Τρίτη 6 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Συνεχίζεται η καταστροφή στα δασικά οικοσυστήματα

Μόνο στην πολύπαθη Εύβοια σε τρεις μέρες κάηκαν πάνω από 17.500 στρέμματα

Από τη φωτιά πολύ κοντά στα σπίτια στον Πρόδρομο Αιτωλοακαρνανίας
Από τη φωτιά πολύ κοντά στα σπίτια στον Πρόδρομο Αιτωλοακαρνανίας
Τα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν και φέτος (ενώ είμαστε στα μισά της αντιπυρικής περιόδου) να κάνουν στάχτη τον δασικό πλούτο της χώρας, αφού συνεχίζεται η εγκληματική πολιτική των ανύπαρκτων μέτρων πρόληψης, των αποδεκατισμένων δασαρχείων, με το βάρος να δίνεται στην καταστολή και κατάσβεση, όπου και εκεί είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό και σε μέσα. Ετσι και φέτος ο λαός θα χρυσοπληρώσει τα ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα και τους κάθε λογής εργολάβους. Ηδη μπαίνοντας πλέον στον Αύγουστο, αρχίζουν να γίνονται οι πρώτες πρόχειρες καταγραφές των τωρινών καταστροφών στα δασικά οικοσυστήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στις πρόσφατες πυρκαγιές στην πολύπαθη Εύβοια - όπου πριν τρία χρόνια ένα μεγάλο τμήμα των βόρειων περιοχών της έγινε κάρβουνο - σε τρεις ημέρες χάθηκαν πάνω από 17.500 στρέμματα δάσους (δέντρα και θαμνώδεις περιοχές). Αναλυτικότερα από το Δασαρχείο Χαλκίδας εκτιμάται ότι γύρω στα 9.780 στρέμματα κάηκαν από την πυρκαγιά στον Πισσώνα στην κεντρική Εύβοια στις περιοχές Πούρνου του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων και Αφρατίου του δήμου Χαλκιδέων στις 31/7 έως 1/8, σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service.

Οπως τονίζει η ανακοίνωση του Δασαρχείου Χαλκίδας, «θα ακολουθήσει ψηφιακή ανάλυση με τη συνδυαστική χρήση τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΣ) για τη λεπτομερέστερη απεικόνιση» και θα βγουν συμπεράσματα για τους καθαρισμούς που έγιναν. Ωστόσο, είναι φανερό και στην Εύβοια και πανελλαδικά ότι αυτοί οι καθαρισμοί καλύπτουν ένα απειροελάχιστο ποσοστό των τεράστιων αναγκών.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση τις μεσημεριανές ώρες της 29/7 - 31/7 στην περιοχή Πετριές Εύβοιας του δήμου Κύμης - Αλιβερίου, φαίνεται να κάηκαν 7.844 στρέμματα, από τα οποία εκτιμάται πως περίπου τα 4.800 αφορούν δασικές εκτάσεις.

Επικίνδυνη πυρκαγιά στον Πρόδρομο Αιτωλοακαρνανίας

Πάνω από 50 ήταν οι φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο τριήμερο.

Χτες, πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά εκδηλώθηκε μετά τις 3 το μεσημέρι στον Πρόδρομο Αιτωλοακαρνανίας. Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κομπλίτση, μέλος του Τομεακού Γραφείου Αιτωλοακαρνανίας, βρέθηκε στο χωριό, ενώ μέλη από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην περιοχή βοήθησαν κατοίκους και πυροσβέστες στην κατάσβεση της φωτιάς, αφού οι φλόγες είχαν εισβάλει στο χωριό και απείλησαν σπίτια και περιουσίες.

Το πρωί είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές και σε αγροτοδασικές εκτάσεις στη Χαβριάτα Κεφαλονιάς, στο Νεοχώρι Μεσσηνίας.

Φωτιά σε ελαιώνες και ξερά χόρτα, κοντά σε σπίτια και καταστήματα, ξέσπασε και στην περιοχή των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής.

Την Κυριακή το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά κοντά στην Κορομηλιά Δομοκού, που απείλησε το χωριό καίγοντας αγροτοδασική έκταση. Πυρκαγιά που ελέγχθηκε γρήγορα ξέσπασε την Κυριακή σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Βαραμπάς στο Μαρκόπουλο Αττικής. Επίσης φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην Τανάγρα και σε δασική έκταση στον Αγιο Αθανάσιο - οικισμός Σκούρτα Βοιωτίας (Δερβενοχώρια).

Πυρκαγιά νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής υπήρξε και στην περιοχή Βαδίστρα της Λάκκας Σουλίου, ενώ οι φλόγες απείλησαν κατοικίες.

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για φωτιά στα Ιωάννινα, όταν σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν εστίες φωτιάς σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά σημεία ανάμεσα στις περιοχές Σταυράκι και Καρδαμίτσια. H φωτιά έκαιγε σε χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασε φωτιά στο Τραχήλι του δήμου Κύμης - Αλιβερίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φωτιά είχε ξεσπάσει από κεραυνό σε δασική έκταση, σε δύσβατο σημείο.

Τέλος, μάλλον από φλεγόμενο όχημα προκλήθηκε φωτιά στα πρανή σε περιοχή του Κιλκίς κοντά στους Ευζώνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ