Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που μυρίζουν μπαρούτι και αίμα

Με επιτυχία η χτεσινή κινητοποίηση με αφορμή τα 79 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» να δίνει τον τόνο, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα κάτω από την Ακρόπολη η συγκέντρωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφορμή την επέτειο 79 ετών από την εγκληματική ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ενώ στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Mohammed Iqnaibi.

Με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση πλήθος εργαζομένων, γυναικών, φοιτητών, συνταξιούχων, καταδίκασαν το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αλλά και την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, απαιτώντας να σταματήσει άμεσα η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Επίσης συμμετείχαν η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής Β' Πειραιά του Κόμματος, ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αλλά και αντιπροσωπείες από το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ, την ΚΕΘΑ και την ΕΕΔΔΑ.

Ο M. Iqnaibi
Ο M. Iqnaibi
Ακολούθησε πορεία, όπου στην κεφαλή μαζί με το πανό της ΕΕΔΥΕ υψώθηκε και η σημαία της Παλαιστίνης, η οποία κατέληξε στην Πλατεία Συντάγματος, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» και «η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά».

Οι εξελίξεις επιβάλλουν την κλιμάκωση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Γρηγόρης Αναγνώστου καταδίκασε την ιμπεριαλιστική θηριωδία των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, όπως και τη συνεχιζόμενη για πάνω από 10 μήνες γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, που βρίσκει τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη διεθνιστική αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης και στην πάλη του για πατρίδα ελεύθερη, κυρίαρχη και ανεξάρτητη.

Οπως σημείωσε στην ομιλία του, «οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μυρίζουν μπαρούτι και αίμα. Η αναμενόμενη επίθεση του Ιράν και του Λιβάνου στο Ισραήλ έπειτα από τις δολοφονικές επιθέσεις σε Βηρυτό και Τεχεράνη, με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, απειλούν με επέκταση και γενίκευση του πολέμου, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Ο Γρ. Αναγνώστου
Ο Γρ. Αναγνώστου
(...) Πρόκειται για το αποτέλεσμα της οικονομικής, πολιτικής, στρατιωτικής στήριξης που προσφέρουν στο Ισραήλ οι σύμμαχοι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ανάμεσα στους οποίους φιγουράρει και η ελληνική κυβέρνηση, προωθώντας τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στην περιοχή, απέναντι στην Κίνα, στη Ρωσία και τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή».

Ο Γ. Αναγνώστου κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία με τη συνενοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων ΝΑΤΟικών κομμάτων, για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης έχουν εμπλέξει τη χώρα μας στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, με τις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, την αποστολή στρατιωτικού οπλισμού και πυρομαχικών στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη Σαουδική Αραβία κ.α., την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με το κατοχικό κράτος του Ισραήλ.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις Ισραηλινής υπουργού, η οποία ζήτησε και ελληνική βοήθεια σε μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ισραήλ, σε συνδυασμό με την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εξετάσει και να ικανοποιήσει το συγκεκριμένο αίτημα, τόνισε ότι «φανερώνουν ότι το βαρέλι της επικίνδυνης ελληνικής εμπλοκής στους πολεμικούς σχεδιασμούς δεν έχει πάτο» και πρόσθεσε:

«Αποτελούν πρόκληση για τον λαό μας οι κάθε λογής διευκολύνσεις που διαχρονικά παρέχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες μέσω της δυνατότητας που παρέχουν να αξιοποιείται οποιαδήποτε όχι μόνο στρατιωτική, αλλά ακόμη και πολιτική υποδομή, μέσω της ετοιμότητας να φιλοξενηθούν πυρηνικά όπλα σε ελληνικό έδαφος, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.


Η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού είναι αυτοί που με την πολιτική τους κρατάνε αναμμένο το φιτίλι του πολέμου, στέλνοντας ΝΑΤΟικά F-16 στο καθεστώς του Κιέβου, που συναινούν στις επικίνδυνες αποφάσεις για την επέκταση του ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό, στρέφοντας τις κάννες προς την Κίνα.

Με δική τους ευθύνη στέλνεται φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στον πόλεμο στην Ερυθρά θάλασσα στην ευρωενωσιακή επιχείρηση "ΑΣΠΙΔΕΣ", καταβάλλοντας ο λαός 500.000 ευρώ την ημέρα και πληθαίνουν οι αποστολές των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό».

Επίσης, σημείωσε πως οι επικίνδυνες εξελίξεις επιβάλλουν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, την κλιμάκωση και το παραπέρα δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους και κατέληξε: «Ο λαός με την πάλη του έχει τη δύναμη να βγει στο προσκήνιο της Ιστορίας, να διεκδικήσει έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς».

«Ολοι μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στα εγκλήματα της κατοχής και των ιμπεριαλιστών»

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε επίσης χαιρετισμός εκ μέρους της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, στην οποία μεταξύ άλλων αναφερόταν:


«Εκ μέρους της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, σας μεταφέρουμε θερμούς, αγωνιστικούς χαιρετισμούς από τους εργάτες και τον λαό της Παλαιστίνης, που στέκονται απέναντι στην ισραηλινή κατοχή και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους. Και που παρά την πολιορκία, τις συνωμοσίες και την πλήρη καταστροφή, εξακολουθούν με τις ελάχιστες δυνατότητες που κατέχουν, να αγωνίζονται με αποφασιστικότητα για τη ζωή και την ελευθερία. Χαιρετίζουμε εσάς και χαιρετίζουμε την ΕΕΔΥΕ, τα Συνδικάτα. Σας ευχαριστούμε όλους για τη συνεχή αλληλεγγύη και τη σταθερή ξεκάθαρη και ειλικρινή υποστήριξή σας.

Αγαπητοί σύντροφοι, σαν σήμερα, πριν από 79 χρόνια, οι ιμπεριαλιστές κορύφωσαν τα εγκλήματά τους κατά των λαών και αθώων ανθρώπων, ρίχνοντας την πυρηνική βόμβα στη Χιροσίμα. Από τότε οι ιμπεριαλιστές συνεχίζουν να διαπράττουν τα αμέτρητα εγκλήματά τους κατά των λαών σε όλο τον κόσμο.

Τα ίδια αποτυπώματα των ιδίων εγκληματιών είναι σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας. Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και κατά τη διάρκεια δέκα μηνών συνεχών βομβαρδισμών, η ισραηλινή κατοχή έχει ρίξει 80 χιλιάδες τόνους εκρηκτικών σε μια περιοχή που δεν υπερβαίνει τα 360 τ.χλμ. Ολα αυτά τα εγκλήματα διαπράττονται από το κράτος κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση των ιμπεριαλιστών συμμάχων του, οι οποίοι το προμηθεύουν με κάθε είδους θανατηφόρα όπλα και του παρέχουν οικονομική υποστήριξη και πολιτική προστασία σε διεθνές επίπεδο. (...)

Ο παλαιστινιακός λαός και οι πατριωτικές δυνάμεις αφιέρωσαν την 3η Αυγούστου, που πέρασε, ως διεθνή Μέρα για την υποστήριξη της Γάζας και των αιχμαλώτων. Ας υψώσουμε όλοι τις φωνές μας για να σταματήσουμε τη γενοκτονία στη Γάζα και να τεθεί τέλος στη συστηματική κακοποίηση, τα βασανιστήρια κατά των Παλαιστινίων αιχμαλώτων και την άμεση απελευθέρωσή τους, την απόσυρση όλων των δυνάμεων κατοχής από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη και ίδρυση του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Ευχαριστούμε εσάς και όλους τους ελεύθερους αγωνιστές του κόσμου που στάθηκαν δίπλα στον αγώνα μας. Με την υποστήριξη και την αλληλεγγύη σας, αντλούμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα για να συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι τη νίκη. Ολοι μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στα εγκλήματα της κατοχής και των ιμπεριαλιστών.

Ζήτω η αλληλεγγύη και οι αγώνες των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ