Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Επέστρεψε στην Καταλονία ο «αυτονομιστής» Πουτζντεμόν

Παρά το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί σε βάρος του

Αψηφώντας το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί εις βάρος του, ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος διέφυγε στο Βέλγιο πρι από 7 χρόνια, μετά το δημοψήφισμα «ανεξαρτησίας», επέστρεψε χτες στη χώρα.

Ο Πουτζντεμόν εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματος «Μαζί για την Καταλονία» (Junts) σε κεντρικό πάρκο της Βαρκελώνης, όπου απηύθυνε σύντομη ομιλία σε υποστηρικτές του κοντά στο Κοινοβούλιο, όπου αναμένεται να γίνει η ορκωμοσία του νέου αρχηγού της καταλανικής κυβέρνησης.

Οπως είπε, «επέστρεψα για να υπενθυμίσω ότι είμαστε ακόμα εδώ», τονίζοντας ότι «η διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ έγκλημα». Η αμνηστία για τους ηγέτες των αυτονομιστικών κομμάτων που είχαν εμπλακεί στο δημοψήφισμα, με αντάλλαγμα τη στήριξη της κυβέρνησης μειοψηφίας του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ με το Sumar, δεν επεκτείνεται σε κατηγορίες για αδικήματα οικονομικού χαρακτήρα.

Στη συνέχεια προχώρησε προς το κτίριο του Κοινοβουλίου της Καταλονίας ακολουθούμενος από πλήθος κόσμου, ωστόσο στη συνέχεια «εξαφανίστηκε» μπαίνοντας σε αυτοκίνητο και η τοπική αστυνομία φέρεται να τον αναζητά. Ενα μέλος των Mossos, της καταλανικής αστυνομίας, που θεωρείται ύποπτο ότι βοήθησε τον Πουτζντεμόν να διαφύγει, συνελήφθη.

Στις εκλογές για την τοπική κυβέρνηση τον περασμένο Μάη ο Πουτζντεμόν έκανε προεκλογικό αγώνα από τα σύνορα με τη Γαλλία, αλλά δεν κατάφερε να πλειοψηφήσει και να εκλεγεί πρωθυπουργός.

Τη νέα κυβέρνηση στη Βαρκελώνη θα σχηματίσουν οι Σοσιαλιστές μαζί με το κόμμα της «αυτονομιστικής» Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ECR) με πρόεδρο τον Σαλβαδόρ Ιγια.

Μεγάλη πυρκαγιά στο Τολέδο

Περισσότερα από 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη στην επαρχία του Τολέδου, στην κεντρική Ισπανία, εξαιτίας μεγάλης πυρκαγιάς που μαινόταν μέχρι χτες ανεξέλεγκτη, ενώ περίπου 1.500 κάτοικοι είχαν λάβει οδηγίες να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω του πυκνού καπνού.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην κοινότητα Λα Εστρέλα ύστερα από σύγκρουση δύο οχημάτων.

Στο μεταξύ, τον Ιούλη οι ισπανικές αρχές κατέγραψαν 771 θανάτους που σχετίζονται με την αφόρητη ζέστη, 85 περισσότερους από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ