Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Κλιμάκωση συγκρούσεων και ισραηλινή επίδειξη στη Βηρυτό

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απειλεί με χτυπήματα σε εργοστάσια στο Βόρειο Ισραήλ

Αυξάνονται επικίνδυνα οι συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο με μαχητές της Χεζμπολάχ, που έχει δηλώσει ότι θα εκδικηθεί για τη δολοφονία διοικητή της, Φ. Σουκρ, την περασμένη βδομάδα στη Νότια Βηρυτό.

Χτες το πρωί η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε θέσεις μαχητών της Χεζμπολάχ στην κωμόπολη Μαϊφαντούν του νοτίου Λιβάνου, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων εξ αυτών. Βομβάρδισε και κτίριο στην πόλη Ονταϊσίχ, προκαλώντας τον θάνατο ακόμη ενός ανθρώπου και στην πόλη Χιάμ προκαλώντας τον τραυματισμό άλλου ένα.

Μερικές ώρες αργότερα, οι μαχητές της Χεζμπολάχ προχώρησαν σε επιθέσεις με drone και ρουκέτες σε βάθος μεγαλύτερο των 20 χιλιομέτρων από τα λιβανο-ϊσραηλινά σύνορα προκαλώντας στο Βόρειο Ισραήλ τον τραυματισμό αρχικά επτά Ισραηλινών, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιατρικό Κέντρο Γαλιλαίας στη Ναχαρίγια, και άλλοι δύο νοσηλεύονται μετά από κρίσεις πανικού. Μέχρι το βράδυ, ο αριθμός των Ισραηλινών που τραυματίστηκαν έφθασε τους 19.

Σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι εξαπέλυσε το μεσημέρι της Τρίτης ένα σμήνος επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε δύο στρατιωτικές τοποθεσίες κοντά στην Ακρα στο βόρειο Ισραήλ και επιτέθηκε επίσης σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα σε άλλη τοποθεσία. Στην ίδια ανακοίνωση στέλεχος της Χεζμπολάχ ξεκαθάρισε πως το χτεσινό μπαράζ πυραύλων και drone στο Βόρειο Ισραήλ δεν ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του διοικητή της οργάνωσης την περασμένη βδομάδα, θέλοντας να προετοιμάσει το έδαφος για μεγαλύτερη κλιμάκωση.

Σύμφωνα με δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων στην ισραηλινή εφημερίδα «Times of Israel», τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ εμφανίστηκε σε απόσταση μόλις επτά μέτρων πάνω από τα κεφάλια οδηγών σε δρόμο της πόλης Μάζρα, το οποίο στη συνέχεια εξερράγη εκκωφαντικά προκαλώντας πανικό.

Ακολούθησε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που προσπάθησε να υποβαθμίσει την επίθεση της λιβανέζικης οργάνωσης, αναφέροντας πως σημειώθηκε στις 12.56, επιβεβαιώνοντας πως «αρκετά άγνωστα αντικείμενα έπεσαν από τον Λίβανο στο Ισραήλ» και πως ένα από αυτά «καταρρίφθηκε».

Σε πρότερη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται πως τη Δευτέρα το βράδυ «εξουδετέρωσε» τον Αλί Τζαουάντ, διοικητή της Χεζμπολάχ, σε επίθεση από αέρος σε χωριό στον νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η επίθεση προκαλεί «σημαντική ζημιά στην ικανότητα της Χεζμπολάχ να προωθεί και να διεξάγει τρομοκρατικές επιχειρήσεις από τον νότιο Λίβανο εναντίον των ισραηλινών μετόπισθεν στα βόρεια σύνορα».

Πέραν του Αλί Τζαουάντ, πάντως, η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του διοικητή της, Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό.

Με αποτελεσματικά αντίποινα απειλεί η Χεζμπολάχ

Αργότερα χτες βράδυ, στο νέο διάγγελμα που έκανε ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, επανέλαβε την προειδοποίηση για «ισχυρά και αποτελεσματικά» αντίποινα κατά του Ισραήλ είτε μεμονωμένα από τους μαχητές της Χεζμπολάχ, είτε «στο πλαίσιο όλων των δυνάμεων του άξονα», εννοώντας το Ιράν, τη Χαμάς, τους Χούθι και τις σιιτικές πολιτοφυλακές σε Ιράκ και Συρία.

Ο Νασράλα εξήγησε πως πλέον «ο σκοπός της μάχης τώρα δεν είναι να εξαλειφθεί το Ισραήλ αλλά να το αποτρέψουμε να νικήσει». «Το Ισραήλ είναι η πλευρά που επέλεξε την κλιμάκωση με το Ιράν και τον Λίβανο», τόνισε, απειλώντας στη συνέχεια να καταστρέψει «τα ισραηλινά εργοστάσια στο βορρά που αξίζουν πάνω από 130 δισ. δολάρια και μπορούν να ισοπεδωθούν σε μία ή και μισή ώρα», κοστολογώντας με 31 δισ. τις χημικές βιομηχανίες, με 76 δισ. τα εργοστάσια τεχνολογίας, με 9,7 δισ. δολάρια τα εργοστάσια Ενέργειας και με 12 δισ. τα εργοστάσια, για να δείξει ότι η οργάνωση έχει καλή γνώση της οικονομίας της περιοχής.

Το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera», αναλύοντας τις επιθέσεις τις Χεζμπολάχ ειδικά κοντά στην πόλη Ακρα του Βόρειου Ισραήλ, υποστήριξε πως φανερώνουν τη δυνατότητα της οργάνωσης να χτυπήσει βαθύτερα στο ισραηλινό έδαφος όχι στα τυφλά, αλλά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, καταφέρνοντας να αξιοποιήσει τα πιο ευάλωτα σημεία της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Νωρίτερα, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, συναντώντας στη Βηρυτό τον Αιγύπτιο ομόλογό του, δήλωσε πως είναι σε συνεχή επικοινωνία με στελέχη της Χεζμπολάχ προκειμένου να αποτρέψει επικίνδυνη κλιμάκωση των εχθροπραξιών με το Ισραήλ.

Ισραηλινά αεροπλάνα πάνω από τη Βηρυτό

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου τρεις φορές με χαμηλές πτήσεις τους χτες το απόγευμα πάνω από τη Βηρυτό, μέσα σε διάστημα 30 λεπτών, δημιουργώντας εκκωφαντικούς υπερηχητικούς κρότους, σπέρνοντας πανικό στους κατοίκους της λιβανέζικης πρωτεύουσας που έτρεξαν να βρουν χώρους να προφυλαχτούν.

Οι υπερπτήσεις συνέβησαν λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, για το μνημόσυνο στον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της λιβανικής οργάνωσης Φουάντ Σουκρ, που δολοφονήθηκε στις 30 Ιουλίου σε ισραηλινή επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τα ισραηλινά μαχητικά ήταν ορατά διά γυμνού οφθαλμού. Οι κρότοι ήταν οι πιο εκκωφαντικοί που έχουν ακουστεί στη Βηρυτό τα τελευταία χρόνια, τόνισαν ορισμένοι.

Παρατείνεται η απαγόρευση πτήσεων

Στο μεταξύ ξένες αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι γαλλικές «Air France» και «Transavia» παρέτειναν τουλάχιστον έως την Πέμπτη 8 Αυγούστου την απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Βηρυτό. Το μέτρο αυτό έχει τεθεί σε ισχύ από τις 29 Ιουλίου. Αντίθετα η «Air France» συνεχίζει κανονικά τις πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ.

Ο γερμανικός όμιλος «Lufthansa» έχει αναστείλει τις πτήσεις από και προς Βηρυτό, Τεχεράνη και Τελ Αβίβ έως τις 12 Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ