ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ
Μεγάλη καταστροφή από την ανεξέλεγκτη φωτιά

Παρεμβάσεις από τον βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη και τον περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Ν. Μανουσάκη

Οικισμοί στον δήμο Αμαρίου είχαν ζωστεί από τους καπνούς

Eurokinissi

Οικισμοί στον δήμο Αμαρίου είχαν ζωστεί από τους καπνούς
Μεγάλη μάχη με τις φλόγες έδιναν και χθες πυροσβέστες, στη μεγάλη φωτιά που είχε ξεσπάσει την Τετάρτη νωρίς το μεσημέρι στο Ρέθυμνο. Η φωτιά εκδηλώθηκε στο Αμάρι και λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε και στον Αγιο Βασίλειο, ενώ απειλήθηκε και η Αγία Παρασκευή, αλλά οι πυροσβέστες έσωσαν τα σπίτια πριν επεκταθεί. Στην προσπάθεια να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, σε πολλά σημεία παρέμεναν εθελοντές και κάτοικοι, προσφέροντας βοήθεια στις δυνάμεις πυρόσβεσης. Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις στις Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Ανω Μέρους και Αποδούλου, αφήνοντας πίσω της εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως δίκτυα κοινής ωφελείας, σημεία υδροληψίας, καθώς και στην αγροτική γη, με ελαιώνες, αμπελώνες και χορτολιβαδικές εκτάσεις να έχουν καεί ολοσχερώς.

Παρεμβάσεις για ενίσχυση των εναέριων μέσων έκαναν από το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, και ο Νίκος Μανουσάκης, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», προς την Περιφέρεια Κρήτης.

Παρά τις προσπάθειες πυροσβεστών, κατοίκων και εθελοντών, που προσπαθούσαν πάνω από ένα 24ωρο να τη θέσουν υπό έλεγχο, οι φλόγες μετά και τις χτεσινές μεσημεριανές αναζωπυρώσεις πλησίαζαν απειλητικά σπίτια ορισμένων οικισμών στο νότιο Ρέθυμνο. Λόγω της υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής, των ελλιπών και απαρχαιωμένων μέσων και της έλλειψης πρόληψης, επιστρατεύτηκε και πάλι το «112» και με μπαράζ μηνυμάτων - εννέα συνολικά - καλούσε τους κατοίκους ολόκληρων περιοχών να είναι σε ετοιμότητα και να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Στις 6 χτες το απόγευμα υπήρχαν πολλές ενεργές εστίες μέσα στην ίδια περίμετρο, που έκαιγε από προχτές, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών που ενισχύθηκαν από συναδέλφους τους από την Αθήνα και τα εναέρια μέσα.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, μέχρι το βράδυ οι εστίες ήταν πολλές

INTIME NEWS

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, μέχρι το βράδυ οι εστίες ήταν πολλές
Σε μια επικοινωνιακού τύπου κίνηση, ανακοινώθηκε πως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, το βράδυ θα επιβιβαζόταν στα εναέρια μέσα που θα μετέφεραν 40 δασοκομάντος από Αθήνα στο Ρέθυμνο.

Οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική και η απουσία πρόληψης και πάλι στο προσκήνιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον αρχικό χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς επιχειρούσαν 70 πυροσβέστες, που ενισχύθηκαν από τους γύρω νομούς. Λόγω των ελλείψεων - 3.600 οργανικά κενά - σε προσωπικό που έχει το ΠΣ και στην Κρήτη, συχνά σε σοβαρά συμβάντα «επιστρατεύεται» προσωπικό από άλλες περιοχές, που επεμβαίνει σε πυρκαγιές μετά από πολύωρο ταξίδι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αποτελεσματικότητα του έργου πυρόσβεσης και την ασφάλεια των πυροσβεστών. Παράλληλα, αξίζει να επισημανθεί ότι τα επιχειρησιακά οχήματα του ΠΣ εφοδιάζονταν μόνο από υδροφόρες, αφού η ευρύτερη περιοχή δεν διαθέτει πυροσβεστικούς κρουνούς.

Η φωτιά είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς εκτεινόταν σε μήκος περίπου 4,5 χλμ., ξεκινώντας από τον Ορνέ, ενώ υπήρξαν φόβοι να φτάσει μέχρι την Αγία Γαλήνη. Αργά το πρωί η φωτιά, όπως σημειώσαμε, δεν είχε τεθεί ακόμα υπό έλεγχο και σημειώνονταν αναζωπυρώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όσοι έδιναν τη μάχη στα μέτωπα της φωτιάς είχαν εξαντληθεί μετά από τόσες ώρες προσπαθειών. Τόσο οι πυροσβέστες όσο και οι χειριστές των μηχανημάτων που επιστρατεύτηκαν και συνέδραμαν με διανοίξεις δρόμων αλλά και οι εθελοντές ήταν καταπονημένοι, αφού επιχειρούσαν συνεχόμενα πολλές ώρες και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες που είχαν αναπτυχθεί λόγω της ζέστης και του πύρινου μετώπου, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική.

Εξάλλου, τις αντιδράσεις των κατοίκων του οικισμού της Αγ. Παρασκευής - που είναι στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι - προκάλεσε προχτές η πρόθεση του δήμου Αμαρίου να «περιφέρει» τους πυρόπληκτους κατοίκους σε σπίτια κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για προσωρινή διαμονή. Οι κάτοικοι αντέδρασαν και οι περισσότεροι με δικά τους μέσα κατευθύνθηκαν προς την περιοχή Κόκκινος Πύργος του Τυμπακίου, για να μείνουν με δικά τους έξοδα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα αντιμετώπισης πυρόπληκτων από τον κρατικό μηχανισμό, που με «μπαλώματα» προσπαθεί (;) να βοηθήσει πολίτες οι οποίοι έχουν πληγεί από τις φωτιές, οι συνέπειες των οποίων κάθε χρόνο χειροτερεύουν από την κυβερνητική πολιτική, η οποία με την αντιδασική πολιτική, την «εξαφάνιση» των δασαρχείων και τη «γύμνια» της Πυροσβεστικής αφήνει απροστάτευτα δάση, αγροτικές εκτάσεις και κατοίκους της υπαίθρου.

Την άμεση κήρυξη των πυρόπληκτων περιοχών του δήμου Αμαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά με έγγραφο που απέστειλε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός. Επίσης ο δήμος ενημέρωνε χτες τους δημότες ότι το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου στο Φουρφουρά ήταν ανοιχτό ως κατάλυμα για όσους ειδοποιήθηκαν να απομακρυνθούν από τις οικίες τους. Η εκκένωση γινόταν και με λεωφορείο του ΚΤΕΛ.


«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Να σταματήσουν οι κατασχέσεις λογαριασμών για οφειλές στον δήμο

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ενέργεια του δήμου να προχωρήσει από τον περασμένο Δεκέμβρη σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών δημοτών που έχουν οφειλές προς τον δήμο, χωρίς να στείλει έστω ειδοποιητήρια για να ενημερωθεί ο κόσμος για τις οφειλές του.

Πρόκειται για οφειλές κυρίως από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας και της Τροχαίας για παραβάσεις του ΚΟΚ, με τις περισσότερες να είναι παλιές, που φτάνουν μέχρι το 2006, με αποτέλεσμα οι προσαυξήσεις να ξεπερνάνε το ίδιο το πρόστιμο, ενώ κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών έχουν γίνει και για οφειλές μικρών ποσών, όπως 270 ευρώ, 293 ευρώ κ.λπ.

«Οπως συνηθίζεται στη διαδικασία κατασχέσεων, το ποσόν που οφείλει ο δημότης δεσμεύεται σε όλους τους λογαριασμούς που διαθέτει σε όλες τις τράπεζες. Δηλαδή, αν κάποιος διαθέτει λογαριασμούς σε 3 τράπεζες, το ποσόν της κατάσχεσης θα δεσμευτεί και στους 3 λογαριασμούς του!!! Δηλαδή το συνολικό ποσόν δέσμευσης θα είναι τριπλάσιο. Το ίδιο συμβαίνει σε αυτοκίνητα που είναι ιδιοκτήτες δύο άτομα (π.χ. σύζυγοι, ή γονέας με παιδί κ.λπ.), οι κατασχέσεις έχουν γίνει και στους δύο ιδιοκτήτες. Τελικά ο οφειλέτης θα πρέπει να εξοφλήσει την οφειλή του στον δήμο, να πάρει βεβαίωση αποδέσμευσης και να ξεκινήσει τη χρονοβόρα διαδικασία με τις τράπεζες για να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του!», σχολιάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης απαιτεί «εδώ και τώρα να σταματήσουν οι κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών και στην επόμενη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου να συζητηθεί το θέμα των κατασχέσεων λογαριασμών και το Δημοτικό Συμβούλιο να σταθεί δίπλα στις αγωνίες των εργαζομένων, των επαγγελματιών, αγροτών, κτηνοτρόφων και να ζητήσουν να μπει τέρμα στη φορολεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών, των ανέργων, από τις τράπεζες, το κράτος και τους δήμους.

Με ευθύνη και απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο:

- Να προχωρήσει στη διαγραφή όλων των μικρών οφειλών για τα νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν.

- Να ανακαλέσει, να σταματήσει και να μην εφαρμόσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για μικροοφειλές των νοικοκυριών.

- Να περιφρουρήσει θεσμικά και πολιτικά τους υπαλλήλους του δήμου από τις απειλές καταλογισμού της κρατικής διοίκησης.

- Να απαιτήσει τώρα από την κυβέρνηση να άρει νομοθετικά την καταναγκαστική διαδικασία που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στη "σέντρα" των κατασχέσεων λογαριασμών και να σηκώνουν τα χέρια μπροστά στους μεγαλοκατέχοντες. Να ενισχύσει με τη δράση και τη στάση του την πάλη του λαού για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς».

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της σημειώνει: «Αντί η δημοτική αρχή να χαρατσώνει και να δεσμεύει λογαριασμούς μαζί με τις τράπεζες, να μπει μπροστά ώστε να διεκδικήσει τις χρωστούμενες χρηματοδοτήσεις από το κράτος που περικόπτονται εδώ και χρόνια από τους δήμους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ