Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Προετοιμάζεται για μια μελλοντική «ολοκληρωτική σύγκρουση»

Εξοπλίζεται με ραγδαίους ρυθμούς και υψώνει «ασπίδα» στα σύνορα με Ρωσία και Λευκορωσία

Ο ΝΑΤΟικός πολωνικός στρατός συμμετέχει ήδη σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Εδώ από τις δυνάμεις στο Αφγανιστάν
Ο ΝΑΤΟικός πολωνικός στρατός συμμετέχει ήδη σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Εδώ από τις δυνάμεις στο Αφγανιστάν
Με γοργούς ρυθμούς εξοπλίζεται η Πολωνία - προκεχωρημένο ΝΑΤΟικό φυλάκιο στην Ανατολική Ευρώπη - που έχει διακηρύξει πως στοχεύει να δημιουργήσει τον ισχυρότερο στρατό της Ευρώπης και προετοιμάζεται για μια γενικευμένη ιμπεριαλιστική αναμέτρηση με τη Ρωσία στο μέλλον.

Η Πολωνία πρέπει να προετοιμαστεί για μια ολοκληρωτική σύγκρουση, δήλωνε πριν από έναν μήνα ο αρχηγός του επιτελείου των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η χώρα ενισχύει τον αριθμό των στρατευμάτων στα σύνορά της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ είναι και ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Σήμερα πρέπει να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας για μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση, όχι για μια ασύμμετρου τύπου σύγκρουση», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου στρατηγός Βίσλαου Κούκουλα. «Αυτό μας αναγκάζει να βρούμε μια καλή ισορροπία μεταξύ της συνοριακής αποστολής και της διατήρησης της έντασης της εκπαίδευσης στον στρατό», πρόσθεσε.

Από τον Αύγουστο ο αριθμός των στρατευμάτων που φρουρούν τα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας θα αυξηθεί σε 8.000 από 6.000 που είναι σήμερα, ενώ μια πρόσθετη οπισθοφυλακή 9.000 ατόμων θα μπορεί να αναπτυχθεί εντός 48 ωρών, σημείωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Πάβελ Μπέιτζντα.

Τον Μάη, η Πολωνία ανακοίνωσε λεπτομέρειες για την «Ανατολική Ασπίδα», ένα πρόγραμμα ύψους 10 δισ. (2,5 δισ. δολαρίων) για τη στρατιωτική ενίσχυση κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2028.

Το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων ανερχόταν σε περίπου 190.000 άτομα στο τέλος του 2023 και αναμένεται να αυξηθεί σε 300.000 μέσα σε λίγα χρόνια.

Η στρατιωτικοποίηση της πολωνικής οικονομίας φαίνεται και από το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα ξεπεράσουν φέτος το 4% του ΑΕΠ (περίπου 33 δισ. δολάρια), δηλαδή το διπλάσιο από τον ΝΑΤΟικό στόχο του 2%.

Κύριος προμηθευτής και βασικός γεωπολιτικός «σύμμαχος» της Πολωνίας είναι οι ΗΠΑ, που αυξάνουν τα συμβόλαια αμερικανικών εξοπλισμών και ενισχύουν την αμυντική τους σχέση με τη Βαρσοβία.

Μόνο το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του υλικού των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων:

Περισσότερα από 80 άρματα μάχης M1A2 Abrams που ανήκουν στον αμερικανικό στρατό έχουν μεταφερθεί από τις αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία στη στρατιωτική βάση Powidze στην κεντρική Πολωνία, αναφέρει η διαδικτυακή πύλη interia.pl. Αναφέρεται ότι περίπου 150 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Bradley και 20 αυτοκινούμενα πυροβόλα M109 έχουν επίσης παραδοθεί. Το 2022, η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 250 αναβαθμισμένων αρμάτων μάχης M1A2 Abrams μέχρι το 2026.

Η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ ενόψει της αγοράς εκατοντάδων πυραύλων αέρος - αέρος AIM-120C AMRAAM, αξίας περίπου 783 εκατ. ευρώ. Η παράδοσή τους θα γίνει το διάστημα 2029-2033 και θα χρησιμοποιούνται από τα μαχητικά της πολωνικής αεροπορίας, η οποία διαθέτει πλέον αμερικανικά μαχητικά F-16.

Βαρσοβία και Ουάσιγκτον υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά 96 επιθετικών ελικοπτέρων αμερικανικής κατασκευής AH-64E Apache, εκτιμώμενης αξίας τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η Πολωνία υπέγραψε συμφωνίες 215 εκατ. ευρώ με τις αμερικανικές βιομηχανίες Boeing και General Electric, για μεταφορά τεχνογνωσίας για τη συντήρηση των ελικοπτέρων σε πολωνικά εργοστάσια.

Επίκειται η υπογραφή σύμβασης για αγορά 48 εκτοξευτήρων αμερικανικών πυραύλων του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, ύψους 1,13 δισ. ευρώ. Οι εκτοξευτές M903 θα παραχθούν στην Πολωνία, το διάστημα 2027-2029.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ