ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
Μακελειό στη Δυτική Οχθη με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίστηκαν χτες οι πολεμικές επιχειρήσεις τύπου Γάζας από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Την άγρια στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Δυτική Οχθη συνέχισε και χτες, για δεύτερο 24ωρο, ο ισραηλινός στρατός, με απολογισμό τουλάχιστον 18 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες και συλληφθέντες, κυρίως σε πόλεις όπως η Τζενίν και η Τουλκαρέμ.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 5 Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν πριν από τα χαράματα από Ισραηλινούς στρατιώτες στο εσωτερικό τεμένους της Τζενίν, με τη δικαιολογία ότι ήταν «τρομοκράτες» και ότι ένας εξ αυτών είχε ρόλο διοικητή.

Πέρα από την τρομοκράτηση δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων της βόρειας Δυτικής Οχθης, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε την καταστροφή υποδομών, όπως δρόμους, δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, αποχέτευσης και επέβαλε μπλακάουτ στις τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με καταγγελίες των δύο παλαιστινιακών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών («PalTel» και «Jawwal»).

Απέναντι στην κλιμάκωση της στρατιωτικής βίας από το κράτος - δολοφόνο, οι Παλαιστίνιοι σε άλλες περιοχές της Δυτικής Οχθης συμμετείχαν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ή και απεργίες.

Με την υπογραφή ΗΠΑ και ΕΕ

Το τελευταίο διήμερο η Δυτική Οχθη ζει ό,τι και η Λωρίδα της Γάζας εδώ και 10,5 μήνες. Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ είναι πολεμικές και γίνονται με την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών χωρών της ΕΕ.

Copyright 2024 The Associated

Είναι χαρακτηριστική χτεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο αφού κάλεσε το Ισραήλ ...«να προστατεύσει τους αμάχους από βλάβη», την ώρα που επιχειρεί σε περιοχές με χιλιάδες άμαχους κατοίκους, στη συνέχεια τόνισε ότι αναγνωρίζει «την πολύ πραγματική ανάγκη ασφαλείας του Ισραήλ που συμπεριλαμβάνει την τρομοκρατική δράση στη Δυτική Οχθη»!

Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε χτες και ο Λευκός Οίκος, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία για τη διατήρηση της σταθερότητας στη Δυτική Οχθη», την οποία πνίγει στο αίμα με την πολιτική στήριξης του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ.

Στη Νέα Υόρκη ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε επίσης «ανήσυχος» ζητώντας να σταματήσουν άμεσα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη.

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της ΕΕ εξάντλησε την παρέμβασή του σε εκκλήσεις προς τον ισραηλινό στρατό να μην επαναλάβει στη Δυτική Οχθη ό,τι κάνει στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, πριν από το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, πρότεινε να επιβληθούν κυρώσεις σε ορισμένους υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης.

Κατά τ' άλλα, ο Μπορέλ ζήτησε άμεση παύση των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας για να καταστεί εφικτός ο εμβολιασμός των περίπου 640.000 παιδιών ως 10 ετών κατά της πολιομυελίτιδας. Τέλος, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησαν με ανακοίνωσή τους για την κλιμακούμενη βία των κατοχικών αρχών.

Δολοφονικές επιθέσεις και στη Λωρίδα της Γάζας

Copyright 2024 The Associated

Το ίδιο διάστημα, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε να βομβαρδίζει από εδάφους και αέρος περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Γάζας, εκτοπίζοντας κάθε τόσο άμαχο πληθυσμό.

Χτες, ωστόσο, δυνάμεις του στρατού δέχθηκαν συντονισμένες επιθέσεις με όλμους, ρουκέτες και αυτοσχέδιους μηχανισμούς στον διάδρομο Νετζαρίμ, που ελέγχει τη βασική οδική αρτηρία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Ο διάδρομος Νετζαρίμ μαζί με τον διάδρομο Φιλαδέλφεια (στα σύνορα της Νότιας Γάζας με την Αίγυπτο) είναι δύο περιοχές στις οποίες το Ισραήλ επιδιώκει να διατηρήσει στρατεύματα επικαλούμενο «λόγους ασφαλείας», στο πλαίσιο ευρύτερων κινήσεων και σχεδίων για διαιώνιση της κατοχής όλων των παλαιστινιακών εδαφών και αποτροπή κάθε πιθανότητας για ίδρυση ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Θυμίζουμε ότι ο ΟΗΕ από τη Δευτέρα έχει σταματήσει τις ανθρωπιστικές αποστολές στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των εντεινόμενων ισραηλινών επιθέσεων και των καθημερινών εντολών στον άμαχο πληθυσμό για «εκκένωση περιοχών».

Το βράδυ της Τετάρτης, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) σταμάτησε και αυτό τις επιχειρήσεις στη Γάζα μετά την απροκάλυπτη και εν ψυχρώ επίθεση Ισραηλινών στρατιωτών σε αυτοκίνητο του οργανισμού λίγα μέτρα από «σημείο ελέγχου» του στρατού.

Επίσης, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) κατέγραψε 300% αύξηση στον υποσιτισμό παιδιών στο βόρειο τμήμα της Γάζας από τον Μάη ως τον Ιούλη, ενώ στη Νότια Γάζα το αντίστοιχο ποσοστό διπλασιάστηκε.

Σε μια συμβολική διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, ομάδα δεκάδων συγγενών Ισραηλινών ομήρων πέρασε νωρίς χτες το πρωί τα σύνορα με τη Γάζα και μετά επέστρεψε, δηλώνοντας πως θα προσπαθήσει να απελευθερώσει μόνη της τους δικούς της ανθρώπους.

Χτες τέλος, το Ισραήλ συμφώνησε σε ολιγοήμερη παύση των επιθέσεων του στρατού στη Λωρίδα της Γάζας από την ερχόμενη Κυριακή, ώστε να ξεκινήσει εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, είπε πως ο εμβολιασμός για την πρώτη δόση θα γίνει σε τρεις φάσεις, στο κεντρικό, νότιο και βόρειο τμήμα της Γάζας.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ

Για ακόμη ένα 24ωρο συνεχίστηκαν χτες οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, με επίκεντρο την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων. Οι ΗΠΑ εκθειάζουν τη στάση του Ισραήλ, που προβάλλει διαρκώς περισσότερες αξιώσεις και πετάνε το μπαλάκι στη Χαμάς, ζητώντας της να συμβιβαστεί, την ώρα μάλιστα που η σφαγή συνεχίζεται σε Γάζα και Δυτική Οχθη.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος Ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, καλώντας το Ισραήλ να καταπολεμήσει αυτές τις ομάδες «εξτρεμιστών» που κατηγορούνται ότι προκαλούν τη βία. Κι αυτό όταν είναι γνωστό σε όλους ότι πίσω από τέτοιους εξτρεμιστές βρίσκεται το ισραηλινό κράτος, που είναι άλλωστε ο μεγαλύτερος και «επίσημος» τρομοκράτης όλης της περιοχής.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνένοχοι στο έγκλημα όσοι υποστηρίζουν την «αυτοάμυνα» του κατακτητή

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ισραηλινή επίθεση στη Δυτική Οχθη αναφέρονται τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει αποφασιστικά το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, το οποίο με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και των αστικών κομμάτων που υποστηρίζουν τη λεγόμενη "αυτοάμυνα" του κατακτητή, κλιμακώνει την εγκληματική επίθεση στη Δυτική Οχθη των παλαιστινιακών εδαφών, συνεχίζοντας παράλληλα τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και στη Λωρίδα της Γάζας.

Η σχεδιασμένη ολομέτωπη επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη, η ισοπέδωση περιοχών, οι δεκάδες δολοφονίες, τραυματισμοί και συλλήψεις και η εγκληματική δράση των εποίκων, καταρρίπτουν τα κάθε είδους προσχήματα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να δικαιολογήσει τη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο βασικός στόχος του Ισραήλ είναι η εκτόπιση του παλαιστινιακού πληθυσμού από τα εδάφη του, η ακύρωση των προσπαθειών για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα πριν το 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του στην περιοχή, έναντι άλλων δυνάμεων, γεγονός που προετοιμάζει το έδαφος για γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή, σε αντιστοιχία με τους ισραηλινούς και ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και στόχους.

Τώρα! Απαιτείται ακόμα πιο αποφασιστική λαϊκή καταδίκη των ισραηλινών εγκλημάτων και μαζική αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό, να σταματήσει η στήριξη της κυβέρνησης και να διακοπούν οι πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, να δυναμώσει ο αγώνας για ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ».

Συλλυπητήρια στο Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης

Επίσης, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ σε συλλυπητήριο μήνυμά του στο Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης τονίζει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει την ισραηλινή εγκληματική επίθεση στα παλαιστινιακά εδάφη και εκφράζει τα θερμά του συλληπτήρια προς το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, τα στελέχη και τα μέλη του για τον θάνατο των στελεχών του, Μοχάμαντ Αμπντουλραχμάν και Χουσάμ Αμπντο, που σκοτώθηκαν μέσα στα σπίτια τους, μαζί με άλλους συγγενείς τους, από τους βάρβαρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας στις 28 και 29/8/2024. Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού! Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».

ΠΑΜΕ
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ «καταγγέλλει την κλιμάκωση της εγκληματικής επίθεσης του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ και στην παλαιστινιακή Δυτική Οχθη, ενώ συνεχίζει τη γενοκτονία στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί δολοφόνοι συνεχίζουν το εγκληματικό τους έργο με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΕΕ, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των δυνάμεων που κρύβονται πίσω από τα προσχήματα περί "αυτοάμυνας" του Ισραήλ.

Οι εξελίξεις στη Δυτική Οχθη επιβεβαιώνουν τους κατοχικούς, επεκτατικούς σχεδιασμούς του Ισραήλ, που φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου στην περιοχή. Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους της Ελλάδας, σε κλιμάκωση της δράσης ενάντια στα ισραηλινά εγκλήματα. Δυναμώνουμε τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης με τον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης! Να σταματήσει κάθε πολιτική, στρατιωτική, οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ! Σε κάθε χώρο δουλειάς να ηχήσει δυνατά: Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ