ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΔΡΥΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κανένας συμβιβασμός με την έλλειψη διαθέσιμου και πόσιμου νερού!

Από τη συζήτηση με κατοίκους
Από τη συζήτηση με κατοίκους
Περιοδεία στον Δρυμό Ωραιοκάστρου πραγματοποίησε ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΚΟΒ Μυγδονίας του Κόμματος, με αφορμή τις καθημερινές διακοπές νερού εν μέσω καλοκαιριού. Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με την υδροδότηση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι Δρυμού, Μελισσοχωρίου και Λητής συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια, με την κατάσταση για τον λαό της περιοχής να πηγαίνει «από το κακό στο χειρότερο»: «Από το να έχουμε νερό και να μην μπορούμε να το πιούμε, λόγω υψηλής συγκέντρωσης νιτρικών, τώρα φτάσαμε να μην έχουμε καθόλου νερό (!)», όπως σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Μυγδονίας του ΚΚΕ.

Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών σε συζητήσεις με το κλιμάκιο του ΚΚΕ που τους επισκέφτηκε, «το νερό δεν το πίνουμε - το πληρώνουμε όμως κανονικότατα (!)», ενώ οι παλαιότεροι αναφέρουν: «Είμαστε κουρασμένοι και οργισμένοι από αυτήν την κατάσταση - το πρόβλημα με το νερό ουσιαστικά δεν έχει λυθεί εδώ και 16 χρόνια...».

Στην ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Μυγδονίας υπογραμμίζει ότι «είναι αδιανόητο να υπάρχουν χωριά στην Ελλάδα χωρίς ποιοτικό, ελεγμένο και επαρκές νερό. Ποιος όμως φταίει για τα όσα ζούμε σήμερα, με τις περικοπές στην ύδρευση, τη χρόνια ακαταλληλότητα του νερού λόγω υψηλής συγκέντρωσης νιτρικών, τους φουσκωμένους λογαριασμούς; Είναι μόνο οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές διαχρονικά, είναι οι κυβερνήσεις; Είναι η ΕΕ;

Είναι η πολιτική που θεωρεί και αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Αυτή η πολιτική, που εκπορεύεται από την ΕΕ και η οποία από το 2003 επιβάλλει την αντιλαϊκή πολιτική τιμολόγησης του νερού, διαμορφώνει το πλαίσιο πλήρους εμπορευματοποίησής του με δικαιολογία την "ανάκτηση περιβαλλοντικού κόστους", την οποία ασπάζονται και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές των τελευταίων χρόνων.

Τώρα, ο νέος αντιδραστικός νόμος της ΝΔ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) στοχεύει στην πιο αποτελεσματική, γρήγορη και νομικά θωρακισμένη εφαρμογή των κοινοτικών Οδηγιών. Γι' αυτό προβλέπει κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση των δημοτικών επιχειρήσεων με τους κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού, σφίγγει το πλαίσιο ελέγχου της τιμολόγησης σχετικά με την ανάκτηση από τις εταιρείες τού "κόστους ύδρευσης - αποχέτευσης" και δίνει ώθηση στη συγχώνευση δημοτικών επιχειρήσεων, για να δημιουργηθούν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας. Αποτέλεσμα όλων αυτών των σχεδιασμών θα είναι η εκτόξευση της τιμής του νερού αλλά και των υπηρεσιών αποχέτευσης. Γι' αυτό, πριν από την ψήφιση του νόμου, βουλευτές της ΝΔ σαν "λαγοί" δήλωναν ότι η τιμή του νερού πρέπει να γίνει φόβητρο για να περιοριστεί η σπατάλη του.

Στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης η διαχείριση του νερού, ενός αναντικατάστατου και ζωτικής σημασίας κοινωνικού αγαθού, γίνεται με όρους "κόστους - οφέλους", όπως και κάθε άλλη ανάγκη του λαού. Με άλλα λόγια, σήμερα δεν υπάρχει αδυναμία προσδιορισμού τεχνικών και οργανωτικών λύσεων απέναντι στη λειψυδρία. Υπάρχουν έργα η υλοποίηση των οποίων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ολα αυτά έχουν απαντηθεί και αναλυθεί πριν από δεκαετίες σε επιστημονικό επίπεδο, ενώ διαχρονικά αποτελούν και αντικείμενο διεκδίκησης των μαζικών φορέων του λαϊκού κινήματος.

Υπάρχουν επίσης τεχνολογίες και τεχνικές λύσεις που επιτρέπουν την αναγκαία εξοικονόμηση στην κατανάλωση νερού, προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι με μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε την τεχνική δυνατότητα ανακύκλωσης του χρησιμοποιημένου νερού με διαχωρισμό των χρήσεών του, τα συστήματα ελαχιστοποίησης της κατανάλωσης νερού για οικιακή χρήση, τα συστήματα περισυλλογής βρόχινου νερού, την αλλαγή μεθόδων άρδευσης, την επιδιόρθωση και συντήρηση του δικτύου διανομής, τα δασονομικά και τα φυτοτεχνικά έργα, τις δασώσεις και τις αναδασώσεις».

Στις συνομιλίες του με τους κατοίκους ο Λ. Στολτίδης τόνισε: «Το ΚΚΕ πέρυσι κατέθεσε Αναφορά στο Κοινοβούλιο συγκεκριμένα για το νερό της περιοχής, όπως και οι δυνάμεις μας αναδεικνύουν επανειλημμένα το θέμα σε τοπικό επίπεδο. Εννοείται πως θα κάνουμε και ό,τι άλλο μπορούμε. Ομως χρειάζεται πάλη, όχι μόνο μέσα αλλά και έξω από τα Συμβούλια και τους άλλους θεσμούς. Για να έρθει πιο κοντά η λύση του προβλήματος, είναι αναγκαίος ο ανυποχώρητος αγώνας των κατοίκων της περιοχής με όλα τα μέσα. Από αυτήν την άποψη, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις πρωτοβουλίες των συλλόγων και λοιπών φορέων της περιοχής, και τους καλούμε να συνεχίσουν εμπλουτίζοντας το πλαίσιό τους με αιτήματα ενάντια στην πορεία εμπορευματοποίησης αλλά και μέτρα άμεσης ανακούφισης, με απαλλαγή από τέλη και με επιδότηση αγοράς νερού για όσο είναι αδύνατη η κατανάλωσή του».

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ - ΗΛΕΙΑ
Υπέρογκοι λογαριασμοί στα λαϊκά στρώματα για το νερό που δεν πίνεται!

Τα βάρη στον λαό - χωρίς να έχει ευθύνη - φορτώνει η δημοτική αρχή για ανείσπρακτες οφειλές προηγούμενων ετών!

Υπέρογκους και πλασματικούς λογαριασμούς ύδρευσης έχουν αρχίσει να λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα τα λαϊκά νοικοκυριά στον δήμο Ηλιδας της Ηλείας, με τη δημοτική αρχή να επικαλείται απλήρωτες καταναλώσεις και πάγια για το διάστημα από το 2021 έως το 2023.

Πρόκειται για «οφειλές» που κατά περιπτώσεις φτάνουν και σε χιλιάδες ευρώ, την ώρα που τις λαϊκές οικογένειες πλήττουν μεγάλη ακρίβεια και σωρεία άλλων προβλημάτων. Το γεγονός κατήγγειλε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο, καθώς οι λογαριασμοί περιλαμβάνουν «μαζεμένες χρεώσεις μίας ολόκληρης τριετίας και έχουν εκδοθεί με κατ' εκτίμηση υπολογισμό της κατανάλωσης με στοιχεία του έτους 2018, ενώ η πραγματική κατάσταση, σε πολλούς καταναλωτές του δήμου μας, έχει μεταβληθεί από τότε».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπός της, Βησσαρίων Πολύδωρας, ήταν ο μόνος που καταψήφισε το συγκεκριμένο μέτρο, όταν αυτό συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με πρόταση της «ανεξάρτητης» δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ κ.ά.) και τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων συνδυασμών (αντίστοιχης στήριξης), τόσο στη Δημοτική Επιτροπή, όσο και στο Σώμα (παρά το «λευκό» ενός συνδυασμού). Και τότε υπογράμμισε ότι τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν και δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη είσπραξη των λογαριασμών στην ώρα τους, λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού και της αντίστοιχης τεχνικής στήριξης στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου.

Ηδη, σε νοικοκυριά έχουν φτάσει λογαριασμοί από 600 έως και 1.000 ευρώ και αναμένεται συνέχεια, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να στέκεται και στην προκλητικότητα της δημοτικής αρχής, αφού την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει, κανείς δεν γνωρίζει αν το νερό που καταλήγει στις βρύσες είναι πόσιμο (!), με τον λαό να αναγκάζεται να ξοδεύει και για εμφιαλωμένα, υπό την απειλή και της διακοπής υδροδότησής του αν δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

«Τη στιγμή που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, οι τιμές στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης συνεχώς αυξάνονται, το ρεύμα μέσα στο καλοκαίρι αυξήθηκε πάνω από 70% και το εισόδημα δεν φθάνει ούτε μέχρι τις 15 του μήνα, η δημοτική αρχή συνειδητά φορτώνει ένα ακόμα δυσβάσταχτο βάρος σε κάθε λαϊκό νοικοκυριό. Στέλνει τη λυπητερή και εκβιάζει τους δημότες να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, ενώ δεν είχαν καμία ευθύνη για τους αβεβαίωτους λογαριασμούς τόσων χρόνων. Η τακτική έκδοση των λογαριασμών ύδρευσης είναι ευθύνη του δήμου, όχι ατομική ευθύνη κάθε δημότη», σημειώνει, προσθέτοντας:

«Για τα οικονομικά χάλια του δήμου δεν φταίνε οι δημότες μας γιατί και καλά δεν έχουν μάθει να πληρώνουν, όπως προκλητικά αναφέρει συχνά η δημοτική αρχή, αλλά όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια και πετσόκοψαν τις κρατικές επιχορηγήσεις προς τους δήμους. Γι' αυτούς όμως δεν λένε τσιμουδιά όσοι μας καλούν σήμερα να πληρώσουμε άλλο ένα χαράτσι. Οι δημότες μας ήδη πληρώνουν ατελείωτους φόρους, τέλη, χαράτσια και η σημερινή κυβέρνηση τους ετοιμάζει άλλα τόσα».

Απαιτεί αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τον δήμο από την κυβέρνηση και καταβολή των παρακρατηθέντων πόρων προς την Τοπική Διοίκηση, χωρίς να μεταφέρονται τα βάρη στον λαό και υπογραμμίζει ότι «ένας δήμος γίνεται καλύτερος για τους κατοίκους του όχι πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής τους και με τους δημότες εξαθλιωμένους με την επιπλέον δημοτική φορολογία, αλλά λαμβάνοντας από την εκάστοτε κυβέρνηση αυτά που δικαιούνται και έχουν τόσα χρόνια πληρώσει».

Καταλήγοντας καλεί τα λαϊκά στρώματα στον δήμο σε αγώνα για να μην πληρώσουν το «μάρμαρο» αυτής της πολιτικής.

Ανησυχία για την ύδρευση και στην Αττική

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες το πρόβλημα της λειψυδρίας και για την ύδρευση του Λεκανοπεδίου της Αττικής, που τροφοδοτείται από τον Μαραθώνα, την τεχνητή λίμνη του Μόρνου (στη Φωκίδα) και την Υλίκη. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και επιδεινώνεται, όχι μόνο λόγω των κλιματολογικών αλλαγών αλλά και γιατί με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες υποδομές, ενώ κλιμακώνεται η εμπορευματοποίηση του αγαθού του νερού.

Αυτές τις μέρες η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, προσπαθώντας να εφησυχάσει, ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιήσει συμπληρωματικές πηγές ενίσχυσης του δικτύου ύδρευσης στην Αττική. Οπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, πρόκειται για τις πηγές και τις γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας, βόρεια της Πάρνηθας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας, ενώ γίνεται άντληση και από τα αποθέματα της Υλίκης.

Επίσης, καταγραφές αυτών των ημερών δείχνουν πόσο έχει πέσει η στάθμη του Μόρνου, όπου έχει βγει στην επιφάνεια ένας παλιός οικισμός που λέγεται ότι είναι το χωριό Κάλλιο, που πήρε το όνομα του από την αρχαία Καλλίπολη, πόλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

Η λειψυδρία και η αντιμετώπισή της κάνουν ακόμα πιο αναγκαία για τον λαό τη διεκδίκηση ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδιασμού διαχείρισης των υδάτινων πόρων, έτσι ώστε να μην πληρώσει αυτός, είτε με έλλειψη είτε με ακόμα μεγαλύτερες χρεώσεις του πολύτιμου αγαθού του νερού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ