ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Επικίνδυνη πυρκαγιά στο Ρέθυμνο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς χτες το μεσημέρι στον δήμο Αμαρίου, στο Ρέθυμνο. Το απόγευμα απειλήθηκε ο οικισμός της Αγ. Παρασκευής, όταν η φωτιά που ξεκίνησε στην περιοχή Χορδάκι, στα σύνορα των δήμων Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου, τον κύκλωσε και δόθηκε εντολή εκκένωσής του. Από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και κατοίκους δινόταν μάχη για να σωθούν σπίτια του οικισμού.

Αμεση ήταν και η παρέμβαση των δυνάμεων του ΚΚΕ στην περιοχή. Τηλεφωνική παρέμβαση στην αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, Μαίρη Λεωνή, έκανε ο Νίκος Μανουσάκης, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ για την ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης. Επίσης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον ίδιο και τον Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΚΚΕ, Βαγγέλη Αγγελογιαννάκη, βρέθηκε στο χωριό.

Επρόκειτο για δύσκολη φωτιά, καθώς ήταν μεγάλη σε έκταση και υπήρχαν πολλά ενεργά μέτωπα. Η φωτιά έκαιγε χορτολιβαδική έκταση και μέχρι το απόγευμα δεν απειλούσε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο όταν σηκώθηκε αέρας δημιουργήθηκαν νέα μέτωπα προς Αγιο Ιωάννη, Ανω Μέρος, καθώς και ένα τρίτο προς Κρύα Βρύση στον δήμο Αγίου Βασιλείου.

  • Φωτιά ξέσπασε προχτές το απόγευμα και σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση κοντά στην Ακρόπολη της Λίνδου στη νότια Ρόδο. Δόθηκε εντολή να γίνει προληπτική εκκένωση του αρχαιολογικού χώρου και να βρίσκονται σε ετοιμότητα εργαζόμενοι και κάτοικοι της Λίνδου. Μετά από δυο ώρες οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και κατοίκων κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά.
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
Να μην περάσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης στην παραλία Λαγονησίου

Την αντίθεσή της για τα κυβερνητικά σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της παραλίας του Λαγονησίου εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λαυρεωτικής. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται: «Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων του δήμου Σαρωνικού για την προστασία του πολιτισμού και την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες απέναντι στα σχέδια της ΕΤΑΔ (πρώην ΤΑΙΠΕΔ) και της κυβέρνησης της ΝΔ να γκρεμίσουν το θεατράκι της παραλίας στο Λαγονήσι για να εξυπηρετήσουν τον μεγαλοξενοδόχο ιδιοκτήτη του "Grand Resort".

Αποδεικνύεται ποια είναι η "ανάπτυξη" που οραματίζονται και το τουριστικό "θαύμα" με την Αττική Ριβιέρα: Ολα στην υπηρεσία των λίγων μεγάλων επιχειρηματιών κόντρα στις ανάγκες των πολλών στην πολιτιστική δημιουργία και στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

Ο αγώνας του λαού της περιοχής έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας και αποδεικνύει ότι μέσα στην κοινωνία μπορούν να αναπτυχθούν αγώνες που να βάζουν φρένο στους αστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Τέτοιοι ελπιδοφόροι αγώνες αναπτύσσονται και στον δήμο μας και δείχνουν τον δρόμο για να ανατραπούν οι αρνητικοί συσχετισμοί εις βάρος του λαού της περιοχής μας».

Παραπομπή σε δίκη 17 αξιωματικών της αστυνομίας

Σε δίκη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος παραπέμπονται 17 πρώην κορυφαία στελέχη της αστυνομίας και εν ενεργεία αξιωματικοί, για την υπόθεση της πολυάριθμης αστυνομικής φύλαξης που είχε διατεθεί στον επιχειρηματία και τηλεπαρουσιαστή εκπομπών χαμηλού περιεχομένου Μένιο Φουρθιώτη.

Ανάμεσά τους ο πρώην αρχηγός του Σώματος, Μιχάλης Καραμαλάκης, δύο ακόμη αντιστράτηγοι ε.α., καθώς και τα μέλη της επιτροπής της ΓΑΔΑ που την περίοδο 2020 - 2021 είχαν γνωμοδοτήσει θετικά στο αίτημα του Μ. Φουρθιώτη για τη διάθεση αστυνομικής φύλαξης. Πριν από την παραπομπή, πραγματοποιήθηκε προκαταρκτική εξέταση που διήρκεσε μήνες. Οι κατηγορούμενοι είχαν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι και παρείχαν έγγραφες εξηγήσεις. Ο εισαγγελέας, σε έγγραφό του, διαπίστωνε ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ είχε διαθέσει από τον Νοέμβρη του 2020 έως τον Μάρτη του 2021 4 αστυνομικούς, 2 συνοδευτικά οχήματα, εκ των οποίων 1 μοτοσικλέτα και 1 αυτοκίνητο, καθώς και 24ωρη φύλαξη της οικίας του Μένιου Φουρθιώτη, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

Αφετηρία της έρευνας αποτέλεσε καταγγελία που υποβλήθηκε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία κατέληξε στην παραπομπή των 17 κατηγορουμένων. Στις 31 Μάρτη 2021, οπότε και η υπόθεση είχε δημοσιοποιηθεί, υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Xρυσοχοΐδη, ο οποίος έδωσε εντολή στον τότε αρχηγό, Μιχάλη Καραμαλάκη, να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση των αστυνομικών τόσο από το σπίτι όσο και από τη συνοδεία του Μ. Φουρθιώτη. Πληροφορίες εκείνης της περιόδου ανέφεραν ότι η εντολή να διατεθούν αστυνομικοί στον τηλεπαρουσιαστή είχε δοθεί από στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ότι η επιτροπή της ΓΑΔΑ είχε γνωμοδοτήσει θετικά κατόπιν άνωθεν εντολών.

Πέθανε ο σκηνοθέτης Αντώνης Αντύπας

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο σκηνοθέτης Αντώνης Αντύπας. Την είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου.

Ο Αντώνης Αντύπας γεννήθηκε το 1941 στον Βύρωνα Αττικής. Το 1960 ξεκίνησε σπουδές στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά, τις οποίες διέκοψε το 1963 για να σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν. Μέχρι το 1971 είχε συμμετάσχει σε 30 παραστάσεις. Παρακολούθησε σεμινάρια Σκηνοθεσίας στη σχολή City Literary Institute στο Λονδίνο και το 1974 ίδρυσε με τον Χρήστο Πολίτη το «Απλό Θέατρο». Ο Αντώνης Αντύπας συνέχισε την καλλιτεχνική δράση του στο ομώνυμο θέατρο από το 1990 έως το 2012, ιδρύοντας μαζί με την Ελένη Καραΐνδρου τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα», που ταυτίστηκε με το όνομα «Απλό Θέατρο», το οποίο μέσα σε μία πορεία χρόνων παρουσίασε παραστάσεις ξένου κυρίως ρεπερτορίου. Συνετέλεσε έτσι ώστε να γίνει ιδιαίτερα γνωστό το έργο των κορυφαίων σύγχρονων συγγραφέων Χάρολντ Πίντερ και Μπράιαν Φρίελ, οι οποίοι βρέθηκαν στην Ελλάδα και παρακολούθησαν τις παραστάσεις.

Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του σκηνοθέτη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον Αντώνη Αντύπα, έναν προικισμένο σκηνοθέτη, που πλούτισε με την ποιοτική τέχνη του το θέατρο και τη γνώση μας γι' αυτό και τους δημιουργούς του.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του».

Απολογείται ο κατηγορούμενος ως εμπρηστής της Βάρης

Απολογείται σήμερα ενώ παραμένει υπό κράτηση ο 66χρονος που συνελήφθη τη Δευτέρα από την Πυροσβεστική σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης, ως κατηγορούμενος πρόκλησης 4 πυρκαγιών από πρόθεση και κατ' εξακολούθηση στις 8 και 9/6, στην περιοχή Χέρωμα στη Βάρη Αττικής.

Ο 66χρονος διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, που είχε διατελέσει και καθηγητής στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας από το 2008 έως το 2013, συνελήφθη μετά από ένταλμα για την πρόκληση των 4 πυρκαγιών, ύστερα από ανάλυση βίντεο που κατέγραψαν τις κινήσεις του. Από το υλικό της πρώτης μέρας φαίνεται ότι διέρχεται από σημείο που σε σύντομο χρόνο αναπτύσσεται εστία. Από το υλικό της δεύτερης νύχτας φαίνεται να ρίχνει φλεγόμενο αντικείμενο σε ξερά χόρτα χωρίς τελικά να αναπτυχθεί φωτιά. Στη συνέχεια, κινείται λίγα μέτρα παραπάνω όπου βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα και απομακρύνεται αφού όμως προηγουμένως έχει βεβαιωθεί ότι η φωτιά έχει ξεσπάσει.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Νέα καραβιά από πρόσφυγες και μετανάστες

Στην Καλαμάτα έφτασαν οι 77 πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν χτες τα ξημερώματα, 112 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, όταν το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν έμεινε ακυβέρνητο αργά το βράδυ της Δευτέρας. Το σκάφος τους εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος. Οι 77 μετανάστες περισυνελέγησαν από κρουαζιερόπλοιο που έπλεε στην περιοχή και οδηγήθηκαν προς το λιμάνι της Καλαμάτας.

Οι ξεριζωμένοι έφτασαν με λάντζες στον χώρο των αποθηκών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά, έως ότου ολοκληρωθεί η καταγραφή τους και αναχωρήσουν για οργανωμένη δομή μεταναστών στην ενδοχώρα. Ανάμεσα στους 77 διασωθέντες να σημειωθεί ότι βρίσκονται και 35 ανήλικοι, από τους οποίους 14 είναι παιδιά κάτω των 12 ετών. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη και η προανάκριση από το κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, για να διαπιστωθεί αν μεταξύ των διασωθέντων βρίσκονται και άτομα που εμπλέκονται με τη διακίνησή τους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την καταγραφή τους από το κεντρικό Λιμεναρχείο, στον χώρο των αποθηκών φιλοξενούνται: 46 Αιγύπτιοι (όλοι άνδρες, 23 ενήλικες και 23 ανήλικοι), 16 Ιρανοί (9 ενήλικες άνδρες, 4 ενήλικες γυναίκες, 2 ανήλικα αγόρια και ανήλικο κορίτσι), 12 Σύροι (2 ενήλικες άνδρες, 2 ενήλικες γυναίκες, 4 αγόρια και 4 κορίτσια), 2 Σουδανοί (ένας άνδρας και μια γυναίκα) καθώς και ένας υπήκοος Αφγανιστάν.

Oι κατατρεγμένοι φέρεται να είχαν ξεκινήσει από λιμάνι από την περιοχή της Σμύρνης στην Τουρκία, βρίσκονταν δε στο νερό 5 μέρες και προορισμός τους ήταν η Ιταλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ