ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύμορφη δραστηριότητα για την ανάδειξη του σταφιδικού κινήματος

Σειρά πολύμορφων δράσεων και εκδηλώσεων για την ανάδειξη της πορείας και των αγώνων των σταφιδεργατριών - σταφιδεργατών, καθώς και των βιοπαλαιστών παραγωγών της σταφίδας, του λεγόμενου «μαύρου χρυσού», στην πορεία κατά το παρελθόν μέχρι σήμερα, καθώς και πώς αναπτύχθηκε η παραγωγή στην Πελοπόννησο και τα νησιά του νοτίου Ιονίου, προγραμματίζει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Στόχος που τίθεται είναι ιδιαίτερα οι νέες γενιές να γνωρίσουν αυτήν την ηρωική ιστορία. Πρόκειται για γεγονότα που είναι «δεμένα» με το ΚΚΕ και τη δράση των κομμουνιστών, ως πρωτοπόρα δύναμη οργάνωσης της πάλης για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Οκτώβριο σε Πύργο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Πάτρα και Αίγιο. Μέσα από τη συνολική δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί, άλλωστε, σκοπός είναι να αναδειχθεί η Ιστορία ενός σημαντικού κομματιού του λαϊκού κινήματος στην περιοχή, αλλά και συνολικά να ανοίξουν δρόμοι για τη διεύρυνση των δεσμών του Κόμματος με την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά. Επιπλέον, να φωτιστούν στο σήμερα οι καταστροφικές για τον λαό συνέπειες από την εφαρμογή της ΚΑΠ της ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων, στη συρρίκνωση της σταφιδοκαλλιέργειας και τις επιπτώσεις απ' αυτήν την εξέλιξη.

Ταυτόχρονα, σημαντική προσπάθεια γίνεται για την ανάδειξη ηγετικών μορφών στην πάλη των εργαζομένων και των παραγωγών, όπως οι δολοφονημένοι κομμουνιστές Μπακόπουλος και Ντρίνιας στο Αίγιο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως και στην όλη προσπάθεια, θα συμβάλει και η έκδοση μπροσούρας που προγραμματίζει η ΕΠ Δυτ. Ελλάδας, για την οποία συγκεντρώνεται και αρχειακό υλικό, με την Οργάνωση να απευθύνεται σε όλους όσοι μπορεί να διαθέτουν τέτοιο προκειμένου να συμβάλουν (τηλ. επικοινωνίας 2610222291 και 6972214474). Επιπλέον, προγραμματίζεται το στήσιμο μνημείου αφιερωμένου στους αγώνες των σταφιδεργατών και των σταφιδοπαραγωγών στην περιοχή του Αιγίου.

Μέσα από το σύνολο των δράσεων, τέλος, ειδική προσπάθεια θα γίνει για την ανάδειξη του ρόλου των γυναικών στα εργοστάσια επεξεργασίας της σταφίδας, αφού ολόκληρες οικογένειες στήριζαν το εισόδημά τους σε αυτές, με περιοχές του Αιγίου και της Πάτρας να μετρούν σχεδόν σε κάθε σπίτι και από μία εργαζόμενη.


ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
Εκθεση με ξυλόγλυπτα από το καμένο δάσος της βόρειας Εύβοιας

Εκθεση με έργα που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αντώνης Μόρφογλου, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το ξύλο απ' τα καμένα δάση της βόρειας Εύβοιας, θα φιλοξενηθεί από αύριο, Σάββατο 31 Αυγούστου έως και την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη στο προαύλιο του κτιρίου Μελά στη Λίμνη Εύβοιας.

Η έκθεση, με τίτλο «Η άνθιση της τέχνης μέσα από την καταστροφή», αποτελείται από έργα του Αντώνη Μόρφογλου. Μέσα από την παρέμβασή του σε κομμάτια καμένου ξύλου από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 αποτυπώνεται η κραυγή απόγνωσης μπροστά στον όλεθρο και τις τραγικές συνέπειες της καταστροφής, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται η δύναμη της δημιουργίας, της εξέλιξης του υλικού και της επίδρασης του ανθρώπου πάνω σε αυτό.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι καθημερινά από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες.


ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ - ΕΥΟΣΜΟΥ
Επιστρέφουν στη δουλειά μετά από έναν μήνα αγώνα οι σχολικές καθαρίστριες

Μετά από έναν μήνα συναντήσεων του Σωματείου και της Επιτροπής σχολικών καθαριστριών με τον δήμαρχο Κορδελιού - Ευόσμου, παρεμβάσεων σε Δημοτικά Συμβούλια και στη Δημοτική Επιτροπή, η διοίκηση του δήμου προχώρησε τελικά στην επαναπρόσληψη όλων των σχολικών καθαριστριών με πλήρες ωράριο.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης πέτυχε την επαναπρόσληψη όλων των καθαριστριών, κόντρα στους αρχικούς σχεδιασμούς της διοίκησης.

«Δώσαμε μια μάχη με τις συναδέλφισσες με αξιοπρέπεια, με αρχές, με μαχητικότητα που απορρέει από την πίστη στο δίκιο του αγώνα μας, με στοχοπροσήλωση στην επαναπρόσληψή τους», σημειώνει το Σωματείο, ξεκαθαρίζοντας ότι «κερδήθηκε μία μάχη, όχι ο πόλεμος» και ότι ο αγώνας συνεχίζεται για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους συμβασιούχους.

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός το συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 7 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία της ΧΑΝΘ. «Δε πρέπει να λείπει κανείς, για να γεμίσουμε κουράγιο και δύναμη για τις κρίσιμες μάχες που έρχονται», τονίζει στο αγωνιστικό του κάλεσμα το Σωματείο.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ