Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία με «δυτικά» όπλα εξετάζονται από την ΕΕ

Το θέμα είναι στην ημερήσια διάταξη των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας στα τέλη Αυγούστου με θετική εισήγηση του Ζ. Μπορέλ

Ρωσικός εκτοξευτήρας ρουκετών στην περιοχή του Κουρσκ

Russian Defense Ministry Press

Ρωσικός εκτοξευτήρας ρουκετών στην περιοχή του Κουρσκ
Τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν την Ουκρανία με ισχυρά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, θα πρέπει να επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να τα χρησιμοποιήσουν για χτυπήματα σε στόχους βαθιά στη Ρωσία, δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, τραβώντας κι άλλο το «σκοινί» της κλιμάκωσης.

Ηδη οι στρατιωτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «τολμηρό ρίσκο» την ουκρανική επίθεση στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, αποτυπώνοντας τον σοβαρό κίνδυνο η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας να κλιμακωθεί «ανεξέλεγκτα» και να επεκταθεί.

Σε αυτήν τη φάση το θέμα των χτυπημάτων με «δυτικά» όπλα μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία θα είναι στην ημερήσια διάταξη στις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθούν στις 29 - 30 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Ουκρανού ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα.

Ο Μπορέλ επανέλαβε την πάγια θέση του υποστηρίζοντας «την άρση των περιορισμών στη χρήση των δυνατοτήτων έναντι του ρωσικού στρατού που εμπλέκεται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Θα «ενίσχυε την αυτοάμυνα της Ουκρανίας τερματίζοντας το καταφύγιο της Ρωσίας για τις επιθέσεις της».

Επίσης, «θα σώσει ζωές και θα προωθήσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες», ισχυρίστηκε ο Μπορέλ, την ώρα που η Μόσχα απειλεί με «ασύμμετρη απάντηση» τα ΝΑΤΟικά κράτη που επιτρέπουν χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος και προειδοποιεί με «κλιμάκωση πέρα από την Ουκρανία».

Εξάλλου, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, ισχυρίστηκε ότι η «αντεπίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ» προκάλεσε ένα «σοβαρό πλήγμα» στο πολεμικό αφήγημα του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, είχε πει ότι οι «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας είναι «μπλόφα», όπως «έδειξε» η ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ, στην οποία χρησιμοποιούνται «δυτικά» άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, αμερικανικοί πύραυλοι HIMARS κ.ά. Μάλιστα, χτες, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν ένα αμερικανικό άρμα μάχης «Abrams» στην περιοχή του Κουρσκ.

Στο μεταξύ, το Κίεβο επισκέφτηκε προχτές αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, που ενημερώθηκε από τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, για τον στόχο της εισβολής στο Κουρσκ. Συζήτησαν επίσης τις «σημαντικές ανάγκες του ουκρανικού στρατού», ενώ ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας ζήτησε και πάλι από τους Αμερικανούς «άδεια για πλήρη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος».

«Οι στόχοι μας στο Κουρσκ είναι να εξαλείψουμε από τα σύνορα τις απειλές του ρωσικού στρατού και να καταστήσουμε αδύνατες τις επιθέσεις του εχθρού στις πόλεις και στα χωριά μας», είπε ο Ουμέροφ, διατυπώνοντας αντεστραμμένο ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί κατά βάση η Μόσχα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν γνώριζε εκ των προτέρων για την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ: «Η Ουκρανία έχει προετοιμάσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ πολύ κρυφά, κάτι που σίγουρα οφείλεται στην κατάσταση. Αυτή είναι μια πολύ περιορισμένη επιχείρηση από άποψη χώρου και πιθανώς και από άποψη χρόνου», είπε, υπονοώντας ότι ίσως δεν διαρκέσει πολύ η κατάληψη ρωσικών εδαφών.

Χτες, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέφθηκε την περιοχή Σούμι στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας, από την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη διασυνοριακή επίθεσή τους στο Κουρσκ της Ρωσίας και συναντήθηκε με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Ολ. Σίρσκι.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε «άλλον έναν οικισμό» στην περιφέρεια του Κουρσκ, συνολικά 94, ενώ πιάστηκαν κι άλλοι Ρώσοι στρατιώτες αιχμάλωτοι.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις της προωθούνται στην ανατολική Ουκρανία και ότι έχουν αρχίσει να απωθούν τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια Κουρσκ, αν και υψηλόβαθμος διοικητής προειδοποίησε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανασυντάσσονται πιθανόν για να εξαπολύσουν άλλη επίθεση.

Ενα ρωσικό βομβαρδιστικό πρώτης γραμμής Su-34 πραγματοποίησε χτύπημα με βόμβες ολίσθησης σε συγκεντρωμένα ουκρανικά στρατεύματα στο Κουρσκ, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά.

Ο Πούτιν κατηγόρησε χτες την Ουκρανία ότι προσπάθησε να πλήξει τον ρωσικό πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ κατά τη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης με drones, δηλώνοντας ότι η Μόσχα ενημέρωσε τον παρατηρητή πυρηνικής ασφάλειας του ΟΗΕ για την κατάσταση.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ, Ρ. Γκρόσι, πρόκειται να επισκεφτεί τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ την επόμενη βδομάδα.

Απόπειρα εισβολής στο Μπριάνσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν τη διείσδυση στη ρωσική επικράτεια ουκρανικής ομάδας δολιοφθοράς στη δυτική ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ, σε απόσταση περίπου 240 χλμ. από το Σούμι, δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της Μπριάνσκ, συνοριοφύλακες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας και μονάδες του ρωσικού στρατού απώθησαν την Τετάρτη επίθεση ουκρανικής ομάδας σαμποτάζ και αναγνώρισης.

Ο Ρώσος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η απόπειρα διείσδυσης στο ρωσικό έδαφος έγινε στην περιοχή Κλίμοβο, η οποία συνορεύει με την περιφέρεια Τσερνίχιβ της Ουκρανίας.

Στο Μπέλγκοροντ, πάνω από 40 οικισμοί δέχθηκαν επίθεση από τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις τις τελευταίες 24 ώρες, με πυροβολικό και drones, δήλωσε χτες ο περιφερειάρχης.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 28 drones πάνω από τη ρωσική επικράτεια, σε περιφέρεια Βόλγκογκραντ, Ροστόφ, Μπέλγκοροντ, Βορονέζ και από ένα σε Μπριάνσκ και Κουρσκ.

Πηγή των Ουκρανικών Υπηρεσιών Ασφαλείας (SBU) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι σε συνεργασία με τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις «επιτέθηκαν σε αποθήκες τηλεκατευθυνόμενων αεροπορικών βομβών και καυσίμων στο αεροδρόμιο της Μαρίνοφκα», στην περιφέρεια του Βόλγκογκραντ, που βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 300 χλμ. από τα σύνορα και «χρησιμοποιείται για να βομβαρδίζεται η γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία».

Παρά την επίθεση στο Κουρσκ, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προελαύνει στο ανατολικό μέτωπο και φέρεται να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από το Ποκρόφσκ, σημαντικό επιμελητειακό και σιδηροδρομικό κόμβο στο Ντονέτσκ. Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Ολ. Σίρσκι, να «ενισχυθεί η άμυνα» του Ποκρόφσκ και του Τορέτσκ.

Στο μεταξύ, τα αεροδρόμια της Ρωσίας στις πόλεις που βρίσκονται στην Αρκτική, Μούρμανσκ και Απάτιτι, σταμάτησαν να λειτουργούν προσωρινά λόγω του κλεισίματος του εναέριου χώρου, εξαιτίας «απειλής από μη επανδρωμένο αεροσκάφος για την περιοχή», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης του Μούρμανσκ. Στην περιοχή του Μούρμανσκ υπάρχει μια αεροπορική βάση για στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Επενδυτικό «μπάσιμο» της Κίνας στη Λευκορωσία

Τη Λευκορωσία επισκέφτηκε χτες ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Τσιάνγκ, μετά τη διήμερη επίσκεψή του στη Μόσχα. Αυτήν την περίοδο το Μινσκ συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία με τον ισχυρισμό ότι το ίδιο κάνουν και οι ουκρανικές δυνάμεις.

Το Πεκίνο είναι έτοιμο να αναπτύξει συνεργασία με τη Λευκορωσία σε διάφορους τομείς, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο.

Σύμφωνα με το Μινσκ, οι αρχηγοί των δύο κυβερνήσεων έχουν προγραμματίσει αρκετές συναντήσεις. Αναμένεται να υπογράψουν πακέτο οικονομικών συμφωνιών που «θα εδραιώσουν τα σχέδια για μια πολλά υποσχόμενη εταιρική σχέση μεταξύ της Λευκορωσίας και της Κίνας σε βασικούς τομείς συνεργασίας», στην οικονομία, στο εμπόριο, στη βιομηχανική και τεχνολογική συνεργασία, στις μεταφορές, στην ψηφιακή ανάπτυξη, στις «πράσινες» επενδύσεις και στην περιφερειακή συνεργασία.

«Εργαζόμαστε εντατικά σε 15 νέα στρατηγικά επενδυτικά έργα αξίας έως και 3 δισ. δολαρίων με τους Κινέζους εταίρους», δήλωσε ο Λουκασένκο, αναφέροντας επιχειρήσεις και εργοστάσια που θα κατασκευαστούν στη Λευκορωσία όπως για την επεξεργασία σιτηρών σε συνεργασία με την Εθνική Εταιρεία Βιοτεχνολογίας της Λευκορωσίας, την κατασκευή εργοστασίων για την παραγωγή λευκασμένου θειικού πολτού και μοριοσανίδων, την οργάνωση σύγχρονης αυτοματοποιημένης χύτευσης, την παραγωγή κινητήρων κ.ά.

Το Μινσκ ενδιαφέρεται επίσης να υπογράψει ένα λεπτομερές σχέδιο για τον συντονισμό της βιομηχανικής πολιτικής των δύο χωρών στο πλαίσιο της εφαρμογής μιας συνολικής στρατηγικής κοινής βιομηχανικής ανάπτυξης.

Στη Μόσχα, Ρωσία και Κίνα υπέγραψαν 12 συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου ενός «σχεδίου επενδυτικής συνεργασίας». Ο Ρώσος Πρόεδρος εξήρε το αποτέλεσμα της επίσκεψης και των επαφών του Λι, σημειώνοντας ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών προχωρούν καλά.

Παράλληλα, καθώς οξύνεται το γεωπολιτικό μέτωπο και ανεβαίνει καθημερινά η ένταση σε Ασία - Ειρηνικό, η Ρωσία - σε αντάλλαγμα για τη στήριξη που λαμβάνει στην Ουκρανία - επιβεβαίωσε με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού τη δέσμευσή της στην αρχή της «μίας Κίνας» και απέρριψε κατηγορηματικά «οποιαδήποτε μορφή ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

Σύμφωνα με το ρωσο-κινεζικό ανακοινωθέν, «η ρωσική πλευρά επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην αρχή της "μίας Κίνας", αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο. Η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο μέρος της Κίνας και η κυβέρνηση της Κίνας είναι η μόνη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, αναμένεται σήμερα στο Κίεβο, προκρίνοντας «τον διάλογο και τη διπλωματία» για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Είχε προηγηθεί επίσκεψή του στην Πολωνία, όπου μαζί με τον ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσαν την ενίσχυση της συνεργασίας στον στρατιωτικό, στον αγροτικό τομέα και στον τομέα της «πράσινης» Ενέργειας. Επίσης, ο Μόντι συναντήθηκε με εκπροσώπους των πολωνικών επιχειρηματικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ