Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΜΕΤΑ ΑΠΟ 315 ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ
Ποτάμια αίματος στη Γάζα, πογκρόμ κατοχικής βίας στη Δυτική Οχθη

Ξεπέρασαν τις 40.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι. Πάνω από 1.000 επιθέσεις εποίκων και στρατού σε παλαιστινιακούς καταυλισμούς από τον περασμένο Οκτώβρη

Οι θηριωδίες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη εντείνονται, με την ενεργή στήριξη των ΗΠΑ και άλλων Ευρωατλαντικών συμμάχων του.

Πάνω από 40.000 ήταν οι νεκροί Παλαιστίνιοι έως την περασμένη Πέμπτη, 314η μέρα του πολέμου και άλλοι 92.401 οι τραυματίες, με τα περισσότερα θύματα να είναι παιδιά, έφηβοι, νέοι έως 30 ετών και γυναίκες.

Τη βδομάδα που πέρασε, ο ισραηλινός στρατός έδωσε νέες «ειδοποιήσεις εκκένωσης» σε χιλιάδες αμάχους στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, στον «διάδρομο Νετζαρίμ» της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας, ενώ προχώρησε σε νέες επιδρομές κατά των προσφυγικών καταυλισμών σε Τζαμπάλια και αλ Μαουάσι, προκαλώντας νέες σφαγές αμάχων και κυρίως παιδιών.

Είχε προηγηθεί η πολύνεκρη επιδρομή του στρατού το Σάββατο 10 Αυγούστου σε σχολείο του ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας, όπου σφαγιάστηκαν πάνω από 100 άμαχοι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι. Υπολογίζεται πως από την αρχή του πολέμου, ο ισραηλινός στρατός έχει επιτεθεί σε πάνω από 500 σχολεία της UNRWA, στα οποία έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Με την ανοιχτή στήριξη της κυβέρνησης Νετανιάχου και με ενεργή συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ορδές εποίκων επιτέθηκαν αργά το βράδυ της 15ης Αυγούστου στο παλαιστινιακό χωριό Τζιτ, που βρίσκεται κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, προκαλώντας τον θάνατο ενός 22χρονου Παλαιστίνιου, τον κρίσιμο τραυματισμό άλλου ενός 20 ετών και εμπρησμούς δεκάδων σπιτιών, επιχειρήσεων, οχημάτων και αγροκτημάτων.


Το ανελέητο πογκρόμ συνεχίστηκε μέχρι πριν τα χαράματα της Παρασκευής, όταν εμφανίστηκαν δυνάμεις του στρατού, οι οποίες όμως δεν έκαναν συλλήψεις ούτε για τα μάτια του κόσμου...

Λίγες ώρες πριν (την Τετάρτη 14 Αυγούστου) ο Σμότριτς είχε παρουσιάσει σχέδιο νέου εποικισμού με στόχο την πλήρη αποκοπή της κατεχόμενης ανατολικής Ιερουσαλήμ από τα υπόλοιπα εδάφη της Δυτικής Οχθης, ώστε να τα κατακερματίσει περαιτέρω και να αποτρέψει στο μέλλον ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με εδαφική συνέχεια...

Η επίθεση των εποίκων στο χωριό Τζιτ δεν είναι «μεμονωμένο γεγονός». Από τις 7 Οκτώβρη έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 επιθέσεις εποίκων σε Παλαιστίνιους αμάχους, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, OCHA, από αυτές τις επιθέσεις έχουν εκτοπιστεί και πάνω από 1.390 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων τα 660 είναι παιδιά.

Επίσης, οι έποικοι έχουν προκαλέσει 273 εμπρησμούς σπιτιών και άλλης περιουσίας Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη από τις 7 Οκτώβρη, με τις περισσότερες να καταγράφονται σε Ναμπλούς, Ραμάλα και Τζενίν. Πέρα από αυτές, υπήρχαν εμπρησμοί σπιτιών και περιουσίας Παλαιστινίων σε τουλάχιστον 56 επιθέσεις και εισβολές του στρατού σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά μέσα στο τελευταίο 10μηνο.

Αξίζει τέλος να καταγραφεί πως τη νύχτα της Πέμπτης, κατά την επίθεση των εποίκων, ο στρατός πραγματοποίησε εισβολές σε σπίτια Παλαιστινίων στην κατεχόμενη παλιά πόλη της Χεβρώνας στήνοντας νέο φυλάκιο ελέγχου, ώστε να αυξήσει την ταλαιπωρία και την τρομοκράτηση των αμάχων, ενώ έκανε δεκάδες συλλήψεις παιδιών και εφήβων μαζί με τις μητέρες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ