ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μαζική κινητοποίηση για τα 79 χρόνια από το έγκλημα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι

Με το σύνθημα που αναγραφόταν στο κεντρικό πανό, «Τιμάμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος - δυναμώνουμε την πάλη για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους», να δίνει τον τόνο, πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) με αφορμή τα 79 χρόνια από το έγκλημα των πυρηνικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Στη συγκέντρωση, στον Λευκό Πύργο, αφού πρώτα έγινε απαγγελία του ποιήματος «Το νεκρό κορίτσι» του Ναζίμ Χικμέτ, από την ηθοποιό Αννα Σιταρίδου, μίλησε ο Μπάμπης Βέλλης, γενικός γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα, 79 χρόνια μετά, κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί και η επιθετικότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ από τη μια και την καπιταλιστική Ρωσία και την Κίνα από την άλλη για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, στους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, στις σφαίρες επιρροής.

Οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου. Στην ατζέντα τους κυρίαρχη είναι η κλιμάκωση των συγκρούσεων σε όλα τα μέτωπα.

Τροφοδοτούν την επέκταση του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται εδώ και δυόμισι χρόνια στην Ουκρανία, ενισχύουν το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ για να συνεχίζει τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού».

Συνεχίζοντας σχολίασε τις επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναφέροντας: «Η πρόσφατη αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη νότια Βηρυτό με τη δολοφονία του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, όπως και η δολοφονική επίθεση με κατευθυνόμενα βλήματα στην Τεχεράνη, με τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια - με τις πλάτες των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων - ανοίγει τον δρόμο για μια γενικευμένη περιφερειακή ανάφλεξη που μπορεί να τυλίξει στις φλόγες την ευρύτερη περιοχή».

Σημείωσε ακόμη ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών που ανακοίνωσαν πως αν το Ισραήλ δεχτεί επίθεση θα ζητήσει βοήθεια από πλοία από Ελλάδα και Κύπρο, «φανερώνουν τις τεράστιες ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και των συνοδοιπόρων τους) για τις λυκοσυμμαχίες και στρατιωτικές συνεργασίες που έχουν υπογράψει με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και κυβέρνηση Νετανιάχου εμπλέκοντας τη χώρα μας σε τεράστιους κινδύνους».

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Μπροστά σε αυτές τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις η ΕΔΥΕΘ καλεί σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση τον λαό της πόλης μας. Η χώρα μας, με τις αμερικανικές βάσεις που διατηρεί στο έδαφός της και ακόμα περισσότερο με την πιθανή "φιλοξενία" πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου - όπου και παλιότερα είχαν αποθηκευτεί ΝΑΤΟικά πυρηνικά όπλα - θα βρεθεί κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα».

«Τότε ο Αραξος, η Σούδα, η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη, λιμάνια και άλλες υποδομές, η χώρα ολόκληρη μπορεί να μετατραπεί σε μια νέα Χιροσίμα, ένα νέο Ναγκασάκι!», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
«Βούλιαξε» η Σούδα από πλοία των Αμερικανών

Βούλιαξε η Σούδα από πλοία των Αμερικανών, την ώρα που Ισραήλ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ βάζουν μπουρλότο στη Μέση Ανατολή, η οποία κινείται ταχέως σε τροχιά ανάφλεξης με ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης, που συμμετέχει από την πρώτη γραμμή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Ενδεικτικά, χτες, έδεσαν στη Σούδα τα φορτηγά πλοία υποστήριξης του Αμερικανικού Στόλου USAV JAMES LOUX, USAV MATAMOROS, USAV MONTERREY και USAV WILSON WHARF, πλοία με τεράστιες δυνατότητες μεταφοράς φορτίων και logistics για τους Αμερικανούς, οι οποίοι, σημειωτέον, συγκεντρώνουν διαρκώς πρόσθετες μονάδες, όπως αεροπλανοφόρα και άλλα πλοία. Αναμένονταν άλλωστε στη βάση τους στην Κρήτη και μάχιμα πλοία.

Επιβεβαιώνονται έτσι οι πληροφορίες που δημοσίευσε χτες ο «Ριζοσπάστης» ότι οι δυνάμεις των Αμερικανών που σταθμεύουν σε Σούδα και Λάρισα έχουν μπει ακριβώς σε κατάσταση επιφυλακής για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη αυτών των μονάδων στην περιοχή, ενώ εντολές για παροχή κάθε είδους «διευκολύνσεων» έχουν λάβει και τα αρμόδια στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα, τα πλοία θα υποστηριχτούν σε ό,τι αφορά την επιμελητεία τους, μικροεπισκευές και τη μέριμνα από τον ναύσταθμο και το αεροδρόμιο στην Κρήτη. Η δε Λάρισα θα λειτουργήσει ξανά ως τα «μάτια» των Αμερικανών στην εμπόλεμη ζώνη.

Θυμίζουμε ότι η 371 Expeditionary Air Base Squadron (EABS) της US Air Force «αξιοποιεί» τη Λάρισα εδώ και μια πενταετία, έχοντας απλωθεί σε υποδομές της 348ης Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (το 2017 ανέστειλε τη λειτουργία της με την απόσυρση των αεροσκαφών RF-4E Phantom II).

Σε αυτό το φόντο, από την άνοιξη του 2022 «σταθμεύουν» επί μονίμου βάσεως στην 110 Πτέρυγα Μάχης τουλάχιστον 4 UAV. Εχουν μεγάλη ακτίνα δράσης (περίπου 1.850 χλμ.) επιτηρώντας από τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Η Μοίρα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση και γιγαντιαίων αμερικανικών μεταγωγικών που επίσης έχουν αξιοποιήσει τη βάση.

Μάλιστα, καθώς η Λάρισα αναδεικνύεται σε ακρογωνιαίο λίθο της αεροπορικής παρουσίας των Αμερικανών στην Ελλάδα (συνεπεία του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών - ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται επί ΝΔ - και των δύο «επικαιροποιήσεων» της Συμφωνίας για τις Βάσεις), οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες ενισχύουν διαρκώς τις δυνατότητές της.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται και η ανάπτυξη ελληνικών μονάδων στην εύφλεκτη ζώνη με χειριστές και πληρώματα, χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, για τις βρωμερές στοχεύσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, η φρεγάτα «Κουντουριώτης» πλέει στα ανοιχτά του Λιβάνου, ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ. Σημειωτέον, ενδεικτικό για την επικινδυνότητα της UNIFIL είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη του 2023, στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.

Νοτιότερα επιχειρεί και έτερη μονάδα του Στόλου αφού για την προστασία των συμφερόντων των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε διαδοχικά στον Κόλπο του Αντεν τις φρεγάτες «Υδρα» και «Ψαρά», οι οποίες μάλιστα ενεπλάκησαν με πυρά εναντίον εισερχομένων, προερχόμενων από το έδαφος της Υεμένης. Μάλιστα, πρωταγωνιστώντας στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides» στην περιοχή, η κυβέρνηση ετοιμάζει για αντικατάσταση της φρεγάτας «Ψαρά», όταν επιστρέψει από την αποστολή της, περί τα μέσα Σεπτέμβρη όπως υπολογίζεται, έτερη φρεγάτα, τη «Σπέτσαι», στην οποία ήδη γίνονται εργασίες επιθεώρησης, επισκευών και αναβάθμισης στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Εξάλλου, παίρνοντας πάνω της την «Aspides», η κυβέρνηση ανέλαβε και τη διεύθυνσή της από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, ενώ προηγουμένως έστειλε, εδώ και 3 χρόνια, πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους - αέρος «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας (Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας - ΕΛΔΥΣΑ) στη Σαουδική Αραβία για την προστασία ενεργειακών και άλλων υποδομών της.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η κινητοποίηση ενάντια στην εμπλοκή

Σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας αύριο, Πέμπτη 8 Αυγούστου, «Για το συνεχιζόμενο επί 300 μέρες έγκλημα πολέμου και γενοκτονίας στη Γάζα, σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Για την εγκληματική πολιτική ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ισραήλ που οδηγεί σε γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Για την εμπλοκή της χώρας μας με οδυνηρές συνέπειες για τον λαό και τη νεολαία, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των αστικών κομμάτων», καλεί η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ. Θα γίνει στο Βαθύ στην πλατεία Δημαρχείου στις 7.30 μ.μ. Θα ακολουθήσουν πικετοφορία και ομιλία στην πλατεία Πυθαγόρα.

Σήμερα στην Πάτρα

Εκδήλωση με αφορμή τη μαύρη 79η επέτειο της ρίψης των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι πραγματοποιεί σήμερα στην Πάτρα η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 μ.μ., στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρεμβάσεις ενάντια στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Παρεμβάσεις μπροστά στον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, με ευθύνη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ισραήλ, θα πραγματοποιήσουν σήμερα κι αύριο οι ΚΟ Λάρισας και Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Στη Λάρισα, η παρέμβαση θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στο κτίριο Κατσίγρα, στην πλατεία Ταχυδρομείου, ενώ στον Βόλο αύριο, Πέμπτη 8 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης θα γίνουν ανάρτηση γιγαντοπανό και μαζικό μοίρασμα ανακοίνωσης ενάντια στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στην εμπλοκή της χώρας.

Σημειώνεται πως η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ καταγγέλλει μεταξύ άλλων την παράταση για έναν ακόμη χρόνο (ως τον Ιούλη 2025) της στάθμευσης αμερικανικών UAV τύπου MQ-9 Reaper στην 110 Πτέρυγα Μάχης που συμφώνησαν πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ και οι ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ