ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Δίνει το «παρών» στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Από 6 έως 22 Σεπτέμβρη στο Πεδίον του Αρεως

Με σύνθημα «Η γνώση είναι δύναμη για να αλλάξουμε τον κόσμο», η «Σύγχρονη Εποχή» συμμετέχει στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως, το οποίο ξεκινά την Παρασκευή 6 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 22 Σεπτέμβρη.

Οι επισκέπτες θα βρουν τις νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», δεκάδες τίτλους έργων των Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν, Ιστορίας και Λογοτεχνίας. Στην ενότητα Πολιτική οι φίλοι του βιβλίου θα βρουν τις νέες επεξεργασίες του ΚΚΕ για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Τέλος, οι μικροί φίλοι θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δεκάδες καινούργια και παλιά βιβλία για παιδιά και νέους.

Το περίπτερο της «Σύγχρονης Εποχής» (107-108) θα περιμένει καθημερινά τους επισκέπτες της Δευτέρα έως Πέμπτη από 6 μ.μ. έως 10.30 μ.μ., Παρασκευή και Σάββατο από 6 μ.μ. έως 11 μ.μ. και Κυριακή από 10.30 π.μ. έως 3 μ.μ. και από 6 μ.μ. έως 10.30 μ.μ.

Στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν οι εξής βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»:

-- «Ο Λένιν. Ο άνθρωπος και το έργο του», του Αλμπερτ Ρις Ουίλιαμς, τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη στις 8.30 μ.μ., Σκηνή: «Φραντς Κάφκα». Θα μιλήσουν ο Κώστας Μπορμπότης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Νίκος Λεοντίδης, μεταφραστής του βιβλίου και συνεργάτης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

-- «Οι Αθλιοι» του Βίκτορ Ουγκό, την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη στις 8.30 μ.μ., Σκηνή: «Φραντς Κάφκα». Θα μιλήσουν ο Βασίλης Καλαμαράς, επιμελητής του βιβλίου και δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», ο Μανώλης Μπλιμπλής, δημοσιογράφος και μεταφραστής, και ο Γιώργος Μηλιώνης, δημοσιογράφος, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Τίμησαν τα 80 χρόνια της απελευθέρωσης από τους ναζί κατακτητές

ΦΕΡΕΣ
ΦΕΡΕΣ
Εκδηλώσεις τιμής και ιστορικής μνήμης πραγματοποίησαν η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ και τα τοπικά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την απελευθέρωση των Φερών και του Διδυμότειχου από τους ναζί κατακτητές.

Την Πέμπτη 29 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την απελευθέρωση των Φερών. Χαιρετισμό απηύθυνε η Αννα Μιχαηλίδου, πρόεδρος του Παραρτήματος Αλεξανδρούπολης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η οποία αναφέρθηκε στη δράση του Συλλόγου και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Γιώργος Πυργελής, μέλος του ΓΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Εβρου του Κόμματος, ο οποίος μεταξύ των άλλων σημείωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, 80 χρόνια από την απελευθέρωση των Φερών από τους ναζί κατακτητές, μια απελευθέρωση που επέβαλε κυριολεκτικά ο λαός, απέδειξε ότι ακόμα και ο πιο δυσμενής συσχετισμός δυνάμεων μπορεί να ανατραπεί από τη δράση του εργατικού - λαϊκού παράγοντα. Τιμάμε όλους αυτούς, άνδρες και γυναίκες, που βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση, ενάντια στους κατακτητές, στον φασισμό - ναζισμό. Ολους αυτούς που σε αυτά τα χώματα έγραψαν ηρωικές σελίδες».

«Ογδόντα χρόνια μετά», συνέχισε, «και ο κίνδυνος ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου παραμένει υπαρκτός. Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Βαλκάνια, Ερυθρά Θάλασσα και σε δεκάδες άλλα μέρη το φιτίλι του πολέμου παραμένει αναμμένο. Ο Παλαιστινιακός λαός είναι αντιμέτωπος με μια ακόμα επιχείρηση μαζικής εξόντωσης, πραγματική γενοκτονία, του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ. Παράλληλα, κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, οξύνονται οι αντιθέσεις στα Βαλκάνια, συνεχίζονται οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, προωθείται με την αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία ο λεγόμενος στρατηγικός διάλογος για έναν επώδυνο για τα λαϊκά συμφέροντα συμβιβασμό, για την συνδιαχείριση του Αιγαίου για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Η χώρα μας εμπλέκεται σε αυτό το μακελειό με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη συμφωνία όλων των υπόλοιπων αστικών κομμάτων. Η περιοχή μας, η χώρα όλη έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικαΝΑΤΟική βάση, ΝΑΤΟικό ορμητήριο αλλά και στόχο αντιποίνων. Το Κόμμα μας αποκαλύπτει καθημερινά την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης. Διοργάνωσε μεγαλειώδη συλλαλητήρια αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, μαχητικά μπλόκαρε τρένα που μετέφεραν επικίνδυνο πολεμικό υλικό προς την Ουκρανία, ξεμπρόστιασε όσους ήθελαν να "ξεπλύνουν" τους μακελάρηδες, είτε ως τουρίστες είτε ως φορείς του πολιτισμού εδώ στην περιοχή μας».

Στη συνέχεια κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στις 6 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Αακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για τους 5 εκτελεσμένους από τους ναζί κατακτητές.

Αντίστοιχα, την Κυριακή 1 Σεπτέμβρη στο Ελληνοχώρι Διδυμότειχου ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Σταμάτης Γκατζίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Διδυμότειχου και Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ο Στ. Γκατζίδης στην ομιλία του ανέφερε: «Η μάχη και η απελευθέρωση του Διδυμότειχου, από τους μαχητές του ΕΛΑΣ, που στο πλευρό τους είχαν και τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής είναι το σημαντικότερο αντιστασιακό γεγονός της περιόδου 1941 - 1944 της περιοχής (...) Ο Εβρος ήταν ο πρώτος νομός στην Ελλάδα που απελευθερώθηκε και είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας που με τα λίγα μέσα που διέθεταν αναμετρήθηκαν με το φασιστικό θεριό, το πολέμησαν και το νίκησαν.

Εκείνη τη μέρα πρώτη είδηση έπαιζε στα ραδιόφωνα παγκόσμιας εμβέλειας - όπως στο BBC και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας - το "παρτιζάνοι του ΕΛΑΣ εισήλθαν στο Διδυμότειχο και απελευθέρωσαν την πόλη από τους ναζί καταχτητές", στέλνοντας έτσι μήνυμα ελπίδας στους λαούς της κατεχόμενης Ευρώπης που ακόμα στέναζαν κάτω από την μπότα του κατακτητή».

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση λουλουδιών από τον Διονύση Κλάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του Κόμματος, τον αντιστασιακό Σίμο Τσιλίκα, τον Χάρη Κουσινίδη, πρόεδρο της Β΄ ΕΛΜΕ Εβρου, και τον Μπάμπη Καζάκη, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΦΚΑ, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ελληνοχωρίου, Ευάγγελος Μπρατίκας.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ - ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΙΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετούν με θλίψη το σύντροφο Τιμόθεο Ματαφιά

Η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών Αττικής και οι Οργανώσεις Ιλίου του ΚΚΕ αποχαιρετούν με θλίψη τον σύντροφο Τιμόθεο Ματαφιά, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή προχθές Δευτέρα.

«Ο σύντροφος γεννήθηκε το 1948 στη Λευκάδα και εργάστηκε ως λουστραδόρος. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1977, διετέλεσε μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών και Γραμματέας της ΚΟΒ του Αγίου Νικολάου τη δύσκολη περίοδο μετά τη διάσπαση του Κόμματος. Πάλεψε με πείσμα και αυταπάρνηση από όποια χρέωση ανέλαβε, τιμώντας στην πράξη τον τίτλο του μέλους του Κόμματος.

Δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στο γονεϊκό κίνημα, όπου διετέλεσε για χρόνια πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, δίνοντας σημαντικές μάχες ενάντια στην προσπάθεια διάλυσης της ΑΣΓΜΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ το 1992. Σημαντική δράση ανέπτυξε και στον τομέα της Τοπικής Διοίκησης, ως δημοτικός σύμβουλος Ιλίου και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", ενώ για πολλά χρόνια, ως πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιλίου - Αγίων Αναργύρων - Πετρούπολης, συνέβαλε στην ανάπτυξη του διεκδικητικού αγώνα των συνταξιούχων της περιοχής.

Η αταλάντευτη στάση του συντρόφου Τιμόθεου και η αφοσίωσή του στα ιδανικά του ΚΚΕ αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους εμάς που συνεχίζουμε τον ίδιο αγώνα».

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην σύζυγο του συντρόφου, Αγάπη, στα παιδιά του, Μαρία και Διονύση, στα εγγόνια του και σε όλους τους οικείους του.

Η πολιτική κηδεία του συντρόφου Τιμόθεου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στη 1 μ.μ., στο Νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων.

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Σήμερα η συγκέντρωση στη μάντρα

Σήμερα Τετάρτη συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της Τομεακής Επιτροπής Πειραιά του ΚΚΕ και του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τα 80 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου 1944. Στις 6.30 μ.μ. θα γίνουν συγκέντρωση στη μάντρα του Μπλόκου και ομιλία από τον Ηρακλή Ευαγγελινό, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Πειραιά της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου, όπου στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων.

Εκδήλωση στη Γιάννουλη

Η ΚΟΒ Γιάννουλης του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Καμία αναμονή! Να πάρει απάντηση η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ- κεφαλαίου, που τσακίζει τον λαό, με ΚΚΕ ισχυρό!»,αύριο Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Μικρασιατών. Θα μιλήσει ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με πολιτικά και λαϊκά τραγούδια από τους μουσικούς Νίκο Αλεξόπουλο και Βασίλη Μπάλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ