Η εργοδοσία ανακυκλώνει μαζικά τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας τους εγκληματικούς νόμους της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας
Σύμφωνα με αυτά, το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα έπιασαν ταβάνι και έφτασαν τις 1.374.981, αυξημένες κατά 42.931 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, που ανήλθαν σε 1.332.050. Αυτά όταν ο συνολικός αριθμός των μισθωτών με σχέση ιδιωτικού δικαίου στη χώρα μας είναι περίπου 2,3 εκατομμύρια άτομα.
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι οι εργοδότες, αποθρασυμένοι και εξοπλισμένοι με το αντιδραστικό αντεργατικό οπλοστάσιο, που τους εξασφάλισαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια, ανακυκλώνουν μαζικά τους εργαζόμενους, απολύουν κατά το δοκούν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
Ετσι, φτάσαμε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, κάθε μέρα 7.754 μισθωτοί να παίρνουν στα χέρια το χαρτί της απόλυσης και να αναγκάζονται σε αναζήτηση νέας εργασίας, την ώρα μάλιστα που οι εργοδότες βγάζουν κραυγές ότι δεν βρίσκουν εργατικά χέρια.
Η τεράστια «ευελιξία» στην αγορά εργασίας και η απουσία οποιασδήποτε προστασίας ακόμα και των πιο στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων επιβεβαιώνονται και από το είδος των νέων συμβάσεων που συνάπτονται. Ετσι τον περασμένο Ιούνη, στις νέες προσλήψεις μόλις οι μισές ήταν πλήρους απασχόλησης (50,65%), το 39,83% ήταν μερικής απασχόλησης και το 9,52% ήταν εκ περιτροπής εργασία.
Σημειώνεται ότι ένα μέρος ακόμα και των συμβάσεων με πλήρες ωράριο ήταν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή είχαν ημερομηνία λήξης. Τον ίδιο μήνα έγιναν 340.736 προσλήψεις και 316.775 απολύσεις και παρόλο που το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 23.961 θέσεις εργασίας, εντούτοις ήταν μικρότερο από τον ίδιο μήνα πέρυσι (+28.761).
Οπως αναμενόταν, το θετικό ισοζύγιο βασίστηκε εξολοκλήρου στους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό καθώς οι υπηρεσίες εστίασης είχαν θετικό ισοζύγιο κατά 33.890 θέσεις και τα καταλύματα κατά 25.780 θέσεις εργασίας. Στον αντίποδα, στον κλάδο της Εκπαίδευσης - όπως κάθε χρόνο - έγινε η «σφαγή των αμνών» με 76.841 εκπαιδευτικούς να χάνουν την εργασία τους και συνολικά το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων να είναι αρνητικό κατά 63.678 θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, συνεχίστηκε και αυτόν τον μήνα η καθήλωση των μισθών. Σύμφωνα με την «Εργάνη», τον Ιούνη υπογράφτηκαν 8 επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούσαν 12.424 εργαζόμενους χωρίς να δίνεται ούτε ένα ευρώ αύξηση, ενώ ακόμα 9 επιχειρησιακές συμβάσεις, που αφορούσαν 6.731 εργαζόμενους, προβλέπουν αύξηση του μισθού τους κατά 5,56%.
Και ενώ αυτό το μακελειό αναδεικνύεται μέσα από τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε χτες την έρευνα του εργατικού δυναμικού για τον μήνα Ιούνη, που εκτιμά την ανεργία στο 9,6%, από 10,3% τον περασμένο μήνα και 11,4% τον αντίστοιχο μήνα του 2023.
Αφού έπεσε στο κενό η προσπάθεια να υπονομεύσει τη χτεσινή κινητοποίηση, η δημοτική αρχή κρύφτηκε από τους εργαζόμενους και τα σωματεία
Από την πλευρά της η δημοτική αρχή κρατά προκλητική στάση και φρόντισε να απουσιάζει από το δημαρχείο, ενώ ήταν ενήμερη ότι υπάρχει κινητοποίηση. Τις πρώτες πρωινές ώρες προσπάθησε μάλιστα να «σπάσει» την αποχή από την εργασία που είχε εξαγγείλει για χτες το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά (ΣΟΜΕΔΠ).
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου ΟΤΑ στον δήμο Αθήνας, ενώ τη στήριξή της εξέφρασε η «Λαϊκή Συσπείρωσης».
Ο 59χρονος συμβασιούχος δούλευε στη διακομιδή και το πρωί της Τρίτης 30 Ιούλη κατέρρευσε την ώρα της δουλειάς. Το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, εκτίμησε ότι πιθανόν ο θάνατός του να οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Ωστόσο, συνάδελφοί του κατήγγειλαν συνθήκες υπερεντατικοποίησης της εργασίας.
Στη χτεσινή κινητοποίηση καταγγέλθηκε από συνάδελφό του ότι πριν δύο μήνες είχε απαιτήσει να του δοθούν τα ρεπό που του χρωστούσαν και ξεπερνούσαν τα 30. Η απάντηση του προϊσταμένου είναι να τον μετακινήσει στη βραδινή βάρδια...
Στη διάρκεια της κινητοποίησης ο Σπύρος Κωσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης στα σωματεία, οργάνωσης του αγώνα, πρώτα - πρώτα για την προστασία της ζωής. Μετά την ομιλία του ακολούθησαν οργισμένες διαμαρτυρίες των εργαζομένων για τις συνθήκες εργασίας, τα ρεπό που έχουν μαζευτεί και δεν δίνονται, τις απλήρωτες υπερωρίες, τον γιατρό Εργασίας που όλοι έχουν ακούσει ότι υπάρχει, αλλά δεν τον έχουν δει...
Στη συνέχεια αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και του ΣΟΜΕΔΠ επιχείρησαν να συναντηθούν με τη δημοτική αρχή, αλλά διαπίστωσαν ότι έλειπε σύσσωμη, όπως ενημέρωσε ο Σπύρος Κωσταντάς. Τελικά συναντήθηκαν με την ιδιαιτέρα του δημάρχου, που δεν έδωσε καμιά απάντηση.
Το ΣΟΜΕΔΠ κατήγγειλε ότι στη διάρκεια της αποχής που είχε κηρύξει, η δημοτική αρχή προσπάθησε να εμποδίσει την πραγματοποίησή της με απειλές, εκφοβισμούς και την παρουσία αστυνομίας, που είχε κληθεί από τη Διεύθυνση Καθαριότητας. Ομως συνάντησαν τη μαζικότητα και αποφασιστικότητα των εργαζομένων που ακύρωσαν τις προσπάθειές τους.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πειραιά σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι πολλές φορές μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά «έχουμε στηρίξει και αναδείξει τα αιτήματα των εργαζομένων, που έχουν καταγγείλει τη μη έγκαιρη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα ακατάστατα ωράρια, τα κοψίματα ρεπό και αδειών, τα οποία οδηγούν σε περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την παρουσία ενός μόνο ιατρού εργασίας σε όλους τους χώρους του δήμου Πειραιά, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα που θα τροφοδοτήσει αναπόφευκτα και νέους τραυματισμούς ή θανάτους».
Στάση εργασίας αύριο Παρασκευή (10 π.μ. - 4 μ.μ.) και μοτοπορεία που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. κάτω απ' το «Electra Palace», πραγματοποιούν οι διανομείς της «e-food» στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα για την ασφάλεια της εργασίας τους.
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην «e-food» Ν. Θεσσαλονίκης σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι διανομείς εκπέμπουμε sos! Δυστυχώς δεν έχουμε ως μοναδικό πρόβλημα τις ακραίες καιρικές συνθήκες και δουλειά στους 38-39 βαθμούς εν μέσω παρατεταμένου καύσωνα. Το βασικότερο πλέον πρόβλημα είναι ότι ο μισθός δεν φτάνει.
Οι μισθωτοί βλέπουμε λόγω στασιμότητας των μισθών να μειώνεται η αγοραστική μας δύναμη λόγω ασταμάτητης ακρίβειας, και αρκετοί πλέον κάνουν δεύτερη δουλειά. Αυτό σημαίνει λιγότερος χρόνος με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αδυναμία συνέχισης των ενδιαφερόντων μας και μεγαλύτερη - γρηγορότερη φθορά της εργατικής μας δύναμης. Οι περισσότεροι διανομείς με μπλοκάκι σε σχέση με πέρσι έχουμε 20-30% λιγότερες αποδοχές. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το 2023 η "e-food" έβγαλε κέρδη μετά φόρων 35,8 εκατ. ευρώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που αναρτώνται απ' την ίδια».
Την αποφασιστικότητά τους να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και προσπάθειες έξωσης βιοπαλαιστών διαμηνύουν σωματεία και φορείς από το Ιλιον, την Πετρούπολη, τους Αγίους Αναργύρους και το Καματερό. Με αφορμή την κινητοποίηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στη CEPAL ενάντια στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας ζευγαριού ηλικιωμένων συνταξιούχων στο Ιλιον, που τελικά αποτράπηκε, καλούν να υψωθεί τείχος προστασίας και αλληλεγγύης και προτρέπουν κάθε νοικοκυριό που αντιμετωπίζει σχετικό πρόβλημα να επικοινωνεί με τα σωματεία και τους φορείς της γειτονιάς του.
«Μόνο με μαζικό αγώνα θα σωθούν τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών που με τόσο κόπο και στερήσεις απόκτησαν. Θα αγωνιστούμε να μην υλοποιηθεί κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας, καμία έξωση», σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση το Παράρτημα Ιλίου - Πετρούπολης - Αγίων Αναργύρων - Καματερού του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, το Παράρτημα Δυτικών Συνοικιών της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Παράρτημα Εμποροϋπαλλήλων Ιλίου - Πετρούπολης - Αγίων Αναργύρων - Καματερού, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιλίου - Πετρούπολης - Αγίων Αναργύρων - Καματερού και ο Σύλλογος Γυναικών Ιλίου (μέλος της ΟΓΕ). «Η λαϊκή κινητοποίηση, ο αποφασιστικός αγώνας είναι το δυνατό μας όπλο και το μόνο που φοβούνται κυβέρνηση και funds», τονίζουν.