Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στη Θάσο

Η Καλλιράχη και τα Λιμενάρια ήταν οι τελευταίοι σταθμοί του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θάσο, που άφησε όμορφες αναμνήσεις, αλλά και δυνατές στιγμές που προσφέρουν κουράγιο, ώστε να δοθεί μαχητική συνέχεια στην πάλη του λαού, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπροστά στα δύσκολα που έρχονται.

Οπως πάντα, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ αποτελεί ανάσα για τους εργαζόμενους, μικρούς αλλά και μεγάλους κατοίκους του νησιού μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν, αλλά και μεγάλη γιορτή, που δίνει βήμα δημιουργίας σε ντόπιους καλλιτέχνες.

Οι εκδηλώσεις στην Καλλιράχη ξεκίνησαν με ομιλία από τον Αντώνη Τζιρίτα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος ανέδειξε πλευρές της ιστορίας των αγώνων του νησιού, αλλά και την επιτακτική ανάγκη να σημάνει παντού συναγερμός και επαγρύπνηση απέναντι στις νέες επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και ολοκληρώθηκαν με λαϊκό πρόγραμμα από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου.

Στις Αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια πραγματοποιήθηκε πολιτική ομιλία από τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε: «Η μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" στο όμορφο νησί της Θάσου, όπως κάθε χρόνο, δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε και τυχαία. Οφείλεται στη μαχητική, αγωνιστική και πρωτόβουλη δράση των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ στο νησί που ξεκινάει από πολύ μακριά και φτάνει μέχρι και τις μέρες μας», σημείωσε και αναφέρθηκε σε μορφές και γεγονότα στην πορεία της Ιστορίας, από τους αγώνες των καπνεργατών στη δράση μέσα από το ΕΑΜ και τον ΔΣΕ, στη μάχη για τα λαϊκά προβλήματα τις επόμενες δεκαετίες. «Και αυτοί οι δεσμοί συνεχίζουν μέχρι τις μέρες μας στους αγώνες ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για τη συχνή σύνδεση του νησιού με την Καβάλα όλο τον χρόνο με σύγχρονα και ασφαλή πλοία και φθηνά εισιτήρια, στους αγώνες για τα εργατικά δικαιώματα, για να μη θρηνούμε θύματα στον βωμό των εργοδοτικών κερδών όπως του εργάτη στη "Stone Group" πριν από λίγους μήνες, για την αποκατάσταση του φράγματος των Μαριών, για να μην προχωρήσει η συγχώνευση σχολείων. Στους αγώνες για την Υγεία, για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που φτάνουν στο 50% στο Κέντρο Υγείας Πρίνου, για τη λειτουργία μονάδας τεχνητού νεφρού στο νησί, στους αγώνες για τα σύγχρονα δικαιώματα των αγροτών και των επαγγελματιών του νησιού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η βραδιά συνεχίστηκε με μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στην ελληνική μελοποιημένη ποίηση από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου, και έκλεισε με κυκλωτικούς χορούς και λαϊκό γλέντι, από τους μουσικούς Βασίλη Αντωνέλη και Νίκο Ιμέρι Χρυσάφη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ