ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πορεία κορύφωσης σε όλη τη χώρα

Σε όλη τη χώρα ταξιδεύει τις επόμενες βδομάδες το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», αντηχώντας το σύνθημα «Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!».

Το Φεστιβάλ έχει ήδη διανύσει μία επιτυχημένη διαδρομή σε πόλεις, σε νησιά, μέσα από εκδηλώσεις που προβάλλουν το επίκαιρο σύνθημά του, τα ιδιαίτερα ζητήματα αλλά και τη συνεισφορά κάθε τόπου στους αγώνες του λαού, μέσα από προβολή της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη, στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Μια βδομάδα νωρίτερα θα γίνουν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στις 12, 13 και 14 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου». Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και χαιρετισμό θα κάνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής.

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση στο Λιτόχωρο

Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων έκανε «στάση» το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Λιτόχωρο Πιερίας. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θυμηθούν, μέσα από την έκθεση που ήταν αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, μεγάλες στιγμές της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού μας, στις οποίες το Λιτόχωρο έβαλε το λιθαράκι του, όταν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί προσπάθησαν να αποβιβαστούν στη Γρίτσα.

Πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Γιάννη Βασιλειάδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" προβάλλει κάθε χρόνο έναν άλλο τρόπο ζωής και δράσης... μια ζωή ανυπότακτη, αγωνιστική, γεμάτη μεγάλες συγκινήσεις και εμπειρίες που προσφέρει η ταξική πάλη, ο συλλογικός αγώνας, η σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης και τις σάπιες αξίες του. Σε κάθε γωνιά του, ακόμα και τις πιο "μικρής" προφεστιβαλικής εκδήλωσης, ο επισκέπτης του θα έρθει σε επαφή με την πείρα των εργατικών - λαϊκών αγώνων, την προοπτική να δυναμώσουν και να ενωθούν σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία ρήξης και ανατροπής με το σύστημα της αδικίας, των πολέμων και της φτώχειας, τον καπιταλισμό. Σε κάθε Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων η πάλη των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις σφαγές, θα αναδειχθούν οι αγώνες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων για αξιοπρεπές εισόδημα, οι αγώνες των μαθητών και των φοιτητών για μόρφωση - δουλειά - ζωή στο ύψος των αναγκών μας (...) Θα έρθει σε επαφή κάθε νέα και νέος με τις ριζοσπαστικές θέσεις του ΚΚΕ (...) Αυτό λοιπόν που ξεχωρίζει το Φεστιβάλ από κάθε άλλη δραστηριότητα, είναι τελικά ότι φωτίζει την προοπτική, δίνει σε όλους μας ελπίδα, ελπίδα που γεννιέται και μέσα από τη συγκέντρωση εκατοντάδων και χιλιάδων ανθρώπων όλων των ηλικιών, σε όλες τις γωνιές της χώρας!».

Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ συνεχίστηκαν με μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη από τους Κωστή Μπαλανίκα, Βαγγέλη Καρακίτσιο, Κώστα Καζακλαρη, Θάνο Παπαθανασίου, ενώ η βραδιά έκλεισε με κέφι και χορό από μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στη Θάσο

Η Καλλιράχη και τα Λιμενάρια ήταν οι τελευταίοι σταθμοί του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θάσο, που άφησε όμορφες αναμνήσεις, αλλά και δυνατές στιγμές που προσφέρουν κουράγιο, ώστε να δοθεί μαχητική συνέχεια στην πάλη του λαού, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπροστά στα δύσκολα που έρχονται.

Οπως πάντα, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ αποτελεί ανάσα για τους εργαζόμενους, μικρούς αλλά και μεγάλους κατοίκους του νησιού μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν, αλλά και μεγάλη γιορτή, που δίνει βήμα δημιουργίας σε ντόπιους καλλιτέχνες.

Οι εκδηλώσεις στην Καλλιράχη ξεκίνησαν με ομιλία από τον Αντώνη Τζιρίτα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος ανέδειξε πλευρές της ιστορίας των αγώνων του νησιού, αλλά και την επιτακτική ανάγκη να σημάνει παντού συναγερμός και επαγρύπνηση απέναντι στις νέες επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και ολοκληρώθηκαν με λαϊκό πρόγραμμα από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου.

Στις Αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια πραγματοποιήθηκε πολιτική ομιλία από τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε: «Η μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" στο όμορφο νησί της Θάσου, όπως κάθε χρόνο, δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε και τυχαία. Οφείλεται στη μαχητική, αγωνιστική και πρωτόβουλη δράση των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ στο νησί που ξεκινάει από πολύ μακριά και φτάνει μέχρι και τις μέρες μας», σημείωσε και αναφέρθηκε σε μορφές και γεγονότα στην πορεία της Ιστορίας, από τους αγώνες των καπνεργατών στη δράση μέσα από το ΕΑΜ και τον ΔΣΕ, στη μάχη για τα λαϊκά προβλήματα τις επόμενες δεκαετίες. «Και αυτοί οι δεσμοί συνεχίζουν μέχρι τις μέρες μας στους αγώνες ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για τη συχνή σύνδεση του νησιού με την Καβάλα όλο τον χρόνο με σύγχρονα και ασφαλή πλοία και φθηνά εισιτήρια, στους αγώνες για τα εργατικά δικαιώματα, για να μη θρηνούμε θύματα στον βωμό των εργοδοτικών κερδών όπως του εργάτη στη "Stone Group" πριν από λίγους μήνες, για την αποκατάσταση του φράγματος των Μαριών, για να μην προχωρήσει η συγχώνευση σχολείων. Στους αγώνες για την Υγεία, για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που φτάνουν στο 50% στο Κέντρο Υγείας Πρίνου, για τη λειτουργία μονάδας τεχνητού νεφρού στο νησί, στους αγώνες για τα σύγχρονα δικαιώματα των αγροτών και των επαγγελματιών του νησιού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η βραδιά συνεχίστηκε με μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στην ελληνική μελοποιημένη ποίηση από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου, και έκλεισε με κυκλωτικούς χορούς και λαϊκό γλέντι, από τους μουσικούς Βασίλη Αντωνέλη και Νίκο Ιμέρι Χρυσάφη.

Αύριο στο Ροδολίβος Σερρών

Αύριο, Σάββατο 17 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Ροδολίβος δήμου Αμφίπολης, στο Πάρκο Δημαρχείου.

Στην πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικό αφιέρωμα στους μεγάλους δημιουργούς από τους Τίμο Σιρλαντζή, Κική Σιρλαντζή και Δημήτρη Ψαρρά. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με «λαϊκά και ξάστερα τραγούδια του αγώνα» με τους Δημήτρη Ψαρρά και Κώστα Γκρανόπουλο.

Συντονισμένη δράση απέναντι στην πολιτική των συγχωνεύσεων

Σε σύσκεψη συντονισμού της δράσης καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, εκπαιδευτικά και εργατικά σωματεία και άλλους φορείς η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Χανίων τη Δευτέρα 19 Αυγούστου.

Η σύσκεψη που θα γίνει στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων έχει στο επίκεντρό της την κοινή δράση απέναντι στις προωθούμενες συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία του νομού και άλλες αντιπαιδαγωγικές μεθοδεύσεις εξοικονόμησης τμημάτων, που έχει προκαλέσει αναστάτωση και αγανάκτηση σε γονείς και εκπαιδευτικούς. «Τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν, με κοινή δράση μπαίνουμε μπροστά για την αποτροπή τους», σημειώνει στο κάλεσμά της η Ενωση Γονέων Χανίων. «Μέσα στο καλοκαίρι και πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων με εντολή της Κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας προχωρά σε συγχωνεύσεις τμημάτων, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας. Προωθείται η βίαιη δημιουργία τμημάτων 25 μαθητών/τριών στα δημοτικά και νηπιαγωγεία με προφορικές οδηγίες για συγχωνεύσεις τμημάτων, με παράτυπες ακυρώσεις διχοτομήσεων τμημάτων, με υποχρεωτικές και αντιπαιδαγωγικές οδηγίες για μετακινήσεις μαθητών σε όμορα σχολεία». Για το ζήτημα η Ενωση και Σύλλογοι Γονέων Χανίων και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είχαν προχωρήσει την περασμένη Δευτέρα σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δίνοντας μία πρώτη απάντηση σε όσα δρομολογούνται σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μπουν φραγμός στα σχέδια του υπουργείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ