ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δοθεί μόνιμη και οριστική λύση στην υδροδότηση του Ηρακλείου

Το σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης στην πόλη του Ηρακλείου Κρήτης και τις χρεώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, είπε ότι τα σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση του Ηρακλείου παραμένουν, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν προκύψει ακόμη πιο έντονα σε διάφορες περιοχές, όπως Ατσαλένιο, Μεσαμπελιές, Αγιος Ιωάννης, Φορτέτσα, που αντιμετωπίζουν συνεχείς διακοπές νερού λόγω ζημιών και διαρροών στο δίκτυο που είναι πεπαλαιωμένο και προβληματικό σε μεγάλη έκταση και μόνο μερικώς έχει αντικατασταθεί.

Τόνισε ακόμη πως σοβαρό πρόβλημα είναι η κακή ποιότητα του νερού, είτε λόγω του παλαιωμένου δικτύου που συνδέεται με το καινούργιο είτε λόγω της χρήσης δεξαμενών ή της ποιότητας του νερού από γεωτρήσεις.

Το οξύμωρο, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι πως ενώ δεν καλύπτεται η λαϊκή ανάγκη για επαρκές ποιοτικό πόσιμο νερό, εξυπηρετούνται κανονικά οι όμιλοι του τουρισμού για να γεμίζουν οι πισίνες στα πεντάστερα ξενοδοχεία, γεγονός που επηρεάζει τα αποθέματα, με δεδομένη τη μεγάλη συγκέντρωση τουριστών στην Κρήτη.

Παράλληλα, σημείωσε πως αν και υπάρχουν μία σειρά μέτρα και έργα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα παραπάνω προβλήματα του Ηρακλείου, δεν υλοποιούνται λόγω της πολιτικής «κόστους - οφέλους», της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του νερού, με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΗ και η νέα αύξηση των λογαριασμών των νοικοκυριών, με αφορμή την αντικατάσταση των υδρομέτρων με νέα ψηφιακά, με αναδρομικές χρεώσεις υπέρογκων ποσών, που με βάση την τιμολογιακή κλίμακα των κυβικών χρεώνονται ακόμη και με 4 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Ιδιαίτερα έντονο εμφανίστηκε το πρόβλημα στις Βασιλειές, για το οποίο οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται έχουν κάνει παρεμβάσεις και έχουν στείλει τα αιτήματά τους στον δήμο Ηρακλείου (έγγραφο με ΑΠ 32462/ 3-4-2024).

Ο Μ. Συντυχάκης κάλεσε την κυβέρνηση να δοθεί, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και κρατική ευθύνη, μόνιμη και οριστική λύση στην υδροδότηση του Ηρακλείου, με νερό ελεγμένο, ποιοτικό και φτηνό, με κατάργηση του ΦΠΑ και ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Επίσης, να μη χρεωθούν οι λαϊκές οικογένειες στο Ηράκλειο τις υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις, λόγω αντικατάστασης υδρομέτρων.

Ακόμη, να ενισχυθεί οικονομικά η ΔΕΥΑΗ, με κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, για να αντιμετωπισθεί η αύξηση της τιμής του ρεύματος και να μην πληρώσουν οι δημότες τις αυξήσεις αυτές.

Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, επιχείρησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα, λέγοντας ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ... τραγικοποιεί την κατάσταση (!), ενώ αναφέρθηκε σε μία σειρά μέτρα που υποτίθεται ότι έχει λάβει η κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος, χωρίς όμως να έχουν καταφέρει τίποτα, όπως δείχνει η πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι του Ηρακλείου.

Απαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως αν είναι τραγική η κατάσταση, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, εν έτει 2024, σπίτια μένουν χωρίς νερό και οι κάτοικοι του Ηρακλείου αναγκάζονται να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό.

Επισήμανε ότι δεν είναι λάθος ή παράλειψη η απουσία έργων, αλλά συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, η οποία ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ αντιμετωπίζει ως κόστος τα μέτρα.

Πρόσθεσε πως με βάση αυτή την πολιτική, το νερό έχει μπει σε διαδικασία μετατροπής από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) είναι ανταποδοτικές επιχειρήσεις. Υπογράμμισε ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει με το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ, που θα φέρει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.

Καταλήγοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ παλεύει για έργα που θα αντιμετωπίσουν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα, όπως η κατασκευή των αναγκαίων φραγμάτων, η συντήρηση και ο καθαρισμός των γεωτρήσεων και η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης - αποχέτευσης.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ
Οχι στο φωτοβολταϊκό πάρκο σε Περιστερά και Βασιλικά

Την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε Περιστερά και Βασιλικά του δήμου Θέρμης εξέφρασαν δεκάδες εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη την οποία οργάνωσε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με στόχο τον συντονισμό της δράσης για να μην προχωρήσουν τα σχέδια κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, Συλλόγων Γονέων, αθλητικών, πολιτιστικών και πεζοπορικών συλλόγων, της Λέσχης Κυνηγών Βασιλικών, καθώς και οι πρόεδροι των κοινοτήτων Βασιλικών, Περιστεράς και Λιβαδίου.

Εκφράστηκαν από όλους η έντονη ανησυχία για την προώθηση του συγκεκριμένου έργου καθώς και η καθολική άρνηση για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου που θα καταστρέψει την περιοχή. Αποφασίστηκε το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνουν μια ευρύτερη σύσκεψη με στόχο τον συντονισμό των φορέων καθώς και μια σειρά δράσεων, όπως συλλογή υπογραφών, μαζική ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής, συναυλία για την ανάδειξη του προβλήματος αλλά και του πανέμορφου τόπου που απειλείται με καταστροφή.

Με το ψήφισμά του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης διεκδικεί:

  • Να μην παραδοθεί βορά το φυσικό περιβάλλον της περιοχής στους επιχειρηματικούς ομίλους
  • Να εξασφαλιστεί φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά με δραστική μείωση της τιμής του, κατάργηση του «πράσινου» τέλους, των δημοτικών και άλλων τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες/κτηνοτρόφους
  • Σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ για τη λειτουργία και τη συντήρησή του.
Αντιλαϊκοί σχεδιασμοί και στον δήμο Σκύδρας Πέλλας

Δυναμική παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας, στην Πέλλα, πραγματοποίησαν οι κάτοικοι από τα Σεβαστιανά, αντιδρώντας στους σχεδιασμούς για παραχώρηση γης κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης σε ιδιώτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Συγκεκριμένα, θα συζητούνταν η έγκριση παραχώρησης 28 τμημάτων δημοτικής γης συνολικής έκτασης 350 στρεμμάτων, η πλειοψηφία των οποίων είναι γύρω από τη δημοτική ενότητα Σεβαστιανών.

Τελικά η συνεδρίαση αναβλήθηκε, μετά από τη δυναμική παρέμβαση των κατοίκων.

Για μια μικρή νίκη κάνει λόγο η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σκύδρας, καταγγέλλοντας και τη «βιασύνη» της δημοτικής αρχής να συνεδριάσει κατακαλόκαιρο όταν οι αγροτικές δουλειές είναι στη φούρια.

«Παρά τις συνθήκες, οι κάτοικοι των Σεβαστιανών έδειξαν τον δρόμο της αντίδρασης, κλιμακώνουν τον αγώνα. Προχωρούν σε συσκέψεις και δείχνουν τον δρόμο για το πώς ο λαός μπορεί και πρέπει να αντισταθεί κόντρα στην παραχώρηση των λαϊκών αγαθών σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης και της χρησιμοποίησης της τεχνολογίας αλλά με άλλα κριτήρια που θα καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων», σημειώνει και καλεί τον λαό της Σκύδρας να αγκαλιάσει και να συμπορευτεί με τους κατοίκους των Σεβαστιανών, γιατί ο δίκαιος αγώνας τους, τους αφορά.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Ξεσηκωμός τώρα - ούτε ώρα χωρίς τηλεθέρμανση!

Συνεδρίασε τις προηγούμενες μέρες το ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ) με θέμα την υλοποίηση της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε επιχείρηση ενάντια στη ΔΕΗ, η οποία απαιτεί την πληρωμή 5 εκατομμυρίων ευρώ ως χρέη για την τηλεθέρμανση.

Οι εκπρόσωποι της Διοίκησης πρότειναν να μην πληρώσει η ΔΕΤΗΠ μέχρι τις 18 Αυγούστου, μήπως μέχρι τότε «φιλοτιμηθεί» η κυβέρνηση και δώσει τα 5 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και αν τελικά δεν «φιλοτιμηθεί», να αποφασίσουν να τα πληρώσουν!

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Εορδαίας προειδοποιεί ότι η εξέλιξη αυτή βάζει βόμβα στην οικονομική κατάσταση της ΔΕΤΗΠ και θα έχει ως συνέπεια τη μεγάλη αύξηση της τιμής, πιο επιθετική εισπρακτική πολιτική, χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων, ιδιωτικοποίηση που θα τα πληρώσει ο λαός της Πτολεμαΐδας.

Σημειώνει ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής είναι αναντίστοιχη με τη σοβαρότητα της κατάστασης και «αποδεικνύει ότι ο μόνος ρόλος τους είναι να απορροφούν τις λαϊκές αντιδράσεις ώστε να προωθείται η αντιλαϊκή πολιτική απρόσκοπτα.

Αλλωστε, στήριξαν διαχρονικά και στηρίζουν είτε σαν συνδικαλιστές είτε σαν εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση την πολιτική υπεράσπισης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών του δήμου κ.α.».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» πρότεινε το ζήτημα να έρθει άμεσα σε συνεδρίαση για λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, να μην πληρώσει η ΔΕΤΗΠ και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων, δράσεων για να ενταθεί η μόνη πολιτική πίεση που μπορεί να τους αναγκάσει να λύσουν το πρόβλημα.

Και να διεκδικήσουν: Καμία αναγνώριση του χρέους της ΔΕΤΗΠ. Μας χρωστάνε και δεν τους χρωστάμε. Ούτε ώρα χωρίς τηλεθέρμανση. Καμία αύξηση της τιμής. Να μην πειραχτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΤΗΠ. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης χωρίς καθυστέρηση να οργανώσουν τον αγώνα τους. Να συντονίσουν τη δράση τους με σωματεία και φορείς των άλλων δήμων που αντιμετωπίζουν ζήτημα με την τηλεθέρμανση.

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ηδη έχουμε καθυστερήσει τη μεγάλη αύξηση που ήταν έτοιμοι να μας επιβάλουν. Μπορούμε να βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους να μας εξαθλιώσουν και να ερημοποιήσουν την περιοχή», σημειώνει.

ΚΑΒΑΛΑ
«Καθημερινότητα» οι διακοπές ρεύματος

Οι διακοπές ρεύματος και στην περιοχή της Καβάλας το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει καθημερινότητα. Σχεδόν κάθε μέρα μεγάλα τμήματα της πόλης και των περιαστικών οικισμών μένουν χωρίς ηλεκτροδότηση. Λαϊκά νοικοκυριά και επαγγελματίες ταλαιπωρούνται και καταστρέφονται τρόφιμα και εμπορεύματα. Η δικαιολογία που επικαλούνται επιχειρησιακά στελέχη είναι η «παλαιότητα των υποδομών».

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ σημειώνει πως την ώρα που η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος εκτοξεύεται μέρα με τη μέρα, η κυβερνητική δικαιολογία περί «παλαιότητας υποδομών» είναι περισσότερο εξοργιστική ακόμη και από τις διακοπές τις ίδιες.

Και τονίζει: «Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η πολυδιαφημισμένη "απελευθέρωση" της αγοράς Ενέργειας και η πολιτική της "πράσινης μετάβασης", που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ούτε την τιμή του ρεύματος συγκράτησε, ούτε τις υποδομές κατάφερε να εκσυγχρονίσει, όπως υπόσχονταν. Κατάφερε όμως να αυξήσει τα κέρδη των ομίλων της Ενέργειας, αφού άλλωστε αυτός ήταν και ο στόχος από την αρχή.

Φτάνει πια. Ο λαός και πληρώνει "τα μαλλιά της κεφαλής του" και ταλαιπωρείται σε συνθήκες καύσωνα. Η σύγκρουση με αυτήν την πολιτική είναι μονόδρομος για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών, με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη, και κατάργηση των έμμεσων φόρων, που ανεβάζουν ακόμη παραπάνω την τιμή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ