ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Συνεχίζεται η καταστροφή στα δασικά οικοσυστήματα

Μόνο στην πολύπαθη Εύβοια σε τρεις μέρες κάηκαν πάνω από 17.500 στρέμματα

Από τη φωτιά πολύ κοντά στα σπίτια στον Πρόδρομο Αιτωλοακαρνανίας
Από τη φωτιά πολύ κοντά στα σπίτια στον Πρόδρομο Αιτωλοακαρνανίας
Τα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν και φέτος (ενώ είμαστε στα μισά της αντιπυρικής περιόδου) να κάνουν στάχτη τον δασικό πλούτο της χώρας, αφού συνεχίζεται η εγκληματική πολιτική των ανύπαρκτων μέτρων πρόληψης, των αποδεκατισμένων δασαρχείων, με το βάρος να δίνεται στην καταστολή και κατάσβεση, όπου και εκεί είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό και σε μέσα. Ετσι και φέτος ο λαός θα χρυσοπληρώσει τα ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα και τους κάθε λογής εργολάβους. Ηδη μπαίνοντας πλέον στον Αύγουστο, αρχίζουν να γίνονται οι πρώτες πρόχειρες καταγραφές των τωρινών καταστροφών στα δασικά οικοσυστήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στις πρόσφατες πυρκαγιές στην πολύπαθη Εύβοια - όπου πριν τρία χρόνια ένα μεγάλο τμήμα των βόρειων περιοχών της έγινε κάρβουνο - σε τρεις ημέρες χάθηκαν πάνω από 17.500 στρέμματα δάσους (δέντρα και θαμνώδεις περιοχές). Αναλυτικότερα από το Δασαρχείο Χαλκίδας εκτιμάται ότι γύρω στα 9.780 στρέμματα κάηκαν από την πυρκαγιά στον Πισσώνα στην κεντρική Εύβοια στις περιοχές Πούρνου του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων και Αφρατίου του δήμου Χαλκιδέων στις 31/7 έως 1/8, σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service.

Οπως τονίζει η ανακοίνωση του Δασαρχείου Χαλκίδας, «θα ακολουθήσει ψηφιακή ανάλυση με τη συνδυαστική χρήση τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΣ) για τη λεπτομερέστερη απεικόνιση» και θα βγουν συμπεράσματα για τους καθαρισμούς που έγιναν. Ωστόσο, είναι φανερό και στην Εύβοια και πανελλαδικά ότι αυτοί οι καθαρισμοί καλύπτουν ένα απειροελάχιστο ποσοστό των τεράστιων αναγκών.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση τις μεσημεριανές ώρες της 29/7 - 31/7 στην περιοχή Πετριές Εύβοιας του δήμου Κύμης - Αλιβερίου, φαίνεται να κάηκαν 7.844 στρέμματα, από τα οποία εκτιμάται πως περίπου τα 4.800 αφορούν δασικές εκτάσεις.

Επικίνδυνη πυρκαγιά στον Πρόδρομο Αιτωλοακαρνανίας

Πάνω από 50 ήταν οι φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο τριήμερο.

Χτες, πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά εκδηλώθηκε μετά τις 3 το μεσημέρι στον Πρόδρομο Αιτωλοακαρνανίας. Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κομπλίτση, μέλος του Τομεακού Γραφείου Αιτωλοακαρνανίας, βρέθηκε στο χωριό, ενώ μέλη από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην περιοχή βοήθησαν κατοίκους και πυροσβέστες στην κατάσβεση της φωτιάς, αφού οι φλόγες είχαν εισβάλει στο χωριό και απείλησαν σπίτια και περιουσίες.

Το πρωί είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές και σε αγροτοδασικές εκτάσεις στη Χαβριάτα Κεφαλονιάς, στο Νεοχώρι Μεσσηνίας.

Φωτιά σε ελαιώνες και ξερά χόρτα, κοντά σε σπίτια και καταστήματα, ξέσπασε και στην περιοχή των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής.

Την Κυριακή το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά κοντά στην Κορομηλιά Δομοκού, που απείλησε το χωριό καίγοντας αγροτοδασική έκταση. Πυρκαγιά που ελέγχθηκε γρήγορα ξέσπασε την Κυριακή σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Βαραμπάς στο Μαρκόπουλο Αττικής. Επίσης φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην Τανάγρα και σε δασική έκταση στον Αγιο Αθανάσιο - οικισμός Σκούρτα Βοιωτίας (Δερβενοχώρια).

Πυρκαγιά νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής υπήρξε και στην περιοχή Βαδίστρα της Λάκκας Σουλίου, ενώ οι φλόγες απείλησαν κατοικίες.

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για φωτιά στα Ιωάννινα, όταν σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν εστίες φωτιάς σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά σημεία ανάμεσα στις περιοχές Σταυράκι και Καρδαμίτσια. H φωτιά έκαιγε σε χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασε φωτιά στο Τραχήλι του δήμου Κύμης - Αλιβερίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φωτιά είχε ξεσπάσει από κεραυνό σε δασική έκταση, σε δύσβατο σημείο.

Τέλος, μάλλον από φλεγόμενο όχημα προκλήθηκε φωτιά στα πρανή σε περιοχή του Κιλκίς κοντά στους Ευζώνους.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Νέο δυναμικό συλλαλητήριο για το νερό

Από την κινητοποίηση το Σάββατο
Από την κινητοποίηση το Σάββατο
Με κεντρικό σύνθημα «Τέρμα πια στην κοροϊδία - Εργα - νερό για τον λαό τώρα!» πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου το νέο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας στην πόλη της Λευκάδας, ύστερα από την πλατιά σύσκεψη σωματείων και συλλόγων που έγινε πριν λίγες μέρες, με σκοπό την κλιμάκωση του αγώνα για το μεγάλο πρόβλημα του νερού που οξύνεται όλο και περισσότερο, αλλά και άλλες βασικές υποδομές του νησιού, όπως η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός.

Η κινητοποίηση ήρθε σε συνέχεια του μεγάλου συλλαλητηρίου στις 20 Ιούνη, όπου ο λαός της Λευκάδας μαζικά διαδήλωσε την άμεση απαίτησή του να μην μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς νερό, για αποχέτευση και για λύση στο πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού, αλλά και της αγωνιστικής «υποδοχής» που επιφύλαξαν οι εργαζόμενοι του νησιού στον πρωθυπουργό, στη φιέστα που διοργανώθηκε λίγες μέρες αργότερα για την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης Αρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας», επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού ενάντια στη χρόνια υποβάθμιση του δικτύου ύδρευσης.

Οπως τονίστηκε από τον Βαγγέλη Βερροιώτη, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, νέες καταγγελίες γίνονται καθημερινά για πολυήμερες ελλείψεις στο νερό από διάφορες περιοχές της πόλης και από διάφορα χωριά του νησιού. Στην πόλη της Λευκάδας δεν υπάρχει νερό σε πολλά σπίτια από τον δεύτερο όροφο και πάνω και αν έχει κάποιος την ατυχία να βρίσκεται σε κακό σημείο στο δίκτυο, ούτε ο πρώτος όροφος έχει νερό και ούτε το ισόγειο.

Η φιέστα της κυβέρνησης για την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του αγωγού ύδρευσης Λούρος - Λευκάδα επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι στοιχειώδη επάρκεια σε νερό δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από τουλάχιστον το 2027. Το εσωτερικό δίκτυο του νησιού με τα πολλά προβλήματα, η άλλη μεγάλη «πληγή» του ζητήματος της ύδρευσης, είναι συστηματικά εκτός συζήτησης για γενναία χρηματοδότηση και αντικατάσταση, ενώ στην πρόσφατη κυβερνητική φιέστα δεν έγινε καμία αναφορά στο αποχετευτικό και τον βιολογικό καθαρισμό, το οποίο αγγίζει πλέον τα όρια της υγειονομικής επικινδυνότητας.

Ακολούθησε πορεία κατά μήκος του κεντρικού πεζόδρομου με κατάληξη τη νέα πλατεία της παραλίας, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «Τέρμα πια στην κοροϊδία, έργα λαϊκά ζητά η κοινωνία», «Τώρα αποχέτευση και βιολογικό, όχι άλλο έγκλημα περιβαλλοντικό», «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, τέρμα πια η ανοχή μας».

Οπως ανακοινώθηκε, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα με σκοπό να μην μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς νερό, αφού μόνο με αγωνιστικές διεκδικήσεις μπορεί να υπάρξουν λύσεις σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ίδια τη ζωή των Λευκαδιτών.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ - ΦΟΥΡΝΑ
Λένε όχι στην επέλαση των αιολικών πάρκων

Από τη σύσκεψη στη Φουρνά Ευρυτανίας
Από τη σύσκεψη στη Φουρνά Ευρυτανίας
Μαζική ήταν η συμμετοχή των κατοίκων των χωριών της περιοχής του πρώην δήμου Φουρνάς Ευρυτανίας, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία της Φουρνάς με θέμα την οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στην επέλαση των αιολικών πάρκων στα παρθένα δάση της περιοχής.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κοινότητας Φουρνάς και της Κίνησης Πολιτών για τα αιολικά στις ΔΕ Φουρνά και Κτημενίων, εκδηλώθηκε η αποφασιστικότητα των κατοίκων να αγωνιστούν με όλους τους τρόπους, για να μην επιτρέψουν στα μονοπώλια της Ενέργειας να θυσιάσουν το περιβάλλον και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής στον βωμό των κερδών τους. Από τη σύσκεψη απουσίαζαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης του δήμου, που άλλωστε από κοινού, μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας Καρπενησίου - Μακρακώμης, ετοιμάζονται να φυτέψουν φωτοβολταϊκό πάρκο στο υποαλπικό λιβάδι του Νεραϊδοβουνίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχε πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ, εκπρόσωποι σωματείων, φορέων, κινήσεων και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ