ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
Σελ. /32
«ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ» ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ
56 ενεργές συγκρούσεις, οι περισσότερες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Σε αυτές εμπλέκονται 92 συνολικά κράτη, που αποτελεί επίσης αριθμό - ρεκόρ. Οι θάνατοι από πολεμικές συγκρούσεις έχουν αυξηθεί κατά 482% τα τελευταία 15 χρόνια

Την ένταση της πολεμικής προετοιμασίας παγκοσμίως και την αύξηση των συγκρούσεων, ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, επιβεβαιώνει μια ακόμα διεθνής έρευνα και συγκεκριμένα η 18η έκδοση του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης «Global Peace Index» (GPI) από τη διεθνή «δεξαμενή σκέψης» «Institute for Economics & Peace» (IEP) (Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνη).

Η έρευνα χρησιμοποιεί ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες από κρατικές και άλλες πηγές για να μετρήσει το επίπεδο των διεθνών στρατιωτικών εντάσεων.

Τα συμπεράσματα είναι αποκαλυπτικά για το «σημείο βρασμού» που έχουν φτάσει οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις παγκόσμια, στο φόντο της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Ορισμένα χαρακτηριστικά ευρήματα παρουσιάζει ο «Ριζοσπάστης».

Πολεμικός «πυρετός» με 56 ενεργές συγκρούσεις

Με βάση τη μελέτη, «ο κόσμος έγινε λιγότερο ειρηνικός τα τελευταία 16 χρόνια» (από το 2008 που διεξάγεται η έρευνα), καθώς αυτήν τη στιγμή «υπάρχουν 56 ενεργές διαμάχες, οι περισσότερες από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Σε αυτές τις διαμάχες εμπλέκονται συνολικά 92 χώρες, καθώς ενισχύονται τα διεθνή χαρακτηριστικά των περιφερειακών συγκρούσεων, ως αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στο «παγκόσμιο ΝΑΤΟ» - δηλαδή το ευρωατλαντικό στρατόπεδο - και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό.


Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η πολεμική προετοιμασία αποτυπώνεται και στην άνοδο των εξοπλισμών σε 108 χώρες το 2024.«(...) Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων αυξάνει σοβαρά την πιθανότητα μιας ακόμη μεγαλύτερης σύγκρουσης», υπογραμμίζει το ΙΕP. Σε 86 χώρες, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ, με «πρωταγωνιστές» την Ουκρανία, το Μιανμάρ και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι η «παγκόσμια ειρήνη» επιδεινώθηκε κι άλλο φέτος. Οι περιφερειακές συγκρούσεις προκάλεσαν ρεκόρ θανάτων το 2022, τους περισσότερους την τελευταία εικοσαετία, με κυριότερη τη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου σκοτώνονται 2.000 άνθρωποι σχεδόν κάθε μήνα τα τελευταία δύο χρόνια.

Τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, όσο και αυτός στη Γάζα, με τους 40.000 νεκρούς Παλαιστίνιους και τους εκατοντάδες χιλιάδες που το Ισραήλ καταδικάζει σε αργό θάνατο, χαρακτηρίζονται στη μελέτη «forever wars» («παντοτινοί πόλεμοι»), με βασικά χαρακτηριστικά την «παρατεταμένη βία (...)που επιδεινώνεται από την εξωτερική στρατιωτική υποστήριξη, τον ασύμμετρο πόλεμο και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς».

Η έρευνα σημειώνει ότι «ο πόλεμος στον 21ο αιώνα αλλάζει για δύο λόγους: Την εξέλιξη της στρατιωτικής τεχνολογίας και την αύξηση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού».

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, αναφέρει πως «μη κρατικές ομάδες πλέον μπορούν να εμπλέκονται ακόμη πιο αποτελεσματικά με μεγαλύτερα κράτη χρησιμοποιώντας τεχνολογίες, όπως drones και εκρηκτικούς μηχανισμούς, με τη χρήση τους να έχει εκτιναχθεί πάνω από 1.400% από το 2018».

Ενώ για την αύξηση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, σημειώνεται ότι η μετάβαση από έναν «μονοπολικό» κόσμο, που χαρακτηριζόταν από την κυριαρχία των ΗΠΑ, σε έναν «πολυπολικό», διατρέχεται από ένταση του ανταγωνισμού και παρατεταμένες συγκρούσεις. Με αυτόν τον «κομψό» τρόπο περιγράφει την ένταση του ανταγωνισμού και την αμφισβήτηση της αμερικανικής παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας.

Ολο και πιο δύσκολο να διατηρηθούν οι παλιοί συμβιβασμοί

Με βάση άλλα στοιχεία της έρευνας, οι θάνατοι από πολεμικές συγκρούσεις έχουν αυξηθεί κατά 482% τα τελευταία 15 χρόνια. Οι θάνατοι στις μάχες έφτασαν σε υψηλό τριακονταετίας το 2022.

Αποκαλυπτικό της τάσης αλλαγής του παγκόσμιου συσχετισμού είναι και το εξής στοιχείο: Ο αριθμός των συγκρούσεων που καταλήγουν σε αποφασιστική νίκη για οποιαδήποτε πλευρά, έχει μειωθεί από το 49% τη δεκαετία του 1970 σε λιγότερο από 9% τη δεκαετία του 2010, που σημαίνει ότι περισσότερες και ισχυρότερες δυνάμεις συγκρούονται στρατιωτικά και «επί του πεδίου», ενταγμένες στα αντίπαλα στρατόπεδα.

Αποδεικτικό της έντασης των ανταγωνισμών, άρα και της δυσκολίας να διατηρηθούν παλιότεροι εύθραυστοι συμβιβασμοί ή να γίνουν νέοι, είναι και το εξής στοιχείο της έρευνας: Ο αριθμός των συγκρούσεων που τελειώνουν μέσω μιας ειρηνευτικής συμφωνίας έχει μειωθεί στο 4% τη δεκαετία του 2010, από 23% τη δεκαετία του 1970. Ετσι, όλο και πιο συχνά η ιμπεριαλιστική «ειρήνη» δίνει τη θέση της στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική σύγκρουση.


ΜΕΤΑ ΑΠΟ 315 ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ
Ποτάμια αίματος στη Γάζα, πογκρόμ κατοχικής βίας στη Δυτική Οχθη

Ξεπέρασαν τις 40.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι. Πάνω από 1.000 επιθέσεις εποίκων και στρατού σε παλαιστινιακούς καταυλισμούς από τον περασμένο Οκτώβρη

Οι θηριωδίες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη εντείνονται, με την ενεργή στήριξη των ΗΠΑ και άλλων Ευρωατλαντικών συμμάχων του.

Πάνω από 40.000 ήταν οι νεκροί Παλαιστίνιοι έως την περασμένη Πέμπτη, 314η μέρα του πολέμου και άλλοι 92.401 οι τραυματίες, με τα περισσότερα θύματα να είναι παιδιά, έφηβοι, νέοι έως 30 ετών και γυναίκες.

Τη βδομάδα που πέρασε, ο ισραηλινός στρατός έδωσε νέες «ειδοποιήσεις εκκένωσης» σε χιλιάδες αμάχους στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, στον «διάδρομο Νετζαρίμ» της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας, ενώ προχώρησε σε νέες επιδρομές κατά των προσφυγικών καταυλισμών σε Τζαμπάλια και αλ Μαουάσι, προκαλώντας νέες σφαγές αμάχων και κυρίως παιδιών.

Είχε προηγηθεί η πολύνεκρη επιδρομή του στρατού το Σάββατο 10 Αυγούστου σε σχολείο του ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας, όπου σφαγιάστηκαν πάνω από 100 άμαχοι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι. Υπολογίζεται πως από την αρχή του πολέμου, ο ισραηλινός στρατός έχει επιτεθεί σε πάνω από 500 σχολεία της UNRWA, στα οποία έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Με την ανοιχτή στήριξη της κυβέρνησης Νετανιάχου και με ενεργή συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ορδές εποίκων επιτέθηκαν αργά το βράδυ της 15ης Αυγούστου στο παλαιστινιακό χωριό Τζιτ, που βρίσκεται κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, προκαλώντας τον θάνατο ενός 22χρονου Παλαιστίνιου, τον κρίσιμο τραυματισμό άλλου ενός 20 ετών και εμπρησμούς δεκάδων σπιτιών, επιχειρήσεων, οχημάτων και αγροκτημάτων.


Το ανελέητο πογκρόμ συνεχίστηκε μέχρι πριν τα χαράματα της Παρασκευής, όταν εμφανίστηκαν δυνάμεις του στρατού, οι οποίες όμως δεν έκαναν συλλήψεις ούτε για τα μάτια του κόσμου...

Λίγες ώρες πριν (την Τετάρτη 14 Αυγούστου) ο Σμότριτς είχε παρουσιάσει σχέδιο νέου εποικισμού με στόχο την πλήρη αποκοπή της κατεχόμενης ανατολικής Ιερουσαλήμ από τα υπόλοιπα εδάφη της Δυτικής Οχθης, ώστε να τα κατακερματίσει περαιτέρω και να αποτρέψει στο μέλλον ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με εδαφική συνέχεια...

Η επίθεση των εποίκων στο χωριό Τζιτ δεν είναι «μεμονωμένο γεγονός». Από τις 7 Οκτώβρη έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 επιθέσεις εποίκων σε Παλαιστίνιους αμάχους, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, OCHA, από αυτές τις επιθέσεις έχουν εκτοπιστεί και πάνω από 1.390 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων τα 660 είναι παιδιά.

Επίσης, οι έποικοι έχουν προκαλέσει 273 εμπρησμούς σπιτιών και άλλης περιουσίας Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη από τις 7 Οκτώβρη, με τις περισσότερες να καταγράφονται σε Ναμπλούς, Ραμάλα και Τζενίν. Πέρα από αυτές, υπήρχαν εμπρησμοί σπιτιών και περιουσίας Παλαιστινίων σε τουλάχιστον 56 επιθέσεις και εισβολές του στρατού σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά μέσα στο τελευταίο 10μηνο.

Αξίζει τέλος να καταγραφεί πως τη νύχτα της Πέμπτης, κατά την επίθεση των εποίκων, ο στρατός πραγματοποίησε εισβολές σε σπίτια Παλαιστινίων στην κατεχόμενη παλιά πόλη της Χεβρώνας στήνοντας νέο φυλάκιο ελέγχου, ώστε να αυξήσει την ταλαιπωρία και την τρομοκράτηση των αμάχων, ενώ έκανε δεκάδες συλλήψεις παιδιών και εφήβων μαζί με τις μητέρες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ