ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κουρσκ

Συνεχίστηκαν για τρίτη μέρα οι μάχες μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων

Press service of 24 Mechanised

Οι ρωσικές δυνάμεις μάχονταν χτες για τρίτη μέρα με ουκρανικά στρατεύματα, αφού Ουκρανοί μαχητές πέρασαν τα ρωσικά σύνορα στην περιοχή του Κουρσκ. Σε μια από τις μεγαλύτερες ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία, περίπου 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες εκτιμάται ότι πέρασαν τα ρωσικά σύνορα τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Αυγούστου με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, με κάλυψη στον αέρα από σμήνη drones και πυροβολικό, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εισέβαλαν στα σύνορα κοντά στη συνοριακή πόλη Σούντζα, το τελευταίο εν λειτουργία σημείο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας. Η «Gazprom» σχεδίαζε να στείλει περίπου 41,7 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας σήμερα, έναντι 37,25 εκατ. κυβικών μέτρων που εστάλησαν χτες. Ο συνολικός ετήσιος όγκος διαμετακόμισης ανέρχεται σε περίπου 14 δισ. κυβικά μέτρα. Πάντως η σύμβαση λήγει το 2024 και το Κίεβο έχει δηλώσει πως θα σταματήσει να διαμετακομίζει ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη.

Η Ρωσία ανακοίνωσε παράλληλα ότι έχει ενισχύσει την ασφάλεια γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, περίπου 60 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης.

Εισχώρηση χιλιομέτρων σε ρωσικό έδαφος

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένη προέλαση έως και 10 χιλιόμετρα στην περιφέρεια του Κουρσκ, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στο ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Βομβαρδισμένο σπίτι από τις ουκρανικές δυνάμεις στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ

Acting Governor of Kursk regio

Βομβαρδισμένο σπίτι από τις ουκρανικές δυνάμεις στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ
Η έκταση και η θέση των ουκρανικών προελάσεων στην περιφέρεια, όπως επιβεβαιώνουν πλάνα από τα συστήματα γεωεντοπισμού, υποδηλώνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν διασπάσει τουλάχιστον δύο ρωσικές αμυντικές γραμμές και ένα οχυρό, ενώ έχουν αιχμαλωτίσει πάνω από 40 Ρώσους, αναφέρει το ISW.

Σύμφωνα με ρωσική πηγή, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει 45 τ. χλμ. εδάφους εντός του Κουρσκ από την έναρξη της επιχείρησης, ενώ άλλες ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει συνολικά 11 οικισμούς.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ενώ και ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Βαλερί Γκερασίμοφ, ανέφερε προχτές ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που επιτέθηκαν αποτελούνταν περίπου από 1.000 άτομα, με τους Ρώσους να σταματούν την προέλαση και να προκαλούν σημαντικές απώλειες.

Ρώσοι αναλυτές και μπλόγκερ επέκριναν έντονα τη στρατιωτική διοίκηση επειδή δεν λειτούργησε εγκαίρως ώστε να αποτρέψει την επίθεση, καθώς - όπως υποστηρίζουν - οι ρωσικές δυνάμεις γνώριζαν ότι ο ουκρανικός στρατός είχε συσσωρεύσει δυνάμεις τους τελευταίους αρκετούς μήνες. «Γενικά, η κατάσταση είναι δύσκολη και συνεχίζει να επιδεινώνεται, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός της ουκρανικής επίθεσης έχει επιβραδύνει αισθητά», αναφέρουν.

Οι ρωσικές αρχές κήρυξαν το Κουρσκ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ξεκίνησαν επιχείρηση απομάκρυνση πολιτών «για την εξάλειψη των συνεπειών των εχθρικών δυνάμεων που εισέρχονται στην περιοχή».

Χτες, η ουκρανική κυβέρνηση παραδέχτηκε επίσημα την επίθεση στο Κουρσκ. Ο Μ. Ποντολιάκ, ανώτερος σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας, είπε ότι «η βασική αιτία οποιασδήποτε κλιμάκωσης», συμπεριλαμβανομένων των μαχών στο Κουρσκ, ήταν η «αδιαμφισβήτητη επιθετικότητα» της Ρωσίας. «Ο πόλεμος είναι πόλεμος, με τους δικούς του κανόνες, όπου ο επιτιθέμενος αναπόφευκτα χρεώνεται και τις συνέπειες των πράξεών του», είπε.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, επαίνεσε τον στρατό για την ικανότητά του «να αιφνιδιάζει» και να «έχει αποτελέσματα».

Οι ΗΠΑ θέλουν «περισσότερη ενημέρωση»

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι ΗΠΑ - ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας - δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για την επίθεση και θα ζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες από το Κίεβο για τους στόχους της εισβολής ουκρανικών δυνάμεων, ισχυρίστηκε χτες η εκπρόσωπός του, Καρίν Ζαν - Πιερ.

Αργότερα, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για την Εθνική Ασφάλεια, είπε ότι η Προεδρία επικοινώνησε με το Κίεβο για να «κατανοήσει λίγο καλύτερα» την επίθεση στο Κουρσκ.

Η Ουάσιγκτον είπε επίσης ότι η πολιτική περιορισμών της σχετικά με τη χρήση αμερικανικών όπλων υψηλής αξίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι η εισβολή «δεν αποτελεί παραβίαση της πολιτικής των ΗΠΑ», καθώς δεν χρησιμοποιούνται αμερικανικά όπλα.

Μεντβέντεφ: Θα καταλάβουμε όλη την Ουκρανία

Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εκτίμησε ότι η ουκρανική επίθεση ήταν μια προσπάθεια να αναγκαστεί η Ρωσία να εκτρέψει τους πόρους από το μέτωπο και να δείξει στη «Δύση» ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο.

Ο Ρώσος αξιωματούχος αξιοποίησε δε την εισβολή των Ουκρανών στρατιωτών για να προωθήσει την άποψη ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να φτάσουν όσο πιο βαθιά γίνεται μέσα στην Ουκρανία και να δημιουργήσουν τη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας».

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης στο Κουρσκ, είπε ο Μεντβέντεφ, η Ρωσία θα πρέπει να επεκτείνει τους πολεμικούς της στόχους ώστε να περιλάβει την κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας. «Θα σταματήσουμε μόνο όταν το θεωρήσουμε αποδεκτό και επικερδές για εμάς», ανέφερε.


ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μαζικές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις

Από τη μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στο Λονδίνο

Copyright 2024 The Associated

Από τη μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στο Λονδίνο
Μαζικές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις οργανώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε όλη τη Βρετανία, έξω από λατρευτικούς χώρους, κατοικίες και δομές μεταναστών, που είχαν περιγραφεί ως στόχοι επιθέσεων εκείνη τη μέρα από ακροδεξιές - φασιστικές ομάδες.

Στις συγκεντρώσεις καλούσαν εργατικά σωματεία και οργανώσεις, ενώ συμμετείχαν κοινότητες μεταναστών και απλοί κάτοικοι που πήγαν να υπερασπιστούν τους μετανάστες, πρόσφυγες γείτονές τους, παρά την τρομοκρατία και το κλίμα φόβου που είχε επικρατήσει τις προηγούμενες μέρες.

Από το πρωί, προχτές, πάνω από 6.000 αστυνομικοί ήταν «επί ποδός», ενώ σε πολλές πόλεις επικρατούσαν συνθήκες «lockdown».

Στο βορειοανατολικό Λονδίνο, στο Γουόλθαμστοου το κέντρο μετανάστευσης ήταν εξολοκλήρου σφραγισμένο με σανίδες και περικυκλωμένο από χιλιάδες διαδηλωτές, αποτρέποντας μια επίθεση που είχε προαναγγελθεί στο διαδίκτυο.

Στο Μπέρμιγχαμ (κεντρική Αγγλία), διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από ένα κέντρο αρωγής στους μετανάστες. Σε βίντεο του Γαλλικού Πρακτορείου ακούγονται από τη συγκέντρωση συνθήματα όπως «Να το πούμε δυνατά και καθαρά, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ».

Στο Μπράιτον, χιλιάδες διαδήλωσαν υπέρ των μεταναστών και προσφύγων. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μπρίστολ, στο Λίβερπουλ κοντά σε ένα κτίριο μιας ένωσης αρωγής αιτούντων άσυλο, στο Σέφιλντ, στο Νιούκαστλ και την Οξφόρδη.

Στο μεταξύ, χτες ξεκίνησαν και οι δίκες - εξπρές που αποφάσισε η κυβέρνηση των Εργατικών, για την καταδίκη των συμμετεχόντων στις επιθέσεις, με ποινές όπως 2 χρόνια φυλάκισης. Περισσότερα από 400 άτομα έχουν συλληφθεί από την αρχή των συγκρούσεων, την περασμένη βδομάδα, ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε περισσότερα από 120 άτομα, σύμφωνα με την εισαγγελία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ