ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Εφιάλτης για εκατοντάδες παιδιά και τις οικογένειές τους οι μεγάλες ελλείψεις σε αίμα

Η κυβέρνηση «θεατής» στο πρόβλημα, που οξύνεται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες

Παραμένει και οξύνεται το πρόβλημα της υπομετάγγισης των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, το οποίο εμφανίζεται με μεγάλη ένταση την περίοδο που διανύουμε, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς να μη λαμβάνουν τη θεραπεία που πρέπει και να ταλαιπωρούνται.

Αν και το πρόβλημα έχει αναδειχθεί επανειλημμένα από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και την Ομάδα Πρωτοβουλίας Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγ. Σοφία», όχι μόνο δεν έχει δοθεί καμία λύση αλλά η κατάσταση χειροτερεύει.

Οπως σημειώνουν οι δύο φορείς σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, τις τελευταίες βδομάδες οι περισσότεροι πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία είτε είδαν τη μετάγγισή τους να αναβάλλεται είτε έλαβαν μόνο το 1/3 (200 ml) από το αίμα που χρειάζονται. Ετσι, ασθενείς και συνοδοί είναι αναγκασμένοι να επισκέπτονται ξανά και ξανά τα νοσοκομεία, αγωνιώντας για το αν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη θεραπεία.

«Η σταθερή μετάγγιση αίματος των πασχόντων με μεσογειακή αναιμία, κάθε 15 μέρες, είναι η βασική τους θεραπεία. Οταν υπομεταγγίζονται υπονομεύεται η καθημερινότητά τους, η υγεία τους, η διάθεσή τους, κινδυνεύουν αν κυκλοφορήσουν μόνοι τους, τα παιδιά δεν μπορούν να παίξουν, πονάνε και με τη ζέστη το καλοκαίρι το πρόβλημα επιδεινώνεται», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μεγάλη ταλαιπωρία για τα παιδιά

Τον Γολγοθά που περνάνε οι ασθενείς, ιδιαίτερα τα παιδιά, μας περιγράφει ο Ιορδάνης Ψημένος, μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγ. Σοφία». Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Την περασμένη Πέμπτη πήγαμε στο Νοσοκομείο Παίδων για την προγραμματισμένη θεραπεία. Πάλι η ίδια κατάσταση. Τα παιδιά λαμβάνουν πολύ λιγότερο αίμα απ' ό,τι χρειάζονται. Ετσι, τρυπιούνται 2 φορές κάθε 10 μέρες αντί για 2 φορές τον μήνα. Είναι ένα δράμα. Ταλαιπωρία για τα παιδιά, με σοβαρές συνέπειες και στην καθημερινότητά τους, στην ίδια τους τη ζωή. Μόνο στο "Παίδων" μιλάμε για πάνω από 700 παιδιά. Πολύ περισσότερα σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους τους αρμόδιους και τους πολιτικά υπεύθυνους, όμως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τη λύση του. Παρά τις υποσχέσεις που είχαμε και από τον υπουργό Υγείας, καμία βελτίωση δεν υπάρχει. Κανένας συντονισμός, κανένα αποτέλεσμα.

Επιπλέον δεν υπήρξε και καμία ενημέρωση των γονέων και γενικά των πασχόντων ότι θα υπάρξει τέτοιο σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη αίματος. Οπως δεν υπάρχει και καμία ενημέρωση του κοινού και των αιμοδοτών για τις ελλείψεις αυτές. Και στο τέλος την πληρώνουν αθώα παιδιά που χρειάζονται τη θεραπεία...».

Ενοχη σιωπή από την κυβέρνηση

Στην ανακοίνωσή τους οι δύο φορείς καλούσαν την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν διατέθηκε αίμα από τα αποθέματα της χώρας στην αποστολή χιλιάδων ασκών που έγινε πριν λίγες μέρες με πλοίο που απέπλευσε από τον Πειραιά με προορισμό το Ισραήλ.

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν ελλείψεις αίματος στην ίδια μας τη χώρα, και αυτές πρώτα απ' όλα πρέπει να καλυφθούν», ξεκαθαρίζουν και παράλληλα σχολιάζουν την επιλεκτική «αλληλεγγύη» της κυβέρνησης, που δεν χωράει τον λαό της Γάζας, ο οποίος εδώ και δέκα μήνες δέχεται ανηλεή επίθεση από το κράτος του Ισραήλ.

Μέχρι τώρα όμως η κυβέρνηση κρατά μια ένοχη «σιγή ιχθύος» και δεν δίνει καμία απάντηση.

Η ΣΕΑΑΝ και η Ομάδα Πρωτοβουλίας έχουν αναδείξει επανειλημμένα το πρόβλημα και τις αιτίες του, τη διαχρονική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και των νοσοκομείων, ιδιαίτερα των Τμημάτων Αιμοδοσίας.

Καλούν τα σωματεία και τις μαζικές οργανώσεις να συνεχίσουν να οργανώνουν εθελοντικές αιμοδοσίες, και όλο τον κόσμο να προσφέρει αίμα για τους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη. «Να κλιμακώσουμε τον αγώνα ενάντια στο νέο ΕΣΥ της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, στο σχέδιο της κυβέρνησης για την εμπορευματοποίηση του αίματος, για γενναία χρηματοδότηση και μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στα Τμήματα Αιμοδοσίας των νοσοκομείων, για να αυξηθούν οι ώρες αιμοδότησης».

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ
Οργανωμένοι και αλληλέγγυοι

Η μεθοδευμένη διάλυση στο δημόσιο σύστημα Υγείας οδηγεί σε αλλεπάλληλες επιπτώσεις. Τις βλέπουμε και τις αντιμετωπίζουμε συνεχώς. Αλλη μία, η φετινή κατάσταση που επικρατεί με την υπομετάγγιση παίδων και ενηλίκων με μεσογειακή αναιμία, που αναγκάζει πάσχοντες και συνοδούς να πηγαίνουν ξανά και ξανά στα νοσοκομεία, να κινδυνεύουν να κυκλοφορήσουν και να δυσχεραίνεται η καθημερινότητά τους όλο και περισσότερο.

Βρίσκουμε χρόνο για εθελοντική αιμοδοσία για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Οργανωμένοι και αλληλέγγυοι, κλιμακώνουμε τους αγώνες κατά της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και των σχεδίων αυτής της κυβέρνησης, που επιδεικνύει επιλεκτική «αλληλεγγύη» στέλνοντας αίμα στο κράτος του Ισραήλ, την ίδια στιγμή που συνεχίζονται η σφαγή στη Γάζα, οι βομβαρδισμοί σε Λίβανο, Συρία, Υεμένη, Ιράν. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!

Πού και πότε δίνουμε αίμα
  • Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»: Καθημερινές και Σαββατοκύριακα 09.00 - 14.00 και επιπλέον Παρασκευή 16.00 - 19.00 (τηλέφωνο 2107452036).
  • Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Δευτέρα - Παρασκευή 08.30 - 14.00, Σαββατοκύριακα και αργίες 08.30 - 13.30 (τηλέφωνο 2132077242).
  • Λαϊκό: Για τον Αύγουστο Δευτέρα - Παρασκευή 09.00 - 15.00 και Σαββατοκύριακα 09.00 - 14.00 (τηλέφωνο 213.2061.035).
  • ΓΝΑ «Ευαγγελισμός»: Μέχρι 31/8/2024 το ωράριο λειτουργίας της αίθουσας αιμοδοτών θα είναι ως εξής: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.30 - 14.30 και Σάββατο 09.00 - 14.00 (τηλέφωνο 213.2043.960).
  • ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»: Καθημερινές 08.30 - 18.00, Σάββατο, Κυριακή και επίσημες αργίες 08.30 - 14.00 (τηλέφωνο 2132034240).
  • ΓΝΑ «Ιπποκράτειο»: Δευτέρα - Παρασκευή 08.30 - 14.30, Σάββατο - Κυριακή - αργίες 08.30 - 13.30 (τηλέφωνο 2132088161).
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ
Να σώσουμε το «εμείς»!

Υπήρξα - όσο η ηλικία μού επέτρεπε - εθελοντής αιμοδότης. Ακόμα, κάπου στο αρχείο μου έχω την κάρτα του εθελοντή. Οι σφαγές στην Παλαιστίνη στα μέσα της δεκαετίας του '80 ήταν η αφορμή. Το ΚΚΕ οργάνωσε τότε μια καμπάνια για την εθελοντική αιμοδοσία, με σκοπό το αίμα να σταλεί στην πολύπαθη αυτή περιοχή και στους δοκιμαζόμενους κατοίκους της. Τα επόμενα 25 χρόνια, ήμουν πιστός στα ετήσια ραντεβού μου...

Η Ιστορία κάνει τα παιχνίδια της και τούτη τη φορά η κυβέρνηση στέλνει το αίμα στους σφαγείς. Στέλνει το αίμα που δεν έχουμε, που δεν περισσεύει για τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία, που το έχει ανάγκη ο κάθε πάσχων, χωρίς καμία ντροπή, στο κράτος - δολοφόνο. Στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, οι μέρες αιμοληψίας έχουν περιοριστεί ασφυκτικά. Βάζουν εμπόδια σε όσους θέλουν να προσφέρουν αίμα για τον διπλανό τους. Αγνωστο ή γνωστό, δεν έχει καμία σημασία.

Ας δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους που πρωτοστατούν σε αυτόν τον αγώνα και ας ενώσουμε τη φωνή μας μαζί τους. Καταλήγω παραφράζοντας το γνωστό σύνθημα του Κόμματός μας «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», λέγοντας πως «μόνον ΕΜΕΙΣ μπορούμε να σώσουμε το "ΕΜΕΙΣ"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ