ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΧΑΝΙΑ
«Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί να μπαίνουν σε κουτάκια!»

Παράσταση διαμαρτυρίας γονέων και εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν το νέο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών που επιφέρουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων δήλωσαν η Ενωση Γονέων και Σύλλογοι Γονέων Χανίων και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι χτες προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας.

Η σχετική απόφαση του υπουργείου, που συναντά μεγάλες αντιδράσεις, η οποία υπηρετεί την πολιτική των περικοπών χωρίς κανένα παιδαγωγικό κριτήριο, εκφράζεται στον νομό με συγχωνεύσεις τμημάτων και σε περιπτώσεις που σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες αλλά και υποβαθμίσεις σχολείων. Οι γονείς, από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΠΕ) όπου συγκεντρώθηκαν, επισήμαναν τις επιπτώσεις της απαράδεκτης απόφασης για τα παιδιά με διαγνώσεις από ΚΕΔΑΣΥ, για την παιδαγωγική διαδικασία γενικότερα. Δήλωσαν παράλληλα αγανακτισμένοι για την τακτική της μετακίνησης μαθητών σε άλλα σχολεία προκειμένου να «εξοικονομηθούν» τμήματα, καταγγέλλοντας ως απαράδεκτο το να φεύγει ένα παιδί από το σχολείο της γειτονιάς και να αναγκάζεται να διανύει αποστάσεις 20 λεπτών.

Στα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τη συνάντηση με την διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία ουσιαστικά παρέπεμψε στις αποφάσεις και τη νομοθεσία.

«Θεωρούμε απαράδεκτη και πλήρως αντιπαιδαγωγική την πρόθεση της ΔΠΕ να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων, οδηγώντας σε υποβάθμιση και σταδιακά σε κλείσιμο σχολικών μονάδων στον δήμο μας και γενικά στον νομό μας, για μια ακόμα φορά εν μέσω καλοκαιριού, με κλειστά σχολεία κατ' εντολή του υπουργείου Παιδείας», τόνισε από την πρώτη στιγμή η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Χανίων, εκπρόσωποι της οποίας κάνουν λόγο και για αντίστοιχες προσπάθειες συγχωνεύσεων και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Αποτυπώνοντας την κατάσταση, σημειώνει ότι «με συμπεριφορές απαράδεκτες που μόνο αντιεκπαιδευτικές μπορούν να χαρακτηριστούν, ασκούνται πιέσεις τηλεφωνικά σε γονείς για να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο της γειτονιάς. Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί να μπαίνουν σε κουτάκια! Δεν μπορεί συνεχώς η ζωή και η μόρφωσή τους να μπαίνουν στη ζυγαριά κόστους - οφέλους. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα έπρεπε να φροντίζουν για την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό από το πρώτο κουδούνι, να υπάρχουν Παράλληλη Στήριξη για κάθε παιδί που έχει ανάγκη, μόνιμος ψυχολόγος και βοηθητικό προσωπικό σε κάθε σχολική μονάδα. Να επικεντρωθούν στο πώς θα γίνει πιο ποιοτική, αναβαθμισμένη και ισότιμη η Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, μέσα σε σύγχρονα, ασφαλή σχολεία, πλήρως εξοπλισμένα». «Καμιά έκπτωση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας!», τονίζει η Ενωση, διεκδικώντας όχι μόνο να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων, αλλά να γίνουν μαζικοί διορισμοί με βάση τις πραγματικές ανάγκες, να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα, να καλυφθούν οι ανάγκες Παράλληλης Στήριξης για όλους τους μαθητές, να λειτουργήσουν Τμήματα Ενταξης σε κάθε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Να ανακληθεί η απόφαση για συγχωνεύσεις σχολείων

Να ανακληθεί η απόφαση για συγχωνεύσεις σε σχολικές μονάδες του δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικώντας παράλληλα πλήρη κάλυψη των αναγκών των μαθητών.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρεται στις συγχωνεύσεις του 5ου και του 10ου Δημοτικών Σχολείων Αγίων Αναργύρων σε 12θέσιο 5ο Δημοτικό Σχολείο, του 4ου και 9ου Νηπιαγωγείων Αγίων Αναργύρων σε 3θέσιο 4ο Νηπιαγωγείο, του 5ου και 11ου Νηπιαγωγείων Αγίων Αναργύρων σε 4θέσιο 5ο Νηπιαγωγείο, του 8ου και 12ου Νηπιαγωγείων Καματερού σε 3θέσιο 8ο Νηπιαγωγείο, καθώς και των 5ου και 10ου Νηπιαγωγείων Καματερού σε 4θέσιο 5ο Νηπιαγωγείο. Τα παραπάνω σχολεία συμπεριλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση με τίτλο: «Ιδρύσεις, Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις, Υποβιβασμοί και Προαγωγές Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων 2024 - 2025 - Μετονομασία τμημάτων ένταξης» που δημοσιεύτηκε σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) με αριθμό 4665, στις 9 Αυγούστου.

«Πρόκειται για την επισημοποίηση μιας απόφασης που έχει δρομολογήσει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Γ' Αθήνας ευθυγραμμιζόμενη με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας για "εξορθολογισμό" σχολικών μονάδων και τμημάτων. Είναι μια πολιτική που έχει εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις διαχρονικά και είναι ανάγκη να βρει απέναντι γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και κάθε εργαζόμενο. Αντιμετωπίζει ως κόστος την Παιδεία του λαού και καλεί τους μαθητές να στοιβάζονται σε 26άρια και 27άρια τμήματα.

Η απόφαση αυτή στον δήμο μας έχει συναντήσει την αντίθεση τόσο της Ενωσης Γονέων όσο και των εκπαιδευτικών των προαναφερόμενων σχολείων. Για τις προαναφερόμενες συγχωνεύσεις υπάρχει επίσης αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Βεβαίως η δημοτική αρχή Τσίρμπα (ΝΔ) ποίησε την ανάγκη φιλότιμο, αφού κατά τη συζήτηση του θέματος συμφώνησε στην ουσία του σκεπτικού σύμφωνα με το οποίο υλοποιούνται οι συγχωνεύσεις. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδρασή της, μετά και τη δημοσίευση του ΦΕΚ...», σχολιάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγίων Αναργύρων - Καματερού και δηλώνει:

«Οι ανάγκες των μαθητών δεν είναι κόστος!

Απαιτούμε να ανακληθεί η απόφαση για συγχωνεύσεις στις σχολικές μονάδες του δήμου μας και διεκδικούμε αποφασιστικά:

- Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων

- Κανένας μαθητής χωρίς την παράλληλη στήριξη που χρειάζεται

- Μέχρι 15 μαθητές στην Α' και Β' Δημοτικού και μέχρι 20 στις υπόλοιπες τάξεις

- Κανένας μαθητής μακριά από το σχολείο της γειτονιάς του».

Στην ίδια απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Παιδείας και Οικονομικών προβλέπεται η κατάργηση 4 Δημοτικών και 3 Νηπιαγωγείων, η ίδρυση 5 Νηπιαγωγείων, η συγχώνευση 5 Δημοτικών και 36 Νηπιαγωγείων, η προαγωγή 18 Δημοτικών και 14 Νηπιαγωγείων, ο υποβιβασμός 76 Δημοτικών και 13 Νηπιαγωγείων και η μετονομασία 2 Νηπιαγωγείων.

«Εκπαιδευτικοί και γονείς θα ακυρώσουμε τα σχέδια»

Προφορικές εντολές για περαιτέρω συγχωνεύσεις καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Σωκράτης»

Προφορικές τηλεφωνικές εντολές για παραπέρα συγχωνεύσεις τμημάτων, μέσα στο κατακαλόκαιρο, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «ο Σωκράτης».

«Η Διεύθυνση ΠΕ Ανατ. Αττικής, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβερνητική πολιτική της πλήρους απαξίωσης της παρεχόμενης Δημόσιας Εκπαίδευσης και σε συνέχεια των αποφάσεων που πήρε από τον Ιούνιο για συμπτύξεις - καταργήσεις τμημάτων, ζητά, με προφορικές τηλεφωνικές εντολές, από τους διευθυντές να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις τμημάτων, τις οποίες θα δηλώσουν στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα», αναφέρει. «Οι εντολές για συμπτύξεις αφορούν και σε μεγαλύτερες τάξεις από αυτή της Πρώτης Δημοτικού. Με άλλα λόγια, στη λογική της μείωσης του κόστους για τους απαραίτητους διορισμούς εκπαιδευτικών, μαθητές μεγαλύτερων τάξεων θα πρέπει να μετακινηθούν από το οικείο σχολικό τους περιβάλλον σε άλλα σχολεία (20ό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, με 4 γνωματεύσεις από το ΚΕΔΑΣΥ και 1 επικείμενη γνωμάτευση για πέμπτο μαθητή), αφού στο σχολείο τους "περισσεύουν", σύμφωνα με τον μαγικό αριθμό των 25 μαθητών για κάθε τάξη, που επιτάσσει η κυβερνητική πολιτική!», τονίζει το σωματείο των εκπαιδευτικών. Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, καλεί τις διευθύντριες και τους διευθυντές σχολικών μονάδων να μην αναλάβουν την ευθύνη και να μην προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια και σημειώνει πως «σε σύμπλευση εκπαιδευτικοί και γονείς θα ακυρώσουμε τα σχέδια για παραπέρα ξεχαρβάλωμα του δημόσιου σχολείου, που βάλλουν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας στο πλαίσιο του "εξορθολογισμού του κόστους" στην Εκπαίδευση!».

Κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στη διάλυση του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη

«Θα μας βρουν μπροστά τους», δηλώνουν οι γονείς και οι κηδεμόνες των ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης δηλώνοντας πως προχωρούν σε κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στις εξελίξεις που οδηγούν στη διάλυση του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη.

«Μετά από 8 μήνες κοροϊδίας προμηνύεται ότι έχουν πέσει οι τίτλοι τέλους για το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη. Παρά την αντίθετη γνώμη των γονιών και των εκπαιδευτικών, που εκφράστηκε μέσα από σειρά μαχητικών κινητοποιήσεων τους τελευταίους μήνες, όπου ζητούσαν να παραταθεί η λειτουργία των Ειδικών Σχολείων στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, έως ότου είναι έτοιμη η διάδοχη κατάσταση στα σχολεία των δήμων Θέρμης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού, το καινούργιο ακαδημαϊκό έτος προβλέπεται να βρει τους μαθητές και τις μαθήτριες διαμοιρασμένους στα υπόλοιπα, ήδη υπεράριθμα και επιβαρυμένα ΕΕΕΕΚ της πόλης», σημειώνεται από το Συντονιστικό Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης.

«Οι γονείς των παιδιών του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη γνωρίζουν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους αν βρεθούν σε ανοίκειο περιβάλλον, μακριά από τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς με τους οποίους έχουν δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης, και πως είναι πολύ πιθανή, ως αποτέλεσμα, η αύξηση των παθολογικών συμπεριφορών τους.

Γνωρίζουν ακόμα πως η πλειοψηφία των μαθητών και μαθητριών θα βρεθεί σε υπεράριθμα, μη προσπελάσιμα σε αμαξίδια ή και ακατάλληλα σχολεία, μακριά από το σπίτι τους, προσθέτοντας χρόνο στη μεταφορά τους, που ήδη τους είναι δύσκολη. Ως αποτέλεσμα πολλοί γονείς θα εξωθηθούν στο να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στα ίδια τα παιδιά, αλλά και σε όλη την οικογένεια», όπως αναφέρουν.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι Σύλλογοι Γονέων, «εν μέσω Αυγούστου, δήμοι, φορείς, υπουργεία όχι μόνο δεν εισάκουσαν την κραυγή αγωνίας των γονέων και τις συνεχείς κινητοποιήσεις τους, αλλά επιχειρούν να βάλουν οριστική ταφόπλακα στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη και στην Ειδική Αγωγή εν γένει». «Οι γονείς δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι! Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας! Θα μας βρουν μπροστά τους! Εμάς και τα παιδιά μας!», τονίζουν οι γονείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ