ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /40
Μεγάλη εκδήλωση στις 7 Σεπτέμβρη στο γήπεδο Ζωγράφου

Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ | Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός»

Το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με σύνθημα «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!», θα κορυφώσει το ταξίδι του στην Αθήνα στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του κεντρικού Φεστιβάλ θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Παράλληλα, το τετραήμερο πρόγραμμά του είναι γεμάτο από συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις, θέατρο, χορό, τραγούδι, με τη συμμετοχή 400 και πλέον καλλιτεχνών, βάζοντας πάνω απ' όλα τις ανησυχίες και τον αγώνα της νέας γενιάς για μια καλύτερη ζωή, την αναγκαιότητα να συνεχίσουμε να γράφουμε Ιστορία αλλάζοντας τον κόσμο. Γιατί το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!

Μέχρι τότε όμως η ΚΝΕ δίνει άλλο ένα φεστιβαλικό ραντεβού στην Αττική, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εκδηλώσεων στα μέρη απ' όπου πέρασε το Φεστιβάλ της στην 50χρονη πορεία του. Πρόκειται για τη μεγάλη εκδήλωση το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο γήπεδο Ζωγράφου.

Μετά την Καισαριανή, την Γκράβα, την Πανεπιστημιούπολη, το Περιστέρι και το Αιγάλεω, σειρά στους σταθμούς στην Αττική έχει το γήπεδο Ζωγράφου, εκεί που πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το 1975. Επιστρέφουμε λοιπόν εκεί που ξεκίνησαν όλα: Στο γήπεδο Ζωγράφου!

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση - Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972 - 1979.
  • Προβολή ντοκιμαντέρ του ΚΣ της ΚΝΕ αφιερωμένου στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με τίτλο «Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός». (βλ. σελ. 17).
  • Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Ταμπούρι», που σημάδεψε με τα πολιτικά και αντάρτικα τραγούδια του τα πρώτα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».
Στις 13 και 14 Σεπτέμβρη στον κινηματογράφο «Τριανόν» με τη συμμετοχή του Emir Kusturica

Στις 13 και 14 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί το 2ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στον ιστορικό κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21), στην Αθήνα.

Η περίοδος αιτήσεων συμμετοχής ολοκληρώθηκε με την κατάθεση εκατοντάδων ταινιών μικρού μήκους, αποδεικνύοντας το τεράστιο ενδιαφέρον από νέους σκηνοθέτες.

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν σε 4 ενότητες 23 ταινίες μικρού μήκους, γυρισμένες από το 2021 έως και το 2024. Σε κάθε προβολή περιλαμβάνονται ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, όπως και πειραματικές, ενώ μετά από κάθε ενότητα θα ακολουθούν συζήτηση, ερωταπαντήσεις (Q&A) με τους σκηνοθέτες. Η σύνθεση των ταινιών περιλαμβάνει σπουδαστικές και επαγγελματικές ταινίες, μεταξύ αυτών ταινίες με συμμετοχές και διακρίσεις σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ.ά.

Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί masterclass με τον Emir Kusturica, με θέμα τις ταινίες μικρού μήκους, τη σχέση τους με το ξεκίνημα ενός σκηνοθέτη, τις δικές του εμπειρίες από τις πρώτες απόπειρες κατασκευής ενός κινηματογραφικού κόσμου, τον ρόλο της ταινίας μικρού μήκους στον κινηματογράφο κ.ά. Στο τέλος της παρουσίασης θα υπάρχει χρόνος για ερωτήσεις από το κοινό.

Η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ ευχαριστεί κάθε σκηνοθέτη και δημιουργό που τίμησε με τη συμμετοχή και την ανταπόκρισή του στο κάλεσμά της το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο πλαίσιο του οποίου οργανώνεται και το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Οσες ταινίες δεν προβληθούν στις διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν σε μέρες προβολών στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ - «Μάνος Λοΐζος» (Τροίας 36, Αθήνα), το επόμενο διάστημα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους:

Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη

19.30 Εναρξη 2ου Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της ΚΝΕ

Χαιρετισμός από την Μυρτώ Πετάση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ.

20.00 Προβολές Ταινιών - Α' Μέρος

Why won't you dance, Πηνελόπη Μαυροψαρίδη, 2023

Cab driver, Μαγδαληνή Νένου, 2024

Not in your life, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, 2024

Socks, Αγγελική Παρδαλίδου, 2022

Thief, Matteo Pizzocaro, 2023

Ostomachion the battle of the bones, Μαίρη Κλαμπούρα, 2024

21.00 Q&A με σκηνοθέτες

21.45 Διάλειμμα

22.00 Προβολές Ταινιών - Β' Μέρος

A (almost) perfect story, Γιώργος Ζαλογιάννης, 2024

Alacarte, Ταξιάρχης Δεληγιάννης & Βασίλης Τσιουβάρας, 2021

Ilats, Ελισάβετ Λαλουδάκη, Massimo Pizzocaro 2024

Fiori, Κριστιάν Ξυπολιάς, 2021

Αθήνα, αγάπη μου, Δημήτρης Κεχρής, 2022

Blood flows, Γιάννης Ανδριάς, 2022

The road to everything, Αντώνης Κορδάτος, 2024

23.20 Q&A με σκηνοθέτες

Σάββατο 14 Σεπτέμβρη

18.30 Χαιρετισμός από την Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

19.00 Masterclass από τον Emir Kusturica με θέμα την ταινία μικρού μήκους

20.30 Διάλειμμα

20.45 Προβολές ταινιών - Α' Μέρος

Mimosa, Εκάτη Κουκουτσάκη, 2024

Greta Thunberg, Αντώνης Γιαβρόγλου, 2024

Wings, Φοίβος Ημελλος, 2023

Τhe Basket, Αρης Λεχουρίτης, 2022

Enduro, Δήμος Γκάνας, 2024

21.45 Q&A με σκηνοθέτες

22.30 Διάλειμμα

22.45 Προβολές ταινιών - Β' Μέρος

Short draft, Σπυρίδων Παπασπύρου, 2023

Αερολίν, Αλέξης Κουκιάς - Παντελής, 2023

Pizza advice, Σταύρος Αποστολόπουλος, Δημήτρης Τσώλης, 2024

Σκηνή πας ο βίος, Ρωξάνη Μετζικώφ, 2021

Το θερμοκήπιο, Γιώργος Γεωργακόπουλος, 2023

00.00 Q&A με σκηνοθέτες

Η ΚΝΕ φέρνει στην Ελλάδα το θρυλικό hip hop συγκρότημα Dead Prez

Η ΚΝΕ φέρνει στην Ελλάδα το θρυλικό hip hop συγκρότημα Dead Prez για τις εκδηλώσεις του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»!

Οι Dead Prez, το θρυλικό δίδυμο του πολιτικοποιημένου hip hop από τις ΗΠΑ, έρχονται με τον αφοπλιστικό τους στίχο και την εκρηκτική μουσική τους στο 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες οι Dead Prez δίνουν σε κάθε beat και κάθε στίχο έναν σκοπό: Να αφυπνίσει, να ενημερώσει και να εμπνεύσει, διατηρώντας πάντα την ενέργεια στα ύψη. Η μουσική τους δεν είναι απλώς επιτυχημένη αλλά βαθιά συναισθηματική και αληθινή, αναδεικνύοντας θέματα όπως η φυλετική ανισότητα, η εκμετάλλευση, η ανάγκη για αγωνιστικότητα και οργάνωση των καταπιεσμένων.

Το πάθος τους για την ανατροπή και την κοινωνική δικαιοσύνη ενσωματώνεται σε κάθε κομμάτι που δημιουργούν, κάνοντας τη μουσική τους κάτι περισσότερο από απλή διασκέδαση. Οπως οι ίδιοι λένε με τους στίχους τους, αυτά τα ζητήματα «είναι μεγαλύτερα από το hip hop» και, φυσικά, διαχρονικά αυτό το hip hop έχει θέση στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις στο κεντρικό τετραήμερο της Αθήνας

Ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού της νέας γενιάς, που αφορούν το σήμερα, την καθημερινότητα αλλά και το μέλλον της, ιδωμένα μέσα από την ανατρεπτική πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα συζητήσεων και εκδηλώσεων του κεντρικού τετραήμερου του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Είναι δε βέβαιο ότι και φέτος θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον, θα προβληματίσουν, θα δώσουν αφορμή για μελέτη και έμπνευση στην καθημερινή αντιπαράθεση, στους αγώνες.

Ξεχωρίζει η κεντρική συζήτηση, την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη, με θέμα «Υπάρχει διέξοδος από την κοινωνία της εκμετάλλευσης, των κρίσεων και των πολέμων; Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα!», η οποία έχει στο επίκεντρό της το σύνθημα - μήνυμα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», φωτίζοντας τον δρόμο για να αλλάξει πραγματικά ο κόσμος, προς μια καινούργια κοινωνία και έναν κόσμο ανθρώπινο.

Αναλυτικά οι συζητήσεις που θα γίνουν:

Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη

-- Στο Στέκι για την Ισοτιμία και Χειραφέτηση της Γυναίκας, στις 8 μ.μ., εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για την ανισοτιμία της γυναίκας μέσα από την Εκπαίδευση και τις θεωρίες φύλου».

-- Στη Διεθνούπολη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Κοιτώντας τη βαναυσότητα στα μάτια - Οι πολεμικές συγκρούσεις στην πρώτη γραμμή». Θα μιλήσουν ο Γιώργος Ελταχήρ, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη» και ο Νίκος Γαρδίκης, στέλεχος του ΚΚΕ και ναύτης στο Α/Τ «Θεμιστοκλής» την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Στη συζήτηση θα παρέμβουν οι πολεμικοί ανταποκριτές Αρης Μεσσήνης, φωτογράφος, πολεμικός ανταποκριτής, Δημήτρης Μιχαλάκης, φωτορεπόρτερ, και Γιώργος Μουτάφης, φωτορεπόρτερ και δημιουργός του ντοκιμαντέρ «The Other Half».

-- Στο Στέκι Αθλητισμού, στις 8 μ.μ., εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα 2004 - 2024. Μύθοι και πραγματικότητα για την ανάπτυξη των υποδομών και τη στήριξη των αθλητών». Θα μιλήσουν ο Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Γελαδάς, καθηγητής ΣΕΦΑΑ, ο Γιώργος Ζαραβίνας, ομοσπονδιακός προπονητής χάντμπολ, και ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, δημοσιογράφος στο «gazzetta.gr». Συντονιστής της συζήτησης: Κώστας Πασακυριάκος, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη

-- Στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, στις 7 μ.μ., εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Σε έναν κόσμο που φλέγεται, νικητές θα είναι οι λαοί!». Θα μιλήσουν: Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική Συνδικαλιστική Δουλειά. Chris Smalls, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην «Amazon» (Amazon Labor Union). Olivier Mateu, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Περιφέρειας Bouches-du-Rhone (Γαλλία). Suzan Tayseer Salam, πρόεδρος της Ενωσης Παλαιστινιακών Συνδικάτων της Ιερουσαλήμ. Αγγελος Θωμόπουλος, μέλος της Φοιτητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ.

-- Στη Μαθητική Σκηνή, στις 7 μ.μ., διαδραστική εκδήλωση - συζήτηση «Η νέα γενιά έχει ιδανικά ...κόντρα σε αυτά που το σύστημα γεννά!», με τις εξής θεματικές εισηγήσεις: «Η pop κουλτούρα και τα "ιδανικά" της» - Θα μιλήσουν ο Πάνος Ζάχαρης, πολιτικός γελοιογράφος, και ο Αντώνης Μεϊμάρης, μέλος του μουσικού συγκροτήματος «Κοινοί Θνητοί». «Ποιος είναι αντισυστημικός σήμερα; Ποιος υπερασπίζεται το σύστημα και ποιος το πολεμάει;» - Θα μιλήσει ο Αντρέας Κοράκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. «Υπάρχουν σήμερα επαναστάτες;» - Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Διεθνούπολη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Στης Γάζας τα συντρίμμια που σφίγγει ο κλοιός, σηκώνει το κεφάλι ο ήρωας λαός», με τη συμμετοχή παλαιστινιακών οργανώσεων που θα πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη

-- Στη Λαϊκή Σκηνή, στις 8 μ.μ., η κεντρική συζήτηση: «Υπάρχει διέξοδος από την κοινωνία της εκμετάλλευσης, των κρίσεων και των πολέμων; Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα!». Θα μιλήσουν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο Στέκι Πολιτισμού, στις 8 μ.μ., εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Από τον καλλιτέχνη στον αλγόριθμο;». Θα μιλήσουν η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, και η Μυρτώ Πετάση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ.

-- Στη Διεθνούπολη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα: «Αλληλεγγύη στο Νησί της Επανάστασης». Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ