ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2024
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Συμφωνία για επανεξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η Μόσχα στρέφεται προς το Μπακού για να ενισχύσει τη θέση της στον Νότιο Καύκασο, εν μέσω ανταγωνισμού με ΗΠΑ - ΕΕ

Από τη συνάντηση των Προέδρων του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας στο Μπακού

Sputnik

Από τη συνάντηση των Προέδρων του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας στο Μπακού
Ενώ μαίνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα επιδιώκει να προχωρήσει επενδυτικές συμφωνίες και γεωπολιτικά σχέδια με άλλα κράτη της Κεντρικής Ασίας και του Νότιου Καυκάσου διεκδικώντας κυρίαρχο ρόλο στον χώρο της Ευρασίας.

Οι «δυτικές» κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αναδιαμορφώνουν τη γεωπολιτική της συνδεσιμότητας, του εμπορίου και της διέλευσης μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, δημιουργώντας νέες εστίες έντασης και ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Αυτά τα επενδυτικά πρότζεκτ σε δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και στην Ενέργεια βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχ. Αλίεφ, στο Μπακού την περασμένη βδομάδα.

Στην προσπάθειά της η ΕΕ να «κόψει» το ρωσικό φυσικό αέριο έχει συνάψει συμφωνίες και έχει αυξήσει το αζέρικο φυσικό αέριο, το οποίο όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τις ευρωπαϊκές ανάγκες. Η Ουκρανία δήλωσε επίσης ότι στις αρχές του 2025 λήγει το συμβόλαιο με την «Gazprom» και θα πάψει να λειτουργεί ως κόμβος διαμετακόμισης ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά θα εισάγει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Πούτιν και Αλίεφ συζήτησαν πώς θα συνεχίσει να εξάγεται το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω ...Αζερμπαϊτζάν. Μόσχα και Μπακού συζητούν εδώ και πολύ καιρό για την επαναφορά της ρωσικής Ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω επανεξαγωγής από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε επίσης σχέδια για κοινή παραγωγή δεξαμενόπλοιων, τα οποία θα απευθύνονται στις αγορές της ΕΕ.

Η «Russian United Shipbuilding Corporation», σε συνεργασία με το «Baku Shipbuilding Plant» ξεκινούν την παραγωγή σύγχρονων δεξαμενόπλοιων κλάσης ποταμού για τη μεταφορά πετρελαιοειδών. «Η χρήση τους, ιδιαίτερα στις γραμμές Αζοφικής - Μαύρης Θάλασσας και Κασπίας, θα καταστήσει δυνατή την αισθητή κλιμάκωση των παραδόσεων ενεργειακών πόρων στις παγκόσμιες αγορές», είπε ο Πούτιν.

Τα μέρη τόνισαν επίσης τη σημασία της συνεργασίας για τη δημιουργία του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά - Νότου. Ο Πούτιν σημείωσε τα κοινά σχέδια Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν για την υλοποίηση των έργων του Διαδρόμου, τα οποία θα επιτρέψουν «να προσεγγίσουμε τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού».

«Κρίσιμη» η συνάντηση για τη Ρωσία, μετά τη «στροφή» της Αρμενίας

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις «προσπάθειες επίλυσης» της σύγκρουσης Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, εν μέσω διαπραγματεύσεων για συνθήκη «ειρήνης» και καθορισμό των συνόρων τους. ΗΠΑ και ΕΕ προσπαθούν να αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή και να μειώσουν τη γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει την υπογραφή ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ Μπακού και Γερεβάν και σκοπεύει να έρθει σε επαφή με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, μετά την επίσκεψη στο Μπακού.

Για τη Ρωσία, το ταξίδι είναι κρίσιμο εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων με την Αρμενία, είπαν αναλυτές στη ρωσική εφημερίδα «Izvestia». Η Μόσχα επιδιώκει τώρα να διατηρήσει την επιρροή της στον Νότιο Καύκασο ενισχύοντας τους δεσμούς με το Μπακού. Μετά την ήττα από το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία «άρχισε να παρασύρεται προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ». «Σήμερα, η Δύση επιδιώκει να απομακρύνει την Αρμενία από τη Ρωσία και να τη μετατρέψει σε μια δεύτερη Γεωργία».

Το Αζερμπαϊτζάν υπέβαλε αίτηση να ενταχθεί στους BRICS

Στο μεταξύ, προ ημερών το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι έχει υποβάλει επίσημα αίτηση για να γίνει μέλος των BRICS.

Το ενδιαφέρον του Αζερμπαϊτζάν για την ένταξή του αναφέρθηκε σε κοινή δήλωση με την Κίνα για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης, στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στις αρχές του περασμένου μήνα.

Μια κοινή δήλωση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στο Μπακού σημείωνε επίσης την υποστήριξη της Μόσχας για την ένταξη του Αζερμπαϊτζάν, ενώ ο Πούτιν κάλεσε τον Αλίεφ σε συνεδρίαση της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS).

Την ίδια στιγμή, η Αρμενία, παραδοσιακά «σύμμαχος» της Ρωσίας, προμηθεύεται όπλα από τη Γαλλία, πραγματοποιεί στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ, ενώ έχει παγώσει τη συμμετοχή της στη στρατιωτική «συμμαχία» της Ρωσίας, τον Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO).

Οι BRICS περιλάμβαναν αρχικά τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Τον Γενάρη πλήρη μέλη έγιναν οι Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


ΗΠΑ - ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Διαξιφισμοί στα επουσιώδη, συμφωνία στα στρατηγικά

Φουντώνει η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ μετά και το χρίσμα των Δημοκρατικών στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για τις προεδρικές εκλογές στις 5 Νοέμβρη.

Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ ανεβάζουν τους τόνους αντιπαράθεσης στην προσπάθειά τους να δείξουν ποιος θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων της αστικής τάξης και των πανίσχυρων μονοπωλίων που χρηματοδοτούν τις εκστρατείες τους, σε βάρος των συμφερόντων εκατομμυρίων Αμερικανών, πρωτοστατώντας από κοινού στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Κατά την ομιλία που εκφώνησε ξημερώματα Παρασκευής στο κλείσιμο του συνεδρίου του κόμματός της στο Σικάγο η Χάρις διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, όπως έγινε και με την κυβέρνηση του Μπάιντεν, δείχνοντας έτοιμη να ανοίξει και άλλο τα μέτωπα γεωπολιτικής αντιπαράθεσης σε Μέση Ανατολή και Ασία - Ειρηνικό.

Ξεκαθάρισε δίχως περιστροφές ότι είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει τη διεθνή πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ σε βάρος ανταγωνιστών τους, τονίζοντας: «Θα εξασφαλίσω ότι η Αμερική θα έχει πάντα την ισχυρότερη, πιο φονική δύναμη μάχης στον κόσμο (...) Θα εξασφαλίσω πως θα ηγηθούμε διεθνώς στο μέλλον στους τομείς του Διαστήματος και της Τεχνητής Νοημοσύνης και πως η Αμερική και όχι η Κίνα θα κερδίσει στον ανταγωνισμό για τον 21ο αιώνα».

Κατηγόρησε έτσι τον αντίπαλό της, Ντ. Τραμπ, ότι «απείλησε να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ» και «ενθάρυνε τον Πούτιν να εισβάλει σε συμμάχους μας». Διαβεβαίωσε έτσι πως εάν εκλεγεί Πρόεδρος θα σταθεί «σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας με τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους μας».

Σε ό,τι αφορά τη Γάζα και τη Μέση Ανατολή ισχυρίστηκε ότι, τάχα, μαζί με τον Μπάιντεν δουλεύουν για μια συμφωνία εκεχειρίας και επιστροφής ομήρων, παραμένοντας προσηλωμένη στην υπονόμευση της δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού καθώς υποσχέθηκε πως θα είναι «πάντα στο πλευρό του Ισραήλ και στο δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του». Χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τους δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους άμαχους που σφαγιάστηκαν από τον ισραηλινό στρατό, η Χάρις ανέφερε κατά τ' άλλα ότι ο Παλαιστινιακός λαός «μπορεί να πραγματοποιήσει το δικαίωμά του για αξιοπρέπεια, ασφάλεια, ελευθερία και αυτοδιάθεση».

Εκτόξευσε απειλές κατά του Ιράν διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα διστάσει «ποτέ» να αναλάβει κάθε απαραίτητη δράση «για να υπερασπίσω τις δυνάμεις και τα συμφέροντά μας κατά του Ιράν και των τρομοκρατών που υποστηρίζονται από αυτό», λέγοντας πως η ίδια δεν νιώθει άνετα με «τυράννους και δικτάτορες όπως Κιμ Γιονγκ Ουν».

«Ξέρουμε πώς θα έμοιαζε μια δεύτερη θητεία του Τραμπ. Είναι όλα γραμμένα στο Project 2025», είπε, παραπέμποντας στο πρόγραμμα που καταρτίστηκε από συνεργάτες του δισεκατομμυριούχου πρώην Προέδρου. Προειδοποίησε δε πως εάν επανεκλεγεί «θα γυρίσει τη χώρα μας στο παρελθόν».

Υποσχέθηκε έτσι να γίνει «η Πρόεδρος που θα μας ενώσει όλους, θα κυβερνά και θα ακούει». Διαβεβαίωσε επίσης πως θα είναι «πρακτική» και «ρεαλίστρια», με «κοινή λογική», που, πάνω απ' όλα, θα μάχεται «για τους Αμερικανούς», σε αντίθεση με τον αντίπαλό της που «ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του».

Από την άλλη, στις δικές του προεκλογικές ομιλίες και παρεμβάσεις, ο Ντ. Τραμπ συνεχίζει τα φαιδρά περί «κομμουνίστριας» και «ριζοσπαστικής αριστερής μαρξίστριας» Χάρις, «που ό,τι πιάνει το καταστρέφει». Επίσης, ανέφερε ότι «αν εκλεγεί, το πιο πιθανό είναι να γίνει Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος». Ταυτόχρονα, εργαλειοποιώντας το ζήτημα του Μεταναστευτικού, εμφανίζει ως «μεγάλη προσφορά του» τον γνωστό φράχτη στα σύνορα με το Μεξικό, που υπόσχεται ότι θα διευρύνει στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας», κατηγορώντας την αντίπαλό του ότι «θα επιτρέψει σε κάθε εγκληματία να εισέλθει στη χώρα».

Είναι φανερό ότι σε αυτό το μοτίβο της προσχηματικής αντιπαράθεσης θα κλιμακωθεί η προεκλογική κόντρα των δύο πόλων, που στα στρατηγικά και σημαντικά ζητήματα έχουν κοινή γραμμή στην υπεράσπιση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ στο ιμπεριαλιστικό σύστημα η οποία ήδη απειλείται από ανταγωνίστριες δυνάμεις, με πρώτη την Κίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ