ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μεγάλη εκδήλωση στις 7 Σεπτέμβρη στο γήπεδο Ζωγράφου

Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ | Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός»

Το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζει το ταξίδι του με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ στην Αττική ολοκληρώνει το ταξίδι του στα σημεία από όπου «πέρασε» το κεντρικό Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια της πορείας του με μια μεγάλη εκδήλωση το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στις 20.00 στο γήπεδο Ζωγράφου.

Μετά την Καισαριανή, την Γκράβα, την Πανεπιστημιούπολη, το Περιστέρι και το Αιγάλεω, σειρά στους σταθμούς στην Αττική έχει το γήπεδο Ζωγράφου, εκεί που πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το 1975. Επιστρέφουμε λοιπόν εκεί που ξεκίνησαν όλα: Στο γήπεδο Ζωγράφου!

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση - Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972 - 1979.
  • Προβολή ντοκιμαντέρ του ΚΣ της ΚΝΕ αφιερωμένου στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με τίτλο «Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός».
  • Συναυλία με το συγκρότημα «Ταμπούρι», που σημάδεψε με τα πολιτικά και αντάρτικα τραγούδια του τα πρώτα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

Το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ, που θα προβληθεί για πρώτη φορά στην εκδήλωση στου Ζωγράφου, φωτίζει την Ιστορία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», γνωστές και άγνωστες πτυχές του ταξιδιού του στον χρόνο αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, μέσα από διηγήσεις και αναμνήσεις μερικών από όσους έζησαν τη γέννησή του και όσων συνεχίζουν να χτίζουν την «κόκκινη πολιτεία» κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα. Φωτίζει τον θεσμό που γεννήθηκε ως ανάγκη της εποχής του και γιορτάζει φέτος μισό αιώνα διαδρομής. Αναδεικνύει τι είναι αυτό που στην 50χρονη πορεία του Φεστιβάλ το κάνει να αντέχει στον χρόνο και να έχει καταξιωθεί ως το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός της χώρας, τι είναι αυτό που το κάνει να εξακολουθεί να συνεπαίρνει και να διαπαιδαγωγεί χιλιάδες νέους και νέες.

Για το ντοκιμαντέρ παραχώρησαν συνεντεύξεις οι διατελέσαντες Γραμματείς του ΚΣ της ΚΝΕ (με χρονολογική σειρά): Δημήτρης Γόντικας, Σπύρος Χαλβατζής, Νίκος Σοφιανός, Θέμης Γκιώνης, Γιάννης Πρωτούλης, Θοδωρής Χιώνης, Νίκος Αμπατιέλος και ο νυν Γραμματέας του ΚΣ Θοδωρής Κωτσαντής. Ταυτόχρονα συμμετέχουν με μαρτυρίες - συνεντεύξεις οι εξής (με αλφαβητική σειρά): Ιωάννα Καρυστιάνη, Φώντας Λάδης, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Εύα Μελά, Γιώργος Μπαγιαρτάκης, Νατάσσα Μποφίλιου, Σταμάτης Νικολάου, Θύμιος Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Θανάσης Σκαμνάκης, Κώστας Χατζάρας.

Η ΚΝΕ φέρνει στην Ελλάδα το θρυλικό hip hop συγκρότημα Dead Prez

Η ΚΝΕ φέρνει στην Ελλάδα το θρυλικό hip hop συγκρότημα Dead Prez, για τις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»!

Οι Dead Prez, το θρυλικό δίδυμο του πολιτικοποιημένου hip hop από τις ΗΠΑ, έρχονται με τον αφοπλιστικό τους στίχο και την εκρηκτική μουσική τους στο 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες οι Dead Prez δίνουν σε κάθε beat και κάθε στίχο έναν σκοπό: Να αφυπνίσει, να ενημερώσει και να εμπνεύσει, διατηρώντας πάντα την ενέργεια στα ύψη. Η μουσική τους δεν είναι απλώς επιτυχημένη αλλά βαθιά συναισθηματική και αληθινή, αναδεικνύοντας θέματα όπως η φυλετική ανισότητα, η εκμετάλλευση, η ανάγκη για αγωνιστικότητα και οργάνωση των καταπιεσμένων.

Το πάθος τους για την ανατροπή και την κοινωνική δικαιοσύνη ενσωματώνεται σε κάθε κομμάτι που δημιουργούν, κάνοντας τη μουσική τους κάτι περισσότερο από απλή διασκέδαση. Οπως οι ίδιοι λένε με τους στίχους τους, αυτά τα ζητήματα «είναι μεγαλύτερα από το hip hop» και, φυσικά, διαχρονικά αυτό το hip hop έχει θέση στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Σε μια σειρά πόλεις αυτές τις μέρες

Το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» απλώνει τις εκδηλώσεις του σε όλη τη χώρα, μεταφέροντας παντού το σύνθημα της λαμπρής 50χρονης πορείας του, «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!».

Αυτές τις μέρες προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα Παρασκευή
  • Βόλος, στην πλατεία Ευαγγελίστριας στις 20.00, εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια Νίκη Βόλου». Θα μιλήσουν οι Θανάσης Βογιατζής, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ και ιστορικός, Κώστας Γαργάλας, δημοτικός σύμβουλος Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Δημήτρης Καραγιώργος, γυμναστής - προπονητής μπάσκετ. Κείμενα θα διαβάσει η Μαρία Καζανίδου, ενώ με τη λύρα του θα συνοδεύει ο Νίκος Αθανασιάδης.
  • Ελασσόνα, στην πλατεία Βαροσίου στις 21.30. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από την Αναστασία Χατζηβασίλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, και έντεχνη - λαϊκή μουσική με τους Βικτωρία - Ελπίδα και Χρήστο Δίπλα.
Αύριο Σάββατο
  • Αίγιο, στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο στις 21.30. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλίες από τον Στάθη Κεντρή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, και τον Γιώργο Μποδιώτη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Αχαΐας του ΚΚΕ. Ακόμα, συναυλία - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο με την Πέγκυ Ζήνα και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη. Στον χώρο θα υπάρχουν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και θεματική έκθεση.
  • Γιαννιτσά, στο Πάρκο Αη Γιώργη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από την Αννα - Μαρία Ηλιού, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλία με τον Jazza Slam και μεγάλο λαϊκό γλέντι με τους Tserna.
  • Δράμα, στα Γρασίδια Αγ. Βαρβάρας στις 20.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Νικόλα Καλομοίρη, Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, και λαϊκό γλέντι με τους Αστέρη Πασχαλιά (μπουζούκι, φωνή), Φάνη Παπανικολάου (κιθάρα), Νίκο Αγάογλου (ακορντεόν) και Ζωρζέτα Πελεκίδου (φωνή). Στον χώρο θα υπάρχουν έκθεση με θέμα «25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Η πάλη για αποδέσμευση από τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ πιο επίκαιρη από ποτέ!» και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ θα πραγματοποιηθούν αθλητικές δραστηριότητες (τοξοβολία, badminton, mini ping pong).
  • Ζάκυνθος, στην πλατεία Αγίου Μάρκου στις 21.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες από τον Βαγγέλη Μαγνήσαλη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και τον Τάκη Στρούζα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Ζακύνθου. Θα ακολουθήσουν συναυλία hip hop με τους Tiny Jackal και Raibo και συναυλία με την Μαριλίζα Λούντζη.
  • Καστοριά, στην πλατεία Απόζαρι στις 20.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Ανδρέα Κοράκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσουν συναυλία με τους Banda Entopica και αφιέρωμα στο προσφυγικό - ποντιακό τραγούδι με τον Ιορδάνη Σιαπέρδα.
  • Κοπεγχάγη, στο Murergade 8-10, 2200 Kobenhavn, στις 17.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Εκδήλωση με θέμα «Πόλεμος - "πράσινη μετάβαση" - "ψηφιακός μετασχηματισμός" - State of art Ερευνα, για ποιον;» και κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Κοιλάκο, Δρ. Φιλοσοφίας της Επιστήμης, συνεργάτη ερευνητή του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ και του Ινστιτούτου Επιστημών της Ινδίας και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Λαϊκό γλέντι με τους Rebetiko Trio. Εκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».
  • Λευκάδα, στο Ανοιχτό Θέατρο της πόλης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από την Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και συναυλία με την Μελίνα Κανά και τον Αλέξανδρο Κτιστάκη.
  • Πύργος, στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στις 20.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Δημήτρη Μπιργάλια, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και μεγάλη συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».
Την Κυριακή 1η Σεπτέμβρη
  • Λήμνος, στο Πάρκο Ανδρωνίου στη Μύρινα στις 20.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από την Γωγώ Θεοδωροπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ρεμπέτικο γλέντι από τοπικό μουσικό σχήμα. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργούν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και χώρος για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου».
Την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη
  • Αμύνταιο Φλώρινας, στον αύλειο χώρο του Παλιού Δημοτικού Σχολείου στις 21.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας, και γλέντι με την «Μπάντα της Φλώρινας» των αδερφών Βαλκάνη.
ΠΑΤΡΑ
Παρουσίαση του «Αντιγόνη στη Χάγη» στις 5 Σεπτέμβρη

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Αντιγόνη στη Χάγη. Η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ. οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Πάτρα, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Αριστείδης Λαμπρούλης, μεταφραστής - επιμελητής της έκδοσης και δημοτικός σύμβουλος Λάρισας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η εκδήλωση διεξάγεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι από μουσικούς - μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Ιστορικός περίπατος στην Παλική την Κυριακή

Ιστορικό περίπατο στην περιοχή της Παλικής, στα βήματα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνουν την Κυριακή 1η Σεπτέμβρη η Οργάνωση Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΚΝΕ και η ΚΟΒ Παλικής του ΚΚΕ.

Ο περίπατος πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Η αφετηρία του θα γίνει από την πλατεία Ληξουρίου στις 6 μ.μ., μπροστά από το μνημείο που αναφέρεται στους 5 αγωνιστές - μέλη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ τους οποίους κρέμασαν οι φασίστες κατακτητές και οι συνεργάτες τους το 1944. «Μαθαίνουμε την Ιστορία μας, γινόμαστε πιο δυνατοί», αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ.

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σήμερα ανοίγει τις πύλες του το κεντρικό διήμερο της Καλαμάτας

Στις 9.15 μ.μ. θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με το κεντρικό σύνθημα «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο... Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός», ανοίγουν σήμερα Παρασκευή οι κεντρικές εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Καλαμάτα, που θα συνεχιστούν και αύριο Σάββατο, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Η κεντρική ομιλία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 9.15 μ.μ. από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναλυτικά το πλούσιο πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα, Παρασκευή
  • Συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα «ΕΝ ΨΥΧΡΩ».
  • Συναυλία με τον «Εισαγγελέα».
  • 9.15 μ.μ., ομιλία από τον Κύριλλο Παπασταύρου.
  • Μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.
  • Εντεχνο και ρεμπέτικο πρόγραμμα με τους «Ασσόδυο».
Αύριο, Σάββατο
  • 7.15 μ.μ., συζήτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά. Θα μιλήσει η Ελένη Τζιαμπίρη, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
  • Συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα «KS BAND».
  • Μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα για τα «80 χρόνια από την απελευθέρωση της Καλαμάτας».
  • Μεγάλη συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση.
  • Εντεχνο και λαϊκό πρόγραμμα από τους «Καθ' ωδών».

Στον χώρο, με έναρξη και τις δύο μέρες στις 7 μ.μ., θα λειτουργούν έκθεση αφιερωμένη στα 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Καλαμάτα, περίπτερο του Πολυχώρου Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας», με το πρόγραμμα της νέας χρονιάς, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», Μαθητικό Στέκι, χώροι με τις θέσεις της ΚΝΕ κατά των ναρκωτικών καθώς και του ΚΕΘΕΑ «ΚΥΤΤΑΡΟ - ΟΞΥΓΟΝΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ