Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΡΟΔΟΥ
Για τα εργοδοτικά εγκλήματα δεν φταίει «η κακιά η ώρα»

Το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», που έγινε την Τρίτη σε γνωστό πολυτελές 5άστερο ξενοδοχείο της Ρόδου, καταγγέλλει η παράταξη της ΔΑΣ στο Σωματείο Τουρισμού - Επισιτισμού του νησιού, εκφράζοντας τη βαθιά της οδύνη για τον άδικο χαμό του εργαζόμενου και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και στους οικείους του. Θυμίζουμε ότι ο εργαζόμενος τραυματίστηκε θανατηφόρα από μηχανή κουρέματος του γκαζόν, την οποία χειριζόταν.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν φταίει ούτε η κακιά στιγμή ούτε η μοίρα μας», σημειώνει η ΔΑΣ και τονίζει ότι «τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας και της εξαντλητικής δουλειάς μέχρι τον θάνατο, που επιβάλλει η εκάστοτε εργοδοσία στους εργαζόμενους, με μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών των μεγαλοξενοδόχων και μεγαλοεπιχειρηματιών της περιοχής μας.

Αναδεικνύεται ξανά η φονική πορεία που έχουν χαράξει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, με τις σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, την υποστελέχωση των Τεχνικών και Κοινωνικών Επιθεωρήσεων Εργασίας. Ετσι χτίζουν στις πλάτες μας το "τουριστικό θαύμα" εργοδοσία και κράτος. Ενώ αυτοί κάθε χρόνο σπάνε τα ρεκόρ κερδοφορίας της προηγούμενης σεζόν, εμείς δανειζόμαστε από φίλους και γνωστούς για να πληρώσουμε το ρεύμα και να πάρουμε τα απαραίτητα από το σούπερ μάρκετ».

Με αφορμή το νέο εργοδοτικό έγκλημα η ΔΑΣ απαιτεί: Να πραγματοποιηθεί άμεσα ενδελεχής έλεγχος και να διαλευκανθεί κάθε πλευρά του εργατικού αυτού δυστυχήματος. Να διαλευκανθεί άμεσα η αιτία που οδήγησε στον θάνατο τον συνάδελφο. Να στελεχωθεί η Επιθεώρηση Εργασίας Ρόδου με μόνιμο προσωπικό και επιτέλους να δημιουργηθεί το Τμήμα Τεχνικών Ελέγχων που έχει εξαγγελθεί πολλές φορές, χωρίς όμως ποτέ να πραγματοποιηθεί, και να ενταθούν οι έλεγχοι σε κάθε χώρο δουλειάς. Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για τον επαγγελματικό κίνδυνο των εργαζομένων.

Τέλος, καλεί εργαζόμενους του κλάδου «να συμμετέχουν ενεργά στα σωματεία τους, ώστε να μη βρεθεί κανένας μόνος του απέναντι στην τρομοκρατία της εργοδοσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ