ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2024
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Κλιμάκωση επιθέσεων και απειλών για γενικευμένη σύγκρουση

Στο στόχαστρο το Ιράν και ο Λίβανος, όπου μετατοπίζεται σταθερά το κέντρο βάρους του ισραηλινού στρατού

Εντείνοντας τη στρατιωτική πίεση σε Λίβανο και Ιράν, ΗΠΑ και Ισραήλ αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, όπου ελλοχεύει διαρκώς ο κίνδυνος μιας γενικευμένης ανάφλεξης.

Αυτό ήταν και το βασικό αντικείμενο της συνομιλίας που είχαν αργά το βράδυ της Πέμπτης οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Λόιντ Οστιν και Γιοάβ Γκάλαντ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, εστίασαν «κυρίως στην κοινή προετοιμασία και στη διατήρηση ετοιμότητας και επιχειρησιακής ικανότητας των ισραηλινών και αμερικανικών δυνάμεων και υποδομών ενόψει συνεχιζόμενων απειλών που τίθενται από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ».

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα υφυπουργό Αμυνας, Σαμπρίνα Σινγκ, οι ΗΠΑ έχουν μετακινήσει δυνάμεις στην περιοχή, ώστε «να επηρεάσουμε τους υπολογισμούς του Ιράν για το πώς και εάν θα επιλέξει να απαντήσει». «Δεν θέλουμε να το δούμε αυτό να συμβαίνει, αλλά έχουμε δύο ομάδες τεσσάρων αντιτορπιλικών...», τόνισε με νόημα η ίδια.

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν την Παρασκευή στο Κάιρο διαβουλεύσεις Αιγυπτίων και Ισραηλινών για το μελλοντικό καθεστώς του «Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», που βρίσκεται στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο και τον οποίο έχει καταλάβει από τις 6 Μάη το Ισραήλ. Ο Νετανιάχου διαμηνύει ότι ο στρατός δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Από την πλευρά του Ιράν, ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί, κάλεσε την Πέμπτη τις Βρυξέλλες για να επιλύσουν τις όποιες διαφορές τους «με διάλογο», στη βάση «αμοιβαίου σεβασμού». «Η ανάπτυξη σχέσεων απαιτεί διάλογο για την επίλυση των ζητημάτων μεταξύ των δύο πλευρών και διόρθωση της κακής καθοδήγησης πολιτικών ευρωπαϊκών χωρών», ανέφερε ο Ιρανός υπουργός.

Καθημερινές σφαγές στη Γάζα

Σε αυτό το φόντο, η Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει καθημερινά να μετατρέπεται σε σφαγείο από τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, με όπλα και βόμβες εκατοντάδων κιλών, κύρια από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλους συμμάχους του.

Την Παρασκευή, 322η μέρα πολέμου, ο συνολικός αριθμός νεκρών στη Γάζα ξεπέρασε τους 40.265 και των τραυματιών τους 93.144.

Οι βομβαρδισμοί σε σχολεία του ΟΗΕ, σε κατοικίες αμάχων, σε υπαίθριους καταυλισμούς πολύπαθων εκτοπισμένων Παλαιστινίων συνεχίζονται καθημερινά, με εκπρόσωπο της αποστολής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, να εκφράζει ανησυχία για τον συνεχιζόμενο αριθμό αθώων θυμάτων.

Οι επιδρομές του στρατού από αέρα και στεριά σε βόρεια, κεντρική και νότια Γάζα είναι ασταμάτητες σε περίοδο - υποτίθεται - διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας και ανταλλαγής δεκάδων Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι στα τέλη Αυγούστου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός δεκάδων χιλιάδων παιδιών της Γάζας προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο σοβαρής επιδημίας πολιομυελίτιδας.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal» ανέφερε την Παρασκευή ότι έχουν εκτοπιστεί εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, οι οποίοι πασχίζουν να επιβιώσουν «σε μόλις 39 τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Επίσης, την Πέμπτη, η UNRWA ανακοίνωσε ότι οι περισσότερες πηγές ύδρευσης βρίσκονται σε περιοχές που κηρύχθηκαν πριν από λίγες μέρες «ζώνες εκκένωσης» και στρατιωτικών επιχειρήσεων. «Εν μέσω συνωστισμού, έλλειψης υγιεινής και αφόρητης ζέστης, η πρόσβαση σε καθαρό νερό συνεχίζει να παραμένει άθλος», ανέφερε η Υπηρεσία.

Μετατόπιση του βάρους των επιθέσεων στον Λίβανο

Το ίδιο διάστημα αυξάνονται επικίνδυνα οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στον Νότιο Λίβανο κατά θέσεων της Χεζμπολάχ.

Το βράδυ της Τρίτης και της Τετάρτης η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε διαδοχικές επιθέσεις σε αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών της Χεζμπολάχ, σε απόσταση άνω των 70 χλμ. από τα σύνορα, στην Κοιλάδα Μπεκάα του Ανατολικού Λιβάνου, προκαλώντας τον τραυματισμό αρκετών ατόμων.

Η Χεζμπολάχ απάντησε με δεκάδες ρουκέτες κατά περιοχών και στρατιωτικών βάσεων του Βόρειου Ισραήλ, ενώ πύραυλός της έπληξε το μεσημέρι της Παρασκευής στρατιωτική βάση στο Μερόν προκαλώντας αρκετές υλικές ζημιές.

Οι πολιτικές δολοφονίες του Ισραήλ δεν έλειψαν ούτε αυτήν τη βδομάδα, προκαλώντας τον θάνατο του ταξίαρχου της Φατάχ Χαλίλ αλ Μακντάχ, κοντά στη Σιδώνα, μετά από επιδρομή τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους.

Παράλληλα αυξάνονται και τα θύματα μεταξύ μαχητών της Χεζμπολάχ, με άλλους 3 να πέφτουν θύματα ισραηλινής επιδρομής με drones στο Ταΐρ Χάρφα του Νότιου Λιβάνου το πρωί της Παρασκευής (αυξάνοντας τα θύματα της οργάνωσης σε πάνω από 420 από τις 8 Οκτώβρη). Το μεσημέρι της 23ης Αυγούστου, σε άλλον ισραηλινό βομβαρδισμό στο Αϊτα αλ Τζάμπαλ του Ν. Λιβάνου σκοτώθηκαν ένα παιδάκι 7 ετών και ένας ενήλικας.

Οι ισραηλινές καθημερινές επιθέσεις στον Νότιο και Ανατολικό Λίβανο συνδυάζονται με τις κλιμακούμενες απειλές του Ισραηλινού πρωθυπουργού κατά της Χεζμπολάχ. «Το Ισραήλ είναι έτοιμο για κάθε σενάριο», δήλωσε την Τετάρτη στο Βόρειο Ισραήλ συναντώντας κατοίκους και τοπικούς παράγοντες, με τον υπουργό Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, λίγες μέρες πριν να προειδοποιεί ότι σταδιακά το κέντρο βάρος των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού μετατίθεται στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο.

Επίθεση σε νέο ελληνόκτητο σκάφος

Στο μεταξύ, την Τετάρτη άλλο ένα ελληνικής ιδιοκτησίας τάνκερ, το «Sounion», με 25μελές αλλοδαπό πλήρωμα, έγινε στόχος επίθεσης των Χούθι, ενώ έπλεε περίπου 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά του λιμανιού Χοντέιντα.

Η επίθεση με ρουκέτες προκάλεσε πυρκαγιά στο τάνκερ και το καθήλωσε πλέοντας για ώρες με σβηστή μηχανή. Την Πέμπτη γαλλικό αντιτορπιλικό διέσωσε το πλήρωμα, με εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα να εκτιμά ότι πλέον το «Sounion», που μετέφερε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους ιρακινού πετρελαίου, συνιστά «βόμβα» για το περιβάλλον της περιοχής.


Δ. Ο.


ΗΠΑ
Αναπροσαρμόζουν την πυρηνική τους στρατηγική απέναντι στην Κίνα

Το έγγραφο εξετάζει το ενδεχόμενο ταυτόχρονων ή διαδοχικών πυρηνικών κρίσεων υπό το πρίσμα ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων

Την πυρηνική τους στρατηγική προσαρμόζουν οι ΗΠΑ στη «νέα γεωπολιτική πραγματικότητα», αναφέρει δημοσίευμα των «New York Times» (NYT), σε μια εποχή που τα καπιταλιστικά κράτη εξοπλίζονται και προετοιμάζονται για μεγάλη σύγκρουση, ενώ εστίες έντασης ξεπηδούν σε κάθε γωνιά του χάρτη.

Είναι ενδεικτικό ότι το έγγραφο είναι το πρώτο που εξετάζει λεπτομερώς κατά πόσον οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να ανταποκριθούν σε πυρηνικές κρίσεις που ξεσπούν ταυτόχρονα ή διαδοχικά, με συνδυασμό πυρηνικών και μη πυρηνικών όπλων.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε τον Μάρτη ένα «άκρως απόρρητο πυρηνικό σχέδιο» που για πρώτη φορά επαναπροσανατολίζει την αποτρεπτική στρατηγική της Ουάσιγκτον στην επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας, αναφέρουν οι NYT.

Το αναθεωρημένο σχέδιο, με τίτλο «Nuclear Employment Guidance» (Κατευθυντήριες οδηγίες για την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων), αναμένεται να σταλεί προς το Κογκρέσο πριν την αποχώρηση του Μπάιντεν από το αξίωμα.

Το «νέο δόγμα» λαμβάνει υπόψη του τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό σε Ασία - Ειρηνικό και Ευρώπη, και τα στρατόπεδα που αναδύονται.

«Ο Πρόεδρος εξέδωσε πρόσφατα επικαιροποιημένες οδηγίες για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ώστε να ληφθούν υπόψη οι πολλαπλοί πυρηνικά εξοπλισμένοι αντίπαλοι», είχε δηλώσει ο Βιπίν Ναράνγκ, πυρηνικός στρατηγικός του MIT ο οποίος υπηρέτησε στο Πεντάγωνο. «Και, ειδικότερα, λαμβάνει υπόψη τη σημαντική αύξηση του μεγέθους και της ποικιλομορφίας του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας».

Το Πεκίνο προχωρά με αποφασιστικότητα το σχέδιο, από τη διατήρηση ενός «ελάχιστου αποτρεπτικού μέτρου», να φτάσει ή να ξεπεράσει το μέγεθος των οπλοστασίων της Ουάσιγκτον και της Μόσχας.

Ετήσια έκθεση του Πενταγώνου τον Οκτώβρη ανέφερε ότι η Κίνα διαθέτει περισσότερες από 500 πυρηνικές κεφαλές έτοιμες για χρήση, και ενδέχεται να φτάσει τις 1.000 μέχρι το 2030.

Τον Ιούνη, ο ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη μη διάδοση, Πρανάι Βάντι, είχε αναφερθεί επίσης στη νέα στρατηγική, που τονίζει «την ανάγκη να αποτρέψουμε ταυτόχρονα τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα».

Και συνεχίζει: «Στο παρελθόν, η πιθανότητα οι αντίπαλοι των ΗΠΑ να συντονίσουν πυρηνικές απειλές για να ξεπεράσουν το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο φαινόταν απομακρυσμένη. Αλλά η αναδυόμενη εταιρική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και τα όπλα που παρέχουν η Βόρεια Κορέα και το Ιράν στη Ρωσία, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν αλλάξει ριζικά τη σκέψη της Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες των ΗΠΑ υπολογίζουν πως η Βόρεια Κορέα έχει αυξήσει τα πυρηνικά της όπλα σε τουλάχιστον 60, πλησιάζοντας το οπλοστάσιο του Πακιστάν και του Ισραήλ».

Τον Νοέμβρη του 2023, Ουάσιγκτον και Πεκίνο ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επαναλάβουν τις διαβουλεύσεις για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Τον περασμένο Ιούλη η Κίνα αποφάσισε να τις αναστείλει, επειδή οι ΗΠΑ αγνόησαν τις δηλώσεις του Πεκίνου ότι οι πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν είναι απαράδεκτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ