ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Βαθαίνει η πόλωση, ανεβαίνουν οι τόνοι στην προεκλογική αντιπαράθεση

Copyright 2024 The Associated

Τα όρια του φαιδρού αγγίζει η προσπάθεια του επιτελείου των Ρεπουμπλικάνων να παρουσιάσει την υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις και τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Τιμ Γουόλς, ως «ριζοσπάστες», που θέλουν να φέρουν στη χώρα τον ...κομμουνισμό.

Ωστόσο, τα ψυχροπολεμικά αυτά παραληρήματα, είναι ενδεικτικά της πόλωσης που μεγαλώνει στο αστικό πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, ανάμεσα στους δυο πόλους του, ως έκφραση συγκρουόμενων συμφερόντων της αστικής τάξης, στο έδαφος σκληρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών, με διακύβευμα τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Ο πρώην Πρόεδρος και υποψήφιος στις εκλογές του Νοέμβρη, Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στο «Fox and Friends» αργά το βράδυ της Τετάρτης αποκάλεσε... «κομμουνιστή» τον υποψήφιο αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών, Τιμ Γουόλς, δηλώνοντας ότι «δεν ακολουθεί την πορεία της χώρας σε τίποτα».

Στη συνέχεια ο Τραμπ αναφέρθηκε στην αντίπαλό του αποκαλώντας την ξανά... «ριζοσπαστική αριστερή», όταν πριν απο μερικά χρόνια, ως κυβερνήτη της Μινεσότα, του απέδιδε τα εύσημα για την επιτυχή καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, μετά τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζ. Φλόιντ.

Το ίδιο διάστημα, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, Τζ. Ντ. Βανς, αμφισβήτησε τη στρατιωτική καριέρα του κυβερνήτη της Μινεσότα και υποψήφιου των Δημοκρατικών για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τιμ Γουόλς, κατηγορώντας τον πως αποστρατεύτηκε όταν η μονάδα της Εθνοφρουράς επρόκειτο να σταλεί στο Ιράκ την άνοιξη του 2005, «βάζοντας πλώρη» για μία θέση στο Κογκρέσο.

Ο Ντ. Τζ. Βανς επίσης είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό και είχε σταλεί στον πόλεμο του Ιράκ, πράγμα που υπενθυμίζει με κάθε αφορμή συχνά στις προεκλογικές εκστρατείες σαν «απόδειξη πατριωτισμού».

Στο φόντο της εντεινόμενης προεκλογικής εκστρατείας, η τελευταία δημοσκόπηση των «The Economist/YouGov», που έγινε μεταξύ 4 και 6 Αυγούστου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.618 ερωτηθέντων, το 40% δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του η Χάρις θα είναι η νικήτρια των εκλογών του Νοέμβρη, ενώ το 38% εκτίμησε πως θα επικρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, αυτή τη βδομάδα έξι στους δέκα ψηφοφόρους των Δημοκρατικών δήλωσαν «πολύ έως εξαιρετικά ενθουσιασμένοι» στην προοπτική να ψηφίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου. Πρόκειται για αύξηση 2% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση των «The Economist/YouGov».

Σε αυτό το κάδρο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξη που έδωσε προχτές βράδυ στο CBS, αμφισβήτησε ότι θα γίνει ειρηνικά η μεταβίβαση της εξουσίας σε περίπτωση ήττας του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του και υποψήφιου στις εκλογές της 5ης Νοέμβρη, Ντόναλντ Τραμπ. «Το εννοεί όταν λέει πράγματα όπως "αν χάσουμε, θα γίνει λουτρό αίματος"», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τη δήλωση που είχε κάνει ο Τραμπ τον περασμένο Μάρτιο, πως εάν χάσει τις εκλογές «αυτό θα σημάνει αιματοχυσία για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και τη χώρα».

ΑΥΣΤΡΙΑ
Συλλήψεις υπόπτων για σχεδιαζόμενα χτυπήματα σε συναυλίες

Συνελήφθησαν την Τετάρτη, στο Τέρνιτς του Νοϊκίρχεν και στη Βιέννη, ένας 19χρονος και δύο 17χρονοι ενώ αναζητούνται ακόμη τρεις ύποπτοι «για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών σε μεγάλες διοργανώσεις» στην περιοχή της αυστριακής πρωτεύουσας.

Η αποκάλυψη οδήγησε στην ακύρωση τριών συναυλιών της Αμερικανίδας ποπ-σταρ Τέιλορ Σουίφτ, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στο στάδιο Ερνστ Χάπελ.

Ο 19χρονος, ο οποίος κατάγεται από τη Βόρεια Μακεδονία και έχει αυστριακή υπηκοότητα, φέρεται να «είχε ορκιστεί πίστη» στην τζιχαντιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», εργαζόταν σε εργαστήριο με χημικά, από όπου, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, έκλεβε υλικά κατάλληλα για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε προπαρασκευαστικές ενέργειες που εστίαζαν στις συναυλίες της Σουίφτ.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Επέστρεψε στην Καταλονία ο «αυτονομιστής» Πουτζντεμόν

Παρά το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί σε βάρος του

Αψηφώντας το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί εις βάρος του, ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος διέφυγε στο Βέλγιο πρι από 7 χρόνια, μετά το δημοψήφισμα «ανεξαρτησίας», επέστρεψε χτες στη χώρα.

Ο Πουτζντεμόν εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματος «Μαζί για την Καταλονία» (Junts) σε κεντρικό πάρκο της Βαρκελώνης, όπου απηύθυνε σύντομη ομιλία σε υποστηρικτές του κοντά στο Κοινοβούλιο, όπου αναμένεται να γίνει η ορκωμοσία του νέου αρχηγού της καταλανικής κυβέρνησης.

Οπως είπε, «επέστρεψα για να υπενθυμίσω ότι είμαστε ακόμα εδώ», τονίζοντας ότι «η διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ έγκλημα». Η αμνηστία για τους ηγέτες των αυτονομιστικών κομμάτων που είχαν εμπλακεί στο δημοψήφισμα, με αντάλλαγμα τη στήριξη της κυβέρνησης μειοψηφίας του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ με το Sumar, δεν επεκτείνεται σε κατηγορίες για αδικήματα οικονομικού χαρακτήρα.

Στη συνέχεια προχώρησε προς το κτίριο του Κοινοβουλίου της Καταλονίας ακολουθούμενος από πλήθος κόσμου, ωστόσο στη συνέχεια «εξαφανίστηκε» μπαίνοντας σε αυτοκίνητο και η τοπική αστυνομία φέρεται να τον αναζητά. Ενα μέλος των Mossos, της καταλανικής αστυνομίας, που θεωρείται ύποπτο ότι βοήθησε τον Πουτζντεμόν να διαφύγει, συνελήφθη.

Στις εκλογές για την τοπική κυβέρνηση τον περασμένο Μάη ο Πουτζντεμόν έκανε προεκλογικό αγώνα από τα σύνορα με τη Γαλλία, αλλά δεν κατάφερε να πλειοψηφήσει και να εκλεγεί πρωθυπουργός.

Τη νέα κυβέρνηση στη Βαρκελώνη θα σχηματίσουν οι Σοσιαλιστές μαζί με το κόμμα της «αυτονομιστικής» Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ECR) με πρόεδρο τον Σαλβαδόρ Ιγια.

Μεγάλη πυρκαγιά στο Τολέδο

Περισσότερα από 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη στην επαρχία του Τολέδου, στην κεντρική Ισπανία, εξαιτίας μεγάλης πυρκαγιάς που μαινόταν μέχρι χτες ανεξέλεγκτη, ενώ περίπου 1.500 κάτοικοι είχαν λάβει οδηγίες να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω του πυκνού καπνού.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην κοινότητα Λα Εστρέλα ύστερα από σύγκρουση δύο οχημάτων.

Στο μεταξύ, τον Ιούλη οι ισπανικές αρχές κατέγραψαν 771 θανάτους που σχετίζονται με την αφόρητη ζέστη, 85 περισσότερους από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Τσουνάμι έφθασε στις ακτές της περιφέρειας Μιγιαζάκι της νότιας Ιαπωνίας, μετέδωσε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK, έπειτα από τον σεισμό των 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε χτες το πρωί τη δυτική Ιαπωνία. Δεν είχαν διαπιστωθεί ανωμαλίες στη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Σεντάι της περιφέρειας Καγκοσίμα που συνεχιζόταν χτες κανονικά, μετέδωσε το NHK. Η εταιρεία «JR Kyushu» διέκοψε τη λειτουργία των τρένων υψηλής ταχύτητας μετά τον σεισμό.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τον θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων προκάλεσαν χτες η φωτιά σε ξύλινο σκάφος και η έκρηξη σε ποταμό στην παράκτια πολιτεία Μπαγιέλσα της Νιγηρίας. Στο σκάφος επέβαιναν έμποροι που μετέφεραν εμπορεύματα σε παράκτιες κοινότητες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Μπαγιέλσα, Μούσα Μουχάμεντ.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Εκρηξη φορτηγού παγιδευμένου με εκρηκτικά στην πόλη Αζάζ της βόρειας Συρίας προκάλεσε την Τετάρτη 10 νεκρούς και 13 τραυματίες. Μεταξύ των 10 νεκρών είναι και 4 φιλότουρκοι μισθοφόροι.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Οι Ενοπλες Δυνάμεις της δοτής κυβέρνησης του Λίβυου πρωθυπουργού Αμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά αύξησαν από χτες το επίπεδο επιφυλακής στο νοτιοδυτικό τμήμα της Λιβύης, προετοιμαζόμενες για «πιθανή επίθεση» από δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» που υποστηρίζεται από το εκλεγμένο Κοινοβούλιο στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης. «Ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Σαλαχεντίν αλ Ναμρούς έδωσε εντολή στις μονάδες του στρατού να είναι σε επιφυλακή και έτοιμες να αποκρούσουν κάθε πιθανή επίθεση», δήλωσε χτες μια πηγή στο ιδιωτικό λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο «al-Ahrar».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ