Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μαζική κινητοποίηση για τα 79 χρόνια από το έγκλημα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι

Με το σύνθημα που αναγραφόταν στο κεντρικό πανό, «Τιμάμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος - δυναμώνουμε την πάλη για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους», να δίνει τον τόνο, πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) με αφορμή τα 79 χρόνια από το έγκλημα των πυρηνικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Στη συγκέντρωση, στον Λευκό Πύργο, αφού πρώτα έγινε απαγγελία του ποιήματος «Το νεκρό κορίτσι» του Ναζίμ Χικμέτ, από την ηθοποιό Αννα Σιταρίδου, μίλησε ο Μπάμπης Βέλλης, γενικός γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα, 79 χρόνια μετά, κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί και η επιθετικότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ από τη μια και την καπιταλιστική Ρωσία και την Κίνα από την άλλη για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, στους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, στις σφαίρες επιρροής.

Οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου. Στην ατζέντα τους κυρίαρχη είναι η κλιμάκωση των συγκρούσεων σε όλα τα μέτωπα.

Τροφοδοτούν την επέκταση του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται εδώ και δυόμισι χρόνια στην Ουκρανία, ενισχύουν το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ για να συνεχίζει τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού».


Συνεχίζοντας σχολίασε τις επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναφέροντας: «Η πρόσφατη αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη νότια Βηρυτό με τη δολοφονία του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, όπως και η δολοφονική επίθεση με κατευθυνόμενα βλήματα στην Τεχεράνη, με τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια - με τις πλάτες των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων - ανοίγει τον δρόμο για μια γενικευμένη περιφερειακή ανάφλεξη που μπορεί να τυλίξει στις φλόγες την ευρύτερη περιοχή».

Σημείωσε ακόμη ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών που ανακοίνωσαν πως αν το Ισραήλ δεχτεί επίθεση θα ζητήσει βοήθεια από πλοία από Ελλάδα και Κύπρο, «φανερώνουν τις τεράστιες ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και των συνοδοιπόρων τους) για τις λυκοσυμμαχίες και στρατιωτικές συνεργασίες που έχουν υπογράψει με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και κυβέρνηση Νετανιάχου εμπλέκοντας τη χώρα μας σε τεράστιους κινδύνους».

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Μπροστά σε αυτές τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις η ΕΔΥΕΘ καλεί σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση τον λαό της πόλης μας. Η χώρα μας, με τις αμερικανικές βάσεις που διατηρεί στο έδαφός της και ακόμα περισσότερο με την πιθανή "φιλοξενία" πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου - όπου και παλιότερα είχαν αποθηκευτεί ΝΑΤΟικά πυρηνικά όπλα - θα βρεθεί κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα».

«Τότε ο Αραξος, η Σούδα, η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη, λιμάνια και άλλες υποδομές, η χώρα ολόκληρη μπορεί να μετατραπεί σε μια νέα Χιροσίμα, ένα νέο Ναγκασάκι!», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ