ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Απροστάτευτο και πάλι το Λεκανοπέδιο μπροστά στον χειμώνα

Σχόλιο για τις θριαμβολογίες για τον καθαρισμό του Κηφισού μετά από 20 χρόνια

Το χάλι στα έγκατα του Κηφισού
Το χάλι στα έγκατα του Κηφισού
Με αφορμή τις θριαμβολογίες της περιφερειακής αρχής Αττικής και μέσων ενημέρωσης ότι μετά από 20 χρόνια ο Κηφισός ...επιτέλους καθαρίζεται, σε σχόλιό της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής σημειώνει:

«Ο Κηφισός, στον οποίο παροχετεύεται το 70% των υδάτων της Αττικής, για 20 και πάνω χρόνια δεν έχει συντηρηθεί και δεν έχει καθαριστεί. Παρότι η έγκριση για προσφυγή σε διαπραγμάτευση (ούτε καν διαγωνισμός) ξεκίνησε στις 31 Οκτώβρη 2023, μόλις την 1/8/2024, δηλαδή μετά από 9 μήνες, υπογράφηκε σύμβαση από την Περιφέρεια με ιδιωτική εταιρεία προκειμένου να καθαριστούν εντός 3 μηνών - ενώ θα είμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου δηλαδή - τα πλακοσκεπή τμήματα. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης ομολογεί ότι είναι τόσο επικίνδυνη η κατάσταση μέσα στα τμήματα αυτά, ώστε χρειάζεται να απομακρυνθούν άμεσα οι εργαζόμενοι και τα μηχανήματα που εκτελούν τις εργασίες καθαρισμού. Βεβαίως, και στα μη καλυμμένα τμήματα του ποταμιού υπάρχει μεγάλος όγκος φερτών υλικών, δέντρα κ.ά., με ορατό τον κίνδυνο ανάσχεσης των υδάτων και πρόσκλησης καταστροφών στις περιοχές που διατρέχει ο Κηφισός, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Και στις 7 Σεπτέμβρη 2023 επισημάναμε για μια ακόμα φορά ότι ο Κηφισός είναι αφημένος στην τύχη του, και μαζί ο λαός της Αττικής, ζητώντας τη λήψη μέτρων για να μη ζήσουμε μια "νέα Μάνδρα".

Είχαμε επίσης επισημάνει, μετά και από δημοσιεύματα της ίδιας περιόδου (Αύγουστος 2023), τα φαινόμενα διάβρωσης και τους κινδύνους για τη στατικότητα των πλευρικών τοιχίων και του οδοστρώματος. Για τα οξυμένα αυτά ζητήματα δεν έχει γίνει το παραμικρό από κυβέρνηση και Περιφέρεια, ακόμα και μετά την κήρυξη 24 δήμων που τους διαπερνά ο Κηφισός σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας τον Οκτώβρη του 2023.

Την ίδια στιγμή, μέσα στο καλοκαίρι ανακηρύχθηκε μειοδότης για τον καθαρισμό των ρεμάτων σε Ανατολική και Δυτική Αττική. Με άλλα λόγια, ο καθαρισμός τους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Και τα παραπάνω καταδεικνύουν πως η Αττική παραμένει αθωράκιστη μπροστά στον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Και γι' αυτό δεν φταίει ο κακός μας ο καιρός, ούτε το κακό μας ριζικό. Είναι απότοκο μιας πολιτικής που λογαριάζει την προστασία της ζωής του λαού ως κόστος και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός πολιτικής προστασίας, που μεταξύ άλλων θα προλαμβάνει και θα αντιμετωπίζει και έντονα καιρικά φαινόμενα.

Είναι οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στην ουσία λένε κυνικά "όπου συμφέρει να αποζημιώνεις, μην κάνεις αντιπλημμυρικά έργα". Γι' αυτό και τα έργα αυτά είτε δεν είναι επιλέξιμα είτε γίνονται αποσπασματικά, μεταφέροντας συχνά το πρόβλημα παρακάτω, με προδιαγραφές που δεν εξασφαλίζουν την ουσιαστική προστασία.

Δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα λαμβάνει υπόψη όλη τη λεκάνη απορροής στην περιοχή της Αττικής. Μια ολοκληρωμένη εκτίμηση των κινδύνων πλημμύρας στην Αττική θα απαιτούσε μεταξύ άλλων ολοκληρωμένη μελέτη του συνόλου των δεδομένων της κάθε υδρολογικής λεκάνης από τους ορεινούς όγκους του Υμηττού, της Πεντέλης, της Πάρνηθας, του όρους Αιγάλεω (ανάντη) μέχρι το παράκτιο μέτωπό της (κατάντη), με επικαιροποιημένα υδρολογικά στοιχεία και αξιόπιστα βροχομετρικά δεδομένα, επανέλεγχο των ήδη διευθετημένων μεγάλων υδατορεμάτων.

Στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, οι περιφερειακές αρχές τα 10 τουλάχιστον τελευταία χρόνια για τα αντιπλημμυρικά έργα διαθέτουν κάτω από το 3%. Επιπλέον, με τις διαθέσιμες πιστώσεις τα όποια έργα είναι σε εξέλιξη θα ολοκληρωθούν με ρυθμούς χελώνας».

Το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Λογοδοσίας την ερχόμενη Πέμπτη

Το ζήτημα της ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και της κατάστασης του Κηφισού θέτει για άλλη μια φορά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Λογοδοσίας, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, απαιτώντας μπροστά στον χειμώνα να ληφθούν μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για την αντιπλημμυρική προστασία του Λεκανοπεδίου, δεδομένου ότι υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και την αποψίλωση των ορεινών όγκων.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Τεχνητή η πόλωση Δούκα - Μπακογιάννη όταν ψηφίζουν μαζί όλες τις βασικές αποφάσεις

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας την Τετάρτη 28 Αυγούστου, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναφέρθηκε στην επιδείνωση της κατάστασης για τα λαϊκά στρώματα. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση, η γενικευμένη πολιτική ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών μέσα από την απουσία προσλήψεων, τα επιχειρηματικά συμφέροντα, το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες, οδηγούν σε οριακές καταστάσεις. Τα σκουπίδια, η κατάσταση στα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί που είναι 4 λιγότεροι από πέρυσι, οι κλειστές παιδικές χαρές.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο δήμος είναι ακέφαλος, είναι ότι εφαρμόζει την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες διοικήσεις. Βλέπουμε τα ίδια όχι μόνο στα λόγια αλλά πλέον με έργα. Ολες οι βασικές αποφάσεις που έχει πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν ψηφιστεί από κοινού, και από τη δημοτική αρχή του Χ. Δούκα, και από τις παρατάξεις του Κ. Μπακογιάννη και του Κ. Ζαχαριάδη. Εχουν τις ίδιες προτεραιότητες.

- Πανηγυρίζουν για το "μεγάλο βήμα για την πόλη", ότι εκδόθηκε άδεια για τα 265 εκατομμύρια ευρώ για τα συμφέροντα της ΠΑΕ ΠΑΟ, των τραπεζών, του real estate και των εργολάβων.

- Ψηφίζουν από κοινού για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και καλούν την κυβέρνηση να ακολουθήσει.

- Μαζί ψήφισαν τη σύμβαση για την ιδιωτική εταιρεία στο πράσινο.

- Μαζί ψήφισαν τη σύμβαση για τον ηλεκτροφωτισμό.

- Μαζί ψηφίζουν και στη σημερινή συνεδρίαση για εκχώρηση της λειτουργίας δομών του δήμου σε ΜΚΟ.

Η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις συμβάσεις εκατομμυρίων για τους βυθιζόμενους κάδους, τα κοντέινερ ανακύκλωσης, τις εργολαβίες στο μηχανολογικό και την καθαριότητα, όπως και η προηγούμενη διοίκηση. Για την ιδιωτικοποίηση και την υποστελέχωση, όπως εξελίχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντική ευθύνη».

Επίσης, αναδείχτηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η κατάσταση στον λόφο του Λυκαβηττού, όπου τα μπάζα από τις εργασίες των εργολάβων παρατιούνται στον δρόμο, η κινητοποίηση ενάντια στην έξωση οικογένειας με παιδί ΑμεΑ στα Σεπόλια, καλώντας τον δήμο με τις νομικές υπηρεσίες του να στηρίξει τη διεκδίκηση.

Αναφέρθηκε επίσης στην περιοχή της πλατείας Λαού στα Σεπόλια που γίνεται ξανά άντρο ναρκωτικών, το θέμα των δημοτικών παιδικών χαρών που ακόμη δεν έχουν παραδοθεί, την ίδια ώρα που στην Αθήνα υπάρχουν 500 ξενοδοχεία και επεκτείνεται η βραχυχρόνια μίσθωση, εισπράττει ελάχιστα από τον τουρισμό.

Επίσης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κάλεσε να μην πληρωθεί το τέλος ταφής, σημειώνοντας ότι «αν δεκάδες δήμοι δεν το πληρώσουν αλλά η κυβέρνηση το παρακρατήσει από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους που αποδίδονται σε αυτούς, δημιουργείται πολιτικό θέμα πιέζοντας την κυβέρνηση».

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΡΝΑΒΑ
Σήμερα η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης

Η Κοινότητα Βαρνάβα Αττικής διοργανώνει σήμερα στις 8 μ.μ. μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης για τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε την περιοχή. Θα πραγματοποιηθεί στη Ρεματιά του Βαρνάβα και θα συμμετάσχουν οι εξής (με αλφαβητική σειρά): Αντώνης Ανδρουλάκης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μάγδα Βαρούχα, Κώστας Βλαχούτσος, Βασίλης Γισδάκης, Γιάννης Ζουγανέλης, Παρασκευάς Θεοδωράκης, Βίκυ Καρατζόγλου, Μίλτος Κολιοδήμας, Γιώργος Υδραίος.

ΘΑΝΑΤΟΣ 19ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Πραγματογνωμοσύνη επιβεβαιώνει το προδιαγεγραμμένο έγκλημα κρατικών και τοπικών αρχών

Πέντε σημαντικά συμπεράσματα φαίνεται ότι καταγράφει ο πραγματογνώμονας που διορίστηκε από την αστυνομία μετά την αυτοψία στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος Γιάννης.

Τα ευρήματα αναμένεται να αποτυπωθούν σε πόρισμα που θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Χαλκιδικής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά συμπεράσματα του πραγματογνώμονα είναι τα εξής:

- Αιτία του θανάσιμου τραυματισμού είναι η θραύση της μεταλλικής βάσης της καμπίνας του παιχνιδιού.

- Η βάση έσπασε λόγω εκτεταμένης διάβρωσης των μεταλλικών δομικών στοιχείων της και γήρανσής τους.

- Η θραύση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ανεξαρτήτως της ταχύτητας λειτουργίας του μηχανήματος.

- Από την έρευνα προέκυψε ότι πρόκειται για ιδιοκατασκευή, με συρραφή επιμέρους εξαρτημάτων.

- Η αστοχία ήταν προβλέψιμη και έπρεπε να διαπιστωθεί πριν το δυστύχημα.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν και από τα μέχρι στιγμής ευρήματα της αυτοψίας ότι το συγκεκριμένο λούνα παρκ ήταν «ωρολογιακή βόμβα», λόγω της επικινδυνότητας, της μη συντήρησης, πιστοποίησης και αδειοδότησης των μηχανημάτων, με εγκληματικές ευθύνες των κρατικών και τοπικών αρχών.

Δική του έρευνα αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο και πραγματογνώμονας τον οποίο έχει ορίσει η οικογένεια του 19χρονου.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Σύσκεψη σωματείων και φορέων για το νερό

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας καλεί σε σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα «Δεν πάει άλλο. Νερό κοινωνικό αγαθό» και για τον κοινό συντονισμό του αγώνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βεβήλωση βιβλιοπωλείου από φασιστοειδή

Φασιστοειδή, δρώντας μέσα στο σκοτάδι, γέμισαν με εμετικά φασιστικά σύμβολα του αγκυλωτού σταυρού, της Κου-Κλουξ-Κλαν και άλλα, τη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου «Ακυβέρνητες Πολιτείες» στη Θεσσαλονίκη.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης καταδικάζει τη βεβήλωση του βιβλιοπωλείου και σημειώνει: «Αυτά τα ανδρείκελα στοχοποιούν ακόμα και τα βιβλία, θυμίζοντας τη ναζιστική περίοδο στη Γερμανία αλλά και στην Ελλάδα, όπου έκαιγαν βιβλία στον Λευκό Πύργο. Βέβαια καμία σχέση δεν έχουν οι φασίστες με τη μόρφωση και την πρόοδο, μιας και το βιβλίο ανοίγει το μυαλό, ενώ αυτοί εμπνέονται μόνο από επιθέσεις, βία και δολοφονίες.

Το κάνουμε καθαρό πως απέναντι σε τέτοιες θρασύδειλες επιθέσεις, θα απαντάμε όπως ξέρει το ταξικό εργατικό κίνημα καλύτερα, με αλληλεγγύη, με στήριξη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μας φοβίζουν και θα μας βρίσκουν μπροστά τους σε σωματεία, σε σχολεία, σε χώρους δουλειάς και γειτονιές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ