ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μπάχαλο με την ανοιχτή κολύμβηση

Τα σοβαρά προβλήματα στα νερά του Σηκουάνα κρατούσαν στον ...αέρα μέχρι το ξημέρωμα χτες τη διεξαγωγή των 10 χλμ. γυναικών

Το σοβαρό πρόβλημα με τη μόλυνση των νερών στον ποταμό Σηκουάνα, που παρά το σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ που δαπανήθηκε από τον προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν κατάφερε να λυθεί, αλλά και η επιμονή των Γάλλων διοργανωτών να εμμένουν στη χρήση του ποταμού για αθλητικές δραστηριότητες συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα και μπάχαλο στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλά και σοβαρές ανησυχίες σε αθλητές και προπονητές. Ανησυχίες που μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν μετά τα προβλήματα στην υγεία τους που εμφάνισαν αθλητές και αθλήτριες του τριάθλου, που διεξάχθηκε μετά από δυο αναβολές στον Σηκουάνα.

Με την κατάσταση να μη βελτιώνεται αφού η ποιότητα των νερών δεν έχει βελτιωθεί, νέα προβλήματα προκλήθηκαν χτες με τη διεξαγωγή του αγωνίσματος της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα (OPEN Water) στα 10 χλμ. των γυναικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προγραμματισμένη πραγματοποίηση του αγώνα χτες το πρωί παρέμενε ανοιχτή μέχρι την τελευταία στιγμή. Με την τελική απόφαση να έρχεται τα ξημερώματα της ίδιας μέρας (05.00 ώρα Γαλλίας). Μάλιστα κατά τη διάρκεια των προσπαθειών των αθλητριών μέσω της τηλεοπτικής εικόνας δεν ήταν λίγα τα σημεία εκείνα όπου γινόταν εμφανής η κακή ποιότητα των νερών του ποταμού.

Τελικά ο αγώνας ολοκληρώθηκε με την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο να κατακτά η Ολλανδή Σάρον Φαν Ρούβεντααλ σε 2.03.34, που έφθασε τα τρία Ολυμπιακά μετάλλια στο αγώνισμα στην καριέρα της μετά από αυτά του 2016 στο Ρίο και του 2021 στο Τόκιο.

Associated Press

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Αυστραλή Μοέσα Τζόνσον, σε 2.03.39, ενώ χάλκινη ήταν η Ιταλίδα Γκινέρβα Ταντεούτσι που τερμάτισε σε 2.03.42.

ΣΤΙΒΟΣ
Θρίαμβος για τον Τεμπόγκο στα 200 μ.

Πρωτιά με παγκόσμιο ρεκόρ για την Μακλάφλιν στα 400 μ. εμπόδια / Συναρπαστικός τελικός στη δισκοβολία ανδρών

Associated Press

Μια έκπληξη επιφύλαξε ο τελικός των 200 μ. ανδρών, με τον Λετσίλ Τεμπόγκο από την Μποτσουάνα να θριαμβεύει κατακτώντας την πρωτιά και το χρυσό μετάλλιο, νικώντας το φαβορί, Αμερικανό Νόα Λάιλς, που δεν κατάφερε να κάνει το νταμπλ μετά τη νίκη του στα 100 μ. Σε μια συναρπαστική κούρσα ο Τεμπόγκο πήρε την πρωτιά με χρόνο 19.46 που αποτελεί και τον 5ο καλύτερο όλων των εποχών. Με τον αθλητή από την Μποτσουάνα να πραγματοποιεί ένα εκπληκτικό σπριντ στα τελευταία 50 μ. προσπερνώντας τους βασικούς αντιπάλους του. Μάλιστα, ο Λάιλς που θεωρητικά τα 200 μ. ήταν το καλό του αγώνισμα και είχε ξεκινήσει καλά, έχασε και την κόντρα για το ασημένιο μετάλλιο από τον επίσης Αμερικανό Μπέντναρεκ που ήταν δεύτερος με 19.62 μένοντας τελικά στην 3η θέση με 19.70. Χτεσινοβραδινές πληροφορίες έκαναν λόγο ότι ο Λάιλς έτρεξε όντας θετικός στην Covid19.

400 μ. εμπόδια (Γ): Σε μια συναρπαστική κούρσα στα 400 μ. εμπόδια η Αμερικανίδα Σίντνεϊ Μακλάφλιν πήρε το χρυσό μετάλλιο κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 50.37, συντρίβοντας το παλιό επίσης δικό της που ήταν 50.65. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε η επίσης Αμερικανίδα Αννα Κόκρελ με 51.87, ενώ στην τρίτη θέση του βάθρου βρέθηκε το σπουδαίο όνομα της κούρσας Ολλανδή Φέμκε Μπολ με χρόνο 52.15.

ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ (Α): Σε έναν συναρπαστικό τελικό στη δισκοβολία των ανδρών, όπου δύο φορές καταρρίφθηκε το Ολυμπιακό ρεκόρ, ο Τζαμαϊκανός Ρότζε Στόνα κατάφερε να πάρει το χρυσό μετάλλιο που είναι και το πρώτο για τη χώρα του στους φετινούς Ολυμπιακούς, έχοντας καλύτερη βολή στα 70 μ. που αποτελεί ρεκόρ Αγώνων. Στη δεύτερη θέση έμεινε ο Μίκολας Αλέκνα από τη Λιθουανία, ο οποίος σημείωσε βολή στα 69.97 μ. κάνοντας αρχικά νέο Ολυμπιακό ρεκόρ πριν του ...απαντήσει ο Στόνα. Μάλιστα, σε μια ιδιαίτερη σύμπτωση ο Αλένκα έσπασε το προηγούμενο Ολυμπιακο ρεκόρ που είχε σημειώσει ο πατέρας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με 68,89 μ. το 2004. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε ο Αυστραλός Μάθιου Ντένι με 69,31.

MΗΚΟΣ (Γ): Με ένα άλμα στα 7,10 μ. η Αμερικανίδα Ντέιβις Γούντχολ στέφθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης στο μήκος των γυναικών. Στη δεύτερη θέση του βάθρου βρέθηκε η Γερμανίδα Μιτόμπο με 6,98 μ. και στην τρίτη η επίσης Αμερικανίδα Τζασμίν Μουρ με 6,96 μ.

1.500 μ. (Α): Σε μια ακόμα έκπληξη στον στίβο των Ολυμπιακών Αγώνων, στα 1.500 μ. των ανδρών ο Αμερικανός Κόουλ Χόκερ κατάφερε να πάρει το χρυσό μετάλλιο τερματίζοντας στην πρώτη θέση με χρόνο 3.27.65 και να αφήσει πίσω του τα δυο σπουδαία ονόματα του αγωνίσματος και φαβορί για την πρωτιά Νορβηγό Γιάκομπ Ινγκέμπριγκτσεν που έμεινε εκτός βάθρου και Βρετανό Τζος Κερ που πήρε το ασημένιο με 3.27.79, ενώ το χάλκινο κατέκτησε ο Αμερικανός Γ. Νουγκούσε με 2.28.24.

ΜΠΑΣΚΕΤ - EUROBASKET K16
Πρεμιέρα για την Εθνική παίδων

Στον δρόμο για τη διάκριση στο Εurobasket K16, που θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο, μπαίνει από σήμερα η Εθνική παίδων διατηρώντας αρκετές προσδοκίες διάκρισης. Η Εθνική στο πλαίσιο του Δ' Ομίλου, για την πρώτη φάση, θα κάνει πρεμιέρα με αντίπαλο το Ισραήλ (18.30) ενώ θα ακολουθήσουν οι αναμετρήσεις με Κροατία (10/8, 18.30) και Ιταλία (11/8, 18.30). Στόχος της Εθνικής είναι το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στις θέσεις του ομίλου ενόψει των διασταυρώσεων για τον β' γύρο της διοργάνωσης. Στους υπόλοιπους ομίλους του Εurobasket K16 θα μετάσχουν: Α' Ομιλος: Φινλανδία, Λετονία, Τουρκία, Ισπανία. Β' Ομιλος: Βουλγαρία, Γερμανία, Σερβία, Λιθουανία. Γ' Ομιλος: Γεωργία, Πολωνία, Σλοβενία, Γαλλία.

ΒΟΛΕΪ
Δείγμα θετικό για την Εθνική ανδρών

Θετικό ήταν το πρώτο δείγμα της Εθνικής ανδρών, η οποία αγωνίστηκε χτες στο πρώτο της φιλικό παιχνίδι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το ξεκίνημα του ομίλου στα προκριματικά του Ευρωβόλεϊ 2025. Σε φιλικό παιχνίδι που έγινε στη Λάρισα η Εθνική επικράτησε της Ελβετίας με 3-1 σετ (25-23, 25-19, 23-25, 25-18) δείχνοντας τα πρώτα σημάδια γραφής υπό τον νέο ομοσπονδιακό τεχνικό, Κώστα Χριστοφιδέλη. Ο Ελληνας κόουτς προτίμησε να κρατήσει την ίδια εξάδα σε όλο τον αγώνα, χρησιμοποιώντας μόνο τον Σπύρο Χανδρινό στο 1ο και 4ο σετ ως αλλαγή για το σερβίς. Ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πρώτη εικόνα των διεθνών. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της πρεμιέρας των προκριματικών του Eυρωβόλεϊ η Εθνική, που θα έχει ρεπό την 1η αγωνιστική, θα αντιμετωπίσει τη Β. Μακεδονία εκτός (25/8) και τη Γεωργία εντός (29/8), τη 2η και 3η αγωνιστική. Οι υπόλοιπες τρεις αγωνιστικές θα γίνουν τον Αύγουστο του 2025.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Εκλεισε θέση στον τελικό η Γαλλία

Θέση στον τελικό του τουρνουά μπάσκετ ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων έκλεισε η οικοδέσποινα Γαλλία μετά την επικράτησή της χτες επί της Γερμανίας με 73-69, στο ευρωπαϊκό ντέρμπι για τον πρώτο ημιτελικό. Στον τελικό οι Γάλλοι θα αντιμετωπίσουν τον νικητή του χτεσινοβραδινού δεύτερου ημιτελικού μεταξύ ΗΠΑ και Σερβίας, ενώ από την πλευρά της η Γερμανία θα διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο στον μικρό τελικό. Με την επιτυχία τους οι «τρικολόρ» πήραν και μια άτυπη ρεβάνς από την παγκόσμια πρωταθλήτρια για τη βαριά ήττα (85-71) που είχαν υποστεί στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων. Οι Γκέρσον Γιαμπουσέλε (17 πόντοι, 6 ριμπάουντ) και Αϊζάια Κορντινιέ (16 πόντοι, 7 ριμπάουντ) όπως και κόντρα στον Καναδά για τα προημιτελικά ήταν αυτοί που έκαναν τη διαφορά για τη Γαλλία, σε ένα κατά τ' άλλα ανοιχτό παιχνίδι, με τις δύο ομάδες να διεκδικούν τη νίκη μέχρι το φινάλε. Για τη Γερμανία ξεχώρισε ο Σρέντερ (18 π.).

EUROPA LEAGUE
Δυσκόλεψε το έργο του ο Παναθηναϊκός

Την αποστολή του για τον στόχο της πρόκρισης στα πλέι οφ του Europa League δυσκόλεψε αρκετά ο Παναθηναϊκός, μετά την ήττα του στο ΟΑΚΑ από τον Αγιαξ με 1-0 στον πρώτο αγώνα για τον 2ο προκριματικό. Πλέον οι πράσινοι σε μια βδομάδα (15/8) στο Αμστερνταμ καλούνται να κάνουν μια σπουδαία ανατροπή προκειμένου να πάρουν αυτοί το εισιτήριο της πρόκρισης. Σημειώνεται πως σε περίπτωση αποκλεισμού του από τη διοργάνωση θα συνεχίσει στα πλέι οφ του Conference League. Στον χτεσινό αγώνα το γκολ του Μπερχάουζ στο 28' ήταν αυτό που έμελε να κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα, με τον Αγιαξ να δείχνει καλύτερος στο πρώτο μέρος. Ωστόσο, στην επανάληψη κυρίως ο Παναθηναϊκός έβγαλε αντίδραση ανεβάζοντας στροφές, έχοντας κάποιες σημαντικές στιγμές για να ισοφαρίσει, ενώ του ακυρώθηκε μέσω VAR και γκολ του Μαντσίνι ως οφσάιντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ