Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ
Εντείνουν τις προετοιμασίες για νέο μακελειό

Επικίνδυνη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο

Αναζωπυρώνονται μέρα με τη μέρα οι ανησυχίες γενικής ανάφλεξης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ και τους άλλους σύμμαχους τους να αυξάνουν και να παρατάσσουν ισχυρές ναυτικές, αεροπορικές δυνάμεις και αντιπυραυλικές ασπίδες γύρω από το Ισραήλ στην Ανατ. Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Αντεν και σε «νευραλγικές» θέσεις στον Περσικό Κόλπο. Η κλιμάκωση αυτή εμφανίζεται ως «απαραίτητη» λόγω των αναμενόμενων ιρανικών αντιποίνων για την προκλητική δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, από το Ισραήλ (με τις πλάτες των ΗΠΑ) στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.

Η επικίνδυνη συγκέντρωση τόσων στρατιωτικών δυνάμεων, που δεν αποκλείει και το σενάριο με το οποίο απειλεί τα τελευταία 24ωρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου περί ενός «προληπτικού» χτυπήματος στο Ιράν, υπηρετεί τους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, όπου στο πλευρό του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ είναι οι ΗΠΑ, η ΕΕ και με την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, που προχθές δέχθηκε και επίσημη πρόσκληση για αποστολή και νέων πλοίων από την υπουργό Μεταφορών της ισραηλινής κυβέρνησης Μ. Ρέγεφ.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν έχει διατάξει την αύξηση καταδρομικών και αντιτορπιλικών πλοίων στη Μέση Ανατολή και δη σε περιοχές της Ανατ. Μεσογείου που υπάγονται στην «Ευρωπαϊκή Διοίκηση» του στρατού των ΗΠΑ.

Σε άμεσο συντονισμό με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ και τον διοικητή της CENTCOM στρατηγό Μάικ Κουρίλα, που είναι από τη Δευτέρα στο Ισραήλ, στέλνει και μία νέα μοίρα μαχητικών αεροσκαφών, ενώ αναμένεται η άφιξη του αεροπλανοφόρου «USS Abraham Lincoln» σε πιθανή αντικατάσταση του έτερου αεροπλανοφόρου, «USS Theodore Roosvelt».

Η στρατιωτική επιθεώρηση OSINTdefender ανέφερε χτες πως ήδη από τις 5/8 τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke, USS Laboon (DDG-58) και USS Cole (DDG-67), έχουν διαχωριστεί από την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου «Ρούσβελτ» κοντά στα Στενά του Ορμούζ και έχουν εισέλθει στην Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση προς το Ισραήλ. Στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται επίσης το ελικοπτεροφόρο πλοίο αποβάσεων Wasp Amphbious, που μεταφέρει μονάδα εκστρατείας των πεζοναυτών.

Επιπλέον, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal» ανέφερε χτες μία πληροφορία που αναδεικνύει την όξυνση γεωπολιτικών αντιθέσεων και μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας, στο φόντο της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η εφημερίδα ανέφερε πως στο ιρανικό έδαφος αναπτύσσονται ήδη πιο σύγχρονα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα και συστήματα ραντάρ με αίτημα της ιρανικής ηγεσίας και στο πλαίσιο της απόφασης Τεχεράνης - Μόσχας να αυξήσουν περαιτέρω τη στρατιωτική τους συνεργασία απέναντι στη Δύση. Η πληροφορία αυτή ανακοινώνεται στο φόντο της προχτεσινής επίσκεψης του γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Σεργκέι Σόιγκου, στο Ιράν, και της συνάντησής του με τον Ιρανό Πρόεδρο Μ. Πεζεσκιάν, ο οποίος δήλωσε χτες αποφασισμένος «να διευρύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία», χαρακτηρίζοντάς την «στρατηγικό εταίρο γιατί συμπαραστάθηκε στο Ιράν σε χαλεπούς καιρούς».

Σύσκεψη στον Λευκό Οίκο

Πληροφορίες μερίδας του ισραηλινού Τύπου που αναφέρεται στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, κατά την οποία ενημερώθηκαν από τους ειδικούς συμβούλους ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, αναφέρουν πως οι ΗΠΑ αναμένουν διαδοχικά κύματα επιθέσεων κατά του Ισραήλ το επόμενο διάστημα από Ιράν και Χεζμπολάχ. Ρεπορτάζ της «Jerusalem Post» αναφέρει πως οι Μπάιντεν και Χάρις ενημερώθηκαν και για τις απειλές που εγείρουν το Ιράν και οι σύμμαχοί του στις αμερικανικές βάσεις της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Αϊν αλ Ασαντ στο Δυτικό Ιράκ, που χτυπήθηκε προχτές βράδυ με ρουκέτες Κατιούσα από σιιτική πολιτοφυλακή, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε Αμερικανών. Ενημερώθηκαν επίσης και για τις κινήσεις του αμερικανικού στρατού προς ενίσχυση της άμυνας του Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησαν «και προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων», ειδικά μέσω επίτευξης μίας συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα και απελευθέρωσης των ομήρων.

«Διπλωματία» από αυτούς που ενισχύουν το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ

Το ίδιο διάστημα, ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον πως το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος Μπάιντεν συνομίλησε με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β', ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον Καταριανό πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι, τους ομολόγους του από τις χώρες της «Ομάδας των Επτά» και τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι. Μερικές ώρες αργότερα, ο Μπλίνκεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Εχουμε εμπλακεί σε έντονη διπλωματία, σχεδόν όλο το 24ωρο, έχοντας το ακόλουθο πολύ απλό μήνυμα: Ολες οι πλευρές πρέπει να απόσχουν από κλιμάκωση. Είναι κρίσιμο επίσης να σπάσουμε τον κύκλο αυτό καταλήγοντας σε εκεχειρία στη Γάζα».

Στο μεταξύ, χτεσινό ρεπορτάζ του ισραηλινού δικτύου δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΚΑΝ μετέδωσε ότι αξιωματούχοι σύμμαχων χωρών του Ισραήλ, που σχεδιάζουν να το βοηθήσουν σε περίπτωση ιρανικών αντιποίνων, το προειδοποίησαν να αποφύγει να απαντήσει με μεγάλη ισχύ. «Μην το παρατραβήξετε» φέρεται να διεμήνυσαν Δυτικοί αξιωματούχοι στην κυβέρνηση Νετανιάχου, καλώντας την να σκεφτεί «σοβαρά» πριν αντεπιτεθεί. «Ο στόχος στο τέλος της ημέρας είναι να μην οδηγηθούμε σε έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας», ήταν το μήνυμά τους.

Ωστόσο, η στήριξη των ΗΠΑ, ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών ενθαρρύνει το κράτος - δολοφόνο σε επικίνδυνο κρεσέντο επιθετικότητας, καθώς σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Τhe Times of Israel» ετοιμάζονται να βοηθήσουν το Ισραήλ οι περισσότερες - αν όχι όλες... - χώρες που το βοήθησαν στις 13 Απριλίου απέναντι στα ιρανικά αντίποινα για την πολύνεκρη αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απρίλη.

Το ρεπορτάζ αυτό υπενθυμίζει πως τον Απρίλιο βοήθησαν το Ισραήλ να αποφύγει τις ιρανικές επιθέσεις με πυραύλους και drone όχι μόνο οι ΗΠΑ (που προωθούν μέσω του Ισραήλ τα ευρύτερα σχέδιά τους στη Μέση Ανατολή), αλλά και η Βρετανία, η Γαλλία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ