ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Τραυματίστηκε σοβαρά εργάτης στο λιμάνι του Πειραιά

Βαρύ φορτίο έπεσε πάνω του και κινδυνεύει να χάσει το πόδι του

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες το πρωί στον χώρο του λιμανιού του Πειραιά, όταν χειριστής στον ΟΛΠ τραυματίστηκε σοβαρά, κατά τη διάρκεια μεταφοράς βαριού φορτίου, που έπεσε πάνω του. Σύμφωνα με καταγγελίες, η μεταφορά γινόταν χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό. Ο εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ καταγγέλλει «την έλλειψη μέτρων ασφαλείας και υγείας στο λιμάνι του Πειραιά, με τις ευλογίες της κυβέρνησης πάντα, αφού έχει διαλύσει τους μηχανισμούς ελέγχου και δίνει συνεχώς προνόμια στην εργοδοσία τσακίζοντας δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, μετατρέποντας τους εργασιακούς χώρους σε σύγχρονη ζούγκλα».

Τονίζει ότι «για ακόμη μια φορά είναι ξεκάθαρο πως σε όλες τις προβλήτες του Πειραιά για την COSCO και τις άλλες εργολαβικές εταιρείες, τα κέρδη είναι σημαντικότερα από τις ζωές μας. Εδώ και τώρα η εργοδοσία να πάρει όλα τα μέτρα για να επιστρέφουμε στα σπίτια μας και στις οικογένειές μας σώοι και υγιείς! Δεν παζαρεύουμε τις ζωές μας για να φουσκώνουν οι τσέπες των εργοδοτών. Κάνουμε ξεκάθαρο ότι στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων στον ΟΛΠ και στον αγώνα των σωματείων τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας και στο πλευρό του συναδέλφου μας που έχει τραυματιστεί».

Η Ενωση Τεχνικών και Χειριστών Υπαλλήλων ΟΛΠ και η Ενωση Μόνιμων Υπαλλήλων ΟΛΠ σημειώνουν ότι «θα έπρεπε να έχουν παρθεί εγκαίρως τα μέτρα που προτείναμε, ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους γεγονότα που σημαδεύουν τη ζωή των συναδέλφων μας. Θεωρούμε τη διοίκηση καθ' όλα υπεύθυνη για το σημερινό συμβάν, όπου ο συνάδελφός μας κινδυνεύει να χάσει το πόδι του, καθώς ούτε και μετά την τελευταία επιστολή μας δεν έγινε κάτι, όσον αφορά τα ζητήματα που θέσαμε».

Καταγγέλλουν την απόλυση συνδικαλίστριας

Από την κινητοποίηση την περασμένη Τρίτη
Από την κινητοποίηση την περασμένη Τρίτη
Να παρθεί πίσω η άδικη και εκδικητική απόλυση της συνδικαλίστριας από το ζαχαροπλαστείο «Τα Γιούλια», στην Καλογρέζα, απαιτούν με ανακοινώσεις τους σωματεία της Αττικής και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

Την περασμένη Τρίτη έγινε μαζική κινητοποίηση έξω από το ζαχαροπλαστείο, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργαζομένων σε Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία Ν. Αττικής, την οποία στήριξαν εργαζόμενοι, κάτοικοι, σωματεία και φορείς της περιοχής.

Την απόλυση καταγγέλλει το Παράρτημα Βορειοδυτικών Συνοικιών της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής σημειώνοντας ότι «τη στιγμή που δεν τηρείται η ΣΣΕ, η εντατικοποίηση σπάει κόκαλα, η εργοδοσία επιβάλλει κόντρα βάρδιες λόγω έλλειψης προσωπικού και δεν δίνονται ούτε οι αποδείξεις μισθοδοσίας στους εργαζόμενους, αυτό που ενόχλησε την εργοδοσία είναι ότι η εργαζόμενη διεκδίκησε τα δικαιώματά της ως μέλος του Συνδικάτου».

«Απαιτούμε να παρθεί πίσω η άδικη και εκδικητική απόλυση της εργαζόμενης, να υπογραφεί και να τηρούνται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στην εργαζόμενη ώστε να μην περάσει η σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης».

«Η απόλυση της πρωτοπόρας συνδικαλίστριας στόχο έχει όχι μόνο την ίδια αλλά όλους τους εργαζόμενους για να δεχτούν να δουλεύουν σε δύο και τρία πόστα με κόντρα βάρδιες με χαμηλούς μισθούς και χωρίς να δίνεται η νόμιμη απόδειξη μισθοδοσίας. Με την αλληλεγγύη μας, τον συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων θα ακυρωθεί στην πράξη η άδικη και τρομοκρατική απόλυση», επισημαίνει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και πέριξ.

Την απόλυση καταγγέλλουν ακόμη το Παράρτημα Ν. Ιωνίας - Ν. Φιλαδέλφειας - Μεταμόρφωσης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και το Παράρτημα Βόρειων Προαστίων του ΣΕΤΗΠ.

ΔΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΡΟΔΟΥ
Για τα εργοδοτικά εγκλήματα δεν φταίει «η κακιά η ώρα»

Το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», που έγινε την Τρίτη σε γνωστό πολυτελές 5άστερο ξενοδοχείο της Ρόδου, καταγγέλλει η παράταξη της ΔΑΣ στο Σωματείο Τουρισμού - Επισιτισμού του νησιού, εκφράζοντας τη βαθιά της οδύνη για τον άδικο χαμό του εργαζόμενου και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και στους οικείους του. Θυμίζουμε ότι ο εργαζόμενος τραυματίστηκε θανατηφόρα από μηχανή κουρέματος του γκαζόν, την οποία χειριζόταν.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν φταίει ούτε η κακιά στιγμή ούτε η μοίρα μας», σημειώνει η ΔΑΣ και τονίζει ότι «τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας και της εξαντλητικής δουλειάς μέχρι τον θάνατο, που επιβάλλει η εκάστοτε εργοδοσία στους εργαζόμενους, με μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών των μεγαλοξενοδόχων και μεγαλοεπιχειρηματιών της περιοχής μας.

Αναδεικνύεται ξανά η φονική πορεία που έχουν χαράξει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, με τις σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, την υποστελέχωση των Τεχνικών και Κοινωνικών Επιθεωρήσεων Εργασίας. Ετσι χτίζουν στις πλάτες μας το "τουριστικό θαύμα" εργοδοσία και κράτος. Ενώ αυτοί κάθε χρόνο σπάνε τα ρεκόρ κερδοφορίας της προηγούμενης σεζόν, εμείς δανειζόμαστε από φίλους και γνωστούς για να πληρώσουμε το ρεύμα και να πάρουμε τα απαραίτητα από το σούπερ μάρκετ».

Με αφορμή το νέο εργοδοτικό έγκλημα η ΔΑΣ απαιτεί: Να πραγματοποιηθεί άμεσα ενδελεχής έλεγχος και να διαλευκανθεί κάθε πλευρά του εργατικού αυτού δυστυχήματος. Να διαλευκανθεί άμεσα η αιτία που οδήγησε στον θάνατο τον συνάδελφο. Να στελεχωθεί η Επιθεώρηση Εργασίας Ρόδου με μόνιμο προσωπικό και επιτέλους να δημιουργηθεί το Τμήμα Τεχνικών Ελέγχων που έχει εξαγγελθεί πολλές φορές, χωρίς όμως ποτέ να πραγματοποιηθεί, και να ενταθούν οι έλεγχοι σε κάθε χώρο δουλειάς. Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για τον επαγγελματικό κίνδυνο των εργαζομένων.

Τέλος, καλεί εργαζόμενους του κλάδου «να συμμετέχουν ενεργά στα σωματεία τους, ώστε να μη βρεθεί κανένας μόνος του απέναντι στην τρομοκρατία της εργοδοσίας».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκλογές

Σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας του διοίκησης θα προχωρήσει το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Την Παρασκευή 30 Αυγούστου θα γίνει η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση (7 μ.μ., Αντώνη Τρίτση 119, παραλία Αργοστολίου).

Με εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής και ενίσχυσης στους εργαζόμενους στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα στα δύο νησιά, που αγγίζουν περίπου τους 6.000, σε πολλές ειδικότητες και χώρους. Επισημαίνει ότι και η φετινή σεζόν είναι «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της μεγαλοεργοδοσίας. Με τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και των πρακτόρων να γνωρίζουν την "απογείωση"», σε αντίθεση με τους μισθούς των εργαζομένων.

Αναφέρεται στις συνθήκες εργασίας, όπου επικρατούν «η εντατικοποίηση, οι ατελείωτες ώρες εργασίας, η συνεχόμενη 7ήμερη δουλειά χωρίς ρεπό και άδεια, οι ακραίες απαιτήσεις και οι απαράδεκτες συμπεριφορές εργοδοσίας και διευθυντών προς το προσωπικό».

«Χωρίς εμάς, τα κτίριά τους θα ήταν νεκρά κουφάρια», σημειώνει το σωματείο και καλεί σε αγώνα για δουλειά με δικαιώματα: Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, υποχρεωτική τήρηση του πενθήμερου, μέγιστο αριθμό δωματίων ανά καθαρίστρια, αξιοπρεπή δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους συναδέλφους εκτός νησιών, αύξηση των μηνών επιδότησης ανεργίας, τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων και θα τους επιτρέπει να ζουν αξιοπρεπώς από τη δουλειά τους.

Καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές ώστε το συνδικάτο να γίνει «σημείο αναφοράς στα νησιά μας και κέντρο αγώνα. Για να μπορεί ο καθένας μας να ξέρει πως δεν είναι μόνος του, αλλά υπάρχουν χιλιάδες σαν και αυτόν, έτοιμοι να τον υποστηρίξουν σε κάθε δυσκολία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ