 κατώτατη εγγυημένη τιμή και αναπλήρωση της όποιας απόκλισης με ευθύνη της κυβέρνησης.

Οι μεταποιητές βιομήχανοι επιδιώκουν να πάρουν τη φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου με τιμές μικρότερες και από 0,35 και 0,38 ευρώ το κιλό. Τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής και βρίσκονται μακριά από το αίτημα των αγροτών, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν το κόστος και να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο εισόδημα που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να ζουν και να καλλιεργούν.

«Για μία ακόμη φορά γινόμαστε θεατές στο ίδιο "στημένο παιχνίδι". Θέλουν τζάμπα την παραγωγή μας οι βιομήχανοι. Να ξεζουμίσουν τον μόχθο μας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και αναδεικνύει την ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ - όπως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα - που αντί για μέτρα ουσιαστικής στήριξης των παραγωγών, επικαλείται τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς», τους κανονισμούς και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σημειώνει επίσης τις μεγάλες ευθύνες και των λεγόμενων «συλλογικών σχημάτων» συνεταιρισμών, Ομάδων Παραγωγών (ΟΠ) που κατηγοριοποιούν την παραγωγή: «Κατέβασαν απαράδεκτα την οροφή της διεκδίκησης των αγροτικών συλλόγων, που είναι τα 0,50 λεπτά, ανοίγοντας την όρεξη των βιομηχάνων για ακόμη μειωμένη τιμή και από αυτή των 0,35-0,38 λεπτών που άφησαν να διαρρεύσει».

Κινδυνεύει να μείνει χωρίς στέγη το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΔΑΣ

Τον σοβαρό κίνδυνο να μείνει χωρίς κτίριο και έδρα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας μέχρι το τέλος του χρόνου αναδεικνύουν με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ στη διοίκηση του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας. Ο ιδιοκτήτης της έδρας του ΕΚΑ πούλησε το κτίριο για να γίνει ξενοδοχείο!

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το ΕΚΑ βρίσκεται χωρίς ιδιόκτητο ή παραχωρημένο από τη ΔΥΠΑ κτίριο εδώ και δεκαετίες με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων, των διοικήσεων του ΟΑΕΔ - ΔΥΠΑ και των πλειοψηφιών στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ αναφέρει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ και πιο συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Εργασίας Γεωργιάδης, πριν από λίγους μήνες δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένη και μόνιμη λύση, υποσχόμενος ότι θα παραχωρήσει κτίριο της ΔΥΠΑ στο κέντρο της Αθήνας. Αποδείχτηκε όμως ψεύτης αφού δεν έκανε τίποτα.

Αλλά και η διάδοχός του, η κα Μιχαηλίδου, έκανε πως δεν ήξερε καν το γεγονός, αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση. Εχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ που έδωσε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, αλλά και η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ που εφάρμοσε μια τακτική "μη πίεσης" και "καλοπιάσματος".

Τελικά, στις 19 Ιούλη έγινε συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, την κα Κεραμέως και τον κ. Καραγκούνη, που είπαν ότι αυτό που υποσχέθηκε ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να γίνει, όμως δεσμεύτηκαν για μόνιμη και άμεση λύση μέσα στις επόμενες 3 - 4 μέρες.

Μάλιστα, ενώ είπαν ότι θα εξετάσουν θετικά ορισμένα άδεια και αναξιοποίητα κτίρια του ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ στο κέντρο της Αθήνας που τους υπέδειξε η αντιπροσωπεία του ΕΚΑ, ταυτόχρονα μας είπαν να κοιτάξουμε και την αγορά... λες και δεν ξέρουν ότι κτίρια με τα τετραγωνικά που απαιτούνται για τη λειτουργία του ΕΚΑ έχουν ενοίκιο δεκάδων χιλιάδων ευρώ μηνιαίως. Παρά τα λόγια τα μεγάλα και ενώ έχουν περάσει 10 μέρες από τη συνάντηση, πάλι από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας... ούτε φωνή ούτε ακρόαση!!!

Δεν θα δεχτούμε κανέναν εμπαιγμό. Καμία άλλη αναμονή. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, το ΕΚΑ, με πάνω από 300 σωματεία - μέλη, να μην έχει μόνιμη έδρα για τη δραστηριότητά του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη, απαιτούμε να λύσει άμεσα το θέμα αξιοποιώντας ένα από τα κτίρια που έχουμε υποδείξει στην ηγεσία του υπ. Εργασίας. Κτίρια αναξιοποίητα, που όμως ανήκουν στους εργαζόμενους, έχουν χτιστεί ή αγοραστεί με χρήματα από τις ασφαλιστικές κρατήσεις των εργαζομένων, είναι δική τους περιουσία. Θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη η πλειοψηφία στη διοίκηση του ΕΚΑ αν δεν αναλάβει ακόμα πιο αποφασιστική δράση σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα επανέλθουμε να ενημερώσουμε τα σωματεία - μέλη του ΕΚΑ για κάθε εξέλιξη».

Μεθόδευση και στην Εύβοια

Την κάθετη αντίθεσή του στις προθέσεις της δημοτικής αρχής Κύμης - Αλιβερίου να ζητήσει από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) την παραχώρηση των κτιρίων του Εργατικού Κέντρου σε Αλιβέρι και Κύμη εκφράζει με επιστολή του το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Τονίζει ότι δεν θα δεχθεί καμία αλλαγή στο ισχύον καθεστώς παραχώρησης των κτιρίων που αφορά την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των σωματείων τους.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας με επιστολή του εκφράζει ομόφωνα την κάθετη αντίθεσή του στους συγκεκριμένους σχεδιασμούς. Σημειώνει μάλιστα πως το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν απευθύνθηκε καν στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου προκαλεί «αλγεινή εντύπωση».

Απαγορεύσεις μετακινήσεων για την πανώλη που εξαπλώνεται

Την απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή σε όλη τη χώρα αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τον εντοπισμό κρούσματος πανώλης και στην Πελοπόννησο, σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μεσινό του δήμου Συκιώνος στην Κορινθία.

Στη Θεσσαλία το πρόβλημα μεγαλώνει, αφού εντοπίστηκε κρούσμα και στη Φαλάνη στη Λάρισα. Ωστόσο, ακόμα επίσημα δεν υπάρχει απάντηση πώς έφτασε η πανώλη των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα. Δείγμα της επιλεκτικής ανικανότητας του αστικού κράτους να προστατέψει τους κτηνοτρόφους από μια επικίνδυνη ζωονόσο, που μπορεί να ξεκληρίσει τα αιγοπρόβατα της Ελλάδας.

Ηδη η ζημιά είναι σημαντική σε Λάρισα και Τρίκαλα, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας διαπιστώθηκαν θετικά κρούσματα σε 22 μονάδες και έχουν θανατωθεί 7.177 ζώα και τις επόμενες μέρες θα θανατωθούν 9.257 ζώα. Οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της βδομάδας στις έως τώρα ζώνες επιτήρησης στη Θεσσαλία.

Ο περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της ΕΕ, δήλωσε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχτηκε τα εύσημα για το πλάνο δράσης της». Ομως η ΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες, διότι με βάση την ΚΑΠ απαγορεύει τους συνοριακούς ελέγχους για ζωονόσους μεταξύ των κρατών - μελών.

Δεν επιτρέπει επίσης τη γενική απαγόρευση εισαγωγής ζώων μεταξύ χωρών - μελών, με αποτέλεσμα αυτή η πολιτική που εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις να έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι και απόδειξη είναι η είσοδος και η διασπορά της πανώλης των αιγοπροβάτων.

Τέλος, κρούσμα πανώλης εντοπίστηκε χτες σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο, που είναι το πρώτο στην Αττική. Σύμφωνα με την Περιφέρεια, «τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα για μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ