ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ - ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ
Καταστροφική για άλλη μια φορά η ανυπαρξία πρόληψης

Για άλλη μια φορά κρανίου τόπος η Εύβοια
Για άλλη μια φορά κρανίου τόπος η Εύβοια
Για δεύτερη μέρα μαινόταν, και χτες νωρίς το πρωί, η μεγάλη φωτιά στη νότια Εύβοια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, προσπαθώντας να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο. Η φωτιά έκαιγε το δάσος στον οικισμό Πετριές του δήμου Κύμης - Αλιβερίου. Για ακόμη μια φορά, ο λαός της πολύπαθης Εύβοιας είδε τον δασικό πλούτο και την περιουσία του να καταστρέφονται. Τρία χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια τίποτα δεν έχει αλλάξει στον τομέα της πρόληψης και της πυρόσβεσης.

Η φωτιά κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ελαιόδεντρων, αμπελώνων, κηπευτικών, μελισσιών και άλλες αγροτοκτηντροφικές υποδομές. Το χωριό Πετριές και ο οικισμός της παραλίας έχουν μείνει χωρίς νερό καθώς καταστράφηκε το δίκτυο υδροδότησης. Ενώ κατά την κατάσβεση της φωτιάς υπέστησαν ελαφρά εγκαύματα δύο πυροσβέστες και κάηκε ένα όχημα της Πυροσβεστικής.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας πραγματοποίησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, επισημαίνοντας την ανάγκη μεγαλύτερης συνδρομής και παρέμβασης διότι από την πυρκαγιά απειλούνταν και κατοικημένες περιοχές. Παρέμβαση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πραγματοποίησε ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ είχε ενημέρωση για την εξέλιξη της επιχείρησης από τον συντονιστή Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγο Χρήστο Πλατά. Στη συνέχεια συνομίλησε με πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους της περιοχής.

Μετά την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, αμπελουργούς, μελισσοκόμους και σε όλους τους κατοίκους της περιοχής Πετριών, Κριεζών και Κοσκίνων που επλήγησαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το μεσημέρι.

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα άμεσα μέτρα για την επιτήρηση όλων των πληγεισών περιοχών ώστε να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις το επόμενο διάστημα, να αποκατασταθεί το πρόβλημα υδροδότησης στις Πετριές και την παραλία Πετριών, να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να υπάρξει προγραμματισμός για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων.

Επειδή βρισκόμαστε ακόμα σε κρίσιμη περίοδο για την εκδήλωση πυρκαγιών απαιτούμε να ενισχυθούν, έστω και τώρα, όλα τα μέτρα πρόληψης για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί άψογα!

Στην πραγματικότητα, όπως διαπιστώσαμε και εδώ σήμερα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνικά μέσα, η έλλειψη σχεδιασμού ανάμεσα στην Πυροσβεστική, την Αστυνομία, την Περιφέρεια, τον δήμο και τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες επιτείνουν και επιδεινώνουν τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Ο λαός, αντίθετα από το πνεύμα εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση, πρέπει να επαγρυπνεί, να διεκδικεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Ανιση μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες

Από την περιοδεία του ΚΚΕ στο μέτωπο της φωτιάς αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά η έλλειψη αντιπυρικής προστασίας, η μεγάλη υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Είναι ενδεικτικά όσα κατήγγειλαν κάτοικοι και πυροσβέστες στο κλιμάκιο του ΚΚΕ. Αγανακτισμένοι αγρότες και κάτοικοι ανέφεραν ότι οι ενισχύσεις της Πυροσβεστικής άργησαν πολύ να έρθουν, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί και μετά να είναι αδύνατο να περιοριστεί άμεσα. Βέβαια, όταν το κοντινό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αλιβερίου είναι υποστελεχωμένο, οι πρώτες ενισχύσεις από τη Χαλκίδα θα φτάσουν σε περίπου 2 ώρες! Αντιπυρικές ζώνες ανοίγονταν την ώρα της φωτιάς, από μισθωμένα οχήματα έργου, καθώς στην περιοχή δεν έχουν ανοιχθεί ποτέ.

Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες στη δύσκολη μάχη με τις φλόγες από τα απαρχαιωμένα οχήματα και εξοπλισμό. Οχήματα που βρέθηκαν στην κατάσβεση είναι έως και 50 ετών με πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και πολλά προβλήματα. Πυροσβέστης κατήγγειλε στο κλιμάκιο του ΚΚΕ πως το όχημα αν μείνει πολλή ώρα σβηστό μετά δεν θα παίρνει μπρος. Ενώ άλλοι πυροσβέστες κατήγγειλαν πως μετέβησαν από την Ιστιαία για την κατάσβεση, 200 χλμ. απόσταση και περίπου 3,5 ώρες ταξίδι, με ένα όχημα που παίρνει μόνο δευτέρα και τετάρτη! Ακόμα και τα οχήματα που ήρθαν ως ενίσχυση από την Αττική δεν ήταν εφοδιασμένα με αρκετά μέτρα σωλήνων ώστε να μπορέσουν να κάνουν κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς καθώς συνήθως επιχειρούν σε αστικού τύπου συμβάντα.

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Τις μεγάλες ελλείψεις είχε επανειλημμένα επισημάνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κύμης - Αλιβερίου με παρεμβάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μόλις την περασμένη βδομάδα ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Κέκης στη συζήτηση για την κατάρτιση σχεδίου εκκένωσης είχε επισημάνει: «Το σχέδιό σας περιλαμβάνει μόνο τι θα γίνει εκ των υστέρων, γι' αυτό αποτελεί ανέξοδο άλλοθι των κυβερνήσεων απέναντι στον λαό προκειμένου να μη γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για τα έργα και τις υποδομές που αφορούν την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία, να μην ενισχυθούν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Δασαρχείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου».

Φωτιά και σε Κιλκίς - Μαραθώνα

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε χτες σε χαμηλή βλάστηση στις Μουριές του Κιλκίς και απειλούσε την περιοχή Χίλια Δένδρα. Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά φέρεται να σχετίζεται με τα μέτωπα που μαίνονται στη γειτονική Β. Μακεδονία και πιθανολογείται ότι προήλθε από πυρκαγιά σε χωματερή.

Φωτιά που ξέσπασε χτες μεσημέρι σε χαμηλή βλάστηση επί της οδού Αγίας Μαρίνας στον Μαραθώνα Αττικής, κοντά σε σπίτια, ευτυχώς ελέγχθηκε σχετικά γρήγορα αλλά ένα τροχόσπιτο κάηκε.

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Ποινική δίωξη στην πρόεδρο της ΡΑΣ

Ποινική δίωξη για ένα κακούργημα και τρία πλημμελήματα ασκήθηκε στην Ι. Τσιαπαρίκου, πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), από τον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας για το έγκλημα στα Τέμπη, τη μετωπική σύγκρουση τρένων τον Φλεβάρη του 2023, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της ΡΑΣ αντιμετωπίζει το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς ο εφέτης ανακριτής μετά την έρευνά του διαπίστωσε ποινικές ευθύνες της προέδρου της ΡΑΣ για ενέργειες και παραλείψεις σχετικά με την ασφαλή κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Επιπλέον, για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος ασκήθηκε ποινική δίωξη σε 3 προανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την έρευνά τους μετά τη σύγκρουση αλλά και σε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σχετικά με τη διαχείριση της έρευνας. Αντίθετα, αρχειοθετήθηκαν οι υποθέσεις που αφορούσαν ιατροδικαστές και δικαστικούς πραγματογνώμονες. Εως τώρα έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 41 κατηγορούμενους για το έγκλημα στα Τέμπη.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ του Γ. ΚΑΡΑΪΒΑΖ
Εισαγγελική πρόταση για ενοχή

Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλη 2021 στον Αλιμο. Υπενθυμίζεται ότι την ενοχή των δύο αδελφών, 41 και 49 ετών, που κατηγορούνται ως οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας, πρότεινε η εισαγγελέας στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας. Η εισαγγελέας ανέφερε ότι «οι κατηγορούμενοι τέλεσαν την ανθρωποκτονία, η πρόταση είναι καταδικαστική. Η ανθρωποκτονία έγινε στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος». Τα δύο αδέρφια, που βρίσκονται στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, αντιμετωπίζουν την κατηγορία για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας και τα πλημμελήματα της οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Η εισαγγελέας απέδωσε το κίνητρο της δολοφονίας σε «αποκαλύψεις για το οργανωμένο έγκλημα που ετοίμαζε ο δημοσιογράφος».

Σύγκρουση επιβατικού τρένου με φορτηγό

Σύγκρουση επιβατικού τρένου με φορτηγό όχημα σημειώθηκε χτες κοντά στην Αυλίδα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δύο ελαφρά τραυματίες.

Το ατύχημα συνέβη στην περιοχή της Γλύφας, όταν φορτηγό όχημα εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στις ράγες. Εκείνη την ώρα περνούσε αμαξοστοιχία με περίπου 130 επιβάτες και έτσι επήλθε η σύγκρουση.

Από τη σύγκρουση δεν σημειώθηκε σοβαρός τραυματισμός, αλλά ελαφρά τραυματίστηκαν ένας επιβάτης του τρένου και ο οδηγός του φορτηγού.

Στο σημείο βρέθηκαν η αστυνομία και η Πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό των επιβατών της αμαξοστοιχίας και του φορτηγού οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ στις 22 Ιούλη είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για τα σοβαρά προβλήματα του τμήματος γραμμής ΣΚΑ - Οινόης του ΟΣΕ.

Ενώ και η Τομεακή Οργάνωση Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της στις 23 Ιούλη 2024 απαιτούσε «να ληφθούν άμεσα μέτρα για να προχωρήσουν επιτέλους η επισκευή και αντικατάσταση των πιο επικίνδυνων σημείων του τμήματος γραμμής μεταξύ ΣΚΑ - Οινόη, για να προληφθούν νέα Τέμπη. Να προχωρήσει η συνολική αναβάθμιση του συγκεκριμένου τμήματος γραμμής και να μην μένει η κυβέρνηση μόνο σε εξαγγελίες. Να στελεχωθούν πλήρως με μόνιμο προσωπικό τα συνεργεία που ασχολούνται με τον έλεγχο, τη συντήρηση και την επισκευή της γραμμής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ