Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Προετοιμασίες για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή

«Δυτικοί» διπλωμάτες αλωνίζουν την περιοχή, την ώρα που οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους και εξοπλίζουν το Ισραήλ με όπλα 20 δισ. δολαρίων

Copyright 2024 The Associated

Σκηνικό γενικευμένης σύγκρουσης στήνουν Ισραήλ και ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, μαζί με τους άλλους συμμάχους τους, ενώ όλη η περιοχή παραμένει σε συναγερμό περιμένοντας το επόμενο βήμα κλιμάκωσης, μετά τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ σε Βηρυτό και Τεχεράνη, όπου σκοτώθηκαν αντίστοιχα ο διοικητής της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στις 30 Ιούλη και ο πολιτικός αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στις 31 Ιούλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού δικτύου ΥΝet, που επικαλείται ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ιράν και η Χεζμπολάχ δεν αποκλείεται να σχεδιάζουν διαφορετικό τρόπο επίθεσης σε σχέση με αυτές της περασμένης άνοιξης και να μελετούν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο δολοφονικών επιθέσεων κατά επώνυμων Ισραηλινών αξιωματούχων.

Επίσης, η «Washington Post» ανέφερε την Παρασκευή την εκτίμηση ότι οι όποιες «απαντήσεις» από τη Χεζμπολάχ θα δοθούν μετά τις συνομιλίες που διεξάγονται στο Κατάρ για εκεχειρία.

Σε κάθε περίπτωση, η αμερικανική παρουσία στην περιοχή ενισχύεται, με την ανάπτυξη των αεροπλανοφόρων «USS Theodore Roosvelt» και «USS Abraham Lincoln» και του πυρηνικού υποβρυχίου «USS Georgia», ενώ έντονη είναι και η κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο, προκειμένου να σφίξει ο κλοιός των εκβιασμών στο Ιράν, για το ενδεχόμενο να επιτεθεί στο Ισραήλ.

Ισραηλινές δυνάμεις καταστέλλουν διαδήλωση στην Ιερουσαλήμ ενάντια στον εξοπλισμό του κράτους - δολοφόνου από τη Βρετανία

Copyright 2024 The Associated

Ισραηλινές δυνάμεις καταστέλλουν διαδήλωση στην Ιερουσαλήμ ενάντια στον εξοπλισμό του κράτους - δολοφόνου από τη Βρετανία
Σε αυτήν την κατεύθυνση, στην αρχή της βδομάδας ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε επικοινωνία με τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου για να επιβεβαιώσει ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προστατεύσουν το Ισραήλ», καλώντας και τους υπόλοιπους «να επαναλάβουν τον ρόλο που είχαν παίξει στις 13 Απρίλη κατά των ιρανικών αντιποίνων», ύστερα από την ισραηλινή πολύνεκρη επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Μεσοβδόμαδα, επίσης, η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε πράσινο φως στην πώληση δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών, τεθωρακισμένων και πυρομαχικών στο Ισραήλ, αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία αφορά 50 μαχητικά αεροσκάφη F-15, τον εκσυγχρονισμό 24 άλλων παλιότερων μαχητικών με νέους κινητήρες και ραντάρ από το μονοπώλιο της «Boeing», βλήματα, πυρομαχικά και βόμβες ενός τόνου, συνολικής αξίας 774 εκατ. δολαρίων, εκρηκτικά αξίας 60 εκατ. δολαρίων και στρατιωτικά οχήματα αξίας 883 εκατ. δολαρίων.

Τα πρώτα πυρομαχικά αυτού του «πακέτου» προς το Ισραήλ αναμένονται εντός του 2026, ενώ τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη το 2029, γεγονός που φανερώνει τις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις για παλιούς και νέους πολέμους στη Μέση Ανατολή.

Χαρακτηριστική ήταν η σχετική ανακοίνωση του Πενταγώνου, όπου τονίζεται ότι «οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ και είναι ζωτικό για τα εθνικά συμφέροντά τους να το βοηθήσουν να αναπτύξει και να διατηρήσει μια ισχυρή και ετοιμοπόλεμη ικανότητα».

Διαβουλεύσεις στην Ντόχα χωρίς άμεση συμμετοχή της Χαμάς

Η κλιμάκωση της έντασης και ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή πάνε χέρι χέρι με τα διπλωματικά παζάρια, όπως αυτά που επαναλαμβάνονται από τις 15/8 στην Ντόχα του Κατάρ για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Από τις ΗΠΑ, στις συνομιλίες συμμετέχουν ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακγκέρκ. Από το Ισραήλ συμμετέχει υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αρχηγό της Mossad, Νταβίντ Μπαρνέα.

Παρόντες στις διαπραγματεύσεις είναι επίσης ο Αιγύπτιος αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Αμπάς Κάμελ, και ο Καταριανός πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

Το ΥΠΕΞ του Κατάρ ανακοίνωσε οτι «οι ομάδες εργασίας θα συνεχίσουν τις τεχνικές διαβουλεύσεις τις επόμενες μέρες για λεπτομέρειες που αφορούν την εφαρμογή μίας συμφωνίας όπως διευθετήσεις που αφορούν εκτενείς ανθρωπιστικές αποστολές και ειδικά θέματα που σχετίζονται με ομήρους και κρατούμενους».

Επίσης ενημέρωσε ότι θα γίνει και μια συνάντηση στο Κάιρο πριν το τέλος της επόμενης βδομάδας «με σκοπό να ολοκληρώσουν ενδεχόμενη συμφωνία».

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς (που βρίσκεται στην Ντόχα) δεν προσήλθε στον χώρο των έμμεσων συνομιλιών, διαμηνύοντας ότι θα μπορούσε να το πράξει στη συνέχεια εάν κριθεί απαραίτητο και παρουσιάσει το Ισραήλ μια «σοβαρή πρόταση».

Προηγουμένως η αντιπροσωπεία της Χαμάς (που τελεί υπό τον νέο αρχηγό της, Γιαχία Σινουάρ) είχε κατηγορήσει το κράτος του Ισραήλ ότι κωλυσιεργεί στις συνομιλίες για να κλιμακώσει τις επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη. Πράγμα που επιβεβαιώθηκε από το πογκρόμ της 15ης Αυγούστου στο χωριό Τζιτ της Δυτικής Οχθης από εποίκους.

Στο ίδιο πλαίσιο της διπλωματικής κινητικότητας, ο εμίρης του Κατάρ πραγματοποίησε την Πέμπτη επίσκεψη - αστραπή στην Αγκυρα για να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην Τουρκία ήταν και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης και ομιλίας του στην Εθνοσυνέλευση.

Σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας επισημαίνεται η δήλωση Ερντογάν ότι «το Ισραήλ προσπαθεί να αυξήσει την ένταση στην περιοχή με επιθέσεις σε παλαιστινιακά εδάφη και στον Λίβανο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει αποτελεσματικά μέτρα για να τερματίσει την ισραηλινή επίθεση που κλιμακώνεται τις τελευταίες μέρες».

Στην ίδια δήλωση ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ι. Χανίγια, τονίζοντας ότι το Ισραήλ «έδειξε πως δεν έχει πρόθεση για εκεχειρία».

Επίσης, στο φόντο των διαπραγματεύσεων στην Ντόχα, μετέβησαν την Παρασκευή στο Ισραήλ οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, και της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, για συνάντηση με τον ομόλογό τους, Ισραέλ Κατς. Η είδηση συνοδεύτηκε από ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνει ότι «οι επόμενες ώρες και μέρες μπορεί να καθορίσουν το μέλλον της Μέσης Ανατολής».

Επιδρομές στον Νότιο Λίβανο

Από το σκηνικό κλιμάκωσης δεν λείπουν και οι καθημερινές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Νότιο Λίβανο. Σε μια τέτοια, το πρωί της Παρασκευής, σκοτώθηκε ένας Λιβανέζος και τραυματίστηκε ένας άλλος στη μεθοριακή περιοχή Κφαρ Κίλα και στο χωριό Αϊταρούν.

Παράλληλα, η Χεζμπολάχ έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο με υπόγειες μεγάλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και θέσεις εκτόξευσης βλημάτων. Στο βίντεο ακούγεται η φωνή του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, να εξαίρει τις πυραυλικές δυνατότητες της οργάνωσης, στέλνοντας μήνυμα στο Ισραήλ.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ