ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανεβάζουν στροφές για την προετοιμασία του μεγάλου συλλαλητηρίου της ΔΕΘ

Σύσκεψη την Τρίτη 27 Αυγούστου και κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην εργατική - λαϊκή διαδήλωση στις 7 Σεπτέμβρη στη ΧΑΝΘ

Eurokinissi

Σε σύσκεψη την Τρίτη 27 Αυγούστου στις 7 μ.μ. στο αίθριο του δημαρχείου καλούν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης μαζί με σωματεία αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων και άλλους μαζικούς φορείς της πόλης, με στόχο την προετοιμασία του μεγάλου συλλαλητηρίου της ΔΕΘ το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ.

«Τώρα είναι η ώρα του οργανωμένου αγώνα, της μαζικής διεκδίκησης, τώρα είναι η ώρα να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες», τονίζουν τα σωματεία στο κάλεσμά τους και προσθέτουν:

«Ο πρωθυπουργός έρχεται στη ΔΕΘ για να επιβεβαιώσει πως όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές ισχύουν στο ακέραιο. Αυτό απέδειξε και η πρεμούρα τους αμέσως μετά τις ευρωεκλογές να προχωρήσουν στην καθιέρωση της 6ήμερης εργασίας, να δώσουν άλλη μία απλήρωτη ώρα δουλειάς στα αφεντικά. Ο στόχος είναι να μεγαλώνει συνεχώς ο χρόνος που οι εργάτες θα δουλεύουν τζάμπα για την εργοδοσία, να μεγαλώνει όλο και περισσότερο ο πλούτος που παράγεται και μπαίνει στις τσέπες των λίγων».

Υπενθυμίζουν ότι στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία λίγο μετά τις ευρωεκλογές η Κομισιόν έσταζε μέλι για τη «θετική πορεία της οικονομίας» στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως πρέπει να τρέξουν και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις - δωράκια στο κεφάλαιο, για τη «συγκρατημένη» αύξηση του μισθολογικού κόστους, δηλαδή τα ψίχουλα που μοιράστηκαν στον λαό, και για τη «σημαντική αύξηση στρατιωτικών δαπανών» κατά τα πρότυπα της πολεμικής οικονομίας που έχει εξαγγείλει η ΕΕ.


«Αυτή είναι η ΕΕ, αυτές είναι οι πολιτικές που ενώνουν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Βελόπουλο, όποιους λένε πως αυτό το σάπιο σύστημα μπορεί να γίνει φιλολαϊκό. Σε αυτές τις δυνάμεις δηλώνουν παρουσία και οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν τους εργαζόμενους δεμένους με τα "ρεαλιστικά" αιτήματα της "ανάπτυξης για όλους", των αυξήσεων όσο αντέχει η οικονομία, της ζωής που δεν θα ξεφεύγει από τα όρια που θέτουν τα αφεντικά», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους τα συνδικάτα και προσθέτουν ότι «όλες αυτές οι πολιτικές, οι νόμοι και οι Οδηγίες έχουν στόχο να εξασφαλίσουν πως η μεγάλη εργοδοσία και στη χώρα μας θα συνεχίσει να βγάζει κέρδη, ακόμα περισσότερα και ακόμα γρηγορότερα από τους ανταγωνιστές της».

«Γεμίζουμε αισιοδοξία από τις μεγάλες νικηφόρες μάχες στους Οικοδόμους, στο Μέταλλο, στη ΔΕΛΤΑ και σε άλλους χώρους όπου υπογράφηκαν ΣΣΕ με αυξήσεις, στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, όπου πήγε στα σκουπίδια η προσπάθεια να επιβληθεί 10ωρο και οι εργάτες επέβαλαν ΣΣΕ με αυξήσεις και 8ωρο, στη ΛΑΡΚΟ, όπου οι εργάτες συνεχίζουν τον ηρωικό αγώνα τους κόντρα σε θεούς και δαίμονες», αναφέρει η ανακοίνωση των συνδικάτων και καταλήγει σε κάλεσμα αγώνα για:

  • Υπογραφή σε κάθε χώρο δουλειάς ΣΣΕ που θα κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό εργάσιμο χρόνο, 7ωρο - 5ήμερο.
  • Μέτρα που θα προστατεύουν την υγεία του λαού, στη δουλειά, στη γειτονιά, παντού.
  • Απεμπλοκή της χώρα μας από τα πολεμικά παιχνίδια στην Ουκρανία, να σταματήσει η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ με τις πλάτες και της χώρας μας.
  • Πραγματικά δημόσια και σύγχρονη Υγεία και Παιδεία.
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών, να μπει φρένο στις αυξήσεις στην Ενέργεια και στο νερό.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία η οργάνωση και διεκδίκηση

Στραπάτσο για τη φιέστα της κυβέρνησης η μαζική συγκέντρωση στην Πεντέλη | Επιτροπή Αγώνα από τους πυρόπληκτους στον Βαρνάβα

Από τη σύσκεψη των πυρόπληκτων κατοίκων του Βαρνάβα

RIZOSPASTIS

Από τη σύσκεψη των πυρόπληκτων κατοίκων του Βαρνάβα
Την ώρα που η κυβέρνηση καλεί τον λαό να συμβιβαστεί με τις καταστροφικές πυρκαγιές ως κάτι «δεδομένο» και «αναπόφευκτο», στα καμένα της Βορειοανατολικής Αττικής οι πυρόπληκτοι - παράλληλα με την προσπάθεια που κάνουν να συμμαζέψουν τα σπιτικά τους - οργανώνουν τον αγώνα και τη διεκδίκηση.

Ακόμα και την ώρα της καταστροφής, το διήμερο 11 - 12 Αυγούστου, που η πύρινη λαίλαπα έκανε στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα γης από τον Βαρνάβα μέχρι την Πεντέλη και τον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας, στο Χαλάνδρι και στα Βριλήσσια, η λαϊκή αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε ήταν το πιο αισιόδοξο χαρακτηριστικό, που κατάφερε να σώσει ό,τι σώθηκε από σπίτια και περιουσίες.

Αυτή η αλληλεγγύη συνεχίστηκε και με τη συγκέντρωση βοήθειας προς τους πληγέντες, με πρωτοβουλία όλων αυτών που μπήκαν στη μάχη της φωτιάς, εργατικά σωματεία, φορείς, με μπροστάρηδες τα στελέχη, μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τους εκλεγμένους αγωνιστές με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Την περασμένη Τρίτη δόθηκε μια πρώτη μαζική αποφασιστική απάντηση στη φιέστα που έστησε η κυβέρνηση της ΝΔ στην Πεντέλη, μαζί με εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, δήμους και Περιφέρεια.

Από τη συγκέντρωση ακούστηκε ένα δυνατό «όχι» στην εμπρηστική πολιτική που θεωρεί την πρόληψη και την προστασία «κόστος», κεντρική πολιτική της ΕΕ την οποία στηρίζουν και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Κάτοικοι, πυρόπληκτοι, οργανώσεις και φορείς του λαϊκού κινήματος είπαν «όχι» στα γνωστά ψίχουλα που εξαγγέλθηκαν ως δήθεν ανακούφιση των πυρόπληκτων, αλλά και στην ανοιχτή προσπάθεια να παρουσιαστούν οι μπίζνες στα καμένα ως η ...μοναδική σωτηρία.

Από την κινητοποίηση της Τρίτης
Από την κινητοποίηση της Τρίτης
Μία μέρα πριν, τη Δευτέρα 19/8, συγκροτήθηκε στον Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα η πρώτη Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων μετά από μαζική συνέλευση των κατοίκων την οποία κάλεσε η κοινοτική αρχή, όπου πλειοψηφεί η «Λαϊκή Συσπείρωση». Το πλαίσιο των διεκδικήσεων που διαμόρφωσε είναι το εξής:

  • Αποζημίωση στο 100% των ζημιών όσων υπέστησαν καταστροφές στις περιουσίες τους.
  • Διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές.
  • Απόδοση 100% αποζημίωσης επίσης σε όσους υπέστησαν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.
  • Αμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των υποδομών, στο ρεύμα και στο νερό.
  • Ολική αποκατάσταση του φυσικού και δασικού πλούτου που καταστράφηκε.
  • Να κηρυχθούν αναδασωτέες όλες οι δασικές περιοχές που καταστράφηκαν. Καμία σκέψη για νέες επενδύσεις από τα επιχειρηματικά «κοράκια».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ