ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Δεν τα κατάφερε η Εθνική ανδρών

Αποκλείστηκε από το τουρνουά μετά την καταδικαστική ήττα από τη Γερμανία στα προημιτελικά

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία ήταν αυτή που τελείωσε τις όποιες βλέψεις της Εθνικής μπάσκετ ανδρών για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Η Εθνική ηττήθηκε χτες με 76-63 από τους Γερμανούς στον αγώνα για τα προημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά και δεν κατάφερε να βρεθεί στην τετράδα που θα την έβαζε και στη ζώνη των μεταλλίων. Πλέον η Γερμανία στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσει τον νικητή του χτεσινοβραδινού αγώνα μεταξύ Γαλλίας και Καναδά.

Το ελληνικό συγκρότημα, παρά το ιδανικό ξεκίνημα όταν και κυριάρχησε μέχρι τις αρχές του δεύτερου δεκαλέπτου, και το πείσμα που επέδειξε σε όλο τον αγώνα, δεν κατάφερε να έχει απαντήσεις στην αντίδραση των αντιπάλων, που έκαναν την ανατροπή των δεδομένων στην επανάληψη έχοντας μπροστάρη τον Φραντς Βάγκνερ. Ενώ, όπως αποδείχθηκε, διέθεταν και περισσότερες λύσεις από τον πάγκο, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα ειδικά στην 4η περίοδο, όπου τα σημάδια κούρασης ήταν εμφανή στις τάξεις των Ελλήνων διεθνών.

Η Ελλάδα, με κορυφαίο τον Γ. Αντετοκούνμπο, είχε το πάνω χέρι στην πρώτη περίοδο προηγούμενη και με +12 (14-4) και +10 στο 10' (21-11), ωστόσο στο δεύτερο δεκάλεπτο οι Γερμανοί βελτιώνοντας αρκετά την άμυνά τους κατάφεραν να ροκανίσουν τη διαφορά ξαναφέρνοντας τις ισορροπίες στα ίσα στην ανάπαυλα (36-36). Στο β' μέρος, αν και η Εθνική βρήκε προσωρινά απαντήσεις στο ξέσπασμα των Γερμανών χάρη στους Γουόκαπ και Παπανικολάου, δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια, με τη Γερμανία να διευρύνει το προβάδισμά της στην αρχή της 4ης περιόδου (61-51) και να διατηρεί τα ηνία μέχρι το φινάλε.

Eurokinissi

Από την Εθνική ξεχώρισαν οι Γ. Αντετοκούνμπο (22 π.) Τ. Γουόκαπ (12 π.) ενώ για τη Γερμανία ο Φρ. Βάγκνερ (18 π.) αλλά και ο Σρέντερ (13 π.).

ΠΟΛΟ
«Βούλιαξε» το όνειρο για την Εθνική γυναικών

Το ελληνικό συγκρότημα ηττήθηκε χτες από την Αυστραλία μένοντας εκτός τετράδας

Eurokinissi

Το όνειρο να βρεθεί στη ζώνη των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες ...βούλιαξε χτες για την Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών που υπέστη ήττα από την Αυστραλία με 9-6 για τα προημιτελικά του τουρνουά. Πλέον το ελληνικό συγκρότημα θα αγωνιστεί στους αγώνες για τις θέσεις 5-8, όπου θα διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στη γενική κατάταξη. Στο χτεσινό ματς τα κορίτσια της Εθνικής αν και στάθηκαν καλά αμυντικά σε αρκετά σημεία του αγώνα, πλήρωσαν τα σοβαρά προβλήματα να βρουν τις σωστές λύσεις στην επίθεση κυρίως σε 3ο και 4ο οκτάλεπτο. Αν και προηγήθηκε με 3-0 η Αυστραλία, η ελληνική ομάδα κατάφερε να αντιδράσει και να πλησιάσει στο σκορ 4-3 λίγο πριν από τη λήξη του δεύτερου οκταλέπτου. Τα προβλήματα ωστόσο συνεχίστηκαν για την ελληνική επίθεση και η Αυστραλία κατάφερε να ξεφύγει ξανά στο σκορ (6-4) διατηρώντας στη συνέχεια χωρίς προβλήματα την πρωτοπορία. Χαρακτηριστικό της επιθετικής δυστοκίας στο παιχνίδι είναι ότι η Εθνική έμεινε για 11 λεπτά χωρίς σκορ στη δεύτερη περίοδο.

Οκτάλεπτα: 1-0, 3-3, 2-1, 3-2

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Μπεκ Ρίπον): Παλμ, Γκόφερς, Αρμιτ, Χάλιγκαν 2, Γκριν, Αμπι Αντριους 2, Σαρλίζ Αντριους, Χερν, Αραντσίνι, Γουίλιαμς 5, Κερν, Γιάκοβιτς, Λόνγκμαν.

ΕΛΛΑΔΑ (Αλεξία Καμμένου): Διαμαντοπούλου, Ελευθερία Πλευρίτου, Χυδηριώτη, Ελευθεριάδου 1, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Ξενάκη 2, Ασημάκη, Πάτρα, Νίνου 1, Βασιλική Πλευρίτου, Γιαννοπούλου 1, Μυριοκεφαλιτάκη 1, Σταματοπούλου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων στα πλέι οφ

Τους αντιπάλους τους στα πλέι οφ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ανάλογα βέβαια με τα αποτελέσματα που θα φέρουν στον 3ο γύρο των προκριματικών, έμαθαν χτες οι ελληνικές ομάδες.

Στο Champions League ο ΠΑΟΚ σε περίπτωση που ξεπεράσει το εμπόδιο της σουηδικής Μάλμε στον 3ο γύρο, θα βρει στον δρόμο τον νικητή του ζευγαριού Σπάρτα Πράγας - Στεάουα Βουκουρεστίου, ως το τελευταίο εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει πριν μπει στην κύρια φάση της διοργάνωσης. Τα παιχνίδια των πλέι οφ θα γίνουν στις 21 και 28 Αυγούστου. Σε περίπτωση αποκλεισμού τους από τη Μάλμε οι πρωταθλητές Ελλάδας στα πλέι οφ του Europa League (όπου θα υποβιβαστούν) θα αντιμετωπίσουν τον νικητή του ζευγαριού Τσέλιε - Σάμροκ Ρόβερς.

Στο Europa League ο Παναθηναϊκός εάν προκριθεί εις βάρος του Αγιαξ στον 3ο προκριματικό στα πλέι οφ θα αντιμετωπίσει τον ηττημένο του ζευγαριού Γιαγκελόνια - Μπόντο Γκλιμτ. Ενώ σε περίπτωση αποκλεισμού του από τον Αγιαξ στα πλέι οφ του Conference League (όπου θα υποβιβαστεί) θα τον περιμένει η ισχυρή γαλλική Λανς.

Στο Conference League η ΑΕΚ σε περίπτωση που προκριθεί επί της αρμενικής Νόα για τον 3ο γύρο στα πλέι οφ θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Ρουζόμπεροκ (Σλοβακία) - Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία).

Τα ματς για τα πλέι οφ σε Europa League και Conference League θα γίνουν στις 22 και 29 Αυγούστου.

Τεράστια ανατροπή για τη Σερβία

ΜΠΑΣΚΕΤ: Κάνοντας ανατροπή (τη μεγαλύτερη στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στο μπάσκετ) από το εις βάρος της -24 (22-46) του πρώτου μέρους η Σερβία πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά του τουρνουά μπάσκετ επικρατώντας στην παράταση της Αυστραλίας με 94-90 (κ.α. 82-82) σε αγώνα για τα προημιτελικά. Στην τετράδα η Σερβία θα αντιμετωπίσει τον νικητή του αγώνα ΗΠΑ - Καναδά που χτες αργά το βράδυ θα έκλεινε την αυλαία των προημιτελικών. Πρωταγωνιστής για τους Σέρβους αναδείχθηκε ο Γιόκιτς (21 π.) που πέτυχε καθοριστικούς πόντους στην παράταση ενώ σημαντικές βοήθειες στην προσπάθεια για ανατροπή έδωσαν και οι Μπογκντάνοβιτς (17 π.), Μίτσιτς (14 π.). Για τους Αυστραλούς ξεχώρισε ο Μιλς (26 π.).

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: Εντυπωσιακή εμφάνιση έκανε η γυναικεία ομάδα ποδηλασίας της Μ. Βρετανίας στο ομαδικό πίστας στην ποδηλασία, με την τριάδα των Εμα Φίνουκεϊν, Κέιτι Μάρτσαντ και Σόφι Κέιπγουελ να κατακτάει το χρυσό μετάλλιο σπάζοντας τρεις φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στους ισάριθμους γύρους του αγώνα με χρόνους 45.47 (στον 1ο γύρο), 45.37 (στον 2ο γύρο) και 45.33 (στον 3ο γύρο).

ΒΟΛΕΪ: Θέση στα ημιτελικά του τουρνουά βόλεϊ στις γυναίκες έκλεισαν η Τουρκία μετά τη νίκη της σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι επί της Κίνας με 3-2 σετ (23-25, 25-21, 26-24, 21-25, 15-12) και η Βραζιλία που ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Δομινικανής Δημοκρατίας επικρατώντας με 3-0 σετ (25-21, 25-13, 25-17).

CONFERENCE LEAGUE
Στον «κατακλυσμό» της Νόα η ΑΕΚ

Αδικώντας τον εαυτό της και πληρώνοντας τραγικά λάθη στην άμυνα (δύο γκολ με ευθύνη του τερματοφύλακα Στρακόσια) η ΑΕΚ υπέστη την ήττα στην Αρμενία από τη Νόα με 3-1 (Πίνσον 33', Τσαντάρεβιτς 67', Γκεγκόριο 97' - Γκαρσία 22') στον πρώτο αγώνα για τον 3ο προκριματικό γύρο του Conference League, δυσκολεύοντας το έργο της για την πρόκριση. Οι «κιτρινόμαυροι» πλέον καλούνται να κάνουν την ανατροπή στη ρεβάνς της Ν. Φιλαδέλφειας την Πέμπτη 15/8 προκειμένου να μη μείνουν πρόωρα εκτός Ευρώπης. Η Ενωση στο τρίτο επίσημο παιχνίδι της για τη σεζόν δεν απέφυγε και πάλι τα λάθη στην άμυνα που σε συνδυασμό με τον δυνατό αέρα στο γήπεδο αποδείχθηκαν μοιραία. Οι «κιτρινόμαυροι» αν και προηγήθηκαν, στη συνέχεια δεν κατάφεραν να απειλήσουν με αξιώσεις. Δύο σημαντικά λάθη του Στρακόσια (δέχθηκε και γκολ από τον αντίπαλο τερματοφύλακα) και μια ακόμη αμυντική ολιγωρία στις καθυστερήσεις έδωσαν το δικαίωμα στους γηπεδούχους να ανατρέψουν τα δεδομένα.

CHAMPIONS LEAGUE
Πήρε τον πρώτο λόγο ο ΠΑΟΚ

Την τύχη στα χέρια του για την πρόκριση στα πλέι οφ του Champions League κρατάει ο ΠΑΟΚ, που στον πρώτο αγώνα για τον 3ο προκριματικό γύρο ήρθε ισόπαλος 2-2 (Γιάνοσον 28', Νάνασι 67' αυτογκόλ - Τάισον 42', Μπάμπα 75') με τη Μάλμε στη Σουηδία. Ετσι οι πρωταθλητές Ελλάδας πήραν τον πρώτο λόγο για το εισιτήριο της πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς στην Τούμπα την άλλη βδομάδα.

Οι «ασπρόμαυροι» παρά το γεγονός ότι έμειναν δυο φορές πίσω στο σκορ, κατάφεραν να απαντήσουν ισάριθμες και να αποφύγουν να βάλουν μπελάδες ενόψει του δεύτερου αγώνα. Σε γενικές γραμμές ο ΠΑΟΚ, αν και συνάντησε πίεση από τους γηπεδούχους και δεν απέφυγε τα αμυντικά λάθη, κατάφερε να βελτιώσει την εικόνα του (κυρίως αμυντικά) όσο περνούσε η ώρα ισορροπώντας τον αγώνα, ενώ στην επανάληψη έδειξε σαφώς πιο επιθετική διάθεση σημειώνοντας και ένα ακόμη γκολ με τον Κωνσταντέλια, το οποίο ακυρώθηκε. Παρά το νέο προβάδισμα της Μάλμε σε ένα καθοριστικό σημείο (67') οι παίκτες του Λουτσέσκου έδειξαν χαρακτήρα και απάντησαν ξανά στη σουηδική ομάδα παίρνοντας τελικά την πολύτιμη ισοπαλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ